Должностите на жената Муслиманка

• Креатор на темата Креатор на темата Foxy`BuTTerFLY
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
abe mudja smesen si be....to islamot ti gi izmestil mozocnite viugi...nigde vo noviot zavet ne se zabranuva brak, a baska isus kazuva prrikazna za dobriot samarjanin..a samarjani se mesani lugje vo toa vreme...nesto mu doadja ko nasi torbesi...sto znaci hristijanstvoto se bazira na noviot zavet i nigde ne se zabranuvat mesani brakovi a najmalce so muslimani zatoa sto vo toa vreme ne ni postojat.....moze da zabranuva crkvata ama vo noviot zavet nema takvo nesto,a za toa koj se blamira ne se sekiraj ,ti se gleda krajot

Ајде и покрај сите твои "епитети" кои постојано ми ги лепиш во немоќ да застанеш наспроти мене со горда и аргументирана дискусија, нема да спаднам на твое ниво и нема да се ставам сега во улога на свештеник кој ќе ти го толкува Светото Писмо, повикувам најдобронамерно некој од христијанските членови подетално да ни го појасни ова прашање,кое потсетувам гласи: Дали христијанка смее да се омажи за муслиман,или Христијанин да се ожени со муслиманка?

Ќе ве молам во предвид да се земе христијанскиот став по ова прашање или ставот на Црквата, како и секако, малце поширок елаборат околу тоа.

Ај, да се обидам...

Прво, што подразбираш под „христијанин„...Ако е тоа само номинален православен христијанин, за него/неа, нема да биде проблем да се ожени со муслиман/ка, секако. Ако е активен верник, тогаш, не би се оженил, оти кога би сакал да се жени, би побарал/а сопруг/а од својата Црква (поради нивната духовна сличност) а не од некоја друга верска или световна заедница. Ако некој/а се ожени/омажи со православен верник/чка, должен/а е да ја промени и верата, со покрстување во православната Црква. Православната Црква НЕ ДАВА благослов, т.е. не го благословува бракот од припадници на други вери и христијански конфесии. Просто кажано, се што е НАДВОР до Црквата, односно секоја личност која е некрстена и која не е член на Црквата Христова, неможе да прими црковен благослов за брачно живеење.

Дали христијанин (православен) смее да се ожени со муслиманка-да, смее, тоа е негов избор, слободна волја, со сите последици од таквиот чин.
Дали христијанка (православна) смее да се омажи за муслиман-да, смее, а важи кажаното во претрходната реченица.

da.....a zas toa ti se cini nevozmozno...imam mn pricini za toa...1:Allah toa mi go nareduva.2:site vo moeto semejstvo se pokrieni(mislam na zenite)i voopsto ne se zalat naprotiv mn se zadovolni i da vi kazam za toa kak e tretirana zenata od mazot..tato so mama e vo brak 17 god.Vo tek na ovie god.tato na mam nikogas nwe i rekol:kuti ja za ova odlucuvam,ili molci ti si zensko,naprotiv site odluki zaedno gi donesuvaat.toa go pravat site so goi znam.e sea kak mozam da ne sakam da se pokrijam?i samijata voopsto vo skolo ne mi smeta super mi e...mozebi nekogas sum bila razocarana od toa kak hristijanite mozat ness da lupnat i da ti se posmavaat demek a seto toa za niss...i jas sum stvarno iskrena zas ne biila.

Da super imas decko a kazi mi ti da go vidis sea decko ti so druga cura dali ti smees da go otkacis???
PS:Znam nema sansi da go otkacis toj ke ti e do kraj na zivotot ama onaka sakam da cujam tvoe mislenje makar i lazno!

Ja edno svativ od cela tema..Vrska nemate so sakate hristijani ,muslimani haos rabotava.Ni nasata ni vasata religija ne se sveduva po toa sto e na pisano.Prvo musliman dava odgovor vaka taka e vo kuran a sosema razlicno go primenuvate vo jave taka da ocigledno 5% od muslimanskata nacija zivee po ona sto e pisano,a drugo sto vikate deka ima pravo zenata a 99% na bliskiot istok od zenite se maltretirani i so se tie po vera a???Zatoa napomenav deka moze bi samo 5% ziveat po toa sto e napisano.Vikate ne se ubiva dete,ne se kamenuva ne se pravi ova vaka onaka po kuranot ok super ama kade toa ne se primenue na koja planta????Vo zbunka ste ocigleno..Nie bar hristijanite ne se udarame vo grudi i ne se ponasame kako nie sme toa strogi vernici i cuda pa posle da praime gluposti.Ja kazuem slobodna sum praam grevovi pa neka mi se sudi ali ovoj zivot ke go proziveam kako dolikuva na civiliziran svet.Si ja postuvam mojata religija ali ne se udaram vo grudi deka ja ziveam po stapkite na religija i deka nasata e vistinska i deka neznam so...a iskacam nadvor i prv gref mi e ke opcujam ili slicno..taka da...

Ајде и покрај сите твои "епитети" кои постојано ми ги лепиш во немоќ да застанеш наспроти мене со горда и аргументирана дискусија, нема да спаднам на твое ниво и нема да се ставам сега во улога на свештеник кој ќе ти го толкува Светото Писмо, повикувам најдобронамерно некој од христијанските членови подетално да ни го појасни ова прашање,кое потсетувам гласи: Дали христијанка смее да се омажи за муслиман,или Христијанин да се ожени со муслиманка?

Ќе ве молам во предвид да се земе христијанскиот став по ова прашање или ставот на Црквата, како и секако, малце поширок елаборат околу тоа.

ajjjjjjjjjj ti ne si normalen,napadot e najdobra odbrana neli....aj odi legnisi i ostani gord:kesa:

...sto znaci hristijanstvoto se bazira na noviot zavet i nigde ne se zabranuvat mesani brakovi a najmalce so muslimani zatoa sto vo toa vreme ne ni postojat.....

Се извинувам што упаѓам во темава, но ИСУС ХРИСТОС темелникот на христијанството е единствениот потполно чист и СОВРШЕН МУСЛИМАН од своето раѓање па до (телесната) смрт. Да, до телесна смрт на крст и чудесното ВОСКРЕСЕНИЕ!

За жал твојата горецитирана изјава, не е потполно точна!

поздрав

: Дали христијанка смее да се омажи за муслиман,или Христијанин да се ожени со муслиманка?
...

Побратиме Omer el Faruk, јас лично сум пораснат во куќа каде што живееле во брак двајца вљубени брачни партнери од кои едниот е припадник на православното христијаниство а другиот од сунитскиот ислам!

поздрав

Ај, да се обидам...

Прво, што подразбираш под „христијанин„...Ако е тоа само номинален православен христијанин, за него/неа, нема да биде проблем да се ожени со муслиман/ка, секако. Ако е активен верник, тогаш, не би се оженил, оти кога би сакал да се жени, би побарал/а сопруг/а од својата Црква (поради нивната духовна сличност) а не од некоја друга верска или световна заедница. Ако некој/а се ожени/омажи со православен верник/чка, должен/а е да ја промени и верата, со покрстување во православната Црква. Православната Црква НЕ ДАВА благослов, т.е. не го благословува бракот од припадници на други вери и христијански конфесии. Просто кажано, се што е НАДВОР до Црквата, односно секоја личност која е некрстена и која не е член на Црквата Христова, неможе да прими црковен благослов за брачно живеење.

Дали христијанин (православен) смее да се ожени со муслиманка-да, смее, тоа е негов избор, слободна волја, со сите последици од таквиот чин.
Дали христијанка (православна) смее да се омажи за муслиман-да, смее, а важи кажаното во претрходната реченица.

МИКИ1. Под христијанин сигурно не подразбирам националност или етникум.:) Можеше да бидеш и попрецизен во твојот одговор, но, нејсе, го добив тоа што го барав. Ти благодарам.

Радапцигер. Учи синко, има уште надеж за тебе, не е се изгубено.:helou:

Побратиме Omer el Faruk, јас лично сум пораснат во куќа каде што живееле во брак двајца вљубени брачни партнери од кои едниот е припадник на православното христијаниство а другиот од сунитскиот ислам!

поздрав

Спирос. Кој се еб.. во грмушките и не шишал што вели верата за тоа е сосема друго од поставеноста на моето прашање.:wink:

Смее, никој не може да ти забрани, одиш во матично и завршена работа и моите се земени така, не се во црква, јас пред Бога сум вонбрачно дете, и сеа за 25 години од нивниот брак, здравје, планираат да се венчаат и во црква!
Сакам да кажам дека во црква, што се вели пред Бога, неможе да се воспостави таков брак!

ako praite muabet za Crkva.. mene mi stoe na plati pa klati...ako si platis i si otides so potvrda od maticno nemas problem....

Сакам да кажам дека во црква, што се вели пред Бога, неможе да се воспостави таков брак!

Crkvata venca protestanti so pravoslavni, katolici so pravosvani, trudni (malku ili mnogu) ne znam zosto ne bi vencala i muslumani so pravoslavni...

„Матично„ е световно-граѓанска институција, кај која, навистина, све е „рамно„, но Црквата е верска институција, па таму (во Црквата) нештата се строго раздвоени и категоризирани. Не ќе е така како што велиш...

Po toa sto go imam citano i vide voopsto vo islamskiot svet kuranot e pogresno citiran vo vrska so zenata t. e. mnogu raboti se pogresno prestavuvaat na mazite vo islamot ili tie taka sakaat kako sakas svatime.Koga bev na odmor vo Egipet jas se zgroziv .Na temperatura od ne znam nekoi 40-50stepeni samo ocite i se gledaa pa toa e strasna rabota.toa e samo endo pogresno tolkuvanje :tapp:na primer drug zosto muslimanskite zeni ne smeat da vozat kola i red drugi ,pa toa e strasna rabota.

ako praite muabet za Crkva.. mene mi stoe na plati pa klati...ako si platis i si otides so potvrda od maticno nemas problem....

Crkvata venca protestanti so pravoslavni, katolici so pravosvani, trudni (malku ili mnogu) ne znam zosto ne bi vencala i muslumani so pravoslavni...
Не, грешиш!:)
Неможе да венча, затоа што за да се венчаш во Црква треба да бидеш крстен, во спротивно неможе!

a be luge zborot mi bese da li vo noviot zavet pisuva negde deka ne smee da ima mesani brakovi...isto to prasanje i do muslimanite ....ostaj crkva.gamija.sinagoga...znaci dali ima
pisano pravilo vo biblijata ili kuranot

Спирос. Кој се е.. во грмушките и не шишал што вели верата за тоа е сосема друго од поставеноста на моето прашање.:wink:

Одговорт е : ВИСТИНСКАТА Вера ја има ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ* за свох фундамент (темел) и која врска (брак) е на тој каментемел основана, ниеден римски, константинополски, ерусалимски, мекански или билокаков друг книжник (фарисеј) не ќе може да ја сруши!

Најсветото писмо советува, дека со луѓе кои не ја признаваат ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ* нетреба нити да се зборува а камоли да се живее во брак!

* БОГ Е ЉУБОВ!

a be luge zborot mi bese da li vo noviot zavet pisuva negde deka ne smee da ima mesani brakovi...isto to prasanje i do muslimanite ....ostaj crkva.gamija.sinagoga...znaci dali ima
pisano pravilo vo biblijata ili kuranot
Па имаш одговор погоре, во Новиот завет пишува дека не смее да има мешани бракови нит Христијанин да земе од друга вера нит Христијснка! А за во Куранот незнам, дај нека одговори некој што знае, по муабетиве што ги праат мислам дека Муслиман може жена од друга вера а Муслиманка не смее маж од друга вера!(не ме фаќај за збор за болдираново):smir:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom