Сеа и за Италија си експерт.Прошетај низ Струмица, има еден куп фамилии шо се вратија од Италија поради ниските плати шо ги добиваа, пошто беа без никакво образование, а со мали деца кои требаше да ги гледаат.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сеа и за Италија си експерт.Прошетај низ Струмица, има еден куп фамилии шо се вратија од Италија поради ниските плати шо ги добиваа, пошто беа без никакво образование, а со мали деца кои требаше да ги гледаат.
Не, јас сум најголем противник на тоа да се даваат субвенции на фирми. И за било шо. Јас сум за воопшто даноци да нема. Не само за фирмите ко Дрексел, туку за сите нас. Оти ако можеле државите да живеат без даноци пред 50+ години, можат и сега.
Јас сум и за платите у Дрексел да бидат по 500 евра, ама додека у стројот чекаат уште 300 + илјади да се вработат, ќе бидат волкави.
Абе дете, пола фамилија ми се у Италија, и живеат како најобични луѓе, не се газди, не ги направија тешките милиони, а се 20 години скоро таму.Сеа и за Италија си експерт.Мислев да напишам нешто пошо често одам натаму ама ми текна нема потреба и онака се знаеш.
![]()
А какви треба да вработат како општи работници? Инжењери и научници?А зошто у стројот има 300 + илјади ? се сметат за квалификувани ? НЕ
тоа е политиката на самата фирма шо се рашири глас оти се сакато вработува. Нејзе и одговара колку толку ќе приспособе да му каже кое е црвено кое е зелено. Реално квалификуваните се нај оштетени ако воопшто ги има во доволен број.
Е така кажи, отвори се, не се срами. 50 страни те чекаме да кажиш од шо живееш и од каде време и пари цели деној ко дежурен да ни контрираш со реферати на сите.Абе дете, пола фамилија ми се у Италија, и живеат како најобични луѓе, не се газди, не ги направија тешките милиони, а се 20 години скоро таму.
Да бе, они работат, јас им ги трошам парите, со кои они одвај преживуваат таму.Е така кажи, отвори се, не се срами. 50 страни те чекаме да кажиш од шо живиш и од каде време и пари цели деној ко дежурен да ни контрираш со реферати на сите.
Абе дете, пола фамилија ми се у Италија, и живеат како најобични луѓе, не се газди, не ги направија тешките милиони, а се 20 години скоро таму.
А какви треба да вработат како општи работници? Инжењери и научници?![]()
Сите работници прво имат работено во Македонија, армирање и градежништво. Неуки и лоши мајстори без квалификации не примам. Сите имат завршено курс, или барем 5+ години работно искуство во градежништво. Јас не си играм со аџамии и квази мајстори. Си има интервју, си има истражување, си има разгледување, јавувања кај поранешни газди, муштерии, итн. Не пијам јас нафта.
Ако ти имаш факултет и сметаш дека трудот ти вреди 220 еврс како општ работник, некој друг ти е крив?Е од вакви работи е заебан цел систем на државата. Сега сите се општи работници бемти факултет и стручност у дадена област така.....
и за тоа дрекслер ќе нуде плата од 9к а владата а боле битно че пополне уште 10 страни у отчетот за простата раја шо работе таму да го чита....
Ам шо да ви речам, одите во Дрексле пробајте, можда поубаво ќе ви е таму.Да бе, они работат, јас им ги трошам парите, со кои они одвај преживуваат таму.![]()
Кул.Сите работници прво имат работено во Македонија, армирање и градежништво. Неуки и лоши мајстори без квалификации не примам. Сите имат завршено курс, или барем 5+ години работно искуство во градежништво. Јас не си играм со аџамии и квази мајстори. Си има интервју, си има истражување, си има разгледување, јавувања кај поранешни газди, муштерии, итн. Не пијам јас нафта.
Тие се фер со мене, јас сум 10 пати повеќе фер со нив. Зошто мислиш никој не се откажа досега, и да се врати да биде мајстор во Македонија.
Кај се видело на мајсторот да му се роди син, автоматски да добие одмор 10 дена, авионска карта поклон за да се израдува како човек. Или да имаат сите заштитна опрема како нивните швајцарски колеги.
Па ќе ти кажам, ти ја дрвиш и теоризираш додека зборуваш за економски модели, системи, и слични други дилетантни анализи. Ти имаш информации од прва рака.
Јас ги создавам тие информации.![]()
Гарант се братучеди со Пумата.Па ќе ти кажам, ти ја дрвиш и теоризираш додека зборуваш за економски модели, системи, и слични други дилетантни анализи. Ти имаш информации од прва рака.
Јас ги создавам тие информации.![]()
Кул.
Оти ги плаќаш колку шо ги плаќаш, а не ги плаќаш помалку?
Оти никој од нив не би работел за помалку, или би отишол кај некој конкурент шо дава повеќе.
Да имаш прилика да им намалиш на платите за 10 посто не би? Би. Секој би. Ама пазарот диктира да бидат толкави.
Со постов може да се затвори дискусијата за платите во Дрексл. Браво!3ца направија таква екскурзија. Отидоа да работат за друг. После 9 месеци и неисплатени неколку плати се вратија назад. Вратата е отворена на секој што сака да проба кај друг.
Да им намалам плати? Зошто? Нема потреба. Се знам со сите повеќе време, фамилијарно сум пријател, им ги знам родителите, ми ги знаат родителите. Знам колку им е тешка работата, и не ми паѓа на памет да им го злоупотребувам трудот. Пазарот диктира уште повисоки плати, ама за жал немам толку пари да им плаќам.
Ќе повторам по трети пат. Ти теоризираш за плати, за услови, за капитализам, и за што и да е. Животот меѓу работниците, е многу поразличен и покомплексен отколку твоите модели и теории. Математичките функции и модели на крајот на денот се само модели и апстракции на реалната ситуација. Со една крива и прв диференцијал може да ја моделираш побарувачката и понудата на пазарот на труд. Ама, на крајот на денот, тоа е само една крива, а не збир од човечки животи. Тука е местото каде што ни се разидуваат погледите.
Добра Ноќ.
Океј, имаш да ги плаќаш, ама се работи за профит. Пошто фирмата твоја работи на пазарпт кој диктира повисоки цени, а со тоа и плаќа истиот тој пазар.Пазарот диктира уште повисоки плати, ама за жал немам толку пари да им плаќам.