Експериментално глувче...

• Креатор на темата Креатор на темата Magde.
  • Време на започнување Време на започнување

Дали свесно би биле дел од експеримент?

• Вкупно гласачи
    53
Марсовка прилично екстремистички ги решава конфликтите :icon_bigg
За одобрување на одреден лек не треба баш такво експериментирање како што напишавте. За одобрување се прави клиничка студија во која се вклучени определен број пациенти. Врз основа на таа студија и меѓународните студии претходно направени се одобрува или не се одобрува лекот. Пациентот кој учествува во студијата потпишува дека е согласен, го информираат точно кои споредни ефекти би можел да ги има лекот итн.
Инаку, во големите клиники постојат многу експериментални студии. Многу луѓе буквално се борат да влезат во тие студии затоа што во нив гледаат единствена надеж, а и реално, многу често се излечени со тој експериментален пристап, особено кога се работи за ракот.
Еве, на пример, во 1959 година за прв пат била направена трансплантација на коскена срцевина со стем клетки. Била направена на мало дете болно од леукемија, тогаш имало 9 години. Експериментот бил единствена надеж. Детето, сега 59 годишен човек, очигледно се' уште жив и здрав, има деца, внуци, живее и функционира нормално.
Мислам дека многу често на такви клинички експерименти се одлучуваат токму луѓе кои немаат друг избор (односно, имаат, но другиот избор би им бил полош секако).
Во 80тите години е експериментално почнато со автологна трансплантација на стем клетки. Еден од првите пациенти кому му била дадена само 10% шанса бил Еван Хендлер (сопругот на Шарлот во Сексот и Градот-тој ќелавиот) :) Се трансплантирал во Џон Хопкинс болницата и еве го жив е. Исто така и Хозе Карерас имал автологна трансплантација во САД со многу мали шанси и на експериментална програма.
Мајката на една познаничка имаше рак на дојка со метастази во 'рбетниот столб, мозокот и црниот дроб. Во Скопје и рекоа да си избере ковчег со време (буквално така). Во САД се приклучи на експериментална програма на лечење, жива е веќе 2 и пол години.
Муабетот ми е дека не сите експерименти се изведуваат како во оној филмот со црнецот што ослепе, па оглуве, па отиде на интервју во светкаво оделце :)
Благодарение на тие експерименти денес се живи гоооолем број луѓе. Затоа ги поддржувам.
Секако, оние језивите експерименти не ги поддржувам. Идиотски ми е некој да малтретира некого во "научни" цели.

стем клетките се друга работа иако има потенцијал огромен само овие....религиозниве:toe:

јас конкретно мислев еве на пример лекот Асентра(значи антидепресант понова генерација) го има и под името луксета е сега ако алкалоид се одлучи на производствен процес на овој лек и го спреми реакторот и отпочне производство(се претходно средено) нели името на лекот мора да биде различно во случајов активна супстанца е серталин...па да речеме дека ќе се вика серталин алкалоид(асентра е од КРКА)е сега по новите закони се бара тестирање на лекот.

ист е случајот со Хелекс(КРКА) го има и ко ксанакс....но реплек го произведе под име алпразолам...епа тестиран е:helou:

Не, може да го наведува муабетот во некоја насока и да види како ќе реагираш. Психијатрите така уствари и ги прават анализите. Е, се појавува проблем кога анализираниот има повисок iq, па сфаќа секогаш кога некој пробува да го/ја анализира.
Пих па сите ние правиме некоја си анализа кој како знае и умее кога ќе седнеме со непознат човек. Па после имаш коментари женски обично ваква е, онаква е, дигната е ееееееееееееее предрасуди замаглување оценување по сопствено лошо или добро искуство. Па имаш лице за пред другите, тешко некој нешто да погоди :icon_lol:.

Јас би била само ако е нешто корисно за човештвото или ако ме платат онака дебело:-)Дебело во смисла ако има некои последици од експериментот, со тие пари да можам да ги санирам последиците:-)

види вака при генерички лекови последиците однапред се знаат и се предвидливи,има стручен тим дежурен под надзор сте....трајни последици се елкстремно ретки...сте приметиле во упатствата на лековите ако забележите други несаклани дејства освен споменатите известете не-тоа сигурно не е за да џабе,едноставно индивидуите различно реагираат на одредени медикаменти(антибиотици,антиконвулзиви,антипаркинсоници)......

најчесто можност за трајни последици има од лекови кои имаат невротоксична особина или пак хепатоксична....

јас конкретно мислев еве на пример лекот Асентра(значи антидепресант понова генерација) го има и под името луксета е сега ако алкалоид се одлучи на производствен процес на овој лек и го спреми реакторот и отпочне производство(се претходно средено) нели името на лекот мора да биде различно во случајов активна супстанца е серталин...па да речеме дека ќе се вика серталин алкалоид(асентра е од КРКА)е сега по новите закони се бара тестирање на лекот.
Ааааа антидепртесивите во основа се убави лекови земи пробај ги како глушец експериментален :icon_lol:.
Инаку хероинот е произведен како лек или замена за зависниците од морфиум, подоцна се утврдило дека хероинот е неколку пати појак т.е. подеструктивен од морфиумот, што е нормално затоа што е хемиски обработен и прочистен.

Еве што вели Дино Мерлин во врска со тоа во една од неговите песни:

ma to je nesto vise od toga
nekome lijek a nekom droga
ja znam, ima tu malu istine a malo sudbine

Не сакам експериментирање воопшто,а најмалку со мене.
Којзнае каков резултат би добиле:uvo:
За тоа се тука глувците.

Свесно не! Но, беспомошно свесен сум дека на секој чекор јас и сите ние сме експериментални глуви со психички и физички експерименти, а парадоксот да биде поголем не само што не ни плаќаат, туку сами си плаќаме за разно- разни непроверени производи и психички тортури од медиуми кои секојдневно ги консумираме, па потоа се чудиме зошто одеднаш екстремитетите за разлика од другите делови на телото побрзо ни растат, зошто акните не се акни туку нешто досега невидено, зошто птичјиот грип во Кина е птичји, а во Мексико свински, зошто имаме нагон некого да задавиме или убиеме. Зошто, зошто, зошто. Модерното време кое за да остане со епитетот „модерно“, лабараторијата на опитите ја извади надвор од темните и неосветлени собички полни со глувци и епрувети и како и многу други нешта ја доближи до нас граѓаните за одблизу да не набљудува во големиот број на експерименти кои во едно вакво модерно време се невозможни повеќе да се изведуваат во вакви мали и темни лабаратории. А и резултатите се по веродостојни, хуманоста е зголемена (спасени се илјадници глувци), заштедени многу пари и одговорноста е сведена на нула. Се на се огромна добивка за човештвото за да продолжи напред. :toe:

Јес да не е со лекови, али ми се свиѓа експериментот шо сеа е ин.

Се вика "Дали ќе ти порасне втора глава ако ти ставиме по две антени за мобилни/интернет оператори на кров од зграда"

И луѓе пуни ентузијазам учествуваат (и заштедуваат некои 200 денари месечно за чистење на влез, евентуално нова телефонска линија)
Првите резултати пак, ќе ги дознаат за 5 до 10 години (наравно, оние кои нема да умрат од зрачењето у меѓувреме)

он-топик:

Како што ми е моронско она што го прават со антените, односно шо за бедна пара се зрачат, исто ми е моронско и ова со лековите. Не е можда малку платено, али е изван памети (уствари, самото тоа што е толку платено, јасно кажуе и на колкав ризик се изложуеш...па освен ако не си суицидален, then don't).

Се на се, не би.
Психолошки експерименти и остало шо не вклучуе медикаменти, да.
Али да си играм фармација со сопствената утроба, не (ок, не повторно...доволно долго за без пари го праев тоа).

Дали би биле дел од експеримент?
Мислам на свесно пристапување во таков настан без разлика дали експериментот е физички или психички (се разбира, пред тоа да бидете известени за што станува збор) ?

И каква би била вашата реакција ако некој ве извести дека без ваше сознание, вршел експерименти на вас (во случајов би биле психички)?

Инаку мислиш дека не сме експериментални глувци? Поголем експеримент од Африка и од балканов не постои. Што се не се тестираше од биолошко оружје до меѓуетнички тестови, можеби во друг правец ми оди мислењево од темата ама сепак се надоврзува на некој начин.

Инаку мислиш дека не сме експериментални глувци? Поголем експеримент од Африка и од балканов не постои. Што се не се тестираше од биолошко оружје до меѓуетнички тестови, можеби во друг правец ми оди мислењево од темата ама сепак се надоврзува на некој начин.
Дефинитивно сме лабараторијата и кантата за отпад на светот.

Али тука поише за самоволно изигрување test dummie се збори.

Ја би, за задоволителна сума на пари. Па јеботе, некој и тоа мора да го прави, ризик не-ризик, тоа е, лекови за све и свашта се секогаш потребни.
Наравно, претходно добро ќе бидам информирана за сајдефектите и доколку не ми звучат претерано застрашувачки, би се согласила на тоа. Ова за експерименти за лекови зборам, иначе психолошки тестови на однесување, реакции итн., тука нема ризик и нема што да изгубам, и тоа би.
Каде се вршат вакви испитувања кај нас? Не знам многу за ова на нашиве простори. Да речеме дека некој би сакал да учествува, кај би можел да го направи тоа? И врз основа на кои критериуми ги бираат тие „експериментални глувчиња“?

Сакала јас или не, ЈАС СУМ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ГЛУВЧЕ! Родена сум во 1991 и тоа кажува се.Сите новости од светот за прв пат се воведуваат и се испробуваат на грбот на мојата генерација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom