Економски факултет (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
Честит Велигден на сите колеги христијани! :smir:

Член од
2 јуни 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Може ли некој да ми објасни како да поставувам хипотези? Не можам да најдам никаква логика со едностраните тестови (најмалку, не повеќе од...). Тоа што го мислам дека е На во решението е Но. Во збирката, во две скоро исти задачи хипотезите се различно поставени.... :zid:

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Може ли некој да ми објасни како да поставувам хипотези? Не можам да најдам никаква логика со едностраните тестови (најмалку, не повеќе од...). Тоа што го мислам дека е На во решението е Но. Во збирката, во две скоро исти задачи хипотезите се различно поставени.... :zid:
aj ke se potrudam....
ako imas najmalku 10, toa znaci deka moze da gi zeme site vrednosti NAD 10 znaci M>10
ako imas ne poveke od 10, toa znaci deka 10 ti e NAJGOLEMA vrednost sto moze da ja zazeme parametarot, t.e. M<10
se nadevam me sfati...neka e so lesno:smir:

Член од
21 септември 2009
Мислења
77
Поени од реакции
0
Да не му се наоѓаат на некој прашања по маркетинг на трговски претпријатија??

Член од
2 јуни 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
aj ke se potrudam....
ako imas najmalku 10, toa znaci deka moze da gi zeme site vrednosti NAD 10 znaci M>10
ako imas ne poveke od 10, toa znaci deka 10 ti e NAJGOLEMA vrednost sto moze da ja zazeme parametarot, t.e. M<10
se nadevam me sfati...neka e so lesno:smir:
Тоа ми е јасно, не ми е јасно кога е поставено како алтернативна, а кога како нулта хипотеза.
Фала сепак

Член од
20 февруари 2010
Мислења
19
Поени од реакции
0
Kolegi dali ke ima zadaci so testiranje na hipotezi na razlika kaj mali primeroci ?
( n1 = n2 = n ) i ako n e razlicno ?
ili pak ako varijansata e razlicna ?
tie formulite so s(gi ima eden kup ? )
Sto mislite ?
Ke dade Kalina takvi zadaci ?
:tapp:

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
Статистика во вторник сите полагат во 10:30?
Сите, но во 10 и 15

Тоа ми е јасно, не ми е јасно кога е поставено како алтернативна, а кога како нулта хипотеза.
Фала сепак
Епа вака: ко во задача 7.11
а)има двонасочен тест тука Но:Мх=12 Н1 - обратно
б) има еднонасочен десностран тест, (просечното искуство не е помало од 11) значи, тоа што е дадено во задачата иде во алтернативна хипотеза, а спротивното во нулта, тоа би изгледало вака:
Но:Мх<11 H1:Mx>11
в) има еднонасчен левостран тест
Ho:Mx>10 H1:Mx<10

Ааа може некој да ми објасни од кај ги ископале Σxi12 и Σxi22
во формулата Sx1-x2 во задача 7.15 и како се добиваат?

Устваари не мора некој да се мачи ми текна како се добиваат :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Да ја дополнам VeryNiceGirl дека кај нултата хипотеза секогаш имаш поголемо или еднакво односно помало или еднакво, додека кај алтернативната имаш само поголемо и помало :smir:

Член од
28 јануари 2010
Мислења
63
Поени од реакции
1
PUFLA... Hristos Voskrese !! :)) Sreken Veligden na site <3:wink:
Навистина воскресе !!!
Него како ни ги ставија колоквиумиве после празници .. лошоооо :nesum:

Инаку има разлика во поставувањето на хипотези кај славе и кај калина!! До сеа сфатив само дека кај нултата хипотеза мора да има еднакво во комбинација со поголемо или помало! Ај некој ако знае нека објасни :toe:

Член од
7 февруари 2010
Мислења
37
Поени од реакции
0
kolegi,aj ako moze nekoj sto gi ima reseno zadacite po statistika da kaze kade ima najdeno greska,,?fala

Член од
26 септември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
0
Da obratni se hipotezite kaj Kalina......vaka nultata hipoteza e taa hipoteza.....mislam nekoe tvrdenje so e prethodno postaveno.....a alternativnata e toa sto nie sakame da go potvrdime............ Procitaj ja temata od kaj knigata na Kalina i jasno ke ti bode pozz.....

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Фала сепак
izvini ne te razbrav, a nelogicno mi bese da ne go znaes pomalo/pogolemo :) kako i da e ako se raboti za ednostran test, toa sto e dadeno e H1

koj ke mi kaze kako da razlikuvam analiza so 2 faktora od test za nezavisnost na modaliteti :S Fala
Anyone?

Член од
2 јуни 2008
Мислења
101
Поени од реакции
0
Еве, на 136стр, 4 задача во збирката oд Славе, има барање:
Дали може да се прифати дека просечното време на поправка е најмногу 8,4 часа. Хипотезите се:
Но: M>=8,4
На: M<8,4.
Подолу, во 5та задача.
Дали може да се прифати хипотезата дека просечната тежина не е поголема од 99,5. Хипотезите се
Но: M<=99,5
На: M>99,5.
Значи или не е секогаш "На" тоа што е дадено, или овие имаат грешка.... Или јас сум глупа и не можам да сфатам :kesa:
п.с.
Им се извинувам на сите што им сметам со статистика.

Член од
26 февруари 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Da obratni se hipotezite kaj Kalina......vaka nultata hipoteza e taa hipoteza.....mislam nekoe tvrdenje so e prethodno postaveno.....a alternativnata e toa sto nie sakame da go potvrdime............ Procitaj ja temata od kaj knigata na Kalina i jasno ke ti bode pozz.....
Po logicno e da se postavuvaat hipotezite kako kaj Slave.I da resavas taka e tocno.Kako gi imas razbrano taka resavaj si.Jas barem na toj nacin gi resavam.So lesno na site:)Pozz

Член од
20 февруари 2010
Мислења
19
Поени од реакции
0
Kolegi kaj kalina od Povekratna regresija ke ima samo teorija taka ?
Nema da ima zadaci ?
Pozdrav

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom