Дрога ( Наркотични дроги )

• Креатор на темата Креатор на темата Southpark
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли некој храбар овде кој ке си признае дека земал дроги и ке наведе се што земал и колку земал ? :) се подразбира ке објасни и од што каков е ефектот...

Zdravo

od srednoshkolskite denovi - pocetok na 2000-ite do 2008ma imav period na umereno koristenje na droga, od sintetichka droga, marijuana, hashish, kokain i sl. Redoven bev na skoro site eventi u Sk ( od psihodelichen trance, house do techno - koe i do denes mi ostana golema ljubov ).
Posle 2008, dobiv rabota nadvor od MKD i prestanav, bez nikakov problem ili krizi. Kako i da e...doadjav u MKD chesto ( 3-4 pati godishno ), i izleguvanjata so drushtvo, devojka ( podocna i zena ), bea onaka, samo kako da se kaze deka ne si doma i deka si viden i izlezen. Obichno, izleguvavme po kafani ( fuj ), zaradi drusthvoto i okolinata ( demek, taka treba da teche zivotot ). I non-stop se vrteshe taa prikazna kako sme vishe ostareni, kako proadjalo vremeto, u princip non-stop imase nekoi zalenja i shirenje negativna ( a mozebi i nostalgichna ) energija, za minatoto, kako bilo i sto sme pravele i kako dobro sme si pominuvale.

Howeva ( :D ), lani ova vreme negde...si rekov na sebe. OK, dosta e. Zashto uopshte si go troshish vremeto, koe e dragoceno, a i ogranicheno, na neshto shto ne go sakash i negde kade ne sakash da bidesh, samo za da bidesh so ludjeto koi sto gi cenish i gi sakash.
I taka posle dolga analiza, odluchiv da se vratam na mojata ljubov, primarno techno-to, i generalno elektronskata muzika. Bev na nekolku eventa i koristev visokokvalitetni drogi, koi sto se nesporedivlivi so nasite, a i ima razlika ogromna pocnuvajci od efektot sto se dobiva do nus pojavite, koi gi nemashe.
220mg MDM koj sto vozese ( i sega se naezuvam ) kako kabriolet na Azurna obala i toa celi 4-5 sata - pocnuvajci so Adam Beyer u prodolzenie Carl Cox, preku chist MDM ( kristali ) koi sto emotivno te topea i ispolnvaa so tolku mnogu ljubov - Kalkbrenner i Dave Clarke, do neverojaten kokain, ponekad i speed - osvezuvanje i vracanje malce nazad za ubrzaniot Sven Vath, Luciano :D i pak nazad na sintetika.
Epten...mi e ubavo, i definitivno, se osecav konechno svoj i negde kade sto pripadjam i nikad povece nema da se otkazam od sebesi i od ona sto go sakam.

, Septemvri... :D

Ве читам пишувате за лесни и тешки дроги, според мене нема лесна и тешка дрога, дрога е дрога и секоја делува на ист начин мало количество ја зголемува активноста, поголемо количество ја потиснува активноста и уште поголемо количество делува како отров и може да убие. Пример пиеш две-три чашки виски и си нешто а-у, расположен, после 10тата чаша си поспан и ако продолжиш да пиеш најверојатно ќе завршиш на токсикологија. Тоа е и со уличните и медицинските дроги.
Па не би рекол дека дрога си е дрога. Пример трефка и хорс. Ако дувнеш пет пати трефка нема да станеш зависник и да имаш кризи ако не продолжиш со дување. Ама од хорс, ако скијаш пет пати на фолија тешко дека така едноставно ќе престанеш.
Јас во средно имам издувано еден вагон трева, а никогаш хорс немам пробано. Па ете денес не сум зависен од трева. Исто е и со тие со кои се дружев и со кои дувавме. Денес никој не дуваме и сите сме успешни фамилијарни мажи. Оние во исто време кога ние дувавме кои свртеа на хорс, прво во џоинт, па на фолија, за на крај вена како најекономична и најчиста варијанта, има дел изумрено, а дург дел се тешки џанаци, криминалци и немаат ништо постигнато во животот. Само еден успеа да се мафне од коњот, но сеуште не може да се опорави затоа што има добри 7-8 години отсуство од реалноста, не заврши факултет и не успеа да научи занает за да се профилира во одредена професија.

Друго, читам дека има несогласување околу тоа дали дрогата е добра или лоша, оние кои мислат дека е во ред да користиш дрога според мене не ги прави ненормални, како што мојата одлука да не земам дрога не треба да ме прави ненормална во очите на оние кои одлучиле да се предадат на зависноста. Нормално е да има несогласувања затоа што сите сме различни и гледаме различно на работите. Секоја дрога ги дава моменталните посакувани ефекти, но во обид да се задоволиме моментално ретко гледаме и сме информирани какви долгорочни последици ни остава истата.
Така е, дрогата носи краткорочно задоволство и долгорочно незадоволство. Другите работи кои бараат наше залагање и конзистентност со љубов према себе бараат краткорочно незадоволство за да живееме долгорочно задоволство. На крај, се се сведува на нашата свест, т.е. колку сме свесни што си правиме себе си и зошто. Кога некој кој се дрогира ќе стане свесен што прави има голема шаса да престане со тоа.

Претходно споделував и искуства и пишував отворено на оваа тема за да им ги отворам очите на другите и да им бидам пример како не би требало да заглават во животот, но наидов на неразбирање, препишување терапии, изјавување мислења и делење совети, затоа не би сакала да говорам ништо во врска со минатото. Тоа што би требало да се знае е соопштено, факт е дека сум била зависник и сум се откачила од зависноста и сега сум многу посвесна личност од што претходно бев.
Не те прашав за да ти судам. Ме интересираше дали си била заглавена на хорс и колку време си мафната затоа што многу се ретки оние кои успеале, а треба да помине многу време за да бидеш стварно мафната од хорс. Сите хорсаши кои ги познавам бар еднаш пробале да се мафнат, а добар дел од нив и биле мафнати, но пак се вратиле. Викаат дека треба да помине двојно повеќе време од времето за кое си земала хорс за да те сметаат излечена.

Доколку те интересира колку долго не сум земала никакви апчиња, лекарства, дрога, алкохол, тоа е период од точно една година.

Во овој период не сум се разболела ниту еднаш, не сум се успала ниту еднаш, не ми се десило да бидам отсутна како претходно,да направам грешка од невнимание и разбудени ми се некои сетила за кои претходно не ни знаев дека ги имам.
Не сакам да звучам обезхрабрувачки, но година дена не е некој период. Сепак зависи што и колку си правела и колку за таа една година си работела на себе. Претпоставуам дека посетуваш психолог, што според мене може многу да ти помогне и да ти скрати на време, но под услов ти да сакаш да се промениш и да имаш стварно добар психолог. Пошто сме проста и затуцана маса, ако на некој кажеш дека идеш на психолог одма ќе те гледаат ко да си шизофреник со блага ретардација кој бил злоставуван во детството. Ама полека и тоа ќе се смени.

Не те прашав за да ти судам. Ме интересираше дали си била заглавена на хорс и колку време си мафната затоа што многу се ретки оние кои успеале, а треба да помине многу време за да бидеш стварно мафната од хорс. Сите хорсаши кои ги познавам бар еднаш пробале да се мафнат, а добар дел од нив и биле мафнати, но пак се вратиле. Викаат дека треба да помине двојно повеќе време од времето за кое си земала хорс за да те сметаат излечена.

Не сакам да звучам обезхрабрувачки, но година дена не е некој период. Сепак зависи што и колку си правела и колку за таа една година си работела на себе. Претпоставуам дека посетуваш психолог, што според мене може многу да ти помогне и да ти скрати на време, но под услов ти да сакаш да се промениш и да имаш стварно добар психолог. Пошто сме проста и затуцана маса, ако на некој кажеш дека идеш на психолог одма ќе те гледаат ко да си шизофреник со блага ретардација кој бил злоставуван во детството. Ама полека и тоа ќе се смени.

Не сум била на хорс, но познавам луѓе што користеле со години (10-15) и се симнале од завосноста. Тоа се булшит муабети дека треба да помине одредено време или дека луѓето пак ќе се вратат на зависноста. Поентата е ти да одлучиш дека веќе нема да користиш дрога и да си истраен во таа одлука, за твој подобар опстанок.
Јас лично не посетувам психолог иако ја подржувам идејата дека секој треба да си има свој семеен психолог и дека во тоа нема ништо страшно. Со програмот што го поминав сама си помагам и немам осетено потреба дека треба да споделувам нешто со некој друг и да барам помош, нормално дека и сега има лоши моменти во животот, но со информациите што ги стекнав на Нарконон програмот јас можам да се справувам со ситуациите и да излегувам од нив како победник.

Тоа се булшит муабети дека треба да помине одредено време или дека луѓето пак ќе се вратат на зависноста.
ОК, да речеме дека ми е бул шит муабетот. Што велиш за статистиката?

Поентата е ти да одлучиш дека веќе нема да користиш дрога и да си истраен во таа одлука, за твој подобар опстанок.
ОК ти да одлучиш, а ти си 1/1000. Кај останатите 999 е друга поентата.

ОК, да речеме дека ми е бул шит муабетот. Што велиш за статистиката?

ОК ти да одлучиш, а ти си 1/1000. Кај останатите 999 е друга поентата.
Не знам ти која статистика ја гледаш, јас знам за фактот дека 70% од лицата кои го завршиле Нарконон програмот продолжуваат живот без дроги. Оваа статистика ја земам како веродостојна затоа што сум видела, знам и верувам во тоа што сум го видела.

Тоа што сме опкружени со луѓе кои не си го почитуваат сопствениот распоред на живот, не значи дека јас сум една во илјада, има многу личности кои како мене успеале да си го најдат патот до среќата. И погоре имам напишано дека за да донесеш таква одлука треба да има м*да, зошто одлуката како одлука нема да те смени, мора да направиш нешто во врска со тоа, а тука е потешкиот дел.

Не сум била на хорс, но познавам луѓе што користеле со години (10-15) и се симнале од завосноста. Тоа се булшит муабети дека треба да помине одредено време или дека луѓето пак ќе се вратат на зависноста. Поентата е ти да одлучиш дека веќе нема да користиш дрога и да си истраен во таа одлука, за твој подобар опстанок.
Јас лично не посетувам психолог иако ја подржувам идејата дека секој треба да си има свој семеен психолог и дека во тоа нема ништо страшно. Со програмот што го поминав сама си помагам и немам осетено потреба дека треба да споделувам нешто со некој друг и да барам помош, нормално дека и сега има лоши моменти во животот, но со информациите што ги стекнав на Нарконон програмот јас можам да се справувам со ситуациите и да излегувам од нив како победник.

А од што си била зависна, ако не е од хорС?

Инаку тие што користеле 10-15 години(не е можно олку долг период али ајде) па се тргнале од срањево се 1% , другите 99% за жал не се меѓу живите.

Гледам ми се косиш со изjавиве, а не ми даваш основа. Не знам од каде ти се податоциве за овие 99%
Не битно, доколку не се сложуваш со моите факти и не ти се прифатливи не мора да ги декларираш како неточни, побиj ги со твои вистинити.
Иначе пушев трева, па кокаин, па лекарства.

Гледам ми се косиш со изjавиве, а не ми даваш основа. Не знам од каде ти се податоциве за овие 99%
Не битно, доколку не се сложуваш со моите факти и не ти се прифатливи не мора да ги декларираш како неточни, побиj ги со твои вистинити.
Иначе пушев трева, па кокаин, па лекарства.

А демек ако најдам некаква си статистика,ако изгуглам, то е 100% точно така?:D
Немора и немам никаква потреба, седни и разговарај со 4-5 души зависници од роба и се ќе ти е јасно :) никакви статистики, никакви анкети.

А демек ако најдам некаква си статистика,ако изгуглам, то е 100% точно така?:D
Немора и немам никаква потреба, седни и разговарај со 4-5 души зависници од роба и се ќе ти е јасно :) никакви статистики, никакви анкети.
Злато мое jас работев со зависници и сеуште работам. Затоа кажувам дека тие што се решени нешто да променат, бараат помош и се насочуваат кон новата цел. Статистиките ги земам како веродостоjни и претходно напоменав поради фактот дека скоjдневно гледам што се случува и колку лица излегуваат целосно ослободени од дрога и продолжуваат така да живеат.

Злато мое jас работев со зависници и сеуште работам. Затоа кажувам дека тие што се решени нешто да променат, бараат помош и се насочуваат кон новата цел. Статистиките ги земам како веродостоjни и претходно напоменав поради фактот дека скоjдневно гледам што се случува и колку лица излегуваат целосно ослободени од дрога и продолжуваат така да живеат.
Тие што се решени да се откажат, успеваат... се до наредниот пат....
Нема излекуван зависник од хероин а претежно такви бараат помош за лекување.

Не да не се булшит муабети.
Физичката и психичката зависност кај хорсот се најлошата ствар што човек може да ја искуси. Постои причина зашто не се користи терминот „излекуван зависник“ кога станува збор за хероинот. Луѓе може цел живот после тоа да не пробаат, но не можат а да не најдат „trigger“ насекаде во околината кој ќе ги натера да помислат на истото. Луѓе кои пушеле хероин се помалку склони кон зависност, и тие воглавно полесно и завршуваат „чисти“.
И јас знам зависници од хероин, еден од кои не е повеќе жив поради тоа што имаше релапс после 2 години некористење и се предозира.
Инаку, на лекарства, чак и мајка ми е зависна на бензодиазепини кај нас.
Травата скоро и да не е зависна психички (освен ако ептен не си склон кон зависности) а физички па ич. Дував по 4-5 џоинти дневно пред некоја година, па намалив на 2-3 (пошто нели, криза фати) па еве ме сеа последниве неколку месеци чист сум без никаква помош.
Кокаин еднаш-два пати имам пробано во живот, и бев пијан. Се што направи ме отрезни, се разочарав што си ги фрлив парите за алкохолот и ништо друго, така да не можам да кажам дека ја сфаќам зависноста од истиот. А и генерално, шмркање ствари ми е гадно како помисла.

Излеа не си информиран дека има начин човек да мине низ тоа и да го надмине истиот проблем. За мене се булшит муабети зошо знам деца кои се извлекле, а за вас кои не верувате што да правам, не сакам да се обидувам да ви го наметнам своето мислене.
Сепак вистината е онаа во коjа ти веруваш и секоj се стреми да го презентира своето гледиште на работите како точно.
Супер што се пофали што си пробал, jас говорам за дрогата како проблем, т.е. како навидум решение за проблемите во секоjдневниот живот и притоа не мислам дека човек на кого све му е ок ке посегне по дрога или алкохол.

Една од најинтересните ствари кои човекот може да си ги дозволи е дрогата. Не за друго, ти помага да избегнеш од досадната секојдневна реалност на многу поевтин начин отколку што би ти реално требало за да нуркаш на гребени на некој си далечен остров.
Информиран сум и те како, кога станува збор за рехабилитација на хероин зависник бидејќи присуствував во целиот процес на еден од моите пријатели. Присуствував кога му се инфицираше раната од нечиста игла, присуствував кога го молеше татко му да го убие зошто полесно ќе пројде така и присуствував кога беше врзан за кревет и се дереше цели 6-7 часа бидејќи поминуваше низ детоксикацијата. А јас имав 17 години тогаш. Е сеа, видов човекот како се дереше, плачеше и молеше. Ветуваше, најде подобар начин на живот. Се среди, го доврши факултетот.
Запозна прекрасна девојка, и идеа околу година дена.
Кога раскина со девојката, беше доволно за и покрај сите што му викаа да се потсети на сета болка, физичка и психичка, за сите проблеми кои ги имаше со родителите и пријателите и себе додека користеше, он пак да искочи на сред вечер и да се снајде од некаде, господ знае од каде.
И пак влезе во истиот токсичен круг. Сега не ни знам кај е нит што прави. Не се ни знаеме веќе.

Ама да се разбереме, не се согласувам дека секоја дрога е лоша. Имаме околу 60-70 години живот ако сме среќни. Не гледам зашто не би пробал се за кое што сум заинтересиран и се чувствувам спремен, рецимо LSD, или печурки, или DMТ. Е сега, тоа што секој човек мора да го сфати дека разликата помеѓу наркоман и човек кој ужива во опојни супстанци е едукацијата. Мора да си свесен што очекуваш, како го очекуваш и кои се последиците. Мора да си свесен и физички и психички во каква авантура влегуваш. Да, авантура.
Травата нема ни да ја спомнам како ствар, тоа ми е толку нормално и природно, што не ја сфаќам потребата уопште да правиме муабет за легализација. Едни цигари се далеку поштетни од марихуаната, алкохолот бар три пати.
Ствари како екстази, се многу несигурни поради тоа што никогаш не сме сигурни за составот на истите. Ако веќе си заинтересиран за тој тип на чувство на еуфорија, чисти MDMA кристали се многу подобри и посигурни.
Ако ризикот ја надминува ползата, како кај хероинот, треба да си кретен за да уопште пробаш.
Генерално, муабетот ми е дека, не треба толкава стигма да имa околу дрогата.
Со малку едукација за истата, во можност сме повеќе да ја контролираме како зависност. Не ни требаат во средни школи муабети како „не земајте екстази, ако земете екстази ќе умрете“ туку треба едукација од тип на што би се случило ако земат, и како да внимаваат да не се предозираат . На кој начин да се справат со негативните ефекти и како да реагираат при истите.
Не треба децата од локалните дилери да учат за стварите. Треба да се свесни за тоа што се реалните штетни последици од дрогата, не бабини деветини од плашења. I која дрога за што се користи, за да не ги заебе утре некој да проба да им продаде муда за бубрези и они да завршат како млади лешови поради тој муабет на генерализирање „дроги“ како да сите служат за една те иста ствар.

Ама да се разбереме, не се согласувам дека секоја дрога е лоша. Имаме околу 60-70 години живот ако сме среќни. Не гледам зашто не би пробал се за кое што сум заинтересиран и се чувствувам спремен, рецимо LSD, или печурки, или DMТ. Е сега, тоа што секој човек мора да го сфати дека разликата помеѓу наркоман и човек кој ужива во опојни супстанци е едукацијата. Мора да си свесен што очекуваш, како го очекуваш и кои се последиците. Мора да си свесен и физички и психички во каква авантура влегуваш. Да, авантура.
Травата нема ни да ја спомнам како ствар, тоа ми е толку нормално и природно, што не ја сфаќам потребата уопште да правиме муабет за легализација. Едни цигари се далеку поштетни од марихуаната, алкохолот бар три пати.
Ствари како екстази, се многу несигурни поради тоа што никогаш не сме сигурни за составот на истите. Ако веќе си заинтересиран за тој тип на чувство на еуфорија, чисти MDMA кристали се многу подобри и посигурни.
Ако ризикот ја надминува ползата, како кај хероинот, треба да си кретен за да уопште пробаш.
Генерално, муабетот ми е дека, не треба толкава стигма да имa околу дрогата.
Со малку едукација за истата, во можност сме повеќе да ја контролираме како зависност. Не ни требаат во средни школи муабети како „не земајте екстази, ако земете екстази ќе умрете“ туку треба едукација од тип на што би се случило ако земат, и како да внимаваат да не се предозираат . На кој начин да се справат со негативните ефекти и како да реагираат при истите.
Не треба децата од локалните дилери да учат за стварите. Треба да се свесни за тоа што се реалните штетни последици од дрогата, не бабини деветини од плашења. I која дрога за што се користи, за да не ги заебе утре некој да проба да им продаде муда за бубрези и они да завршат како млади лешови поради тој муабет на генерализирање „дроги“ како да сите служат за една те иста ствар.

Браво, е ова е напишано тип топ како шо треба. Секој сегмент е опфатен. Според мене, ќе истакнам две работи како најнајважни :

* Мора да си свесен и физички и психички во каква авантура влегуваш * - Се е околу оваа работа, т.е само да се ЕДУЦИРАШ и немаш никаков проблем.

* Ако ризикот ја надминува ползата, како кај хероинот, треба да си кретен за да уопште пробаш * - Единственото срање кое не можеш да го контролираш. Ако еднаш се качиш, цел живот ќе го јаваш.

Ама како да им го објасниш ова на одредени луѓе, со нашиов заостанат менталитет? Кај нас уште ги избегаваат луѓето што дуваат, не пак ако им кажиш дека си пробал и други ствари. Одма ти лепат етикета дека си тежок наркоман, пропалица, не те сакаат ни од дома ти и такви ред други глупости. Не вреди ни да се трудиш, џабе губиш време. Ај валда ќе излезиме од камено време, редно е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom