Prestapnik
Кондураџија
Значи може сите да се навлечеме на хорс и кога ќе посакаме да се откачиме ќе се запишеме на Нарконон програмта и за не повеќе од година дена ќе се излечеме трајно...
Последно уредено:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Прва ствар детоксикација на едно лице кое користело дрога не може во никој случај да трае 6-7 часа. Точно дека лицето може да чуствува психички и физички неудобности односно кризи во одреден период, а тој период се вика апстиненција.Информиран сум и те како, кога станува збор за рехабилитација на хероин зависник бидејќи присуствував во целиот процес на еден од моите пријатели. Присуствував кога му се инфицираше раната од нечиста игла, присуствував кога го молеше татко му да го убие зошто полесно ќе пројде така и присуствував кога беше врзан за кревет и се дереше цели 6-7 часа бидејќи поминуваше низ детоксикацијата. А јас имав 17 години тогаш. Е сеа, видов човекот како се дереше, плачеше и молеше. Ветуваше, најде подобар начин на живот. Се среди, го доврши факултетот.
Запозна прекрасна девојка, и идеа околу година дена.
Кога раскина со девојката, беше доволно за и покрај сите што му викаа да се потсети на сета болка, физичка и психичка, за сите проблеми кои ги имаше со родителите и пријателите и себе додека користеше, он пак да искочи на сред вечер и да се снајде од некаде, господ знае од каде.
И пак влезе во истиот токсичен круг. Сега не ни знам кај е нит што прави. Не се ни знаеме веќе.
Ако ризикот ја надминува ползата, како кај хероинот, треба да си кретен за да уопште пробаш.
Генерално, муабетот ми е дека, не треба толкава стигма да имa околу дрогата.
Со малку едукација за истата, во можност сме повеќе да ја контролираме како зависност. Не ни требаат во средни школи муабети како „не земајте екстази, ако земете екстази ќе умрете“ туку треба едукација од тип на што би се случило ако земат, и како да внимаваат да не се предозираат . На кој начин да се справат со негативните ефекти и како да реагираат при истите.
Не треба децата од локалните дилери да учат за стварите. Треба да се свесни за тоа што се реалните штетни последици од дрогата, не бабини деветини од плашења. I која дрога за што се користи, за да не ги заебе утре некој да проба да им продаде муда за бубрези и они да завршат како млади лешови поради тој муабет на генерализирање „дроги“ како да сите служат за една те иста ствар.
Нарконон не лечи зависници, им помага на лицата кои користеле дрога или алкохол да го најдат првичниот проблем зошто посегнале по дрога, да го справат тоа и да продолжат во животот справувајќи ги ситуациите на вистински начин, соочувајќи се со нив, а не да бегаат од проблемите и да се "опуштаат" со помош на наркотици.Значи може сите да се навлечеме на хорс и кога ќе посакаме да се откачиме ќе се запишеме на Нарконон програмта и за не повеќе од година дена ќе се излечеме трајно...
Да сериозно. Пошто "деца не се дрогирајте" не е и не било доволно до сега за луѓе да не посегнат по дрога. Битно е да кога веќе би решиле да земат да знаат да не се оштетат.Прва ствар детоксикација на едно лице кое користело дрога не може во никој случај да трае 6-7 часа. Точно дека лицето може да чуствува психички и физички неудобности односно кризи во одреден период, а тој период се вика апстиненција.
Едукација за да внимаваат да не се предозираат? Сериозно??
Точно дека "деца не се дрогирајте" не е доволно да не се посегне по дрога. Важно е децата и возрасните да се едуцираат за штетните ефекти кои ги предизвикува дрогата за да не дојде до нејзино конзумирање воопшто, а не да се едуцираат како да ја користат. Апсурдно е. Воедно е и многу просто, човек кој што има некој проблем во животот, а не може да го реши посегнува по дрога или алкохол. Така почнав и јас, најпрвин земаш да пробаш, па викаш дека не е ништо, па мислиш дека можеш да живееш со неа и да ја контролираш, мислиш дека можеш да земеш кога сакаш, колку сакаш и дека ќе престанеш кога ти сакаш, но работите не се такви какви што мислиме. Дрогата што ја внесуваме останува заглавена во масното ткиво на организмот и таму може да остане со години, тие остатоци од дрогата всушност ја ствараат физичката зависност. Менталната зависност е нешто друго, односно мислам дека се однесува на тоа човек да осознае дека всушност не му треба дрога за да си помине добро на журка или да фати девојка или да заспие или да ја преброди лошата ситуација (зависи за каков случај се работи), за да ги осознае овие работи човек мора да биде на високо ниво на свесност, што сигурно не се постигнува со конзумирање дрога (со конзумирањето дрога и алкохол се намалува нивото на свесност). Доколку некој не сака да се оштети, не треба ни да почне со земањето дрога. Јас ќе ги набројам негативни ефекти што се одразија кај мене на почетокот. Најпрвин почнав да го запоставувам учењето, почнав да не спијам редовно, да не јадам редовно, да не се грижам за себе, не водев лична хигиена и не се грижев за просторот во кој живеам и за луѓето со кои живеам, бев егоист, бев манипулатор, гледав само да извлечам пари, почнав да лажам и крадам, ослабев, ми ослабе имунитетот, многу често бев болна, имав слаба крвна слика(бев анемична), ми се појавуваа мозолчиња по цело тело, имав тешко заболување на јајниците, ми заболеја синусите, често ми течеше крв од носот, секоја можен вирус јас го прележував, имав болки во коските, немав енергија. Психички бев растргната, не свесна, агресивна, често во депресија и не бев во можност да ги контролирам мислите. Накратко ова се случуваше кај мене.Да сериозно. Пошто "деца не се дрогирајте" не е и не било доволно до сега за луѓе да не посегнат по дрога. Битно е да кога веќе би решиле да земат да знаат да не се оштетат.
Инаку не реков дека толку трае, реков дека толку присуствував.
А ти сеуште користиш ли или се излече ? и што користеше ако смеам да прашамТочно дека "деца не се дрогирајте" не е доволно да не се посегне по дрога. Важно е децата и возрасните да се едуцираат за штетните ефекти кои ги предизвикува дрогата за да не дојде до нејзино конзумирање воопшто, а не да се едуцираат како да ја користат. Апсурдно е. Воедно е и многу просто, човек кој што има некој проблем во животот, а не може да го реши посегнува по дрога или алкохол. Така почнав и јас, најпрвин земаш да пробаш, па викаш дека не е ништо, па мислиш дека можеш да живееш со неа и да ја контролираш, мислиш дека можеш да земеш кога сакаш, колку сакаш и дека ќе престанеш кога ти сакаш, но работите не се такви какви што мислиме. Дрогата што ја внесуваме останува заглавена во масното ткиво на организмот и таму може да остане со години, тие остатоци од дрогата всушност ја ствараат физичката зависност. Менталната зависност е нешто друго, односно мислам дека се однесува на тоа човек да осознае дека всушност не му треба дрога за да си помине добро на журка или да фати девојка или да заспие или да ја преброди лошата ситуација (зависи за каков случај се работи), за да ги осознае овие работи човек мора да биде на високо ниво на свесност, што сигурно не се постигнува со конзумирање дрога (со конзумирањето дрога и алкохол се намалува нивото на свесност). Доколку некој не сака да се оштети, не треба ни да почне со земањето дрога. Јас ќе ги набројам негативни ефекти што се одразија кај мене на почетокот. Најпрвин почнав да го запоставувам учењето, почнав да не спијам редовно, да не јадам редовно, да не се грижам за себе, не водев лична хигиена и не се грижев за просторот во кој живеам и за луѓето со кои живеам, бев егоист, бев манипулатор, гледав само да извлечам пари, почнав да лажам и крадам, ослабев, ми ослабе имунитетот, многу често бев болна, имав слаба крвна слика(бев анемична), ми се појавуваа мозолчиња по цело тело, имав тешко заболување на јајниците, ми заболеја синусите, често ми течеше крв од носот, секоја можен вирус јас го прележував, имав болки во коските, немав енергија. Психички бев растргната, не свесна, агресивна, често во депресија и не бев во можност да ги контролирам мислите. Накратко ова се случуваше кај мене.
Иначе колку што разбрав другар ти дома го "лечеле", па затоа мислам дека и се вратил повторно на дрога. За да се изврши детоксикација на телото од заглавените токсини треба да се мине цел процес следен од лице компетентно во таа област и да се следат точно определените чекори. Јас мојата детоксикација ја завршив за 70 дена - тоа е се плански изведени чекори со внесување на посебно количество на витамини и минерали (за да се надохнадат витамините и минералите кои дрогата ги уништила во организмот), вода и потење во сауна (за да се исфрлат токсините надвор).
Доколку едно лице не пријде кон ослободување од остатоците на дрогата во сауна потребно е да поминат 9 години и во тој период тој да не конзумира дрога, за да биде чист.
Јас не бев болна за да се излекувам, значи немав некоја болест, туку бев зависна и ја откачив зависноста. Користев марихуана, кокаин, алкохол и антидепресиви.А ти сеуште користиш ли или се излече ? и што користеше ако смеам да прашам
И ако може да знам (јас никогаш не сум користел не ни планирам не дај боже) туку сакам да знам каков ефект има ме интересира што правиш од ко ќе конзумираш ?Јас не бев болна за да се излекувам, значи немав некоја болест, туку бев зависна и ја откачив зависноста. Користев марихуана, кокаин, алкохол и антидепресиви.
Зависноста не е болест?Јас не бев болна за да се излекувам, значи немав некоја болест, туку бев зависна и ја откачив зависноста. Користев марихуана, кокаин, алкохол и антидепресиви.
Збориме за болест-нарушување на нормалните животни фукнции на организмот. Зависноста е состојба во која една личност е ограничен, потчинет, што не е самостоен односно е зависен од некого или нешто. Мене според дефиницииве не ми изгледаат едно те исто.[DOUBLEPOST=1432757833][/DOUBLEPOST]Зависноста не е болест?
Зависи која дрога и колкаво количество си внесилИ ако може да знам (јас никогаш не сум користел не ни планирам не дај боже) туку сакам да знам каков ефект има ме интересира што правиш од ко ќе конзумираш ?
Извини, но ако работиш во установа за одвикнување на зависност, би требало да знаеш дека зависноста е болест.Збориме за болест-нарушување на нормалните животни фукнции на организмот. Зависноста е состојба во која една личност е ограничен, потчинет, што не е самостоен односно е зависен од некого или нешто. Мене според дефиницииве не ми изгледаат едно те исто.
Хехе, фала што ме просветли, но зависноста не е болест. Болест е кога си имаш физички недостаток разбираш? Доколку си здрав, а си зависен, ти имаш проблем, а не болест. Ако сфати ок, ако не продолжи понатакаИзвини, но ако работиш во установа за одвикнување на зависност, би требало да знаеш дека зависноста е болест.
Постои и физичка зависност од дрога, очигледно дека си нова.Хехе, фала што ме просветли, но зависноста не е болест. Болест е кога си имаш физички недостаток разбираш? Доколку си здрав, а си зависен, ти имаш проблем, а не болест. Ако сфати ок, ако не продолжи понатака![]()
Постои и физичка зависност од дрога, очигледно дека си нова.![]()
Иди неколку страници погоре и прочитај ме
Исто е или „Нарконон“ да се богати на туѓа несреќа... исто.И најголем проблем во општеството се јавува од неинформираните личности кои тврдат дека зависноста е болест и истата како болест пробуваат да ја излечат со лекарства. Така дотогашниот наркоман станува цвеќе. Од улична дрога се префрла на медицинска која што по самиот состав е 10 пати појака од таа која што ја земал претходно. Сето ова произлегува од обидот да се држат луѓето несвесни, неинформирани за да полесно се манипулира со нив, а фармацевстката индустрија да заработува на туѓа несреќа.