eBay (официјална тема)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Фала ти многу друже
--- надополнето: 12 август 2012 во 16:14 ---
-Поштенско царинска декларација: ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност и се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во завосност од видот на стоката. Неа ја пополнува царинскиот службеник, а давачките се плаќаат при приемот на пратката и
Каде го прочита ова?

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Не рачунај 18% ддв рачунај го 5%,,,го смалиа ддв-то за електроника некаде 2005 нислам!

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Не рачунај 18% ддв рачунај го 5%,,,го смалиа ддв-то за електроника некаде 2005 нислам!
Зависи за што е смалено. Има и компјутерски делови што се со 18%. За најточно да знаеш треба шпедиција да прашаш.

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Ако си купувал досега од ebay или ако знаеш нешо одговори ми на прашањава...
Сакам да купам производ што чини 45 долари од КИНА, за Македонија е Фрее Шипинг нема доплата за достава,сакам со виза електрон од тутунска да платам,меѓутоа како да го сторам тоа кога таа ми е денарска сметка,???? акаунтот на ebay МИ Е НА МОЈА АДРЕСА МЕЃУТОА КАРТИЦАТА Е НА ДРУГА АДРЕСА КАДЕ ЌЕ СТИГНЕ???

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Ако си купувал досега од ebay или ако знаеш нешо одговори ми на прашањава...
Сакам да купам производ што чини 45 долари од КИНА, за Македонија е Фрее Шипинг нема доплата за достава,сакам со виза електрон од тутунска да платам,меѓутоа како да го сторам тоа кога таа ми е денарска сметка,???? акаунтот на ebay МИ Е НА МОЈА АДРЕСА МЕЃУТОА КАРТИЦАТА Е НА ДРУГА АДРЕСА КАДЕ ЌЕ СТИГНЕ???
Нема врска денарска сметка. Банката сама ги префрла во валутата која се бара според нивна курсна листа.
На ибеј имаш опција да смениш адреса каде да се испорача. Тоа се прави пред да го платиш износот.

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Значи на ебеј како ми стој така ќе ми стигне?

Г

Гучи

Гостин
Царина зимаат за пратка над 45 евра, а у нив спаѓа и тоа што го плаќаш за шипинг? Ако нарачката е 45 евра без шипинг нема да ја царинат?

Пред некоја недела порачав патики (80 долари, и 10 шипинг) и ми земаа 1800 царина.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Царина зимаат за пратка над 45 евра, а у нив спаѓа и тоа што го плаќаш за шипинг? Ако нарачката е 45 евра без шипинг нема да ја царинат?

Пред некоја недела порачав патики (80 долари, и 10 шипинг) и ми земаа 1800 царина.
Вкупната цена се рачуна за царина. Како ти ја одредија цената? Ти бараа фактура или извод или од интернет видоа колку пари е стоката?

Г

Гучи

Гостин
Вкупната цена се рачуна за царина. Како ти ја одредија цената? Ти бараа фактура или извод или од интернет видоа колку пари е стоката?
Порачка од амазон беше, и продавачот ја пишува цената на кутијата.

Значи и да вредиат (пример за патики) 50 евра и 150, иста царина ке се плати?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Порачка од амазон беше, и продавачот ја пишува цената на кутијата.

Значи и да вредиат (пример за патики) 50 евра и 150, иста царина ке се плати?
50 евра +15% 7,5 евра царина + ДДВ
150 евра + 15% 22 евра царина + ДДВ
Може да додадат и нивна поштарина максимум +300 ден.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
598
Поени од реакции
145
Може ли некој да ми помогне ,како да ставам некоја работа на аукција на ebay,дали може тоа од кај нас и дали може тоа да биде исплатено во нашава држава ?

Kajgana Shop

На врв Bottom