Другарство од интерес. Можно ли е?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Во последно време се повеќе гледам, дружење од интерес. Наменско другарство. Или ако воопшто може да се нарече другарство.

Тоа е другарство за остварување одредена цел.

Можно ли е тоа? Искрено ли е тоа другарство? Колкав е неговиот рок на траење?

Каков е вашиот став за овој вид на комуникација?

Не само другарство за остварување на одредена цел туку и љубов за остварување на одредена цел. На денешно време се е можно.

Во последно време се повеќе гледам, дружење од интерес. Наменско другарство. Или ако воопшто може да се нарече другарство.

А кое другарство не е од интерес/корист? :)

денес е се од интерес. не се само другарите/другарките. општо се додека некој има корист од тебе, ќе биде со тебе...кога ќе нема интерес.....тогаш ќе те фрли как стара крпа.

пример пијавицата :) таа си цица крв, кога ќе се засити, сама паѓа :) а кога цица крв не можеш да се оттарасиш од неа :) :D

'се е од интерес.....се е бизнис' (проф.Ратка И.) :D

Тоа е другарство за остварување одредена цел.,

Има колку да сакаш,во последно време така и се дефинира другарството (нормално има исклучоци).
Точно.
Нормално дека не е искрено. Рокот на траење е додека една од страните има корист,а доколку и 2те страни се задоволни може и подолго да потрае :)

Конкретно за еден мој другар/комшија можам да потврдам.Излегува сам по дискотеки кафичи,првиот познаник што ќе го сретне го части пијачка и овој нормално му станува другар.Во зависност од повеќе работи "другарството" може да трае недела,месец...

Овој е најгруб пример што можам да го посочам инаку ги има мал милион,од разни причини најчесто материјални ;)

не не е можно тоа !!! тоа другарство не е искрено!! неговиот рок на трање би требало да биде втиснат негде! мојот став за овој вид на комукинајција е рабирлив

Се е денеска интерес но ако тој интерес е позитивен тогаш за мене нема грешка.

А тоа е така и во животот!

Јас не знам дали е можно кај другите, најверојатно е можно чим тврдите така, ама кај мене не е можно!
На фаца ми се познава дали некој ме нервира или не, дали сакам да седам и да разговарам или не и дали ми е пријатно друштвото или не. Па уште ако ме нервира некој, мислам дека дим од уши и од нос ми излегува.

Јас мислам дека не и покрај тоа што го гледам насекаде околу мене :)

Добро може и да мислиш така зошто си имаш некои твои луѓе со кои си и повеќе време во добра дружба, дружба која почнала уште од раните детски години и што се вика ги чувствуваш на пример како свои браќа на пример пријателите што ги имаш.На ова поле имам поминато низ многу лоши работи и тука гледам некои веќе и кажаа дека денеска другарството е само од интерес.
Најлошото е што не разбираат дека тие што имаат интерес од тебе, гледаат како да те зафркнат и да профитираат на твој грб.Значи тој што гледа интерес во тебе не гледа интерес да имате заедничка придобивка за некоја работа, гледа само да те зафркне и он да има корист.Себичност! Тоа ти е.Ма да не сум единствениот кој поминал низ тие работи......
Затоа од тие што имаат некаков интерес од тебе подалеку, или пак дружи се ама постави си самиот граници до каде таа дружба.Барем јас така гледам на работите.

Па фала богу има.
emoticon-0114-dull.gif

Ама има екстремно краток рок на траење, и има две опции за крај:
1. или искористениот тоа ќе го сфати и ќе го прекине тоа „пријателство“
2. или искористувачот веќе ќе нема полза, па самиот ќе го откачи.
Ваквите наводни пријателства ретко кога траат долго, едино доколку тој што го искористуваат е идеализирано проклето глупав и наивен, па долго време да мижи пред носот на реалноста.
И да си признаеме - секој некогаш направил нешто или рекол нешто или што и да е - само за да извлече некоја полза за себе. Не викам дека тоа било нешто озбилно или страшно, ама за СЕКОЈ има макар и најбанално нешто за кое извлекол некоја корист. Никој не е светец, ниту перфектен.
emoticon-0105-wink.gif

Prijatelstvata ne se vecni samo interesot e vecen, ako ima interes ke ima i interes(no) druzenje!

@Veela
Абе секој има направено нешто точно, ама има и од тие кои кога прават нешто го прават со целосно право.
Не може сите да се стават во ист кош.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom