Две децении по СФРЈ - Кој до каде стигна

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Точно!
Личи си каде е била Австро-Унгариjа, каде е била Отоманската империjа. Тоа е историjа, култура, манталитет.
Не сум бил во Босна и Херцеговина и Црна Гора, но от останатите земjи се види как Словениjа е убедливо наjразвиена.
После неа е Хрватска, па Србиjа, а Македониjа е наjизостаната и сиромашна.
Интересна е споредбата помегу Словениjа и Македониjа - земjи со слични размери и броj на населението.
Едното е историjа на Хабсбургите, другото на Отоманците.

Да се надоврзам едно е да граничиш со Австрија, Италија, Хрватска и Унгарија а друго е да граничиш со Грција , Бугарија, Србија, Косово и Албанија.
Секако тоа не е изговор за огромната економска разлика меѓу Словенија и Македонија но има влијание.

Точно!
Личи си каде е била Австро-Унгариjа, каде е била Отоманската империjа. Тоа е историjа, култура, манталитет.
Не сум бил во Босна и Херцеговина и Црна Гора, но от останатите земjи се види как Словениjа е убедливо наjразвиена.
После неа е Хрватска, па Србиjа, а Македониjа е наjизостаната и сиромашна.
Интересна е споредбата помегу Словениjа и Македониjа - земjи со слични размери и броj на населението.
Едното е историjа на Хабсбургите, другото на Отоманците.
Си помислил ли што бараш ти на оваа тема ? Ниту си живеел тука , уште помалку си компетентен да даваш оценки и анализи , можеш да елаборираш колку ти воља ама кому тоа му е потребно?????

Си помислил ли што бараш ти на оваа тема ? Ниту си живеел тука , уште помалку си компетентен да даваш оценки и анализи , можеш да елаборираш колку ти воља ама кому тоа му е потребно?????

Jас мога да бида на коjа да е тема - не е твоjа работа да ми казваш кое е разрешено и кое не е.
Сборувам односно виденото от мене от многото пати кога сум бил во земjите от Jугославиjа.
Мислата ми е дека после разпадот на федерациjата, не е чудно што Словениjа и Хрватска отидоха далеко напред - тоа е обусловено от ред фактори за кои сборех - историjа, религиjа, култура, менталитет /сичко това е поврзано/.
За да бидете срекни ке направа споредба Чешка - Бугариjа. Истото е. По време на комунизмот и двете земjи беха во една економска организациjа /СИВ/, системите беха слични, но Чехословакиjа бе много поразвиена земjа. До 20 години по стандарт ке бидат равни на Германиjа /в историпски план до Втората Световна воjна Чехословакиjа е била поразвиена од Германиjа/. Во истото време Бугариjа вероватно ке биде лидер во регионот, но далеко от земjите од Центална и Западна Европа.
Историjа.

.................. Во истото време Бугариjа вероватно ке биде лидер во регионот, но далеко от земjите од Центална и Западна Европа.
Историjа.

:pos2::pos2:
Можда... доколку остане некој бугар во бугарија...:baeh:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom