Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Не: ти зборуваш за христијански, а ја‘ за римо-католички и римо-католици, на кои Папата им е „шеф сале„.

Во источната Црква, не постои такот авторитет од човек-поединец.
Источна црква си е од понов датум, јас кажувам за Црквата која има континуитет од 2000 години и е наследник на апостолите и на чие чело сега е папата Франсис

Да: има цца 2000г. битисување. Прилично е нова.

Да: Папата е наследник на неговиот претходник.
значи папите од 5,6,7,8,9, 10 век... од кои голем број се прогласени светци се и ваши папи и светци?

значи папите од 5,6,7,8,9, 10 век... од кои голем број се прогласени светци се и ваши папи и светци?

Да: на пример, Бонифациј, Лав 5-ти...

Да: на пример, Бонифациј, Лав 5-ти...
а другите 140стина папи кои континуирано биле на чело на Црквата од нејзиниот почеток па до отцепувањето на павославието од Црквата? нешо се признава нешо не, или се во пакет се прифаќа?

а другите 140стина папи кои континуирано биле на чело на Црквата од нејзиниот почеток па до отцепувањето на павославието од Црквата? нешо се признава нешо не, или се во пакет се прифаќа?

Папи постојат уште од 2-от век, со тоа што нивната улога не била иста како и денешните Папи, туку биле први епископи по чест и по позиција во западниот дел од Римското царство. (Папа=духовен татко).

Не се сите Папи по автоматизам Свети Папи, туку само канонизираните, како оние 2 примери кои ги наведов. Сигурно има и други.

Папи постојат уште од 2-от век, со тоа што нивната улога не била иста како и денешните Папи, туку биле први епископи по чест и по позиција во западниот дел од Римското царство. (Папа=духовен татко).

Не се сите Папи по автоматизам Свети Папи, туку само канонизираните, како оние 2 примери кои ги наведов. Сигурно има и други.
Бре мики само со православци вака натегање како прваче кое не научило добро стихотворбата,
дали сите папи од ова листа од почеток па до расколот, се признати и од православна црква како папи и оние кои се прогласени за светци се светци и во православието:

http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/feb/13/popes-full-list#table

Бре мики само со православци вака натегање како прваче кое не научило добро стихотворбата,
дали сите папи од ова листа од почеток па до расколот, се признати и од православна црква како папи и оние кои се прогласени за светци се светци и во православието:

http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/feb/13/popes-full-list#table

Веќе ти одговорив: ако си повозрасен од прваче, ќе разбереш што ти се кажува.

Веќе ти одговорив: ако си повозрасен од прваче, ќе разбереш што ти се кажува.
ми кажа дека двајца сте прифатиле а до шизмата ги има 140, имате многу празнини и прекини во континуитетот.

ми кажа дека двајца сте прифатиле а до шизмата ги има 140, имате многу празнини и прекини во континуитетот.

Јас наведов двајца, исто како што се оградив дека има и други, кои во моментов не ги знам по име.

Во секој случај, „Гардиан„ не е меродавен за прогласување „Светии„, туку Црквата. Пак велам. не се сите Папи „Свети Папи„, исто како што не се сите членови во Црквата по автоматизам „Свети„.

Јас наведов двајца, исто како што се оградив дека има и други, кои во моментов не ги знам по име.

Во секој случај, „Гардиан„ не е меродавен за прогласување „Светии„, туку Црквата. Пак велам. не се сите Папи „Свети Папи„, исто како што не се сите членови во Црквата по автоматизам „Свети„.
како и да е немате континуитет од почетокот на христијанството па до денес.

Мислам вака:

„With 32 mystical paths of Wisdom engraved יָהּ ,
the Lord of Hosts, the God of Israel, the living God,
King of the universe, El Shaddai, Merciful and Gracious,
High and Exalted, Dwelling in eternity, Whose name is Holy –
He is lofty and holy – And He created His universe with three books (ספרים),
with text (ספר) with number (ספר) and with communication (ספור).
Ten Sefirot of Nothingness,
And 22 Foundation Letters:
Three Mothers,
Seven Doubles (анализа на две верзии на двојните букви)
And twelve Elementals.“ — Sepher Yetzirah, I:1

„With it He engraved and carved
22 Foundation Letters
Three Mothers

Seven Doubles
and Twelve Elementals“ — Sepher Yetzirah, I:10

како и да е немате континуитет од почетокот на христијанството па до денес.

„Мудро„ велиш.
Иначе, левата нога ја ста‘аш на десната обувка, така?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom