Економски факултет (стара тема)

• Креатор на темата Креатор на темата energichen
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Честит Велигден на сите колеги христијани! :smir:

Може ли некој да ми објасни како да поставувам хипотези? Не можам да најдам никаква логика со едностраните тестови (најмалку, не повеќе од...). Тоа што го мислам дека е На во решението е Но. Во збирката, во две скоро исти задачи хипотезите се различно поставени.... :zid:

Може ли некој да ми објасни како да поставувам хипотези? Не можам да најдам никаква логика со едностраните тестови (најмалку, не повеќе од...). Тоа што го мислам дека е На во решението е Но. Во збирката, во две скоро исти задачи хипотезите се различно поставени.... :zid:

aj ke se potrudam....
ako imas najmalku 10, toa znaci deka moze da gi zeme site vrednosti NAD 10 znaci M>10
ako imas ne poveke od 10, toa znaci deka 10 ti e NAJGOLEMA vrednost sto moze da ja zazeme parametarot, t.e. M<10
se nadevam me sfati...neka e so lesno:smir:

Да не му се наоѓаат на некој прашања по маркетинг на трговски претпријатија??

aj ke se potrudam....
ako imas najmalku 10, toa znaci deka moze da gi zeme site vrednosti NAD 10 znaci M>10
ako imas ne poveke od 10, toa znaci deka 10 ti e NAJGOLEMA vrednost sto moze da ja zazeme parametarot, t.e. M<10
se nadevam me sfati...neka e so lesno:smir:

Тоа ми е јасно, не ми е јасно кога е поставено како алтернативна, а кога како нулта хипотеза.
Фала сепак

Kolegi dali ke ima zadaci so testiranje na hipotezi na razlika kaj mali primeroci ?
( n1 = n2 = n ) i ako n e razlicno ?
ili pak ako varijansata e razlicna ?
tie formulite so s(gi ima eden kup ? )
Sto mislite ?
Ke dade Kalina takvi zadaci ?
:tapp:

Статистика во вторник сите полагат во 10:30?

Сите, но во 10 и 15

Тоа ми е јасно, не ми е јасно кога е поставено како алтернативна, а кога како нулта хипотеза.
Фала сепак

Епа вака: ко во задача 7.11
а)има двонасочен тест тука Но:Мх=12 Н1 - обратно
б) има еднонасочен десностран тест, (просечното искуство не е помало од 11) значи, тоа што е дадено во задачата иде во алтернативна хипотеза, а спротивното во нулта, тоа би изгледало вака:
Но:Мх<11 H1:Mx>11
в) има еднонасчен левостран тест
Ho:Mx>10 H1:Mx<10

Ааа може некој да ми објасни од кај ги ископале Σxi12 и Σxi22
во формулата Sx1-x2 во задача 7.15 и како се добиваат?

Устваари не мора некој да се мачи ми текна како се добиваат :)

Да ја дополнам VeryNiceGirl дека кај нултата хипотеза секогаш имаш поголемо или еднакво односно помало или еднакво, додека кај алтернативната имаш само поголемо и помало :smir:

PUFLA... Hristos Voskrese !! :)) Sreken Veligden na site <3:wink:

Навистина воскресе !!!
Него како ни ги ставија колоквиумиве после празници .. лошоооо :nesum:

Инаку има разлика во поставувањето на хипотези кај славе и кај калина!! До сеа сфатив само дека кај нултата хипотеза мора да има еднакво во комбинација со поголемо или помало! Ај некој ако знае нека објасни :toe:

kolegi,aj ako moze nekoj sto gi ima reseno zadacite po statistika da kaze kade ima najdeno greska,,?fala

Da obratni se hipotezite kaj Kalina......vaka nultata hipoteza e taa hipoteza.....mislam nekoe tvrdenje so e prethodno postaveno.....a alternativnata e toa sto nie sakame da go potvrdime............ Procitaj ja temata od kaj knigata na Kalina i jasno ke ti bode pozz.....

Фала сепак
izvini ne te razbrav, a nelogicno mi bese da ne go znaes pomalo/pogolemo :) kako i da e ako se raboti za ednostran test, toa sto e dadeno e H1

koj ke mi kaze kako da razlikuvam analiza so 2 faktora od test za nezavisnost na modaliteti :S Fala

Anyone?

Еве, на 136стр, 4 задача во збирката oд Славе, има барање:
Дали може да се прифати дека просечното време на поправка е најмногу 8,4 часа. Хипотезите се:
Но: M>=8,4
На: M<8,4.
Подолу, во 5та задача.
Дали може да се прифати хипотезата дека просечната тежина не е поголема од 99,5. Хипотезите се
Но: M<=99,5
На: M>99,5.
Значи или не е секогаш "На" тоа што е дадено, или овие имаат грешка.... Или јас сум глупа и не можам да сфатам :kesa:
п.с.
Им се извинувам на сите што им сметам со статистика.

Da obratni se hipotezite kaj Kalina......vaka nultata hipoteza e taa hipoteza.....mislam nekoe tvrdenje so e prethodno postaveno.....a alternativnata e toa sto nie sakame da go potvrdime............ Procitaj ja temata od kaj knigata na Kalina i jasno ke ti bode pozz.....

Po logicno e da se postavuvaat hipotezite kako kaj Slave.I da resavas taka e tocno.Kako gi imas razbrano taka resavaj si.Jas barem na toj nacin gi resavam.So lesno na site:)Pozz

Kolegi kaj kalina od Povekratna regresija ke ima samo teorija taka ?
Nema da ima zadaci ?
Pozdrav

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom