Должностите на жената Муслиманка

• Креатор на темата Креатор на темата Foxy`BuTTerFLY
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
А што според ова:
не реков дека тоа не го пишува во куранот.Го прашав само по што го заклучил тоа, зашто голем ден од мажите муслимани летаат со паметот и за се викаат дека стои во куранот а нема врска.И пак ќе повторам ако е муслиман незначи дека ја тепа женамо заради тоа што го пишува во куранот.За жал во повеќето случаи е така.

не реков дека тоа не го пишува во куранот.Го прашав само по што го заклучил тоа, зашто голем ден од мажите муслимани летаат со паметот и за се викаат дека стои во куранот а нема врска.И пак ќе повторам ако е муслиман незначи дека ја тепа женамо заради тоа што го пишува во куранот.За жал во повеќето случаи е така.
Точно.
Ама сепак, така напишале во книгата од Господ, а зошто и како кога сите се еднакви пред Него незнам.

Ќе почекаме на стручно мислење...

Затоа што сум видел како одат муслимани од Блиски Исток. :)
Мажот напред, мислам после децата и на крај жените едно 5 метри позади мажот. Ова е само за почеток :icon_lol:

Затоа што сум видел како одат муслимани од Блиски Исток. :)
Мажот напред, мислам после децата и на крај жените едно 5 метри позади мажот. Ова е само за почеток :icon_lol:
во ред е во право си не викам дека не е така, за жал и во 21 век е така.Но зашто мислиш дека сето тоа произлегува од куранот, истото се сличува и со христијаните.Пак ќе кажам, за жал.

Поздрав/ Салам

На сите ваши прашања ке ви одговорам колку што знам и разбирам ,а што нема да разбирам ке прашам некој што знае па пак ке добиете одговор само под услов да се држиме на темата, провокативни ,навредливи итн. прашања нема да ви одговарам.
Само да додавам дека одговорите ке ги добиете исклучиво како налага исламското право а никако одредени луге или народи кои во своите обичаии постапуваат различно .

Ако са вратиме на насловот на темата ,има неколку прашања ама има и одговори не како што налага исламот него одговори кои некој си поставил сам.
Во САД денеска имаш смртна казна , а во Европа тоа го немаш , ви Кина имаш смрт со стрелање итн. што јасно се гледа дека нема врска со 21 век или 18, а и да е 30 век , тие држави си донеле таков закон и тоа се применува, а и не можеш да тврдиш овој во САД е во право овој во Европа не е или обратно ,сите тие имаат некој разлог зошто е тоа така. Така да и исламот си има закони,што денеска како што не постои исламска држава не постојат или криво се интерпретираат тие закони.
имаш цитирано Сура 4:15 а немаш цитирано сура 4:16 каде јасно се кажува и за жената и мажот.
Значи казните се исти и за жените и за мажите ,што се однесува до блудот.
Казна за блудот може да дава судијата на тоа подрачје или владателот на таа земја , а тоа што кажуваш дека по телевизии и новини се казнуваат жените и тоа во муслимансите земји тоа е точно ама нема врска со правилната казна што треба да се применува. Ние тврдиме дека во исламот жената е најзаштитена и нај поштувана од сите други закони кои постоеле и постојат денеска. Ако гледаме по телевизии и новини денеска ке видиме дека жената како никогаш досега е понижувана ,потчинета и обезвредена.

Да исламот дозволува да се има и до четири жени ,но никако не пишува дека треба да има напротив се сугерира една ама дозволува до 4 како што кажав .

Да и јас знам дека смее да има 4 жени.Но дека ако првата жена не му дозволи не смее да се ожени по втор пат или трет пат итн.И ако има 4 жени на сите подеднакво треба да им пружа внимание,љубов и поклони.Ме интересира дали е ова точно?

Сура 4:15 гласи вака: Доколку некоја од вашите жени направи блуд, догаш побарајте четворица да сведочат против неа. Па ако сведочат тогаш задржете ги во куќата се додека нејзе не ја земе смртта.
Како тоа додека ја земе смртта, додека умре од старост или додека овие четворица во коалиција со мажот не ја издишат ?
Ајде Мусаб одговори КАКО ?

Да и јас знам дека смее да има 4 жени.Но дека ако првата жена не му дозволи не смее да се ожени по втор пат или трет пат итн.И ако има 4 жени на сите подеднакво треба да им пружа внимание,љубов и поклони.Ме интересира дали е ова точно?

Да тоа е точно! -Мажот не смее да ожени втора жена без согласност на првата. А и ако добие согласност мора кон сите да биде подеднаков. Ако не е во можност ,тогаш само една.

Потполно точно ,можам да додавам овде дека пошто многу е тешко на сите 4 или 2 жени да им се пружи подедхакво внимание,љубов итн Аллах дз.ш сугерира на едно.

Ви реков дека ги каменуваат, е сега ако не ѕидот на срамот , или на плоштад без разлика умираат каменувани.

Додека врз неа се изврши шеријатската казна. А таа е каменување до смрт.
Знам дека во светот постојат многу држави кои сеуште ја применуваат смртната казна..но сепак..премногу радикално...
Ме интересира кои се извршителите...како се бираат..
И ме интересира твоето мислење дали овој собластен ритуал го сметаш за вистинска религија од Бога..кога невини луѓе со извици..''Allahu akbar'' ги тераш на грев..

Ајде Мусаб одговори КАКО ?

овде морам да го дадам целиот ајетт :

15. Kada neka od `ena va{ih blud po~ini, zatra`ite da to protiv njih ~etvorica od vas posvjedo~e, pa ako posvjedo~e, dr`ite ih u ku}ama sve dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne na|e izlaz neki.

Па после се објавуваат други ајети зависи да ли се женети/ мажени или не се

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom