Јас се согласувам дека во најголем дел се криви оние највисоко/повисоко во хиерархијата.
Но, полицаецот, или џандарот како што го викаѓе колоквијално, МОРА да има вградено морален компас у тоа птичјиот му мозок, да биде неподмитлив и да говори гласно кога постојат неправилности од внатре.
Они се практично полуписмени, во најдобар случај.
Уште поголема небулоза е кога ќе кажат, особено партииве или самите џандарски организации/здруженија во смисла - “Зголемете/Европеизирајте ни ја платата, и ќе се намали корупцијата”. Да, да... јас сум 3то одделение па да верувам во тоа.
Со години и декади веќе има негативна селекција на кадарот од врвот па до доле. Од министер до чистач. Џабе му е, птичји мозок и 2000 евра да зема, секад ќе сака лесни “2 банки” да лапне. Така функционира мозокот на една орка.
Дај им просечна плата, пропорционализирај ги казните според примања, оценувај ги по ефективност/ефикасност и ќе видиш како ќе работат. Прави независни и реални data-driven испитувања за напредокот на безбедноста во сообраќајот... ако има напредок, тогаш зголеми им ја платата.
До толку се паразитирани џандариве, најголеми бели мечки се во државава, што секогаш кога ќе се спомне РЕАЛНА реформа од независното граѓанство, а не мачканици за 2ро оделенци тип на реформчиња, инстантно истите се игнорираат и задушуваат. Исто е и со судството, и практично цел државен апарат. Едноставно е, ниедна партија нема да биде на власт без да ја имаат полицијата во свои раце... и точка.
Само радикални реформи и чистки се спасот во вукојебинава. Има уште малце време (оптимистички гледано), ама како си одминуваат годините, стварно само нуклеарка ќе не опраи.