Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
21. Со Богот и Обожувателот јас сум ништо: тие не ме гледаат. Тие како да се на земјата; Јас сум Небо и нема друг Бог освен мене, и мојот господ Хадит.
22. Сега, значи, јас сум ви позната по моето име Нуит, а нему по тајното име што ќе му го дадам кога конечно ќе ме спознае. Бидејќи сум Бескрајна Вселена и Безбројните Ѕвезди во неа, правете и вие така. Не ограничувајте ништо! Меѓу вас нека не се прави разлика помеѓу едно и кое било другo нешто; Оти оттаму следува болка. - Книга на Законот поглавје I стих 21,22

13887075_850659661733181_4978103963294454718_n.png

За благиот и живиот бог.

942582_318730201592799_1648424874_n.png

И нешто за свештениците на кои што им се поклонуваш како да се благиот и живиот бог, а во едно и за фанатиците кои што мислат дека се чеда на Путин.

13886853_850651505067330_637668563744971429_n.png

А ова се ставови од демонопседнати поедицни, што е очигледно од запишаново.
Нека им биде според верата нивна...

А ова се ставови од демонопседнати поедицни, што е очигледно од запишаново.
Нека им биде според верата нивна...

Не се работи за вера, т.е убедување во нешто што не си го искусил лично. Да се потпираш во животот на вера воопшто не е мудро, затоа што така прават и слепите следбеници на политичарите или оди кажи му на некој дека си ја видел жена му со друг маж, тој нема да се посомнева туку ќе те отера во пм кажувајќи ти дека ти си му љубоморен и дека од љубомора вадеш муабети. Исто е и со црквата, јас можам надвор да ти кажам дека врне снег, но ти треба сам да се увериш дека врне снег, не знаеш ти ништо за бога освен тие три букви б, о и г. Не мешај баби и жаби, демонска особина е да лажеш. Демонска особина е да обвинуваш. Пробај биди човек мајката. :)

Не се работи за вера, т.е убедување во нешто што не си го искусил лично.

Неиспробана вера е исто што и утопија; во утопиите веруваат само фантазерите, ки „одлепиле„ од реалноста.[DOUBLEPOST=1470812166][/DOUBLEPOST]
Демонска особина е да обвинуваш.

Демонска работа е:
- гордоста,
- егоцентризмот,
- фантазирањето,
- лажењето,
- ласкањето,
- огревовеноста
- Богоборството
и томе слично...

Обвинувањето е корисно за освестување и отрезнување, не е демонско.

• Што подразбираш под егоцентризам?
  • Верувањето зарем не е фантазирање, без искуство, само догма?
  • Огревовеност, мислиш на сказната од хебрејското учење дека пра-човештвото згрешило бидејќи сакало знаење и мудрост, кое се темели на секташко толкување од страна на првите христијански секти и нормално, се темели на фантазија/вера?
  • Богоборство, зарем не се тоа војниците во редовите на христијанството кои со лицемерие и гордост тврдат дека само нивното е вистина, се дурго е сатанизам и зло, или богоборци се оние другите, кои не веруваат во твојот концепт на божественост?
Се нема потреба никому да се вели „демонско ти е учењето“ освен ако немаш аргументи или пак немаш силен став за она како го живееш сопствениот живот според било која света книга...

П.С.
Обвинувањето од страна на христијанин кон некој друг е подло... се нема потреба од тоа. Може подобри дискусии, trust me...

21. Со Богот и Обожувателот јас сум ништо: тие не ме гледаат. Тие како да се на земјата; Јас сум Небо и нема друг Бог освен мене, и мојот господ Хадит.
22. Сега, значи, јас сум ви позната по моето име Нуит, а нему по тајното име што ќе му го дадам кога конечно ќе ме спознае...

Старите Грци им се чуделе на Египќаните како Небото им е женско (Нут/Нуит), а Земјата машко (Геб), по принципот Небото ја оплодува Земјата преку дождот и Земјата раѓа (грчките Уран и Геа), а ти најде после два милениума да ми ги цитираш како репер.:pos:

• Што подразбираш под егоцентризам?
  • Верувањето зарем не е фантазирање, без искуство, само догма?
  • Огревовеност, мислиш на сказната од хебрејското учење дека пра-човештвото згрешило бидејќи сакало знаење и мудрост, кое се темели на секташко толкување од страна на првите христијански секти и нормално, се темели на фантазија/вера?
  • Богоборство, зарем не се тоа војниците во редовите на христијанството кои со лицемерие и гордост тврдат дека само нивното е вистина, се дурго е сатанизам и зло, или богоборци се оние другите, кои не веруваат во твојот концепт на божественост?

По редослед:

- „Егоцентризам„ е поставување на надуваното „јас„ како репер за објаснување на нештата. „Јас„ секогаш сака да биде во право. „Јас„ сака да му се угодува непрекидно.
- Верувањето не е фантазирање, туку вродена човекова потреба, како стремеж кон Бога и кон изгубената вечност. Фантазирањето не е вродена човекова потреба, туку последица од човековиот/Адамовиот пад од Бога. Адам не фантазираше-беше трезвеноумен, оти сето потребно знаење го примаше од Бога. Првиот фантазер е паднатиот херувим, кој отфантазира дека може да го превземе престолот Божји.
- Огревовеноста не е приказна, туку реална и очигленда состојба на битисувањето од човекот. Делата, како последица од огревовеноста, се појќе од очигледни.
- Богоборството е јавно или лично несогласивање со од Бога објавените вистини и конечно, уште една побуна против Бога Творецот.[DOUBLEPOST=1470823795][/DOUBLEPOST]
П.С.
Обвинувањето од страна на христијанин кон некој друг е подло... се нема потреба од тоа. Може подобри дискусии, trust me...

Има дебела потреба, оти во спротивно, вистината ќе се релативизира и било која будалаштина ќе сака да прејде во „вистина„.

Па зарем на форумов овде што дрдориме не сме сите егоцентрици според твоето разбирање на нештата и човекот? :sneaky:
Ти не си егоцентричен со тоа што сакаш само ти да бидеш во право и тоа преку една вера која е фантазирање, без ритуали и пракса? Без учество на богот?

Со тоа што кога се критикува христијанството и библијата ти го оправдуваш сето тоа пак преку библија?
Што е тоа ако не егоцентризам?
Посебно кога обвинуваш сечиј пат дека е погрешен ако не е христијанство и тоа православно, не е тоа егоцентризам, разработен до степен на болест за нереално гледање на нештата?

За другото нема што да зборувам и реплицирам, гревот и „богоборците“ остануваат во стариот еон, за такви нема место во Новиот еон каде што секој е бог и дел од бог.
Никој нема проблеми со божественоста на нештата, има проблем секој со дрдорковци кои преку едно верување, се дрзнуваат со прст да покажуваат кон сите како живеат погрешно... бидејќи нели, не се православни... :cautious:

П.С. Верувањето во богови не е вродена особина. Надежта е вродена особина која твоите „свети отци“ (чија мисла ја обожуваш) одлично ја разработија ...

Старите Грци им се чуделе на Египќаните како Небото им е женско (Нут/Нуит), а Земјата машко (Геб), по принципот Небото ја оплодува Земјата преку дождот и Земјата раѓа (грчките Уран и Геа), а ти најде после два милениума да ми ги цитираш како репер.:pos:
Старите Грци превзеле многу од старите Египќани, и само тотален лаик може да смета дека мислеле на буквално небо и буквална земја. Секој што има минимално познавање, знае дека се работи за концепти и симболика. Мудроста и знаењето на древниот Египет и древна Грција допрва ќе се открива. Многу грчки филозофи и математичари пред да ,,откријат" нешто, минувале одреден период во Египет.

Тоа што некој напишал како грците се чуделе... па денес сеуште луѓето се чудат за сенешто :)
Грците сешто поедноставувале, затоа создавале мали и големи мистерии во своите иницијации.
Егзотерија и езотерија не е исто... на вас останува да се чудите.

Бесконечното пространство е Жена!
Кој ги отркил тајните на Жената? Во ниту една света книга го нема тоа... жената е толку таен симбол, колку што е тајна и смртта :)
Во Бесконечните пространства на Ну се создаваат светови, не Земјата која е вкочанета искра од далечна ѕвезда...
Сеуште ви е мила сенката на Земјата, а Сонцето ви е пекол, заради старо-еонските разбирања што ги носите со вас...

Ну е Небесното синило, Хад е пламенот што гори во секоја ѕвезда која патува низ Ну :) Ако сакаме поларитети, нормално...

Милион пати ќе ти кажам: Книгата на Законот, ако сакаш да коментираш за Телема. Не е тешко, не е страшно, не е против човештвото.

П.С. @Ipsissimus наскоро и јас ќе минам одреден период во Египет :D

Па зарем на форумов овде што дрдориме не сме сите егоцентрици според твоето разбирање на нештата и човекот? :sneaky:
Ти не си егоцентричен со тоа што сакаш само ти да бидеш во право и тоа преку една вера која е фантазирање, без ритуали и пракса? Без учество на богот?

Со тоа што кога се критикува христијанството и библијата ти го оправдуваш сето тоа пак преку библија?
Што е тоа ако не егоцентризам?
Посебно кога обвинуваш сечиј пат дека е погрешен ако не е христијанство и тоа православно, не е тоа егоцентризам, разработен до степен на болест за нереално гледање на нештата?

За другото нема што да зборувам и реплицирам, гревот и „богоборците“ остануваат во стариот еон, за такви нема место во Новиот еон каде што секој е бог и дел од бог.
Никој нема проблеми со божественоста на нештата, има проблем секој со дрдорковци кои преку едно верување, се дрзнуваат со прст да покажуваат кон сите како живеат погрешно... бидејќи нели, не се православни... :cautious:

П.С. Верувањето во богови не е вродена особина. Надежта е вродена особина која твоите „свети отци“ (чија мисла ја обожуваш) одлично ја разработија ...

Веќе ме мрзи да читам постови во кои имаш миљон топтан поставени прашања, а уште појќе ме мрзи да ти одговорам...

Нека ти биде според твојата заблуда.

Неиспробана вера е исто што и утопија; во утопиите веруваат само фантазерите, ки „одлепиле„ од реалноста.[DOUBLEPOST=1470812166][/DOUBLEPOST]

Демонска работа е:
- гордоста,
- егоцентризмот,
- фантазирањето,
- лажењето,
- ласкањето,
- огревовеноста
- Богоборството
и томе слично...

Обвинувањето е корисно за освестување и отрезнување, не е демонско.

И православјето е неиспробана вера. Во многуте книги пишува дека моштите на некој си светец мирисаат убаво или слично, мене како мал ме носеле во манастири и сум имал прилика да направам опит на некој од тие приказни како на пример дека срцето на Св. Наум чукало и тоа можело да се слушне, но јас лично никогаш не сум почувствувал такво нешто. Значи по која основа да верувам во такви ,,чудеси" по тоа што пишуваат попови на интернет? Се е тоа за пензионери, кај повеќето млади денес не палат тие приказни. :)

Не само старите грци туку и јас лично се имам чудено зошто е така, во повеќето култури Земјата е женско: Гаиа, Притви... во Египет за бог на Земјата го сметале Геб, во православјето тоа е Путин и така...
Мене Геб лично не ми представува ништо, Нуит е Бесконечната Вселена, Хадит е искуството што го исполнува тој простор или пламенот што гори во сржта на секој маж и секоја жена (секоја ѕвезда) така да залудно е да демантираш стих од Книгата на Законот со тоа дали Земјата е машка или женска, во системот на Телема постои и Бабалон. И во двете: Гностичкото кредо и Гностичката Миса се спомнува...

,,And I believe in one Earth, the Mother of us all, and in one Womb wherein all men are begotten, and wherein they shall rest, Mystery of Mystery, in Her name BABALON"

П.С ќе ме радува што помалку да се просветлувате и освестувате преку обвинувања, клевети, прекорувања. :)

Да не остане само на ,,жими мајка" читај:

According to history, Pythagoras after receiving his training in Egypt, returned to his native island, Samos, where he established his order for a short time, after which he migrated to Croton (540 B.C.) in Southern Italy, where his order grew to enormous proportions, until his final expulsion from that country. We are also told that Thales (640 B.C.) who had also received his education in Egypt, and his associates: Anaximander, and Anaximenes, were natives of Ionia in Asia Minor, which was a stronghold of the Egyptian Mystery schools, which they carried on. (Sandford's The Mediterranean World, p. 195–205). Similarly, we are told that Xenophanes (576 B.C.), Parmenides, Zeno and Melissus were also natives of Ionia and that they migrated to Elea in Italy and established themselves and spread the teachings of the Mysteries.

Повеќе тука: Stolen Legacy, by George G. M. James, [1954]

Ти не одговараш, ти проповедаш и обвинуваш преку призмата на твоето православие како секој е крив што не е христијанин и против твојот бог итн итн и веднаш е сатанист, зло, грешен...

И да:
Секој според својата заблуда, егоцентризам, богоборство...
Се сложувам. (y)

како на пример дека срцето на Св. Наум чукало и тоа можело да се слушне, но јас лично никогаш не сум почувствувал такво нешто.

И ја‘ истото го имам заприметено, дека нема никакво срцево отчукување па се‘ уште не ја сменив верата, а тоа отчкување не го ни сметам за црковен став, туку за „туристички„. :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom