До кога христијаните ке бидат ограбувани од црквата?

• Креатор на темата Креатор на темата МЈ23
  • Време на започнување Време на започнување
Едно, како прво треба да се прашаат во што веруваат и зошто, и дали има некаква полза од тоа што веруваат.
ако си во потрага по полза, треба многу работи и личности низ животот да ги негираш, да не ги користиш или да не ги перцепираш. Дали животот се состои само од ползување нешто или некого?

порано бев верник а сега не сум и разликата уште не ја согледав освен деновите кога доаѓа попот кај мене дома и полесен сум за 100-200 денари колку од култура да му дадеш.
добра заработка, годишно 1000-2000. Си имал можност за одлука и си ја искористил, ок.

Инаку такви пари пушач дава месечно...некој се определил за риболов па користи годишна дозвола, некој за глисер...некој за верување па остава в црква за разни свои потреби.
Дали некој ме лаже и ми зема пари е лична работа, а и парите се лична имовина па може да располагаме како сакаме...ако треба џип, џип...ако треба џип за пиљарот шо дигнал цена до небеса, нема проблем. Ако треба хонда за пумпаш, ќе прајме чаре, плати за професорите рамни на полугодишни просечни плати, нема проблем...битно сите да се задоволни.
Секој нека одлучи дали и кој ќе го краде...негде ако сака, негде ако може. Во случај со црквата е право на сопствен избор, во другите случаи е право на туѓ избор.

Е сеа ме збуни, има верување, неверување а за трето незнам

Ништо страшно, тоа е само ДМТ. Нему му е топчето малку избегано, па сега се обидува да го стигне, а во меѓувреме се обидува да им ги шутира топчињата на сите наоколу. Игнорирај го, ќе ти биде симпатичен...

Инаку, тој ти е медитативно дијалектичка личност која пресмета дека пред Втората Светска војна само 2% од Германците биле религиозни :nesvest:. Сега сигурно ќе ти каже дека верувањето и неверувањето се теза и антитеза, и ми е страв да помислам што ќе ти каже дека е синтеза...:vozbud: Веројатно ќе ти го цитира Лао Це...

Инаку такви пари пушач дава месечно...некој се определил за риболов па користи годишна дозвола, некој за глисер...некој за верување па остава в црква за разни свои потреби.
Дали некој ме лаже и ми зема пари е лична работа, а и парите се лична имовина па може да располагаме како сакаме...ако треба џип, џип...ако треба џип за пиљарот шо дигнал цена до небеса, нема проблем. Ако треба хонда за пумпаш, ќе прајме чаре, плати за професорите рамни на полугодишни просечни плати, нема проблем...битно сите да се задоволни.
Секој нека одлучи дали и кој ќе го краде...негде ако сака, негде ако може. Во случај со црквата е право на сопствен избор, во другите случаи е право на туѓ избор.

Интересен агол, Лурц.

Ај сеа погледни ги кампањите против пушење. Верувам дека немаш ништо против нив. Кој пуши, нека пуши, ама барем да биде информиран за злото на цигарите. За штетноста.

Исто и за религијата. Нека си постои религија, ама ЈАСНО НЕКА СЕ КАЖЕ дека е тоа фантазија, дека не е вистина - дека е само утеха за мука овоземска.

Па после кој како му е мило.

Ама да биде ФЕР!

Што викаш за една кампања: ХРИСТИЈАНСТВОТО Е САМО ЕДНА ОД 5000-те РЕЛИГИИ ВО СВЕТОТ ДЕНЕС!

Или за ваква: НИШТО ОД ХРИСТИЈАНСТВОТО НЕ Е ДОКАЖАНО!

Или: ЗБОРОВИТЕ НА ПОПОВИТЕ НЕМААТ ВИСТИНСКА ТЕЖИНА!

РЕЛИГИИТЕ СЕ ФИКЦИЈА!

НИКОЈ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ ПОСТОИ ПЕКОЛ/РАЈ!

НЕМА ИСТОРИСКИ ДОКАЗИ ЗА ИСУС!

Што викаш?

Интересен агол, Лурц.

Ај сеа погледни ги кампањите против пушење. Верувам дека немаш ништо против нив. Кој пуши, нека пуши, ама барем да биде информиран за злото на цигарите. За штетноста.

Исто и за религијата. Нека си постои религија, ама ЈАСНО НЕКА СЕ КАЖЕ дека е тоа фантазија, дека не е вистина - дека е само утеха за мука овоземска.

Ама да биде ФЕР!

Што викаш за една кампања: ХРИСТИЈАНСТВОТО Е САМО ЕДНА ОД 5000-те РЕЛИГИИ ВО СВЕТОТ ДЕНЕС!

Или за ваква: НИШТО ОД ХРИСТИЈАНСТВОТО НЕ Е ДОКАЖАНО!

Или: ЗБОРОВИТЕ НА ПОПОВИТЕ НЕМААТ ВИСТИНСКА ТЕЖИНА!

РЕЛИГИИТЕ СЕ ФИКЦИЈА!

НИКОЈ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ ПОСТОИ ПЕКОЛ/РАЈ!

НЕМА ИСТОРИСКИ ДОКАЗИ ЗА ИСУС!

Што викаш?
а што ќе смени во твојот живот ако некој јасно каже дека е фантазија, не постоел Исус и слично. Твоја лична сатисфакција или задоволување на некоја потреба?
Дали нешто што не можеш да видиш на ова твое и наше развојно ниво постои или не...времето ќе каже. Дали некој верува и во што верува е лична работа. Некој се определува за полза, да прими...некој да даде. Секој со својот товар и крст.

...it will love you unconditionally...lol

Еееее...попството е занат. Некој идел у школо, години инвестирал и све то - јасно дека треба да се платат услуги. Е сега, дали се претерува со тарифите или не тоа е друга прича. Или дали треба да се остави на - дај колку што можеш, пошто нели, ова е спиритуална услуга.

Се` додека на тој начин се разбираат работите, дека попството е занает, се` дотогаш тие занаетчии нема да ја имаат мојата поддршка. Вистинското духовно водење на луѓето не се учи на чколија.

Не можам да опишам, простете, тешко ми е. Ќе се обидам само со пример. За тие што го имаат читано мајсторот на перото, Виктор Иго, и неговата грандиозна Клетници, можеби ќе се сетат на бишопот Мјуриел, кој се јавува како прв лик кој е опишан и прв лик со кој Жан Валжан се среќава после излегувањето од затвор. Кога свештенстовото ќе биде барем малку како тој бишоп, можеби тогаш ќе почнам да верувам дека на попојте, добробитта на душите им е на прво место.

Не е право на сопствен избор, се` додека постои Тарифник. :)
И уште одозгора треба да сме среќни што не ни наплаќаат ДДВ. :):)

Не е право на сопствен избор, се` додека постои Тарифник. :)
И уште одозгора треба да сме среќни што не ни наплаќаат ДДВ. :):)
Одамна зборевме за ова Перличка, сега само да потсетам без да негирам твоите ставови за тарифникот :smir: Постои цивилен брак, регистрација на новороденче и цивилен нерелигиозен погреб. Лична определба е да се изведат религиски служби, додека не е лична определба да се даде неколку илјади евра за најскапиот двор со поглед во Македонија, за жал последен.

Е сега, самиот тарифник е за дискусија затоа што религиските припадници се определуваат за верски служби, но се се посиромашни па мора да се гледа и на нивниот стандард. барем на некои слоеви граѓани да има попусти или бесплатни основни услуги, како еден вид христијанска помош за нејзините верници.

а што ќе смени во твојот живот ако некој јасно каже дека е фантазија, не постоел Исус и слично. Твоја лична сатисфакција или задоволување на некоја потреба?
Дали нешто што не можеш да видиш на ова твое и наше развојно ниво постои или не...времето ќе каже. Дали некој верува и во што верува е лична работа. Некој се определува за полза, да прими...некој да даде. Секој со својот товар и крст.

Зошто избегнуваш одговор? Срам ли ти е да одговориш?

Дали си за информирање на луѓето? Дали е во ред кампања против пушење? За толеранција на разлики? Против корупција?

Дали е во ред кампања за веродостојноста на христијанството? ...чисти факти - без емоции и шпекулации.

А, Лурц? Дали си за?

Одамна зборевме за ова Перличка, сега само да потсетам. Постои цивилен брак, регистрација на новороденче и цивилен нерелигиозен погреб. Лична определба е да се изведат религиски служби, додека не е лична определба да се даде неколку илјади евра за најскапиот двор со поглед во Македонија, за жал последен :)

Се сложувам, но колку е цивилно или цивилизирано човек да оди од врата на врата и да прашува да не сака попот да дојде в куќа за да забај малку?

И изгледа не го прочита мојот пост, еве уште еднаш. Владиката Петар има телохранител, еден локален силеџија. Разбираш која беда е тоа? Паркингот пред седниците на синодот личи на паркинг пред куќа во која седничарат мафијаши...

Господин господин господин кокетира со политиката, не сака да прифати дека НЕ СМЕЕ ниту да размслува во тој правец. Законски не смее. Црквата е рак рана на општеството, само што огромен процент од нашето население е елементарно неписмен. Црквите драстично го губат своето влијание во богатите општества, тој процес е неповратен...

Лична определба е да се изведат религиски служби, додека не е лична определба да се даде неколку илјади евра за најскапиот двор со поглед во Македонија, за жал последен.

Апсолутно е лична определба и немам ништо против за оние кои се определиле, бидејќи веруваат во тоа. Но, греота е да се бараат пари од луѓе кои во обредот наоѓаат утеха. Треба да биде кој колку може и АКО САКА да даде, а не да му наплаќаш по ценовник.

Затоа кажав, бишопот Мјуриел, татко и водач на овој свет, без лажни приказни за отом потом кога ќе те јадат црвите.

Затоа кажав, бишопот Мјуриел, татко и водач на овој свет, без лажни приказни за отом потом кога ќе те јадат црвите.
Во други теми укажував и на оваа проблематика, треба да се зближат свештенството, т.е. црквата со народот а најполезно и најлесно би било во оваа ситуација преку укажување помош, физичка поткрепа...има многу нешта, само треба волја за вакви активности.

Се сложувам, но колку е цивилно или цивилизирано човек да оди од врата на врата и да прашува да не сака попот да дојде в куќа за да забај малку?

И изгледа не го прочита мојот пост, еве уште еднаш. Владиката Петар има телохранител, еден локален силеџија. Разбираш која беда е тоа? Паркингот пред седниците на синодот личи на паркинг пред куќа во која седничарат мафијаши...

Господин господин господин кокетира со политиката, не сака да прифати дека НЕ СМЕЕ ниту да размслува во тој правец. Законски не смее. Црквата е рак рана на општеството, само што огромен процент од нашето население е елементарно неписмен. Црквите драстично го губат своето влијание во богатите општества, тој процес е неповратен...
Оф, ја со моите РПГ игри тешко стигам се да прочитам :) ...за телохранителот сега го прочитав. Искрено, не можам да бранам ниту бранам се што се случува во една или друга конфесија затоа што сепак имам и свој ум. Конкретно ако ме прашуваш за случајот, мислам дека не е добра работа вмешување на сомнителни луѓе во заштита на одредени црковни лица, како и носењето оружје (во друга тема), но од друга страна како да се одбрани човек кога живее во материјален свет полн со криминалци, полн со омраза кон црковните лица и кон религиите, со џепароши и бараби? Сепак и тој е човек.
Што се однесува до мафијашите...многу занимања бараат завет кон хуманост и моралност, но погледни како некои на пример докторите (кои за 1000 марки не отвораа ниту конзерва) сега уживаат во благодатта на својата одамна заборавена модерна Хипократова Заклетва. Во многу служби постои морални норми и завети, но прашање е кој ги почитува.
Пак на крајот доаѓаме до она -желбата за богатство, моќ и доминација се изворите на зло, а не самата религија, поповите или докторите.

--- надополнето ---

Интересен агол, Лурц.

Ама да биде ФЕР!

Што викаш за една кампања:
никој не ти брани да правиш кампањи, ова е секуларна држава и "слободен" свет...твое право е да правиш што имаш намислено, но дали тоа ќе те исполни не знам, ти си знаеш.

Конкретно ако ме прашуваш за случајот, мислам дека не е добра работа вмешување на сомнителни луѓе во заштита на одредени црковни лица, како и носењето оружје (во друга тема), но од друга страна како да се одбрани човек кога живее во материјален свет полн со криминалци, полн со омраза кон црковните лица и кон религиите, со џепароши и бараби? Сепак и тој е човек.

Па нели целата филозофија е да се сакаат луѓето безусловно, со сите нивни маани и доблести. Ама работава е дај да ги поделиме (картите). Едниве ќе ги благословувам бидејќи ќе ми плаќаат, а од другиве ќе бегам бидејќи ќе ми наплатат. :)

Што се однесува до мафијашите...многу занимања бараат завет кон хуманост и моралност, но погледни како некои на пример докторите (кои за 1000 марки не отвораа ниту конзерва) сега уживаат во благодатта на својата одамна заборавена модерна Хипократова Заклетва. Во многу служби постои морални норми и завети, но прашање е кој ги почитува.

Точно, но има разлика здравјето на луѓето да ти биде примарно, а притоа морално да се носиш со тоа. А сосем друго и поразлично е моралното да го проповеда, а истовремено самиот тој да го крши.

Сигурно не за џабе е кажано ...... Слушај ме што зборувам, а не ме гледај што правам. :)

никој не ти брани да правиш кампањи, ова е секуларна држава и "слободен" свет...твое право е да правиш што имаш намислено, но дали тоа ќе те исполни не знам, ти си знаеш.

Пак не одговараш. Ех, Лурц, Лурц.... Гаќи ли ти се тресат? Што ли? Срам ли ти е, страв ли ти е да одговориш? А прашањето е да/не? Исто како за 15-годишњакот што верува у Дедо Мраз...

То ти је... до каде оди индоктринацијата дури и кај здрави и интелигентни луѓе... Стравови и само-цензура... жално.

Пак не одговараш. Ех, Лурц, Лурц.... Гаќи ли ти се тресат? Што ли? Срам ли ти е, страв ли ти е да одговориш? А прашањето е да/не? Исто како за 15-годишњакот што верува у Дедо Мраз...

То ти је... до каде оди индоктринацијата дури и кај здрави и интелигентни луѓе... Стравови и само-цензура... жално.
Нешто друго ми се тресе, греота на форум и на ваква тема да пишам. Не си јасен што ти е муабетот со кампањите. Наместо да напињаш, направи ти една кампања против религиите, излези на тв, бори се оти била штетна као пушењето и корупцијата. Ако корупцијата те дупи-таа е "обавезна" у многу земји као нашата, а религијата ти реков дека е ствар на избор, волја и вера.
Направи една и за дедо мраз, твоја волја.

...но од друга страна како да се одбрани човек кога живее во материјален свет полн со криминалци, полн со омраза кон црковните лица и кон религиите, со џепароши и бараби? Сепак и тој е човек...

Пак на крајот доаѓаме до она -желбата за богатство, моќ и доминација се изворите на зло, а не самата религија, поповите или докторите.

Првото не ти е на место. И јас сум човек кој живее во ова општество и јас сум бил многупати и ограбуван и рекетиран и тепан, а сепак немам телохранител. Зар тоа што е свештено лице му дава за право да биде над мене !? Не! Туку во прашање е друга работа. Се плашат тоа што го поседуваат, кое очигледно е далеку над нешто што поседувам јас, да не го изгубат. Тоа е разликата зошто јас немам телохранител, а тој има. И смешно е свештено лице да си дозволи ваков апсурд. Исус вели: „Ако те удрат по едниот образ, сврти им го и другиот. Кој живее според мечот, од мечот и ќе умре“, алудирајќи на тоа дека ако си мирен човек, мирно и ќе живееш, а очигледно е дека нешто е труло кај поповите.

За второто( болдираното) се сложувам и донекаде можам да им простам на хирурзите, ама на поповите кои ја злоупотребуваат духовноста.. не.

Нешто друго ми се тресе, греота на форум и на ваква тема да пишам. Не си јасен што ти е муабетот со кампањите. Наместо да напињаш, направи ти една кампања против религиите, излези на тв, бори се оти била штетна као пушењето и корупцијата. Ако корупцијата те дупи-таа е "обавезна" у многу земји као нашата, а религијата ти реков дека е ствар на избор, волја и вера.
Направи една и за дедо мраз, твоја волја.

Мојот став е повеќе од јасен. Твојот ти одбиваш да го искажеш танцувајќи околу незгодни прашања. Зошто ли го правиш тоа.

Секогаш кога ќе се најдеш исправен пред суштинско прашање ти замавнуваш со крилата како пеперуга и леткаш наоколу правејќи се на три ипол, како да не разбираш што те прашуваат. Влегуваш во полемика, а кога ќе згуси - бегаш.

Муабетот со кампањите е многу јасен: Кога станува збор за лоши навики кои не можат да се забранат со закон, тогаш се прави кампања за кревање на свесност!

Истои со религијата. Тоа е лоша навика која им се всадува на малолетниците и кај некои останува целиот живот. Таа навика има лоши последици, какви што се дискутираат на оваа и други теми наовој под-форум.

Пушењето е штетно. Религијата е штетна. Кампањи за двете - кревање на свест, па следствено и информирана одлука за личниот избор!

како можеш да донесеш информирана одлука кога те лажат, Лурц?!?!

Нели секој има право на избор? Ако има право на избор, треба да има и право на информации, нели?

Ако државата дава пари за да ја крева свесноста за последиците од пушењето, тогаш треба да најде време, пари и доблест истото да го направи и со религиите.

ДАЛИ СЕ СЛОЖУВАШ, ЛУРЦ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom