Економски факултет (стара тема)

• Креатор на темата Креатор на темата energichen
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Еве, на 136стр, 4 задача во збирката oд Славе, има барање:
Дали може да се прифати дека просечното време на поправка е најмногу 8,4 часа. Хипотезите се:
Но: M>=8,4
На: M<8,4.
Подолу, во 5та задача.
Дали може да се прифати хипотезата дека просечната тежина не е поголема од 99,5. Хипотезите се
Но: M<=99,5
На: M>99,5.
Значи или не е секогаш "На" тоа што е дадено, или овие имаат грешка.... Или јас сум глупа и не можам да сфатам :kesa:
п.с.
Им се извинувам на сите што им сметам со статистика.
колешке Драган на вежби рече дека кога имаме едностран тест СЕКОГАШ она што ни е дадено во задача се пишува како Н1...по тоа што го кажа ти би требало втората задача да е грешна, но немам збирка за да проверам...а зошто се мачите да решавате задачи од збирка кога асистентот рече да си вежбаме од книга...ваљда ке даде задачи од таму ко на првиот што беше:smir:

него од 10,15 така?

колешке Драган на вежби рече дека кога имаме едностран тест СЕКОГАШ она што ни е дадено во задача се пишува како Н1...по тоа што го кажа ти би требало втората задача да е грешна, но немам збирка за да проверам...а зошто се мачите да решавате задачи од збирка кога асистентот рече да си вежбаме од книга...ваљда ке даде задачи од таму ко на првиот што беше:smir:

него од 10,15 така?

па мислам дека да :D ама ни тоа не сум сигурна :D

Фала на сите за помошта :smir:

moze nekoj da mi kaze sto e ova primerok bez povtoruvane i so povtoruvanje??/plss:toe:

moze nekoj da mi kaze sto e ova primerok bez povtoruvane i so povtoruvanje??/plss:toe:

Кога бираш примерок од популација на тој начин што избраната единица не ја враќаш назад во популацијата пред да ја избереш наредната ("ја тргаш настрана"), имаш примерок без повторување (едно не можеш да го избереш двапати).
А ако избраната единица ја вратиш во популацијата, па продолжуваш да бираш нова, имаш примерок со повторување (зашто истата единица може да ти се повтори, да ја избереш повеќе пати)

Од колку се полага управувачко 2 во среда?:smir:

:helou: ДА НЕ ИМА НЕКОЈ ПРАШАЊА ПО МАРКЕТИНГ НА ТРГОВСКИ ПРЕТПРИЈАТИЈА????

Кога бираш примерок од популација на тој начин што избраната единица не ја враќаш назад во популацијата пред да ја избереш наредната ("ја тргаш настрана"), имаш примерок без повторување (едно не можеш да го избереш двапати).
А ако избраната единица ја вратиш во популацијата, па продолжуваш да бираш нова, имаш примерок со повторување (зашто истата единица може да ти се повтори, да ја избереш повеќе пати)

fala mnogu:smir:

Колеги до каде точно е информациски, 10 и 13 сигурно требаат? И да, од кога точно се полага? :tapp:

da ne znae slucajno nekoj koga ke se polaga menagment i marketing vo majsko-junska ispitna sesija.

Се наоѓаат прашања нешто за 2 кол
економика, трг. право?

Статистика како? Мене ептен лесно ми изгледаше,дури прелесно ама да не се избрзуваме,важно да положиме. :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom