Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Грешиш. Има смокинг барови. Особено во Турција, па и Америка. Италија лично не знам, ама мислам дека има..
Не можам да гарантарам за бизнис класа одмаралчињата, за останатото - рука давам. Био, видио, патио.

Не можам да гарантарам за бизнис класа одмаралчињата, за останатото - рука давам. Био, видио, патио.

Поентата е...има :) ваква класа, таква класа. Има.
Плати си, па клати. Немам јас ништо против тоа. Нека бидат цигарите 200 денари кутија, нека има лиценци од 1000 евра месечно за ресторани/кафичи за дозвола за пушење...
Па луѓето нека си бираат после, колку чергата, толку нозете оптегнуење...

Но...нели, не би било балкан, доколку би имало избор.

Драги Кире, одамна не си летал со авион. Не е дозволено пушење во авион. Помина времето на Smokers, Non-smokers. На некои од аеродромите нема ниту место за пушење, ни-ка-де. За Италија и Турција, сигурна сум. За Америка, не ни дискутирам.
Добра вентилација бајаги би го решила проблемот. Ама чини пари.:toe: Вака е поефтинко - да се доведуваат клетите пушачи до апстинецијална криза.

Те молам, Турција? И јас не реков дека е нешто што го има сега, туку само кажав принцип на организација. Да, добра вентилација решава доста, но не цел проблем - физичка поделба, да. Поефтино е, и ствара проблеми и незадоволства. А инвестирани средства се враќаат...ако не поинаку, со нешто поскапи цени на артиклите кои се продаваат.

Zakonskata regulativa e sledna, Vladata ima obligacija da go zastiti sekoj gragjanin na Drzavata, vo pogled na negovoto zdravje kako prvo.Statisticki e dokazano deka 40% od nepusacite imaat isti posledici po zdravjeto kako i samite pusaci, samo od disenjeto na dimot vo prostorija kade se pusi.
Druga rabota, sekoj nepusac pretrpuva kolateralna steta za licno zadovolstvo na pusacot. Veke napomenav, ke se obleces vo cista nova obleka(za koja kojnae kolku pari si potrosil), i ke izlezes vo mesto kade sto lugjeto se socijaliziraat(kafic/restoran diskoteka)...AKO vo toj lokal pusenjeto ne e zabraneto, avtomatski, em sto ke bides primoran da dises zagaden vozduh, tuku i toa sto imas na sebe ke se ZAGADI, i koga ke si odis doma , ke ja osetis taa SMRDEA OD CIGARI duri i na svojata obleka.

Znaci za necij kapric, imas dvojna steta...koja ne moze da bgide sprecena ako ne postoi zakonska regulativa(ne mozes licno da odis i nekomu cigarata da mu ja zgasnes od celo)

Ima lugje koi imaat astma, bronhitis, alergii, i koi ne mozat da podnesat miris i cad od cigari. Zar tie ne se diskriminirani vo pogled na dvizenje, ako vo sekoj lokal e dozvoleno pusenje???

:pos2::pos2::pos2:Пушењето го нарекуваш каприц:pos2::pos2::pos2:добар си нема што.Кога оние кои треба да го спроведат законот палат цигара пред тебе,очекуваш дека некој би го испочитувал овој глупав закон?????????????Знам дека ќе мора да се испочитува законов(во спротивно следува казна)ама е апсурднооооооо.А и ме интересира нешто друго......си пишал има болни од астма,бронхитис,алергии......Па како до сега не им сметаше да одат во кафичи?????????Или до сега беше ОК?Ќе истрпат за да бидат видени?:toe::toe::toe:Ама како и до сега,така и од сега,каков закон сака владата на РМ таков ќе си изгласа.ДОДЕКА ИМА ОВЦИ ЌЕ ИМА И ВОЛНАААААА.

Ја знам само дека оној што на следните избори ќе понуди да ги врати:
-потребата да пушиш цигари ко човек
-потребата да тркнеш до продавница и да си купиш некое пивце у било кое доба на денот.
-правото да куваш ајвар и остали есенски сплачини
-ќе ја тргне таа таксата за папагалосуење (читај данок за скотовите од МРТВ) од сметка на фирма
-нема да плаши народ со разно-разни фикс идеи дека ќе уведуе данок на нежењи и слични ху-баба-ху идеи
-ќе го врати данокот на претходните стапки и нема да засметуе бруто плата при што ти оданочуе и храна и превоз
-ќе ги врати стапките за репрезентација и можноста за давање спонзорство у сметка

ќе победи со апсолутно мнозинство!
Ништо друго не мора да нуди и прави..
Упппс... уште една молба имам,
(која што вероватно сама по себе ќе им дојде :vozbud:).
Нек ги вратат ова `бирокративе` у село од кај што се дотерале.

Те молам, Турција? И јас не реков дека е нешто што го има сега, туку само кажав принцип на организација. Да, добра вентилација решава доста, но не цел проблем - физичка поделба, да. Поефтино е, и ствара проблеми и незадоволства. А инвестирани средства се враќаат...ако не поинаку, со нешто поскапи цени на артиклите кои се продаваат.

Добро оти не сваќаш дека досега беше така и никаква функционалност немаше законот. Апсолутна фарса беше, кој кај сака си пуши. А кога законот не е функционален се менва, барем така е во случајов. На хартија претходниот закон звучи како решение, но практиката не уверува дека НЕ е.

Да, радикален е новиот закон. Но ете кажете ми што е најлошото шо можи да се случи, ако наполно се имплементира. Баш ме интересира, која е трагедијата шо можи да се случи?

А после ќе ви кажам која е придобивката, иако е очигледна.

Ја знам само дека оној што на следните избори ќе понуди да ги врати:
-потребата да пушиш цигари ко човек
-потребата да тркнеш до продавница и да си купиш некое пивце у било кое доба на денот.
-правото да куваш ајвар и остали есенски сплачини
-ќе ја тргне таа таксата за папагалосуење (читај данок за скотовите од МРТВ) од сметка на фирма
-нема да плаши народ со разно-разни фикс идеи дека ќе уведуе данок на нежењи и слични ху-баба-ху идеи
-ќе го врати данокот на претходните стапки и нема да засметуе бруто плата при што ти оданочуе и храна и превоз
-ќе ги врати стапките за репрезентација и можноста за давање спонзорство у сметка

ќе победи со апсолутно мнозинство!
Ништо друго не мора да нуди и прави..
Упппс... уште една молба имам,
(која што вероватно сама по себе ќе им дојде :vozbud:).
Нек ги вратат ова `бирокративе` у село од кај што се дотерале.

СЕ СЛОЖУВАМ ПОТПОЛНО.......:toe:

Пак ги мешаш работите...апсолутно е во ред тоа што го прави владата за да го заштити здравјето на непушачите, но поентата е дека мора да има простории во кои пушењето е дозволено, каде ќе бидат само пушачи и нема да сметаат на здравјето на непушачите.

Eve i vo Francija e kompletno ZABRANETO pusenjeto po barovi restorani kafici i klubovi.A mnogu drugi zemji doprva ke go implementiraat istiot zakon, koj ke stane standard.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AA8393BF411AD5468A683983B63663A4

Добро оти не сваќаш дека досега беше така и никаква функционалност немаше законот. Апсолутна фарса беше, кој кај сака си пуши. А кога законот не е функционален се менва, барем така е во случајов. На хартија претходниот закон звучи како решение, но практиката не уверува дека НЕ е.

Да, радикален е новиот закон. Но ете кажете ми што е најлошото шо можи да се случи, ако наполно се имплементира. Баш ме интересира, која е трагедијата шо можи да се случи?

Е дури сега ќе се спроведе законот........требаат пари за избори :pos2::pos2::pos2:

Добро оти не сваќаш дека досега беше така и никаква функционалност немаше законот. Апсолутна фарса беше, кој кај сака си пуши.
Toa значи дека тој што требало да го спроведе лошо го спровел. Пуши некој на место кај што е забрането - казни го. Нека пуши на место предвидено за тоа.

Sto nema da mozam da idam na svirka.
Po tragicno od toa za mene, amin.
Vo ova kalakurnica od zivot, barem tie nekolku casa mi bea satisfakcija, sega i toa go posraa.... :toe::toe:

Eve i vo Francija e kompletno ZABRANETO pusenjeto po barovi restorani kafici i klubovi.A mnogu drugi zemji doprva ke go implementiraat istiot zakon, koj ke stane standard.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=AA8393BF411AD5468A683983B63663A4
Виде како реагираат Французите? Хех...многу се среќни. Го обожаваат Саркози, одвај чекаат пак да се кандидира. Исчитајте ја статијата внимателно до крај.

Утрински напиша:
Во 1960 година, Франција имаше 200.000 кафе-барови, вели Бернар Картие, претседател на Националната федерација на барови, кафеани и дискотеки. Сега има помалку од 41.500, со просечно затворање на два секој ден.

Бројот на банкротства поднесени од кафе-баровите во првите шест месеци од 2008 година се зголеми за 56 отсто во однос на истиот период пред една година

И што, демек во Франција било и ајде...А во куп земји во ЕУ не е така па што? Реков, и во Германија падна на уставен.

:pos2::pos2::pos2:Пушењето го нарекуваш каприц:pos2::pos2::pos2:добар си нема што.Кога оние кои треба да го спроведат законот палат цигара пред тебе,очекуваш дека некој би го испочитувал овој глупав закон?????????????Знам дека ќе мора да се испочитува законов(во спротивно следува казна)ама е апсурднооооооо.А и ме интересира нешто друго......си пишал има болни од астма,бронхитис,алергии......Па како до сега не им сметаше да одат во кафичи?????????Или до сега беше ОК?Ќе истрпат за да бидат видени?:toe::toe::toe:Ама како и до сега,така и од сега,каков закон сака владата на РМ таков ќе си изгласа.ДОДЕКА ИМА ОВЦИ ЌЕ ИМА И ВОЛНАААААА.

Tuka zboruvame za sustinata na zakonot , koja e solidna, a ne za slabata implementacia(jas bi rekol selektirana) na Makedonsko tlo...
Megjutoa Makedonija ne boleduva od taa bolest samo vo pogled na Zakonot za zabrana na puseje, tuku i vo recisi sekoj vtor zakon od bilo koja bransa...
Na toa trerba da se raboti, vo sekoj slucaj...a samiot zakon e soliden.

Barem odviknuvanjeto od cigari ne ostava nekoi dlaboki psihofizicki posledici kaj individuata...i e polesno za sproveduvanja, ne samo za opsto dobro tuku i za dobroto na samiot pusac.
Lugjeto vo Makedonija se zalat em nemaat pari, em vladee siromastija, a od druga strana Makedonija e edna od vodeckite zemji po pusaci vo Evropa.
Ako nemaat pari od kade pari za cigari? Zar tie sredstva nemozat pokorisno da bidat upotrebeni od samite lugje, otkolku za potencijalno samo-unistuvanje (so pusenjeto i katranot koj sekojdnevno go vdisuvaat) ?

Ако законот се спроведе бескомпромисно би можела да биде трагедијата доколку во некоја кафеана или интернет кафе газдата го фатат на лице место како пуши и мора да плати до 4-5 000 евра казна,а бизнисот му вреди 2 000,дали истиот ќе продолжи да работи или следниот ден ќе има веќе 2-3 нови неврабитени на списокот.Значи проблемот е во толеранцијата на ваквиот закон и големата казнена одредба.:toe:

Barem odviknuvanjeto od cigari ne ostava nekoi dlaboki psihofizicki posledici kaj individuata...i e polesno za sproveduvanja, ne samo za opsto dobro tuku i za dobroto na samiot pusac.
Батка, има решение и за тоа. Забрана за продажба.

Ама од кај акцизи...хехехе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom