Од кога хигиеничарките се суштинска дејност во некоја фирма која го ствара профитот? Кај ме виде да се бунам за платите на чуварите и чистачките во Дрексл?
За работниците што ствараат профит се работи друже, за нив е грев да земаат мочани 150 евра.
И ти тврдиш дека техничарите у Алкалоид земаат по 30.000 плата? Ха.

Еве, јас гарантирам дека не земаат повеќе од 15-16-17 илјади денари. Шо е за некои 50 евра повеќе од работниците у Дрексел. Оти не земаат мочари 150 евра, околу 220 се.
Е сега, знаеш која е разликата меѓу техничар у Алкалоид и работник и Дрексел? Работникот у Дрексел е 10 пати помалку квалификуван од тој у Алкалоид.

[DOUBLEPOST=1401916405][/DOUBLEPOST]
Можеш да се заебаваш колку сакаш, ама факт е оти 40*3 000 се 120 000 франци на месец. 1 500 000 франци на годишно ниво. Опаа 1/10ина од парите на Дрекселмајер во Тиквешијата. И замисли тие 40 души се од едно населено место со 2 000 жители. И замисли местото каде што живеат им е платен од фирмата, имаат топол оброк еднаш дневно во менза, 13та плата и 24 дена годишен одмор. Да не зборувам за пензиско, здравствено, и социјално осигурување.

)
А јас сум преситна риба за сите македонски инвеститори субвенционирани од Владата.
Ајде сега да ја видам твојата теорија спроти мојата пракса.
Тоа само ја покажува слабоста на македонската економија. И тоа не може државата со интервенции у платите да го смени.
Еве, реков веќе, сите од Дрексел нека си одат од работа. Еве, јас ќе ги подржам. Ама ако утре пуштат оглас, ќе се пријават 10.000 души за тие 4.000 места, и затоа платите ќе бидат волкави.
Еве ти една друга математика.
Градежните мајстори заработуваат по 1.500 денари надница.
Работат 25 дена. Тоа се 25x1.500 денари=37.500 денари
Од тие пари, нека имаат 7.500 денари трошок за храна и пат. А најчесто ги немаат, пошто семејствата каде шо се работи им даваат ручек, грав со колбаси, бла бла, глупа македонска традиција. Да, кога работат на згради нема грав и колбаси од фамилијата, очигледно.
Е сега, има чисти 30.000 денари и работи како коњ.

Живее у луксуз, и не ја дели собата со уште 5 други засмрдени мужи, и не се штеди на храна секој ебан ден за да може да заштеди за да прати на децата у Македонија.

У Италија земаат по 1.500 евра градежните мајстори. Ова е од прва рака информација. Ако би живееле ко шо живеат у Македонија, од старт има некои 300 евра трошок за стан. И некои 100 евра трошок за струја, парно, плинови, глупости, се шо си допушта у Македонија. Океј. Тоа се 400 евра досега.

И еве 300 евра да троши за јадење, тоа се 10 евра секој ден, шо е многу реална сума. У Македонија се трошат по 200 денари дневно за јадење на самец, да не зборуваме за у Италија. Тоа се веќе 700 евра шо ги има он трошок.
Му остануваат 800 евра.
Подобро него ли у Македонија, се слагам. Само шо у економија ко шо е Италија, така сериозно развиена, он има 800 евра чисти пари, а у Македонија тоа се некои 500 евра.