Драга,
Еве го и декември со неговата извештачена предновогодишна еуфорија. Почнаа луѓево веќе да планираат каде, како, што, колку, со кој, а мене уште не ми е јасно како толку брзо мина годинава.
Не ми е јасно ни зашто уште во ноември почнав да гледам украсени елки, ама јбг тоа е.
И не, не сум хејтер на месецов и на новогодишната атмосфера. Напротив, уживам во украсувањето на домот и елката, го обожавам звукот на снегот кој крцка под моите чекори, ги обожавам долгите ноќи осветлени од разнобојни светилки и снегулките кои паѓаат на мојата коса... ги обожавам дури и петардите и огнометите кои често не ме оставаат да спијам. И, иако ми е срам да признаам, секогаш се разнежнувам кога ќе сретнам некој Дедо Мраз низ трговските центри

. Но сепак, не можам да ја сфатам оваа пластична вештачка еуфорија која секоја година зафаќа се поголеми размери. Ме чуди и фактот што луѓето се спремни да потрошат цела една (или дури и повеќе) плата само за таа една вечер. И тоа не затоа што нешто им значи Новата година како таква, туку затоа што сакаат да бидат видени, затоа што треба на фб да се пофалат со фотки од некој елитен ресторан во или надвор од државата, облечени во екстремно скапи парчиња купени специјално за таа пригода. Океј е ако можеш да си го дозволиш тоа. Ама да фрлиш едно мало богатство за неколкучасовна забава, а потоа цел месец да се трудиш да сврзеш крај со крај... тоа е крајно неодговорно.
А не беше толку одамна времето кога многу побитно беше да се собере друштвото, најчесто во нечија куќа или викендичка и да се направи журка за паметење. И сликите не се ставаа на интернет, туку во домашните албуми, кои и ден денес со задоволство ги листам секогаш кога имам желба да се потсетам на некое друго време. Време толку блиско, а сепак далечно. А млада сум Кајги, не е нормално уште на овие години да плачам по минатото. Ама тоа е.
И пред да почне да се поставуваа прашањето „Каде за Нова година?“ јас да си кажам:
Оваа година ќе ја дочекам дома пред компјутер. Новата година можам да си ја одложам за некој друг ден, за промена на корисничко име не се укажува друга прилика.