Двојно преживување (Ментално враќање во времето)

• Креатор на темата Креатор на темата theTinule
  • Време на започнување Време на започнување
T

theTinule

Гостин
Поседниве неколку недели експериментирам со мојата меморија т.е. се обидувам да се сетам на ствари кои не сум ги приметила во моментот на случувањето.
Пример, во неделата бев во парк и имаше свирка. Се обидував да се сетам кои луѓе каде седеа, што носеа, како седеа, пробував да се сетам на ситни детали пример, какви обетки носеле девојките. Кога пробував, додека бев будна, не ми успеваше. За чудо, ми успеа, но во сон.
Сонував. Се сонував во парк, ги сонував сите луѓе, сонував се што ми се случи дента. Не бев јас, беше ко некоја снимка, што гледа од моите очи. Детално разгледував, со иста должина како во реалноста. Сеќавањето ми заврши во моментот кога влегов во кола, татко ми дојде да ме земе. Дури кога се разбудив, сфатив дека сум сонувала.
Бев како: ЊТФ Од каде се најдов у кревет сеа?!
Дали некој знае, каде можам да истражам на оваа тема?
Некоја книга можеби, за психичко враќање во времето?
Дали на вас ви се случило слично нешто?
Дали би пробале, дали имате желба за вакво нешто? Зошто?
Кои би биле последиците, кои бенефитите од тоа да можеш по 2 пати да ги доживуваш работите?

Не е тоа ништо... Кога си во допир со несвесниот ум имаш подобар пристап до мемориите, т.е несвесниот ум снима и памти се до детал.

Сигурна ли си дека е она вистинското а не креација на сонот кој ги надополнил деталите кои свесно си ги барала?

на тоа што се фокусираш тоа ти е во подсвеста, ако тренираш визуелизација уште по бистри сонови имаш, ама тоа ти што си го сонувала воопшто не било тоа што навистина било. Сите тие работи во сонот се твоја креација. Другпат пробај запази во сонот, ќе видиш дека обетката на левото уво на другаркати е различна од таа на десното ти гарантирам,. со самото ова што ти го спомнав и ако ти текне во сон ти ќе "бараш" различни обетки во сонот и такви ќе ти се материјализираат :) Тоа ти е исто кога ќе речеш нејќам веќе крокодили околу мене, тоа што веќе го мислиш е крокодили и тие повеќе ќе ти излегуваат :)

Не е тоа ништо... Кога си во допир со несвесниот ум имаш подобар пристап до мемориите, т.е несвесниот ум снима и памти се до детал.
Ова за на испит да се искористи! :)))

Поседниве неколку недели експериментирам со мојата меморија т.е. се обидувам да се сетам на ствари кои не сум ги приметила во моментот на случувањето.
Пример, во неделата бев во парк и имаше свирка. Се обидував да се сетам кои луѓе каде седеа, што носеа, како седеа, пробував да се сетам на ситни детали пример, какви обетки носеле девојките. Кога пробував, додека бев будна, не ми успеваше. За чудо, ми успеа, но во сон.
Сонував. Се сонував во парк, ги сонував сите луѓе, сонував се што ми се случи дента. Не бев јас, беше ко некоја снимка, што гледа од моите очи. Детално разгледував, со иста должина како во реалноста. Сеќавањето ми заврши во моментот кога влегов во кола, татко ми дојде да ме земе. Дури кога се разбудив, сфатив дека сум сонувала.
Бев како: ЊТФ Од каде се најдов у кревет сеа?!
Дали некој знае, каде можам да истражам на оваа тема?
Некоја книга можеби, за психичко враќање во времето?
Дали на вас ви се случило слично нешто?
Дали би пробале, дали имате желба за вакво нешто? Зошто?
Кои би биле последиците, кои бенефитите од тоа да можеш по 2 пати да ги доживуваш работите?
Врло занимливо :D
Се убив гуглајки и не можев да најдам нешо вакво, нит знаев као да “срчам“.
Али според мене е ко што рече Апо, свеста и бара на потсвеста детали - па потсвеста и ги дава, без разлика дали се точни.
Штом тоа ќе се деси, штом свеста ќе ги прифати деталите - тие за тебе ќе бидат апсолутна вистина (ќе бидеш прилично убедена во нив).
Знам јас иам праено така со старии “мемории“ (see what I did there?).
Моите in some point of life ми раскажале нешто шо сум праел ко копиљ, и јас потсвесно сум си го рекреирал во меморија воедно додавајки детали и некад тешко им е да ме разубедат дека деталите ми се грешни - иако јас си иам зацртано дека ЗНАМ дека тоа се десило така како што си мислам (а вистината е дека е лажна рекреирана меморија во која претерано верувам). :)

But it was so..vivid!

Znachi, bukvalno, go prezhiveav 2 pati.
@Out of reality Znam za forata so razlichnite stvari. Poentata mi e, ne ni znaev deka sonuvam, se do momentot koga se razbudiv. Znachi se beshe realno. Koga mislev na jadenje, ne mi izleguvashe jadenje. Imashe moment koga mi vleze mushichka vo okoto. Drugarka mi mi dade ogledalce (mozham da go opisham do najmal detal) i si ja izvadiv mushichkata, gledajkji se vo ogledaloto. Bash beshe mushichka, ne beshe mutant. Duri i na saat koga gledav, ne beshe matno. Digitalen saat shto go imam na mobilniot.
@Apokalipto Ne sum sigurna dali beshe samo vivid son, ili stvarno vrakjanje vo vremeto. Kako i da e, beshe incredibly vivid i mozhev da primetam nekoi gluposti. Primer, sretnav 2 drugarki shto ne sum gi videla dolgo. Na ednata od niv shminkata na desnoto oko i beshe razmachkana. Poshto se slikav so devojkata, proveriv na slikata. It's real.
Postoi li uopshte vakva stvar, shto se vika vaka? -.-

But it was so..vivid!

Znachi, bukvalno, go prezhiveav 2 pati.
@Out of reality Znam za forata so razlichnite stvari. Poentata mi e, ne ni znaev deka sonuvam, se do momentot koga se razbudiv. Znachi se beshe realno. Koga mislev na jadenje, ne mi izleguvashe jadenje. Imashe moment koga mi vleze mushichka vo okoto. Drugarka mi mi dade ogledalce (mozham da go opisham do najmal detal) i si ja izvadiv mushichkata, gledajkji se vo ogledaloto. Bash beshe mushichka, ne beshe mutant. Duri i na saat koga gledav, ne beshe matno. Digitalen saat shto go imam na mobilniot.
@Apokalipto Ne sum sigurna dali beshe samo vivid son, ili stvarno vrakjanje vo vremeto. Kako i da e, beshe incredibly vivid i mozhev da primetam nekoi gluposti. Primer, sretnav 2 drugarki shto ne sum gi videla dolgo. Na ednata od niv shminkata na desnoto oko i beshe razmachkana. Poshto se slikav so devojkata, proveriv na slikata. It's real.
Postoi li uopshte vakva stvar, shto se vika vaka? -.-

Сонот е реалност додека трае, вивидни сонови со голема свесност се многу добра работа, сум имал и јас такви сонови

Човекот во текот на денот прима многу информации и сите тие невозможно е да ги памти. Ги памти само највпечатливите. Во текот на спиењето поствеста е повеќе активна и делува како филтер на свеста. Но сите тие информации остануваат потсвесно.
Имало ситуации во кои што дури и кога не спиеме, можеме комплетно да се исклучиме од околината. На пример мене ми се има случено тоа во ситуација каде под влијание на адреналин се исклучив и сето она што долги години сум го тренирала излезе на површина.
Друга ситуација слична на твојата што и на мајка ми одамна и се има случено.
На испит сум. Решавам полесни задачи, за на крај да ја оставам најтешката. Стигнувам до пола задача и ми исчезнува цела концентрација, блокада. Тоа веројатно беше како резултат на неспиење.
И го предавам тестот доаѓам дома и легнувам да спијам.
Го сонувам истиот амфитеатар, клупата на која полагав, јас, тестот и задачата. Немав забележано дека сум пишувала со црвено пенкало, ниту дека на клупата имаше напишано глупости. Сето тоа го сонувам. Но ја решавам задачата до крај и се будам. Веднаш станав и го земав пенкалото од ташна, нормално црвено беше и лист да го запишам решението. Кога го добив тестот после неколку денови видов дека моето решение е исто како и на професорката. А кога отидов нареден семестар на предавање и седнав во истата клупа на која полагав, ги најдов истите запишани глупости на неа, кои што ги сонував.

Мене во сон, ми се имаат случено слични вакви работи, што ќе рече- прикажување на реалниот живот во сон, чувствување, мирисање, допирање...буквално сум можел да мириснам на пр. цвеќе во сон и истото да го осетам, знаејќи дека сонувам, и во исто време гледајќи се себе дека сонувам а мислејќи само да не се разбудам, зашто на пр. во сонот ми било убаво, т.е сум бил во ситуација која ми причинувала задоволство.
Од кога ќе се разбудам, останува само кратката меморија и после кратко време сонот бледнее :).

Мене во сон, ми се имаат случено слични вакви работи, што ќе рече- прикажување на реалниот живот во сон, чувствување, мирисање, допирање...буквално сум можел да мириснам на пр. цвеќе во сон и истото да го осетам, знаејќи дека сонувам, и во исто време гледајќи се себе дека сонувам а мислејќи само да не се разбудам, зашто на пр. во сонот ми било убаво, т.е сум бил во ситуација која ми причинувала задоволство.
Од кога ќе се разбудам, останува само кратката меморија и после кратко време сонот бледнее :).

Па имаше и затоа објаснување. Мислам дека ако се разбудиш пред да заврши сонот нема да го памтиш. Истото важи и ако мислиш дека саати пред станувањето си сонувал.
Ама ако будењето е веднаш по завршување на сонот, ќе го памтиш.

Сонот е реалност додека трае, вивидни сонови со голема свесност се многу добра работа, сум имал и јас такви сонови
Велиш дека е невозможно да се вратиш во времето, ментално?

Велиш дека е невозможно да се вратиш во времето, ментално?
не, преку сон мислам дека не може, а други методи, техники што сум слушал ми кажувале дека може.
Додека не се вратам јас некогаш не верувам, бидејќи како би се вратил на некој детал кој не си му дал фокус на размислување и анализирање, тој исто како да не си го видел. Тоа што го гледаш не е тоа што очите го "отвараат" туку тоа што мозокот го перцепира преку очите.

Може и преку сон, како не....може и преку медитација, транс и слично. Соновите се голем извор, не се за потценување.
Да, да.
Ја си иам некоја моја филозофија, да медитираш, да се фокусираш максимално, ја мислам дека е можно. Зошто да не?
Како можат овие шо практикуваат јога да издржат 2 недели закопани под земја?
Лиѓето што си протнуваат игли низ образи и остало?
Тоа се ти е state od mind. Психологија чиста. -.-
Затоа и ја отворив темава, дали знаете некој чоек таков?
Нешо поише инфо ( :
И ја се убив од гуглање, не знам ни како да барам. -.-

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom