Економски раст од 7%

• Креатор на темата Креатор на темата NACIONALIST
  • Време на започнување Време на започнување
Деновиве не бев у Мк. па ова овде сега го прочитав но некако ми фалат информации, особено фали показателот во однос на претходниот квартал. Мозно е во еден од кварталите да имало 5-6% раст и сега тој се провлекува. Ако некој го има тој показател нека го напише.
Друга работа што е позната во Македонија е менувањето на стандардите по кој се пресметува развојот (во повеќе области) па поради тоа доста често имаме во Македонија неточни показатели во однос на претходниците.
П.С. Ако ова вака продолжи и поната и ако е без штимани показатели тогаш БРАВО

Доколку сите молчиме пред тотални неработења и неодговорности на државата во кои страдаат деца и бремени жени или пак низ главниот град огромен број на возачи поминуваат на црвено светло на семафор, а сообраќајната полиција е „Кај Злате“ или „Кај Љуц“, дотогаш ќе бидеме банана. Доколку јас сум единствениот што му пречат овие африкански навики и неработења, а владата и локалната власт се прават „an Englishman in NewYork“ и излегува со 10-тина министри на прес и објавуваат бројки за економски раст и со надеж дека ако овака се издржи 10 години двојно подобро ќе било, тогаш само јас ќе :devil2: и немам проблеми ниту пак им замерам на сите што немаат културни и човечки аргументи па мораат да пишуваат реченици со „дајбоже“, „да даде господ“ и слични вокабулари , што народот ги нарекува клетви со различен идентитет.

Ама гледам дека ти пак мешаш баби и жаби. Да не те кикнале на тој форумот за неспособност па сега овде солиш памет? Сега ќе ти објаснам пооолека и убаво, за да можеш да ме разбериш.
Јас не велам дека државата ни е рај, убавини и слично, ама да постираш за бремени жени, бесење за јајца, пијани полицајци, на тема со наслов „Економски раст (во Македонија) од 7%) е ОФТОПИК? Разумеш? Отвори си тема „Полицајци кај Љуц” и таму кажи ги твоите „мисли”
jon напиша:
сите што немаат културни и човечки аргументи па мораат да пишуваат реченици со „дајбоже”, „да даде господ” и слични вокабулари , што народот ги нарекува клетви со различен идентитет.
Ако мојата последна реченица од претходниот пост ја свати како клетва, оди да се провериш.:lud:
Оној кој ја отвори темава ги имаше „културните и човечки аргументи” :pos2: , јас се согласив со нив, ти си онај кој треси офтопик зелени неповрзани........па неповрзани со ништо!:nesvest:

Мене ми фати око топиков и овде баш ми се поста :salut: . Доколку некој се нервира нека ме банира. За 7% нема што ни да се споменува како вредна тема, истото го штелаше преклани Буле со статистика, претходно Хари, итн....
BTW според македонската граматика сегашно време во трето лице еднина завршува со „е” не со „и”. Каков си ти Гвујовист, патвиота и маж што незнаеш да напишеш пет реченици на македонски литературен јазик. Ццц...тажно. :nesum:
На пример „можи” правилно напишано оди во „може” итн. Но вероватно кога можат твоите лидери или идоли незнам што ти се да цепаат дијалект, што е проблем и останатите да не го следат нивниот пример и така сме 100 јазична држава. :helou:
Совет купи ја „Македонска Граматика” од Блаже Конески одлична досега ненадмината книга.:toe:
Сите сте исти бреееее ко Грујо да ве штанцал :pos2: . Кој не е со нас тој е против нас, јака демократија нема што.

Леле почна сега и граматиката да ми ја поправаш? Очајна домаќинка....
И по којзнае кој пат погрешно ме разбираш, ама овај е мојот последен пат да ти обајснувам ко на тригодишник. Не го бранам ниту Грујо ниту никој, си кажувам што мислам и спорам со оној кој сметам дека не е во право (тоа е форум ако не знаеше). А ти навреден оти не си во право, започна прво со навреда, па офтопик, па проверка на граматиката. Човеку очаен си, еве и мене ме натера да тресам офтопик.

Прочепкав околу темава и го најдов она кое што е стандардно за секоја влада - промена на методологијата за пресметка на индустрискиот раст или растот на Бруто Домашниот Производ. Текстот за растот го има и на http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=09.04&rbs=1 за да не биде дека тоа е различно со БДП.
Зачи заводот за статистика на почетокот на оваа година ја направил таа промена со што се фрла сомнеж на веродостојноста на податоците. Се споредуваат два податока мерени по различна методологија што е нонсенс.
Ова е извадок од собраниски документ http://www.sobranie.mk/uploads/00%20NPAA%20Narativen.pdf кој е испратен од Владата на РМ во Март:
„Државен завод за статистика
• На листата на среднорочните приоритети на Државниот завод за статистика се наоѓаат следните активности:
Ревизија на методологијата за пресметка на БДП;
• . . .”
Страна 181 од документот

И друга работа, сите мегународни финансиски групации предвиделе во своите извештаи (значи и ова не е мерено :) ) пораст на БДП од 4 до 4,5 %

Ивановски: Порастот на БДП од 7% е невистина

„Заводот за статистика по наредба на владата, на почетокот на 2007-ма изврши политички мотивирана измена на методологијата за пресметка на индексот на индустриското производство,а со цел штимање на бројките, со цел да ги прикаже саканите, а невистинските бројки. Тоа беше увертира, таа манипулација им беше потребна за вчера да ја соопштат најголемата лага до сега”, изјави Игор Ивановски, СДСМ.
„Три највлијателни економски институции ги соопштија своите податоци, за тоа колку ќе изнесува порастот на бруто домашниот производ во Македонија, „Еуростат”, Агенцијата на Европската комисија вели, 4,25%, ММФ во својот последен извештај тврди, 4,5%, ЕБОР вели 4%. Во сите три нема ниту збор за 7%”, додаде Ивановски.

Мислам дека токму ради вакви работи да се игнорира тоа што го изјавува владата, туку да видиме на крај од годината колку е променет порастот ан БДП во споредба со минатата годиан според ММФ, бар за нив сме сигурни дека имаат еден единствен метод на пресметување на БДП а нема да биде таа бројка прогноза туку резултаат од една година.

Tesko da ke "slegne" rabotata poveke mislam deka uste ke se "due" duri do nivo na DUI......nazalost..., a maliov so"energicno" cekorenje vetuvase......sto cekora :) Malku vo podrug pravec od toj "nacrtan" pred izbori, ama toa tie ...vidi na Google pod :Douglas "Wrong Way" Corrigan

Веќе воопшто не е битно дали порастот е 7%. 2.4 или 18%. Јасна е само една работа, а таа е поразителна. На овој народ не вреди да му се помага и да се труди некој за негово добро.
Го глдам оној педерон Шема и Пенов зборат за шарени лаги и длабоко у себе молат Бога оние 7% да не успеат само за да бидат во право. Ај тие што зборат зборат, ама оние наоколу што се согласуваат со нив тие ме загрижуваат.
СТОКА.

Jakov напиша:
Веќе воопшто не е битно дали порастот е 7%. 2.4 или 18%. Јасна е само една работа, а таа е поразителна. На овој народ не вреди да му се помага и да се труди некој за негово добро.
Го глдам оној педерон Шема и Пенов зборат за шарени лаги и длабоко у себе молат Бога оние 7% да не успеат само за да бидат во право. Ај тие што зборат зборат, ама оние наоколу што се согласуваат со нив тие ме загрижуваат.
СТОКА.
Јаков - ако ова се однесува на последните неколку поста во кои изнесовме некој информации за тоа дека некој ги фингира процентите ама извини воопшто не си во право. Па до кога само слепо ќе веруваме на се што ќе се каже. Треба да бидеме малоуми???
прво да ти кажам, ќе се радувам (види го мојот прв пост) ако 7% се вистина.
Второ ако беа 4 или 3% ке реков добро е стабилни сме и не одиме надоле, а и ќе попричекав за подобри резултати. (иако преизбората кампања ветуваше нешто друго)
Ама некој да ме лаже за да дига рејтинг или за незнам што, епа ај ти се молам нели од тоа ни беше преку глава тоа го правеа сите влади во изнинатите 16 години. Утре може ќе слушнеме и контра реплика, па ако е онаа веќе познатата ММФ, ЕУ ... немаат точни податоци они од ово она ја прават анализата и во тоа треба да верувам или тоа го научивме од порано!?
Ете тоа е НАЈбитното, нека продолжи да прави (вистински чекори) а не да не прави неписмени.

Крепиев не го разбра Јаков.
Јаков сакаше да каже дека не му се допаѓа што има луѓе околу опозиционите лидери, кои се молат да нема раст во економијата, за да можат да ја плукаат власта ид а си добијат бодови за следните избори. Јаков а и мене ме загрижуваат тие еден куп партиски полтрони на кои побитно им е партијата нивна да дојде на власт отколку да се подобри економијата на државата.

за висок економски раст треба производство кое ние нажалост го немаме

Господа,
Мислам дека секој учесник на форумов сака Македонија да се развие економски и никој паметен нема намера празно да плука или празно да фали сеедно, само за да качува рејтинг на некои негови, би било многу ниско.
Но доколку од 1991 па до денес 2007-ма сите премиери на Македонија објавуваа бројки за пораст на БДП кои беа некои едноцифрени % некаде 4,5 па сега еве имаме и 7% и тоа им беше крунски доказ дека ете државата се развила, логички го поставувам прашањето доколку досега од 5 премиери, 4-ца лажеа, која е веројатноста и показателот дека ова е вистина, а не е спремано повторно само поради качување на рејтинг.
Исто така и на сите досега крунски сведок им беше Републички Завод за Статистика. Вчера го слушав Зоран Ставревски на вести и искрено се сеќавам исто така Буле кога беше премиер се појави на вести мислам лично тој и даде доста слични изјави, сакам да кажам се обидувам на приметам разлика, ама не иде некако. Дали дојде работата во Македонија дека е најдобар најдобриот Минхаузен????
Има изрека времето ќе покаже, но и мислам дека е паметно на годишно ниво да се следат и податоците што ќе ги даде ММФ, доколку се слични или блиски, тогаш браво за тимот на Грујо, но ако повторно си додале *2 да не биде дека некој намерно не ги сака, па ги критикува.

7% звучи доста ветувачки, но само ако е долгорочно.

Но оваа табела многу повеќе ме загрижува

tabay6.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom