Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
13754476_10154241883564002_3949071891199841332_n.jpg

Ти или не сакаш да ти биде јасно или толку ти се пропорциите на разбирањето. Не знам зошто се чувствувам како да разговарам со мало дете во моментот. :)

Тоа што Кроули го објавил во своите дела се далеку разликува од ,,куку и леле" почнувајќи од акцентот на кој што е пишувано, завршувајќи до квалитетот на мислата и значењето на напишаното. Зошто ти не го разбираш напишаното е:
1.поради твојот ограничен ум
2.поради недостаток на храброст
3.поради зависноста да служиш на злобата на стариот еон

Да набројувам уште? :)

Слободно набројувај; постои најневеројатна статистичка веројатност дека нешто ќе потрефиш...:)

Нешто настапи „мрак“ за Атеистите, по се изгледа изморени од христијанското „апсолутно“ обвинување и користење на нивната вера како апсолут (под Бездната понекогаш разумот може да направи лудости), па ете еден текст од А. Кроули.
Се надевам ќе најдете нешто полезно и поучно.

„Овој човек, кој не е постојан атеист, туку моментален (на поминување), е многу погоден субјект за иницијација.
Тој раскрстил со илузиите на догмата.
Од Витез на Кралската Мистерија тој се издигнал за да разбере со членовите на Врховното Светилиште дека се симболично; се е, ако сакате, Жонглирање на Магичарот.
Тој е уморен од теории, теолошки системи и слични такви играчки; и бидејќи е заморен, гладен и жеден бара место на Масата од Адептите, парче Леб од Спиритуалното Искуство и голтка вино на Екстазата.

Сега е веќе сосема јасно дека Аспирантот бара решение на големиот Проблем. Тој како и многу разни Школи на Адепти може да го сфати овој проблем во три главни форми.

1. Не сум Бог. Сакам да станам Бог. Ова е хинду концепција
    Јас сум Малкут. Сакам да станам Кетер. Ова е кабалистичкиот еквивалент.
  2. Јас сум паднато суштество. Сакам да бидам искупен. Ова е христијанска концепција.
    Јас сум Малкут, паднатата ќерка. Сакам да бидам поставена на тронот од мојата божествена мајка Бинах. Ова е кабалистичкиот еквивалент.
  3. Јас сум конечен квадрат; сакам да бидам едно со бесконечниот круг. Ова е несекташка концепција.
    Јас сум Крст на Ширењето; сакам да станам едно со бесконечната Роза. Ова е кабалистички еквивалент.
Одговорот на Адептот, на првата форма на проблемот, за хиндусот е „Ти си Тоа” (види го претходното поглавје „Јоги”) за кабалистот „Малкут е во Кетер и Кетер е во Малкут”, или „Она што е горе е исто со она што е долу” или едноставно „Јод”. (Темелот на сите букви, кој го има бројот 10 и затоа го симболизира Малкут).
Одговорот на Адептот на втората форма на проблемот, за христијанинот е сето познато учење од Песната над Песните и она што се однесува на Христовата Невеста од Апокалипсата.

За кабалистот тоа е долга сложена догма која може да биде студирана во Зохар и на други места.“

--- За Атеистите и Адептите и „барањето“ на Бог

Се надевам ќе најдете нешто полезно и поучно.

Дај посочи ми, што е полезното и поучното од текстот.

Или, како што би рекот мојот профа: „Од погрешни претпоставки, се извлекуваат погрешни заклучоци„.

Знаеш дека е лудо да мислиш дека ќе навредиш мртов човек ако зборуваш лошо за истиот, нели? :)

Зошто постојано ја имаш потребата некој да ти посочува нешто за било што? Та не сме ние христијанска црква, да мора мене да ме слушаш како јас сум разбрал било што, за да ти прифатиш било што...

Постојано бараш некој нешто да ти посочи, објасни... не можеш сам, дури и да донесеш погрешен заклучок, барем е твој, си се потрудил...

Но друга е сказната нели?
Како мислиш да напредуваш, со тоа што јас ќе ти кажам, ќе те насочам, а ти ќе се нафрлиш врз таа коска со малку р'скавица како куче и ќе ја глодаш и ќе се обидуваш да ме нападнеш со навреди и глупости со тотално неразбирање на текстот? :)

Глупости се тоа, реков: „се надевам ќе најдете нешто полезно“, а и ова е извадок од нешто многу поголемо, ќе треба да се прочита целото :)

Ако не наоѓаш ништо полезно, ништо страшно - та не секој ќе биде дел од новиот Еон, посебно тешко оди тоа со старо-еонските богоборци кои имаат потреба да си го бранат верувањето и богот од нас, Човекот на Земјата :)

93 93/93

Последно уредено:
Постојано бараш некој нешто да ти посочи, објасни... не можеш сам, дури и да донесеш погрешен заклучок, барем е твој, си се потрудил...

Хепта,

страшно ме постеќаш на еден лик од форумов, кој, штом остане без текст и не може да даде одговор, целата вина мене ни ја префрла, иако веќе е прашан.

Така, те прашав, а ти ми враќаш дека јас сум бил неспособен па сум морал од други да барам помош.

Еве, ти ти способен па дај одговори на она за кое си прашан, или ќе продолжиш до стариот добар Телемитски стил на бескрајно верглање отфантазирани нешта и неспособност за одговарање на конкретни и/или секојдневни теми и прашања...

Постави цитат, не линкови - не брзај, тука сме. Ако не денес, утре ќе продолжиме... :)

Не, со тоа ништо не постигнуваш. Сеуште си христијанин кој што ги обвинува сите дека се демонски опседнати, нивните философи се идиоти и будали, бидејќи не се како тебе луѓето, православни, го навредуваш нивниот начин на живот што не го познаваш, полн предрасуди, така не заслужуваш многу позитивност...

Лесен е текстот, само треба да го прочиташ внимателно и ќе ти биде јасно за што се зборува, само за момент се воздржи да не си негативно настроен кон нешто што не го знаеш...

Воопшто нема потреба од мое философирање кон истиот, затоа го споделив. Инаку можев да зборувам 20 страници, прераскажувајќи го, а ти да трчаш и да ми коментираш сенешто, „во духот на православието“ ;)

Одговор нема, реков, православен христијанин си, природен непријател на секој атеист. Може затоа и не можеш да го разбереш текстот...
Интересно...

93 93/93

Може затоа и не можеш да го разбереш текстот...
Интересно...

Еве, ти го разбираш текстот 164,5%.

Сигурен сум дека знаеш точно да го истолкуваш.

Сега, одговори си: зашто да му веруваш на некој тотално „одлепен„ и во неговото бесмиселно и бесцелно бладање?

има некој на форумов кому верувањето во бог му помогнало? на пример си се молел за нешто долго време, си одел во црква, си палел свеќи, и ти се остварило, ти помогнало тоа?

или не функционира тоа така.

има некој на форумов кому верувањето во бог му помогнало? на пример си се молел за нешто долго време, си одел во црква, си палел свеќи, и ти се остварило, ти помогнало тоа?

или не функционира тоа така.

Да, има.
Сега, што ќе речеш, дека нема?...

Да, има.
Сега, што ќе речеш, дека нема?...
е дај пример де. не само има и готово. тебе ти помогнало некако? раскажи ја твојата приказна

дај убеди ме, јас изгубив секаква верба

Јас разбирам колку што треба, нема потреба тебе да ти толкувам. Како тоа велиш со сигурност „еве, ти знаеш...“, што ова христијанство е, ќе велиме дека знаеме бидејќи веруваме? Не знаеш јас колку знам, нема ни да знаеш бидејќи воопшто не читаш тоа што јас читам...

НЕ; НЕ; и уште еднаш НЕ!
Ќе повторам: ти си христијанин и не заслужуваш одговор - оди читај го текстот, оди земи ја Liber 777 и научи нешто за да критикуваш правилно.

Инаку, не мора да веруваш никому... кој рече дека мора да му веруваш на Кроули, на TO MHГА THРION, на V.V.V.V.V., ако ти е волја... ?
Зарем јас постојано не велам дека треба пракса и искуство, а не слепо верување за работи кои сеуште не се постигнати индивидуално?

А ти преку твојата вера, зборуваш дека оној или овој е забеган...

П.С.
Пак се обидуваш мртовец да навредиш со твојот простачки говор... жално.

Сега, одговори си: зашто да му веруваш на некој тотално „одлепен„ и во неговото бесмиселно и бесцелно бладање?

Христос.[DOUBLEPOST=1470917505][/DOUBLEPOST]Т.е бладањето на Христос и не било толку лошо, но е бесцелно, зошто? Затоа тоа денес ниту еден христијанин не го следи истото или едноставно кажано, христијаните не веруваат во тоа што го зборуваат. A Христос блада ли блада. :)[DOUBLEPOST=1470917636][/DOUBLEPOST]Вие сте одлепени и откопувате мошти на светии, им се молите, поклонувате, ги позлатувате. За вас египтологијата е ерес и зло, а одите по истите стапки, тоа е вашето лицемерие.

Да можевте и коските ќе им ги оближевте

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom