До кај отиде младинава? :(

• Креатор на темата Креатор на темата Marjan-MiKi
  • Време на започнување Време на започнување
Прво - така ми изгледаше, а второ - појма немам што кажа или праша.

Прашав: Како се гради личноста, карактерот ? Кој е крив за тоа. Самите го градиме карактерот? Или во тоа имаат удел родителите или околината?

Пример: Од утре се пресељуеш у Њу Јорк. Ама во некоја населба со црнци. Гето. Све мафијаши, дрогираши и сл. Дали ти ќе останеш истата каква што си сега или пак под дејство на околината ќе станеш ко нив ?

[zEUs];2565310 напиша:
Пример: Од утре се пресељуеш у Њу Јорк. Ама во некоја населба со црнци. Гето. Све мафијаши, дрогираши и сл. Дали ти ќе останеш истата каква што си сега или пак под дејство на околината ќе станеш ко нив ?

Ќе одговорам во нејзино име, интересен ми се виде постов.

Ако имам свој став за работите и свое јас (под тоа подразбирам и начин на живот), ќе си останам иста. Но ако припаѓам на оној слој од општеството на кој другите му наметнуваат нивни идеали и начин на живот, ќе станам како нив.

За мене важи првото.

[zEUs];2565310 напиша:
Прашав: Како се гради личноста, карактерот ? Кој е крив за тоа. Самите го градиме карактерот? Или во тоа имаат удел родителите или околината?

Ако од утре се преселам, сигурно ќе останам ваква. Мислам дека колку толку имам оформено некој стабилен карактер, кој евентуално може да претрпи ситни промени. Тука не спаѓа ставот кон дрогата.
А сакаш да кажеш дека ти си пробал затоа што живееш во таква средина и си бил на некој начин принуден на тоа?

Прво - така ми изгледаше, а второ - појма немам што кажа или праша.

Не видов навреда во постот на ренате. Само сакаше да ти каже дека не мора се` да се проба, а тоа го направи со драстичен пример со кој и сам би признал дека не мора.:toe:
Ako renate ti e sexs partnerka nemora da se pripaluvas ako nekoj i vrati ekvivalentno na nejziniot "nenavreduvacki drasticen odgovor".
Ako jadenje gomna nee navreda togas i glupa spored toj kriterium ne bi bilo navreda ili e? I normalno deka ne mora SE da se proba site toa go zname, ili samo renate bese pametnata da go potencira toa i da ne ispadne kako navreda a?

Ako renate ti e sexs partnerka nemora da se pripaluvas ako nekoj i vrati ekvivalentno na nejziniot "nenavreduvacki drasticen odgovor".
Ako jadenje gomna nee navreda togas i glupa spored toj kriterium ne bi bilo navreda ili e? I normalno deka ne mora SE da se proba site toa go zname, ili samo renate bese pametnata da go potencira toa i da ne ispadne kako navreda a?

А ти шо се палиш? Јас како администратор на форумов, морам да внимавам да нема навреда помеѓу членовите. Значи пак да прашам, а ти на што т.е. за што се палиш?

Младинава денес има стварно извртени морални вредности и лош начин за живот. Незнам стварно како дојде до тоа да секој втор барем пробал, а секој трет си дува почесто мара. Заради ова секојдневно има нови деца кои пробуваат мара затоа што тоа сите го прават. Потоа се обидуваат да го оправдаат тоа, со тоа што кажуваат дека марата не содава зависност и слични тези кои се веќе досадни за дискусија, се оправдуваат пред општеството, а всушност го прават тоа за да се чувствуваат они подобро. Сум приметил има многу тука на форумов такви случаеви. Секоја чест на исклучоците!!!

Младинава денес има стварно извртени морални вредности и лош начин за живот. Незнам стварно како дојде до тоа да секој втор барем пробал, а секој трет си дува почесто мара. Заради ова секојдневно има нови деца кои пробуваат мара затоа што тоа сите го прават. Потоа се обидуваат да го оправдаат тоа, со тоа што кажуваат дека марата не содава зависност и слични тези кои се веќе досадни за дискусија, се оправдуваат пред општеството, а всушност го прават тоа за да се чувствуваат они подобро. Сум приметил има многу тука на форумов такви случаеви. Секоја чест на исклучоците!!!

Тие што не пушат денес се ендемичен вид.Недостаток на цврст карактер и волја да се биде фраер,плус како што кажа превртен свет на морал го прават она што го гледаме денес, ни гинат деца на секој чекор.Нема правдање за дрогата, се зависи од тебе!

Што не пробаш бе од тие печурките еднаш што се јадат :toe: не ти држи вода муабетов,трагедија е ова што се случи и со двајцата дечки,а мислам дека треба да го има во медиумите како поука за помладите

А ти шо се палиш? Јас како администратор на форумов, морам да внимавам да нема навреда помеѓу членовите. Значи пак да прашам, а ти на што т.е. за што се палиш?
Glej ZNAM! Deka si Bozenstven Aministrator i toa moze edna nastavka AROGANTEN da si dodades! I mene ne mi bese poenatata da se palam samo me iritira tvojot diskriminiracki odnos sto go imas sprema odredeni Clenovi toa e se! Nareden pat tretirajgi site ramnomerno i ednakvo. :smir:

Ако од утре се преселам, сигурно ќе останам ваква. Мислам дека колку толку имам оформено некој стабилен карактер, кој евентуално може да претрпи ситни промени. Тука не спаѓа ставот кон дрогата.
А сакаш да кажеш дека ти си пробал затоа што живееш во таква средина и си бил на некој начин принуден на тоа?

Можеби кога ќе се преселиш нема да се смени ставот кон дрогата но пак по подолг временски период ќе се смениш ко личност.

А инаку ја не сум бил принуден иако живим у многу лошо околина у која не би сакал да ти расте дете.
Но пак така појче ко изградив карактерот. Но пак сватив дека мора све да се проба мора со свите да се дружи. И дрога да пробаш и со дрогираши да се дружиш. Да не бидеш мафијаш но пак со мафијаши да се дружиш. За да преживиш на улица. Но пак ја сум успеал не сум ни наркоман (тоа што сум пробал не ме прае тоа) а и не сум мафијаш (иако познавам) . Можев да станем, а не станав. Значи дека важно е се од личноста, нели ? Но да живев во друга околина немаше ни да пробам нешто а ни да се дружим со некој. А сега вака морав. Околината наметна.

А ако медиумите ја преќутуваат дрогата, тогаш нема да биде табу тема? Или па младите нема сеуште да ја наоѓаат на секој ќош и да знаат се` што им одговара за неа? Мал е интернетов на пример?
Јас сфаќам што сакаш да кажеш, ама бидејќи навистина е раширена оваа појава, мислам дека е во ред да се прикажуваат сите несреќни случаи, превентивно за сите кои може да се опаметат со време.
И тука не мислам само на актуелниве случаи, туку општо на сите, без оглед дали дрогата е главната причина за губење на нечиј живот или некоја споредна.

Интернетот го представуваш како да не е медиум, а е еден од нај влиателните медиуми на денешницата. Али тоа го занемарувам зашо сум сигурен дека е печатна грешка, случајна..

Во право си, невелам дека треба да се занемарат. Али велам дека треба да се прикаже вистинската страна на дрогата и тоа не од неписмени новинари туку од малку по образовани личности во тој поглед. Пишав, треба да се стават добрите и лошите ствари на терезиа, ама искрено, нека остават и џанак да каже дека вчера истрипал многу добро, и друг да каже дека глеал бели возови и дека се извадил од памет и му се умирало..
Значи, да се форсира вистината, за глупаците да испоцркаат, оние со малце мозок, да знаат во што се впуштаат, да знааат дали можат да си дозволат или не.
Ти кажав, за тревата конкретно, или за нешо друго, медиумите ја праат ко да е сида, и тој став ги прави неписмените да преминат на нешто појако, а не сама трефка..

И во еден поглед се слагам со тебе. Треба секоја смрт да биде кажана. Али не вака без врска, омрел од трАмИдоли?! ЊТФ?
Нека биде спомнато, се предозирал од тоа и тоа, така и така, али нека не се крева фама..ко шо кажав..библиски ген ни е да не влече забранетото и опасното.

Glej ZNAM! Deka si Bozenstven Aministrator i toa moze edna nastavka AROGANTEN da si dodades! I mene ne mi bese poenatata da se palam samo me iritira tvojot diskriminiracki odnos sto go imas sprema odredeni Clenovi toa e se! Nareden pat tretirajgi site ramnomerno i ednakvo. :smir:
Тужи ме бе.:baeh:

[zEUs];2565396 напиша:
Можеби кога ќе се преселиш нема да се смени ставот кон дрогата но пак по подолг временски период ќе се смениш ко личност.

А инаку ја не сум бил принуден иако живим у многу лошо околина у која не би сакал да ти расте дете.
Но пак така појче ко изградив карактерот. Но пак сватив дека мора све да се проба мора со свите да се дружи. И дрога да пробаш и со дрогираши да се дружиш. Да не бидеш мафијаш но пак со мафијаши да се дружиш. За да преживиш на улица. Но пак ја сум успеал не сум ни наркоман (тоа што сум пробал не ме прае тоа) а и не сум мафијаш (иако познавам) . Можев да станем, а не станав. Значи дека важно е се од личноста, нели ? Но да живев во друга околина немаше ни да пробам нешто а ни да се дружим со некој. А сега вака морав. Околината наметна.
Не си морал. Ако е за морање, ќе си бил наркоман и мафијаш, а ако било за еднаш - си можел и без тоа.
Иначе, и јас сум живеела во лоши услови и средини, на маса пред мене се пукале во вена, ми кружеле со марихуана пред нос, па не сум пробала ништо. Па да, до личноста е. Ако нејќам, ни ќе пробам, ни ќе станам таков човек.

Интернетот го представуваш како да не е медиум, а е еден од нај влиателните медиуми на денешницата. Али тоа го занемарувам зашо сум сигурен дека е печатна грешка, случајна..
Не е грешка, тоа мислев. Го ставам на страна од телевизијата затоа што сепак на интернет човек бара и избира што ќе чита и слуша, па ако некој сака да најде добри работи за дрогата, такви и ќе најде. На тв тоа никогаш нема да се слушне, што е добро колку што е и лошо, признавам.
На крај се сложувам со тебе дека треба да се прикажува вистината, иако секој ја знае, само не секој сака да ја прифати.:smir:

Тие што не пушат денес се ендемичен вид.Недостаток на цврст карактер и волја да се биде фраер,плус како што кажа превртен свет на морал го прават она што го гледаме денес, ни гинат деца на секој чекор.Нема правдање за дрогата, се зависи од тебе!

Ме извреѓа индиректно па морам да ти реплицирам.
Ти си почнала да пушиш цигари зашо си сакала да бидеш мангуп у друштво. Повеќто почнуваат пред 17 годишна возраст денес. Им станува зависност зашо се слаб карактер.
Пиеш зашо сакаш добар провод. Пиеш у јавност зашо сакаш да бидеш мангуп.

Ова го зборам општо иако се обраќам во второ лице.

Е сеа, не дуваш зашо околу тоа имаш предрасуди. Имаш стереотипно мислење зададено од некој маалски пацер.
Мојата причина поради која пробав е радозналоста, и пред се едуцираноста. Сакав да пробам, да видам, да сум компетентен да дебатирам на темата. Уште пред да пробам прочитав од најдобро до најлошо на интернет, и си земав книгица од библиотека. Дојдов до заклучок дека смеам да си дозволам, и си кажав дека нема да ми биде еднаш, и дека ако ме кејфа смеам и рекреативно да си продолжам.
Пафкам не зашо сум депресивен, никад не сум депресивен, тие шо пафкаат зашо се депресивни си пички, извини ме за говорот.
Пафкам сам, или пафкам со уште еден другар, пафкам на места кај шо има малку луѓе или сум најмалце сомнителен. Иако ова го кажувам на форум, ретко кој од тие шо ме знаат мисли дека пафкам, пошо нели, треба да пушиш цигари за тоа..А цигарите ми се одбивни зашо смрдат и зашо се пари за воздух.
Пафкам, да, зашо ми е убаво, пафкам на убав сончев ден на коцка у населба, си се опуштам 2 саати, релаксиран си идам дома, седнувам на книгица, фурам 5 лекции за 1 саат. Немислам на нишо друго освен на тоа шо сакам.
А зашо бирам марија пред алкохол? Како и здравствени причини така и морални..барем не лагирам 3 секунди и не кажувам нешо шо несакам као сум хаи.
Синтетичка дрога сум си ветил дека нема да пробам, прво зашо сум психички алергичен на такви говнарии, второ зашо ги мрзам од мои причини кој би ти ги кажал ако стварно те интересира.
Едина ствар шо би пробал е DMT, негледам причина да не пробам. Велат ќе ти го смени животот на подобро.

На крај се сложувам со тебе дека треба да се прикажува вистината, иако секој ја знае, само не секој сака да ја прифати.:smir:

Не ја знаат баш сите. Зашо не им текнало да читнат на интернет.
Има мал милион страни за ФАКТИ за дроги. И тоа се искрено интернет страни кој шират негативен став кон дрогата. Али пошо се факти, не преувеличуваат како новинари. Па на некој начин те остава да бираш.
Еве да ја зееме википедија, уше коа читав на вики за Салвиа Дивинорум ми текна дека смеам да си дозволам да пробам. А веруј ми многу повеќе лоши ствари се кажани него добри. Само шо ја тие лоши ствари не ги глеам како лоши во спореда со "ќарот". Зашо се стварно ситни и банални ствари како "sweting, noisia.." etc..

Се осеќам ко да глеам вести, а се фати за нешто да се збори одма мора да се префрлат работите на Администратор, член, модератор, курајбер.... Па пичка му матер, ако се води дискусија нека се води. Ако имаш шо да кажеш кажи не на Администратор, господ нека е ќе му кажеш. Ако си администратор, шо сака нека е, дури и избришан член кажи му нек си ебе матер сега.

Од д тема. Јебига, ова се повеќе и повеќе станува жално. Гледаш млади дечки кои немаат 200 денари за џоинтче да седнат да испушат па почнуваат со циганските дроги, тромадоли-дијазепами од баби и дедовци земени, лепак од 30 денари туба.
Срамот е голем сега за роднините на дечкото, неговото поминало. Ама неговите ќе го јадат, муабетите ех синот наркоман, го испуштиле од раце овакви онакви. А кутрите мака си имале со момчето.

Генерално за дрогава и дрогирањево.
Факт е дека сега е модерно да се пуши џоинт у маало, да се кркаат екстази на ТРАНЦЕ журки на саем. Ја неам видено НТШ да шета и да тресе ко што тресеше пред 3-4 години, до гол гз тресење и вадење све што имаш и што немаш, сега скоро ги нема тие инспектори. Башка едно правило кое што треба да ги води сите во животот. Од дрога се умира од причина:
Број 1: Ако е лоша дрога
Број 2: Ако се земе повеќе од што ти држи гзот а.к.а. паѓање у овер
Број 3: Ако случајно ти ја измешале со бетон или гипс а.к.а. маање сакл
Број 4: Ако се дрогираш цигански (трамадоли-дијазепами-и слични апои а.к.а. иљачи на баба и дедо)

Најважно од се е доколку се дрогираш да се дрогираш квалитетно како БЦ, видете го толку стар а се држи ко прч, ама квалитетна дрога што да праиш :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom