Епилепсија

Член од
14 ноември 2010
Мислења
63
Поени од реакции
24
Локација
Skopje
Kako vie bi se spravile,dokolku vo vasa blizina (rodnina,prijatel) postoi nekoj koj boleduva od Epilepsija? Dali bi go gledale poinaku od drugite (vo smisla da ne mu gresite nesto,da mu odite poveke po kejf) Ili se bi bilo normalno kako i kaj drugite? Dali ste imale slucaj da pred vas nekoj imal Napad? Kako ste reagirale..Jas imam prijatel koj stvarno mnogu mi znaci no mislam deka preteruvam so moeto ponasanje,ne vo smisla go sozaluvam tuku da ne go povredam da ne bi mu se slucilo nesto od moe vlijanie .. Baram vasi razmisluvanja ! Blagodaram !

Kako vie bi se spravile,dokolku vo vasa blizina (rodnina,prijatel) postoi nekoj koj boleduva od Epilepsija? Dali bi go gledale poinaku od drugite (vo smisla da ne mu gresite nesto,da mu odite poveke po kejf) Ili se bi bilo normalno kako i kaj drugite? Dali ste imale slucaj da pred vas nekoj imal Napad? Kako ste reagirale..Jas imam prijatel koj stvarno mnogu mi znaci no mislam deka preteruvam so moeto ponasanje,ne vo smisla go sozaluvam tuku da ne go povredam da ne bi mu se slucilo nesto od moe vlijanie .. Baram vasi razmisluvanja ! Blagodaram !

Некој близок што боледува од епилепсија немам, но имав една школска која ја имаше оваа болест. Страшна работа. Еднаш ми се случи во дворот на училиштето додека правевме муабет со еден професор, девојчето поминувајќи покрај нас наеднаш доби напад. За среќа професорот инстинктивно се пушти по неа и ја фати пред да падне и да се повреди, ја дигнавме и повикавме брза помош, но додека да дојде брзата помош се разбуди и како ништо да не било, не се сеќаваше на ништо. Не му посакувам никому да боледува од вакво нешто.

Имаше случка во возот за Битола пред неколку недели, една доби напади во ходникот, а возот преполн... падна наеднаш девојчето и притрчаа луѓето околу неа, и’ го извлекоа јазикот, неколкупати го голташе. Па ајде паники, застои, брза помош... циркузи сето.
Гадна работа за гледање, а недај боже и самиот да имаш искуство.

Имаше случка во возот за Битола пред неколку недели, една доби напади во ходникот, а возот преполн... падна наеднаш девојчето и притрчаа луѓето околу неа, и’ го извлекоа јазикот, неколкупати го голташе. Па ајде паники, застои, брза помош... циркузи сето.
Гадна работа за гледање, а недај боже и самиот да имаш искуство.

Cisto informativno:

Dokolku nekoj se najde vo takva situacija najvazno e :

1)Da se napravi prostor okolu pacientot,da se odstranat potencialno stetnite predmeti(npr:ostri predmeti)
2)Da se zabelezi vremeto na napadot
3)Da se stavi nesto meko pod vratot i da se odstrani oblekata koja sto go stesnuva vratot

Ova e vo vreme na napadot,posle napadot :

1)Oslobodi gi disnite patista,preveri disenje,bidi sekogas podgotven za ozivuvanje
2)Ako disi : belezi gi i sledi gi vitalnite znaci
3)Zabelezi kolku trael napadot
4)Ne premestuvaj ja osebata(osven ako e vo neposredna opasnost)

Brza pomos se vika:
1)Dokolku napadot trael poveke od 5 min
2)Dokolku e vo nesvest poveke od 10 min
3)Dokolku znaete ili doznaete(od samata osoba ili nejzinite bliski) deka i pred toa imala takvi napadi
4)Dokolku personata ne znae pricina za napadot

Inaku,kako sto kazav informativno :Nikogas NE STAVAJ NISTO VO USTA PRI EPILEPTICNI NAPAD.Pri epilepticni napad NEVOZMOZNO E DA SI GO GOLTNE JAZIKOT.

Poz:smir:

Немаш причина да го гледаш поинаку од другите-ништо не му фали освен чат пат фенитоин и фенобарбитон(антиепилептици) е сега нема да помогнеш ако сожалуваш туку ќе помогнеш ако покажеш и докажеш дека животот е убав-без разлика дали има епилепсија!!!

Имав школска другарка која го имаше тој проблем.
На сред час додека се смееше таа на глупостите на професорот по Информатика одеднаш соучениците кои седеа до неа спискаа и професорот се стрчна кон неа,сите почнавме да пискаме во училницата,за голема срека на неа имаше тоа време доктори во училиштето но додека дојдоа страшно беше,јазикот постојано си го голташе,страшно.За срека се добро заврши.
Но подоцна кога беше префрлена во друг клас разбрав дека поради истиот проблем паднала низ скалите во училиштето.
Сега не знам како е девојката,одамна ја немам видено.
Нормално е дека во тој момент ке се исплашиш но и треба да реагираш бргу за да не дај боже дојде до несакани последици.
За срека го немам овој проблем.
И да,нема причина да го гледаш различно,па и тој е човек,не е крив што ја има таа болест.Тоа не го прави поразличен од другите.

Blagodaram na vasite odgovori,znam deka ne treba da go gledam toa poinaku no sum emotivna i toa koga ke se sluci pred mene mnogu vlijae i posle seto toa... moeto odnesuvanje podsvesno znaci se menuva sprema nego bukvalno preteruvam vo odnesuvanjeto so toa sto sum premnogu dobra so nego i meka.. no se nadevam deka ke se smenam zatoa sto taka po ja kompliciram situacijata..a inaku za vreme na napadite jas sum do taa licnost blisko no ima drugi poiskusni i pohrabria koi sto mu pomagaat.. sakam da pomognam no vo taa situacija se blokiram..se nadevam ke bidam poveke korisna vo taa situacija ponatamu..

Познавам неколкумина, не е нешто страшно и е доста често. За да бидат третирани како и секој друг поединец не треба да се страмат нити да го сокриваат тоа.

Немам некој што боледува од епилепсија (мислам на човек), инаку кучето мое има епилепсија али тоа нема врска со темава. Значи ако имав сигурно би внимавала, но да не преминувам никаква граница и да претерувам затоа што таа личност би приметила како се однесувам и би знела и толно зашто така се однесувам и мислам дека не би го ценела тоа многу, всушност мислам дека и не би се чувствувала толку добро затоа што ќе испадне како да ја оттргнувам од сите други луѓе и на неа и давам поголемо значење и иако тоа од наша страна изгледа како паметна работа од страна на личноста може и не е толку добро затоа што може да не се почувствува како останатите луѓе кои ја опкружуваат и тоа само ќе придонесе да се чувствува повеќе отфрлено наместо како нормален човек. Така да значи добро е да се внимава и да се обидеш да помогнеш највеќе што можеш, но биди внимателен и како го правиш тоа.

Да ве прашам,кои се причините за Епилепсија и како изгледа тој напад ? Бидејќи мене ми се има слошено нешо и се имам тресено (свесен бев на ситуацијата,се слушав,само не можев да одговорам ) а причината беше :играње на компјутер саат или саат и пол (услови:компјутерница,топло,загушливо и нејаден) па моите ми викаат дека тоа е нешо како епилепсија а докторите НЕ ...па сакам да знам нешо повеќе :toe:

p.s Барав на нет нешо за мојава ситуација дали е епилепсија па не најдов...ако можете кажете вие :smir:

Да ве прашам,кои се причините за Епилепсија и како изгледа тој напад ? Бидејќи мене ми се има слошено нешо и се имам тресено (свесен бев на ситуацијата,се слушав,само не можев да одговорам ) а причината беше :играње на компјутер саат или саат и пол (услови:компјутерница,топло,загушливо и нејаден) па моите ми викаат дека тоа е нешо како епилепсија а докторите НЕ ...па сакам да знам нешо повеќе :toe:

p.s Барав на нет нешо за мојава ситуација дали е епилепсија па не најдов...ако можете кажете вие :smir:
А таткоти и мајкати според кој основ "утврдиле" дека е епилепсија?
Како прво - нема да се сеќаваш на ништо.
Како второ - ќе почнеше да се лигавиш, често ќе ти течеше бела пена во устата.
И како ти помина тоа? И колку време траеше нападот?

Гледај не седи во компјутерници, а уште помалку да седиш пред компјутер а да ги изгасниш сите светла. Гледај да имаш светлина доколку седиш подолго на компјутер.
И кажи колку години имаш, битно е.

Дечки вака...Мајка ми еве веќе 30 и кусур години боледува од Епилепсија и јас колку што знам (за 17 години еве) цело време состојбата и се влошувала. Лани состојбата беше до толку лоша што еднаш кога беше околу шпоретот спремајќи ручек ја фати напад и се изгоре целата, па моравме итно да ја носиме во градска болница. Се излечи и тоа, но претрпи големи маки.
Тетка ми (нејзината сестра) и прати едни посебни таблети од Австрија наречени Convulex. Сеа, тие таблети неа доста ја смируваат и нападите и се многу поретки (да кажеме еднаш во 2-3 месеци), но со променливово време само навечер ја фаќаат напади.
Напади во смисла ќе стане во 3 часот (среќа што сум буден во тоа време) и ќе почне нешто да работи околу кујната, нешто да чепка едноставно. Татко ми спие и не ја слуша, а ја среќа што сум тука и лесно ќе ја натерам во кревет да легне и ќе си легне така и супер. Преку ден супер и е, воопшто никакви напади нема (таблетите имаат добро дејство) но навечер ете тоа се случува и многу не зачуди. Еве веќе трета ноќ по ред што нешто прави и мора да ја смириме за да заспие...

Дали треба да ја зголеми дозата? Докторот тој што е од Виена и кажал дека доволно е само една на ден (изутрина) да се испие на гладен стомак...Али...очигледно е грешка :S

Кажете ми што да правиме да го решиме проблемов? Има ли некаков центар за епилептични напади тука (безразлика приватно, државно) едноставно да ја тргнеме таа болест од неа, или па по мое мислење, што таа толку време неможела да најде лек, не верувам дека ни сега ќе најде? Бидејќи читав на нет дека епилепсијата се лечи во почетната фаза, а не да дозволи да го “изеде“ мозокот после толку време...
Што само и се нема случувано, колку пати паѓала на тврди површини (када, плочка, паркет, бетон...) дури и ова што ви го кажав...Тешко е да се справиш со вакво нешто, особено нападите и луѓето околу кои реагираат, но мора да се најде некакво чаре...

Дечки вака...Мајка ми еве веќе 30 и кусур години боледува од Епилепсија и јас колку што знам (за 17 години еве) цело време состојбата и се влошувала. Лани состојбата беше до толку лоша што еднаш кога беше околу шпоретот спремајќи ручек ја фати напад и се изгоре целата, па моравме итно да ја носиме во градска болница. Се излечи и тоа, но претрпи големи маки.
Тетка ми (нејзината сестра) и прати едни посебни таблети од Австрија наречени Convulex. Сеа, тие таблети неа доста ја смируваат и нападите и се многу поретки (да кажеме еднаш во 2-3 месеци), но со променливово време само навечер ја фаќаат напади.
Напади во смисла ќе стане во 3 часот (среќа што сум буден во тоа време) и ќе почне нешто да работи околу кујната, нешто да чепка едноставно. Татко ми спие и не ја слуша, а ја среќа што сум тука и лесно ќе ја натерам во кревет да легне и ќе си легне така и супер. Преку ден супер и е, воопшто никакви напади нема (таблетите имаат добро дејство) но навечер ете тоа се случува и многу не зачуди. Еве веќе трета ноќ по ред што нешто прави и мора да ја смириме за да заспие...

Дали треба да ја зголеми дозата? Докторот тој што е од Виена и кажал дека доволно е само една на ден (изутрина) да се испие на гладен стомак...Али...очигледно е грешка :S

Кажете ми што да правиме да го решиме проблемов? Има ли некаков центар за епилептични напади тука (безразлика приватно, државно) едноставно да ја тргнеме таа болест од неа, или па по мое мислење, што таа толку време неможела да најде лек, не верувам дека ни сега ќе најде? Бидејќи читав на нет дека епилепсијата се лечи во почетната фаза, а не да дозволи да го “изеде“ мозокот после толку време...
Што само и се нема случувано, колку пати паѓала на тврди површини (када, плочка, паркет, бетон...) дури и ова што ви го кажав...Тешко е да се справиш со вакво нешто, особено нападите и луѓето околу кои реагираат, но мора да се најде некакво чаре...
Знам дека ќе звучи лудо, опасно и навидум неизводливо, но конопот навистина може да и помогне на мајка ти и нејзината борба со епилепсијата. Значи коноп = растението канабис најдобро познато во светот како марихуана.

Researchers at the University of Reading have discovered that three compounds found in cannabis leaves can help to reduce and control seizures in epilepsy.

They are now using extracts from the plants grown in huge industrial-sized greenhouses in the south of England to develop new drugs that could ease the misery of millions of epilepsy sufferers around the world. In the UK alone there are more than 500,000 people who suffer from epilepsy.

Dr Ben Whalley, who is leading the research at the department of pharmacy at the University of Reading, said tests in animals had shown the compounds effective at preventing seizures and convulsions while also having less side effects than existing epilepsy drugs.

He said: "There was a stigma associated with cannabis that came out from the 60s and 70s associated with recreational use, so people have tended not to look at it medicinally as a result.

"Cannabis is thought of being a treasure trove of compounds that could be used for pharmacological development. We have a list of around a dozen potential candidates for epilepsy and have tested three that show promise.
Значи може да ја консумира билката (канабиноидите) преку пат на пушење, вапоризација, јадење колачиња, тинктура, есенцијално масло...

Значи еден од повеќето проблеми е наоѓањето на висококвалитна органски растена билка (во САД се наоѓа под името medical marijuana).

I'm 29, and an epileptic, currently in the process of getting off my anticonvulsant pills. The first time I tried smoking grass was 5 years ago, when I was 24. I've wanted to try it before, but always feared of the impact I'd have, considering my medical condition. I've always thought I'd wait till I found someone I could do it with - someone who'd be trusted, in case I had a seizure. And then I found someone, who turned out to be my partner for the following 4 and half years.

We met as neighbors, and it wasn't long till the thought of trying smoking grass with her popped up. At my 2nd time, I got paranoid. I started getting ticks, especially in my legs - which horrified me, since it was a sensation I remembered getting just before I seized up. It was her reaction that helped me get through that - she explained it was the thc, and not the epilepsy.

Now, 5 years later, I'm still smoking grass regularly, usually on a daily basis.
Before smoking, I used to get seizures about 3-4 times a year, sometimes more. I've only had one seizure since. It's already been 4 years, seizure-free, and I only have grass to thank for.

Sometimes I'd forget to take my pills with me, If I wasn't sleeping at home. I started noticing that if I smoked, I'd get less auras, and would be able to get through the night. The more I smoked, the less side-effects I'd get from the epilepsy.
In according with my doctor's orders, I'm now reducing my monthly dosage of anticonvulsant pills, and will ween off them in about 4 months.

http://www.google.com/patents?vid=USPAT6630507

Задолжително читање: http://www.ukcia.org/medical/epilepsy.php

Знам дека ќе звучи лудо, опасно и навидум неизводливо, но конопот навистина може да и помогне на мајка ти и нејзината борба со епилепсијата. Значи коноп = растението канабис најдобро познато во светот како марихуана.

Значи може да ја консумира билката (канабиноидите) преку пат на пушење, вапоризација, јадење колачиња, тинктура, есенцијално масло...

Значи еден од повеќето проблеми е наоѓањето на висококвалитна органски растена билка (во САД се наоѓа под името medical marijuana).

http://www.google.com/patents?vid=USPAT6630507

Задолжително читање: http://www.ukcia.org/medical/epilepsy.php

Да, инаку ова мајка ми го пробуваше тоа кога имаше некаде околу 30/40 години (ми зборуваа они мене). Бидејќи тогаш не беше толку лошо, они као брачен пар беа исплашени и отидоа кај доктор.
Докторот убаво им кажал да користи една тревка која ќе ја пали користејќи лажица и упаљач одоздола и тоа да го внесува или преку пиење или преку шприц...
И Guess what?
Ништо не помогна, ја влоши состојбата...
Зборував со мајка ми - она го имала ова уште од 16 години, но тогаш на село мислеле дека ќе и помине и никогаш не ја однеле на доктор...а нападите продолжувале ли продолжувале :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom