Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
мала замерка во граматиката
Исус е бесмртен, воскресна и ја победи смртта - и тука е
Што ми е жал за овие, ама можеме само да ги гледаме со сила можеш нешто да земиш а не можеш да дадеш.

Не можеш, не можеш! :D
Убаво е да си различен, но зошто уништување? Сакаш да бидеме исти? Не ти се свиѓа мајкати што го сака дедоти, да биде жив, нели е природно, макар и да е лага? :)[DOUBLEPOST=1465888791][/DOUBLEPOST]
А ти да поучиш малку?
Зошто мислиш дека Христос не ги сакал паганите, неможеш да ја видиш Неговата педагогија?:cool:

Не ги сакал и смоквите па што, смоквофил! :pos:
SpaceTraveler,

ш‘о мислиш, зашто Христос одел по водата? Се надевам дека прашањево не ти е претешко...начитан си ти, ај. :sneaky:

Прво за да поставиш прашање зошто христос одел по водата треба тоа да го поткрепиш со докази и факти, човековото чекорење по вода е не возможно! :)
Почна да ставаш и сликички без потпис и без да наведеш извор? Занимливо.
Еве ти ja сторијата за Хорус со наведени извори:

http://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-313#post-7359215

Еве ти и бонус за „девицата“ Изида:

zQqXNld.png

The Great Goddesses of Egypt - Page 162

CpFycXT.png

IN SEARCH OF THE LOST PHALLUS: ON THE NEED FOR ISIS TO

Знам дека некој нешта не се поврзани како што се на сликата, тоа го пишуваше и на други сајтови. Ќе прифатам било каков линк освен такви за Изида, за Нејзе не ми објаснувај што како! :)

Прво за да поставиш прашање зошто христос одел по водата треба тоа да го поткрепиш со докази и факти, човековото чекорење по вода е не возможно! :)

Како треба да „изгледаат„ тие „докази и факти„, за настан кој веќе се случил?
Сигурен сум дека не знаеш.

Плус, никаде не напишав дека човек одел по водата, туку дека Христос одел по водата. Да го знаеше одговорот, ќе знаеше и зашто Христос може(л) да оди по водата.

Има и други настани во евангелијата, каде Христос покажува дека Он Е над законите од створениов Свет.

Како треба да „изгледаат„ тие „докази и факти„, за настан кој веќе се случил?
Сигурен сум дека не знаеш.

Плус, никаде не напишав дека човек одел по водата, туку дека Христос одел по водата. Да го знаеше одговорот, ќе знаеше и зашто Христос може(л) да оди по водата.

Има и други настани во евангелијата, каде Христос покажува дека Он Е над законите од створениов Свет.

Како знаеш дека се случил тој настан без докази и факти? Какво би требало да изгледа тоа твое верување во нешто што не можеш да бидеш сигурен затоа што не си го видел со свој очи? И никогаш ќе немаш прилика да го видеш... и после јас сум бил фантазер? Не бе ти си, еве еден факт! ;)

Како знаеш дека се случил тој настан без докази и факти? Какво би требало да изгледа тоа твое верување во нешто што не можеш да бидеш сигурен затоа што не си го видел со свој очи? И никогаш ќе немаш прилика да го видеш... и после јас сум бил фантазер? Не бе ти си, еве еден факт! ;)

Многу едноставно (нели...): верувам дека настанот се случил и не барам докази за истиот.

Ти бараш докази и факти, нема да ги најдеш, гарант, и ќе имаш причина за самооправдување на своето неверие.

Ето, немој после да биде дека не сум ти кажал...:)

Многу едноставно (нели...): верувам дека настанот се случил и не барам докази за истиот.

Ти бараш докази и факти, нема да ги најдеш, гарант, и ќе имаш причина за самооправдување на своето неверие.

Ето, немој после да биде дека не сум ти кажал...:)

:facepalm:
Ти ако не можеш не значи дека и другите не можат. Ти ако си се предадел на некого, да му кукаш и да го молиш за спасение, без знаење дека тој постои, само со вера која пак не можеш да ја докажеш не значи дека и другите треба да паднеме на нивото на твоето наивно главче што за да си го спаси задникот од секоојдневни проблеми спремен е да верува дека луѓе одат по вода и слично![DOUBLEPOST=1465903874][/DOUBLEPOST]Ти си се предадел самиот себе, она внатре во себе, што секогаш сака да истражува и осознава ти си го потиснал во верување на еден куп безмислици, ти си еден обичен ограничен тантор и сакаш сите други да се како тебе, ама не се и нема да бидат! Секој знае дека одењето по вода е невозможно! :pos:

Последно уредено од модератор:
:facepalm:
Ти ако не можеш не значи дека и другите не можат. Ти ако си се предадел на некого, да му кукаш и да го молиш за спасение, без знаење дека тој постои, само со вера која пак не можеш да ја докажеш не значи дека и другите треба да паднеме на нивото на твоето наивно главче што за да си го спаси задникот од секоојдневни проблеми спремен е да верува дека луѓе одат по вода и слично![DOUBLEPOST=1465903874][/DOUBLEPOST]Ти си се предадел самиот себе, она внатре во себе, што секогаш сака да истражува и осознава ти си го потиснал во верување на еден куп безмислици, ти си еден обичен ограничен тантор и сакаш сите други да се како тебе, ама не се и нема да бидат! Секој знае дека одењето по вода е невозможно! :pos:
Ако имаш цврста вера во Бога и кога водата ке се разбрани и таласи се кренат, можеш слободно да одиш по вода.

„Филмови Zeigeist и Religulous су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика Исуса Христа.
По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. Јован Крститељ) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. Лазара) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога Џералда Месија, који је изнео ове тврдње у својој књизи Ancient Egypt, the light of the world.[1]
Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да супсеудоисторија.“

Всушност желба за популарност и заработка!:)

Ако имаш цврста вера во Бога и кога водата ке се разбрани и таласи се кренат, можеш слободно да одиш по вода.

:vozbud:

Добро![DOUBLEPOST=1465904522][/DOUBLEPOST]Кога ќе одиш на одмор летово пробај си ја среќата!

:vozbud:

Добро![DOUBLEPOST=1465904522][/DOUBLEPOST]Кога ќе одиш на одмор летово пробај си ја среќата!
мојата вера не е толку цврста, знам дека ке пропаднам одма..реков дека само тие што имаат цврста вера(е сега дали има такви на овој свет)??

мојата вера не е толку цврста, знам дека ке пропаднам одма..реков дека само тие што имаат цврста вера(е сега дали има такви на овој свет)??

Епа нема и не возможно е да има, дури во транс да паднеш од верување и опсесивни мисли во мозокот за ,,Бог, Бог, Бог, Бог, Бог" телото ќе ти пропадне во вода и целата теорија и идеја за бог заедно со него![DOUBLEPOST=1465904740][/DOUBLEPOST]Зошто тогаш зборуваш за вера, а истата ја немаш искусено?[DOUBLEPOST=1465904856][/DOUBLEPOST]МНОГУПАТИ СУМ КАЖАЛ И ПАК ЌЕ КАЖАМ

ВИЕ НЕ ВЕРУВАТЕ ВО ТОА ШТО ГО ЗБОРИТЕ !!![DOUBLEPOST=1465905068][/DOUBLEPOST]

Всушност желба за популарност и заработка!:)

Како на дедо ти МПЦ! :D

Последно уредено од модератор:
Епа нема и не возможно е да има, дури во транс да паднеш од верување и опсесивни мисли во мозокот за ,,Бог, Бог, Бог, Бог, Бог" телото ќе ти пропадне во вода и целата теорија и идеја за бог заедно со него![DOUBLEPOST=1465904740][/DOUBLEPOST]Зошто тогаш зборуваш за вера, а истата ја немаш искусено?[DOUBLEPOST=1465904856][/DOUBLEPOST]МНОГУПАТИ СУМ КАЖАЛ И ПАК ЌЕ КАЖАМ

ВИЕ НЕ ВЕРУВАТЕ ВО ТОА ШТО ГО ЗБОРИТЕ !!!
Ти библијата ја читаш буквално??
Финтата е во тоа што ако веруваш во Бога, ништо не смее да ја заљуља таа вера, колку и да имаш маки, болки и стравови, да останеш со цврста вера.
Телемата ако ја читаш буквално нели исто така уплав ке добиеш?

Финтата е во тоа што ако веруваш во Бога, ништо не смее да ја заљуља таа вера, колку и да имаш маки, болки и стравови, да останеш со цврста вера.

Не.
Кога христијаните снемуваат доволно аргументи библијата за нив е симболична книга. Епа тогаш и твојата вера е само симболична и идејата за рај и пекол исто така. Абе се е тоа слика само... :)

Не знам од каде таа потреба да патите во болки и стравови и да кукате на некого. Јас сум имал и болка и страв, ама да кукам и молам да ми помине залудно би било. Најсојувај да бидеш среќна и храбра, од болка и страв добиваш само повеќе болка и страв! А во верата ќе почнеш да се сомневаш! :D[DOUBLEPOST=1465905420][/DOUBLEPOST]П.С јас не ја читам буквално, христијаните ја читаат буквално! А тоа што не им се допаѓа го прерипаат, тоа го веќе знаеме.;)

Кога е Телемата во прашање, постои јасна и недвосмислена порака дека се работи за метафора и дека секој за себе треба да си ги толкува светите текстови. Каде има таква порака кај библијата?

Знам дека некој нешта не се поврзани како што се на сликата, тоа го пишуваше и на други сајтови. Ќе прифатам било каков линк освен такви за Изида, за Нејзе не ми објаснувај што како! :)

Па ако го знаеш тоа, тогаш која е потребата да постираш ваков фалсификат кој е повеќе од инфантилен?
И доколку знаеш за Изида, кажи дали ја знаеш разликата помеѓу resurrection и post-mortem erection, бидејќи очигледно е дека ценетиот автор на постираната сликичка не ја знае, а притоа во овој случај не го ни разликува Хорус од Озирис.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom