Дубиоза Колектив

• Креатор на темата Креатор на темата DartWader
  • Време на започнување Време на започнување
Од тоа шо иам чуено највише ме ќејфаат Firma ilega i Blam...иначе партали се дечките!

Закон се ... особено ''револуционерните'' песни али најмн оваа ми влезе под кожа уффф ... :)

Нов сингл на Дубиоза

на 12.04.2010 излегува нивниот најнов албум 5 за 12. Бесплатено спуштање на dubioza.org

То је блам, блам! :D

Најбоље се!:)

Колумна од нивниот мај спејс

Najava novog albuma Dubioza kolektiva "5 do 12"
Category: Music
Nakon albuma "Firma ilegal" (Ekipa, Menart, PGP RTS) iz 2008. godine koji je doživio izvrstan prijem kod publike i kritike u regionu i nakon blizu stotinu odsviranih koncerata u 2008. i 2009. godini, Dubioza kolektiv se odlučio za stvaranje još jednog albuma na bosanskom jeziku.

"5 do 12" predstavlja logičan nastavak "Firme ilegal". Ovo je još jedno kratko i jasno djelo sa 9 pjesama koje udaraju direktno u glavu. Korumpirani vlastodršci koji se brinu samo za svoje vlastite interese, birokracija, recesija, razorni nacionalizam i stanovništvo na rubu siromaštva (...) su inspirisali bend da napravi još jedan manifest otpora takvoj situaciji.

Album "5 do 12", četvrti studijski album Dubioza kolektiva je sniman u Sarajevu u studiju Skirlibaba, a producent albuma je Brano Jakubović. Na albumu se kao gosti pojavljuju frontman Plavog orkestra Saša Lošić - Loša te makedonski bend Superhiks.

Za razliku od prethodnih izdanja Dubioza kolektiva, album "5 do 12" će biti dostupan za besplatan download sa web site-a dubioza.org od 12. aprila 2010 godine.

Текст на Види види види

VIDI VIDI VIDI
dubioza kolektiv
vrijeme kao da je stalo
samo dani se broje
ne mogu da vjerujem
dekade dvije stoje
ovdje je najbitnije
ko se kako zove
sramota da budućnost takvu
djetetu mi kroje

sve dok lutaš kroz život
zatvorenih očiju
igre bez granica
opet započinju
dok gledam naše društvo
na najnižem stadiju
čujem Lošu kako pjeva
na lokalnom radiju

fa-fa-fašista
nemoj biti ti
jerbo ću te ja
draga ubiti

fa-fa-fašista
nemoj biti ti
jerbo ću te ja
draga ubiti

otkud ovi ljudi
jesu l' donijele ih rode
mali miševi iz rupe
svoje kolo vode
dokle će da traje ovo mentalno klanje
kakvo putovanje
brate kakvo putovanje!
oko mene sijeva jezik mržnje
jezik gnjeva
svako svojeg tjera
zar ne postoji mjera!
glave čudnih oblika
negativnih odlika
u mreži su korupcije
čuvaju sve funkcije!

VIDI VIDI VIDI
VIDI VIDI VIDI
VIDI VIDI VIDI
VIDI VIDI VIDI

VIDI VIDI VIDI, kakve makine se voze
VIDI VIDI VIDI, kako budžeti se troše
VIDI VIDI VIDI, kakve spodobe nas vode
Vidi koga biraš na šta GLASOVI SE SVODE!!!

VIDI VIDI VIDI, kakve makine se voze
VIDI VIDI VIDI, kako budžeti se troše
VIDI VIDI VIDI, kakve spodobe nas vode
Vidi koga biraš na šta GLASOVI SE SVODE!!!

Се надевам дека ке имаат промоција на албумот во Македонија. Имаат песна со Суперхикс. Свирката на Пиволенд беше лудница :tv:

Ае све супер, ама откако ги напушти Адиса, некако не ми е тоа филмот, поточно не е истиот бенд. Инаку на ФБ покер налетав на тип од Зеница па ми пишуаше дека таа им гостува на концерти ако свират во Зеница и околината, колку е вистина, не знам.

Ае све супер, ама откако ги напушти Адиса, некако не ми е тоа филмот, поточно не е истиот бенд. Инаку на ФБ покер налетав на тип од Зеница па ми пишуаше дека таа им гостува на концерти ако свират во Зеница и околината, колку е вистина, не знам.

А зашто си отишла типката? Еден од 2цата што пејат у бендот има исто презиме ко нејзе, ваљда брат и е..:)

Соло кариера брка Адиса. Штета стварно.

Еве на што налетав јас. Веста е постара, од 2008 година.

Bivša članica grupe "Dubioza Kolektiv", Adisa Zvekić, nakon što je napustila bend, priprema samostalni album koji bi trebao izaći u proljeće. U razgovoru za Sarajevo-x.com izjavila je da radi bez žurbe i pritiska, te da će prije predstavljanja albuma izdati maksi singl.

"Nakon odlaska benda nastavila sam raditi, a svoj samostalni album namjeravam zaokružiti do proljeća. Pjesme će biti odraz mene, nekakvo ispoljavanje mog unutarnjeg svijeta. Sugestija će biti usmjerena ka individualnosti i vlastitoj vrijednosti uslovljenoj kontinuiranim razvojem prema maksimumu koji možemo postići u svakom pogledu", kazala je Adisa.

Mnogi fanovi još nisu preboljeli njen odlazak iz popularnog benda "Dubioza Kolektiv". Kao razlog odlaska navela je razlike u kreativnom pristupu.

"Smatram da je kreativnost uslovljena slobodom izraza, a ugušena adaptiranjem. Ona nalaže potpuno jedinstvo i međusobno uvažavanje u zajedničkom radu. Takav pristup je polako nestajao u "Dubiozi". Pojedinci su počeli da nameću isključivo svoje zamisli. Postalo mi je strašno tijesno. Od svih članova benda oduvijek sam bliska samo sa svojim bratom", istakla je i dodala da je "Dubioza" odličan bend u kojem su mnogi vidjeli iskru nade i istomišljeništva, ali da je "bitno biti promjena koju želiš vidjeti oko sebe."

Pjesme na samostalnom albumu bit će usmjerena ka individulanosti i slobodi pojedinca da bude ono što jeste.

"Svaka umjetnost je angažirana ukoliko je iskrena, istinita. Time utječe na društvo, pojedinace koji moraju pronaći i čuvati bogatstvo u sebi, da bi i to društvo bilo zdravo kao cjelina. Iskrenost i emocija je ono što ljude dodiruje u sferama ličnosti koje vape za lijepim, dobrim, te ako umjetnik uspije prenijeti tu emociju, svoju viziju na nekog drugog, dešava se lančana reakcija, jer se posmatrač, čitalac ili slušalac identificira sa tom energijom i primjenjuje je na sebi u obliku oslobađanja vlastite vizije", kazala je ona. /Sa-x

Ги напушти за соло кариера, а штета беа добри заедно. Односно одлични, ама јебига. Пак се закон, Фирма Илегал е класа албум.

Едвај чекам на песната со Хикси, баш ме интересира спојот :)

Стара песма , во ново руво :) Ке го преслушам албумот па ке дадам критика :)

Закон е албумот!

Niko nije kriv цел ден на рипит! <3

Линк преку ПП, ште ве мољам.

П.С. Ама сум глуп, јас барам пиратерија, тие го закачиле бесплатно.

Тиквар =)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom