Еколошка катастрофа во Мексиканскиот залив

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Ама се глупи :)
Нека стават една кутија на друго место на дупката, нека стават механизам за дупчење во неа... нека ја дупат нафтата ќе тече таму (се разбира контролирано), а во меѓувреме ќе ја затнат оваа. :) Кога ќе се наполни таа кутија нафтата пак ќе сака од овде да тече ама нема да може пошто ја затнале во меѓувреме... :)

ТАДА... :) еден мој глуп предлог. :)

Ајде сега фрлете билиони.... зарем не се спремни за вакви хаварии?

Арно му рекоа русите, една мала нуклеарна глава и решен е проблемот. А овие глупите веројатно чекаат да се испразни изворот.

А бе ако било се така едноставно, досега немаше да има толкава нафтена дамка.Него ајде „Македонија - земја на информатичари, научници, гомнојадци, цицајкурци и.т.н.“.Што направи овој Груевски....

Арно му рекоа русите, една мала нуклеарна глава и решен е проблемот. А овие глупите веројатно чекаат да се испразни изворот.

Браво бе.....така е тоа.

Една нуклеарна глава(и не е глава...друго е и забрането е) и знаеш што:vozbud:

Цела нафта Радиоактивна+водата и тоа се до населени места....

Каква штета ова дефинитивно делумно уништува екосистем,барем да се реши побрзо проблемот,а потоа да се санира тоа што може...жално..цц

Па добро не мора со нуклеарно оружје, можат и со неколку тона конвенционален експлозив да се затвори бушотината. Принциот е ист.

Цевката е успешна (онолку колку што ни имаат речено), но испумпува само дел од нафтата. Останатиот дел продолжува да се шири но не кажуваат колку. Според неофицијалните проценки, дневно на ден истекувале 3.4 милиони барели нафта, а не 210.000

3аради огромните количества агенси што Бритиш петролеум ги фрли во водата, нафтената дамка на површината е доста помала од количеството нафта водата. Плус тука има и многу гас за којшто не се зборува многу.

се ан се катастрофа каква што човештвото не памети, која и понатаму продолжува. А некоја чудна тама владее, никој не паничи, а работава е ептен за паничење.

Значи нафтата достигна до тлото на Луизијана и на Флорида и е навлезена во Атланскиот океан накај Европа.

http://www.esa.int/esaCP/SEMBKST889G_index_0.html

Gulf of Mexico oil spill in the Loop Current

19 May 2010
Scientists monitoring the US oil spill with ESA’s Envisat radar satellite say that it has entered the Loop Current, a powerful conveyor belt that flows clockwise around the Gulf of Mexico towards Florida.

„With these images from space, we have visible proof that at least oil from the surface of the water has reached the current,” said Dr Bertrand Chapron of Ifremer, the French Research Institute for Exploitation of the Sea.

А бе ако било се така едноставно, досега немаше да има толкава нафтена дамка.Него ајде „Македонија - земја на информатичари, научници, гомнојадци, цицајкурци и.т.н.“.Што направи овој Груевски....

Сето ова е поради егоизмот на напредните нации ( така наречени) кои за профит се спремни да ја жртвуваат планетата земја.
Капитализмот е начин да се создаваат профити а за последиците колај работа. Е сега ете го тоа.
Утре можеме да очекуваме уште катастрофи.Парите се пред и над се и дад поколенијата.

Под притисок на јавноста, Бритиш Петролеум сега ќе се обиде наново да ја затне дупката со кал и/или цемент инјектиран под голем притисок. Имале и други планови ако ова не успее.

Бритиш вели дека од 1 до 10, шансите за успех се 6 или 7. Сите други велат дека ова е многу оптимистичка оценка. Кај другите се приметува очај, но шокот како се уште да трае.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/05/24/AR2010052404116.html

Ете како се прави тоа и на западот, овие превземале некои адети и од нас, или пак им удрил премногу во глава свинскиот грип и сега никако да се отргнат од ручеците со свинско месо:

Oil rig inspectors took company gifts, watchdog group finds

Federal inspectors overseeing oil drilling in the Gulf of Mexico accepted meals and tickets to sporting events from companies they monitored, the Interior Department's inspector general concluded in a report released Wednesday.
http://edition.cnn.com/2010/US/05/25/oil.spill.interior/index.html?hpt=T2

БП на берзите веќе изгубе 25% од својата вредност или околу 70 милијарди долари, плус трошоците досега за отстранување на нафтата и поправање на пукнатината се 800 милиони долари.

British Petroleum го купи конгресменот Џин Тејлор од Мисисипи кој изјави дека ситуацијата не била толку лоша, личела на чоколадно млеко, а нафтата самата се разградувала.

Вакво просерување ама одамна немам видено:

http://www.vanityfair.com/online/da...catastrophe-is-like-spilt-chocolate-milk.html

Од Луизијана му порачуваат ако уште еднаш влезе во нивната држава, ќе го обесат на првото дрво (ова буквално!).

Само за профит пое*аа цел екосистем, оставија рибари без работа, загадија околина којзнае за колку голем период...Чернобил втор дел,кој повторно сите ќе го осетиме (и ќе не лажат дека причина за зголемени алергии е глобалното затоплување), посебно на здравјето. И за некојси период цацко ќе е виновен за изумирањето на флората и фауната во и околу заливот (као што мештаните во Индија се виновни за проретчување на тигарот, а не англиската алчност).
Греота за жителите директно изложени на загадувањето и оние кои економски директно зависат од морето.

Ама се глупи :)
Нека стават една кутија на друго место на дупката, нека стават механизам за дупчење во неа... нека ја дупат нафтата ќе тече таму (се разбира контролирано), а во меѓувреме ќе ја затнат оваа. :) Кога ќе се наполни таа кутија нафтата пак ќе сака од овде да тече ама нема да може пошто ја затнале во меѓувреме... :)

ТАДА... :) еден мој глуп предлог. :)

Ајде сега фрлете билиони.... зарем не се спремни за вакви хаварии?
Нешто слично на тоа и се обидуваат да направат. Ама за такво нешто треба време, а време немаат.... со секој изминат час истекуваат огромни количества нафта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom