Коби Брајант
Му дојде ред и на него а ме инспирираше синоќешната утакмица со Кливленд...
Несомнено најдобриот бек-шутер во НБА лигата во последните 5,6 години...Иако во некои периоди на Лејкерси не им одеше тој сепак остана со екипата и дочека повторно да има екипа за титула...Човек од контроверзи, аферата со силувањето како да го направи уште посилен,посигурен,поискусен, и подобар не само играч туку и човек...Со Шек ја започнаа онаа традиција во екипите да има доминантен центар и лидер на бековските позиции а сега со Гасол и Бајнум повторно гледаме еден сличен стил...Не отиде во Чикаго кога имаше можност за тоа а кога Лејкерси беа просечна екипа, и стрпливо сочека како да знаеше дека тој повторно мора да е на врвот...
Кога бев помал не го сакав Коби од причина зашто навивав за Сакраменто а у тоа време Лејкерси им беа редовни крвници...Тогаш ми изгледаше како надуен мочко само со добар шут и атрактивност, тактички непоткован и без некоја посебна дисциплина...Али, како што растеше Коби така пораснав и јас и увидов дека лигава всушност (со се уште 5,6 луѓе) се базира на него и дека НБА не би била НБА без Коби Брајант...
Драфтуван е од Шарлот а интересното е што е трејдуван во Лејкерси за Владе Дивац...Мислам дека е 8-ми пик на драфтот , а секако покажа многу повеќе од тоа...Сите споредби што се прават за нов Џордан слободно може да се упатат на негова адреса...Како да гледам еден стил што владееше во 90-тите...Движењата,шутот, дрскоста,одбраната и секако лидерствово...Коби во секоја ситуација се снаоѓа и како намерно да ги бара тие тешки скок-шутеви од дистанца, па уште преку рака кои ги шутира со 45 % успешност...Завидното ниво добива на тежина кога ќе се види дека тој во еден момент од играта на себе влече повеќе од еден чувар и кога таквите ситуации ги решава без проблем...Едно нешто по што се разликува од Џордан е шутот за 3 поени, не сум сигурен за рекордот ама мислам дека еднаш постигна 11 тројки на една утакмица и тоа комплетно без проблем...Кога сме кај рекордите, во глава ми се вртат броевите 81 и 61...
Незаменлив човек е во својата екипа и сигурно е еден од најдобрите на денешницата...