Employment background checks

• Креатор на темата Креатор на темата Flikson
  • Време на започнување Време на започнување

Flikson

Провинцијалец
Член од
27 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
2.565
Локација
Македонија
Здраво дечки,

Имав интервју за работа во една македонска фирма, и на крај на интервјуто ми рекоја дека преку надворешна фирма (странска- која си имала свои методи за тоа ) ќе ми направеле Employment background checks.

Дали некој знае што е точно тоа и дали некој има искуство во врска со ова?

Фала на одговорите. ))

Бриши Кајгана профил и лајковите на онли фенс цуци на инста

Здраво дечки,

Имав интервју за работа во една македонска фирма, и на крај на интервјуто ми рекоја дека преку надворешна фирма (странска- која си имала свои методи за тоа ) ќе ми направеле Employment background checks.

Дали некој знае што е точно тоа и дали некој има искуство во врска со ова?

Фала на одговорите. ))

Дали имаш криминално досије, дали си избркан од фирми каде предходно си работел и зошто, дали имаш големи долгови на пример на картици.

Потоа верификација на образование, дипломи и сертификати кои ги имаш.

Но како пиша @ChatGPT може и да ти прочешлаат фејсбук, инстаграм, твитер и слично мада тоа повеќе Амерички и Европски фирми го прават да не си навредил некоја транџа, гејпедер, говнокожец или евреј.

Дали имаш криминално досије, дали си избркан од фирми каде предходно си работел и зошто, дали имаш големи долгови на пример на картици.

Потоа верификација на образование, дипломи и сертификати кои ги имаш.

Но како пиша @ChatGPT може и да ти прочешлаат фејсбук, инстаграм, твитер и слично мада тоа повеќе Амерички и Европски фирми го прават да не си навредил некоја транџа, гејпедер, говнокожец или евреј.
Странска е фирмата, со филијала во Скопје поточно.

Странска е фирмата, со филијала во Скопје поточно.

Ок, тогаш се што пишав веројатно ќе проверат, ако си работел за странски фирми или поголеми наши фирми може да побараат мислење за тебе од работодавците.

valjda kaznena evidencija od sud i dali imas zabrana za vrsenje dejnost, staz, prijava/odjava od firma, mada ne sum siguren dali istite moze da gi dobijat pravni lica (osven ako dozvolis), mislam deka ke te zamaraat istite da gi vadis od drzavni institucii i da im gi doneses.

isto taka, social media presence i se shto ke dobijat preku OSINT tehniki.

Тоа ми беше чудно, им реков дека можам јас да им дадам контакт од поранешно работно место или образец М4 од пиом или М1/М2 од центар за вработување каде шо пишува се и е многу побрзо. Ми вели не они си имаат свои методи. Смешно. Мислам не се однесува на social media него само на раб. искуство. А сепак не е којзнае какво раб. место обичен канцелариски работник.

Тоа ми беше чудно, им реков дека можам јас да им дадам контакт од поранешно работно место или образец М4 од пиом или М1/М2 од центар за вработување каде шо пишува се и е многу побрзо. Ми вели не они си имаат свои методи. Смешно. Мислам не се однесува на social media него само на раб. искуство. А сепак не е којзнае какво раб. место обичен канцелариски работник.
Позицијата нема врска со background check, обично зависно од позицијата треба да одиш на дрога тестирање или не.

imam osekjaj deka serat, ama ajde.

toa oni ke proverile e smesen moabet, dokolku toa go napravat bez tvoja dozvola, soglasnost, togas e krivicno delo.

duri i da imaat nekogo po sudovi i policija, toj sto ke dade informacii za tebe na drugo fizicko lice ili pravno lice (bez obvrska/soglasnost), toj si ja zloupotrebuva pozicijata.

nema tuka javna databaza na podatoci za osudenici, nivni mugshotovi, dela, kazni, itn, taka da nema kako da najdat legalno, sem ako ti ne gi informiras ili pak sudot gi izvesti (pri zabrana za dejnost, dokolku rabotas dejnost koja pravosilno ti e zabraneta).

kako i da e, mislam deka samo ke ti proverat digitalen footprint koristejki OSINT tehniki, ako voopsto i toa, i eventualno mozebi ke ti kontaktiraat poraneshen rabotodavach, shto ne e nekoja praksa vo drzavava.

neka me ispravi nekoj ako gresam.

Ако ги следи Боемот и Патриотско на инста дали значи дека не сака лгбт, и ќе нема да го примат во европска фирма?

Mene vakvo nesto mi imaat kazano od ProKredit na intervju. Ne e za kriminalno dosie ili sto si pisuval na fb, tuku dali toa sto si go pisal vo CVto e tocno - rabotno iskustvo, fakultet verojatno i tn.
Автоматски споено мислење:

Ако ги следи Боемот и Патриотско на инста дали значи дека не сака лгбт, и ќе нема да го примат во европска фирма?
Pa bogami ako go sledis Boemot i treba da se razmislat.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom