Дискусија околу Полицијата

Која полиција бе, полиција... Им се курчат на баби што продаваат ореви на буњаковец. Криминалците слободно на улица, педофили и 300 други ствари, овој полиција ми вика.. Која полиција бе другар, оди легни си.

Башка убаво ви пиша некој член погоре, примија и шуто и рогато у полиција. 7х7 не знае да ти каже колку е.

Јас се согласувам дека во најголем дел се криви оние највисоко/повисоко во хиерархијата.
Но, полицаецот, или џандарот како што го викаѓе колоквијално, МОРА да има вградено морален компас у тоа птичјиот му мозок, да биде неподмитлив и да говори гласно кога постојат неправилности од внатре.
Они се практично полуписмени, во најдобар случај.

Уште поголема небулоза е кога ќе кажат, особено партииве или самите џандарски организации/здруженија во смисла - “Зголемете/Европеизирајте ни ја платата, и ќе се намали корупцијата”. Да, да... јас сум 3то одделение па да верувам во тоа.
Со години и декади веќе има негативна селекција на кадарот од врвот па до доле. Од министер до чистач. Џабе му е, птичји мозок и 2000 евра да зема, секад ќе сака лесни “2 банки” да лапне. Така функционира мозокот на една орка.

Дај им просечна плата, пропорционализирај ги казните според примања, оценувај ги по ефективност/ефикасност и ќе видиш како ќе работат. Прави независни и реални data-driven испитувања за напредокот на безбедноста во сообраќајот... ако има напредок, тогаш зголеми им ја платата.

До толку се паразитирани џандариве, најголеми бели мечки се во државава, што секогаш кога ќе се спомне РЕАЛНА реформа од независното граѓанство, а не мачканици за 2ро оделенци тип на реформчиња, инстантно истите се игнорираат и задушуваат. Исто е и со судството, и практично цел државен апарат. Едноставно е, ниедна партија нема да биде на власт без да ја имаат полицијата во свои раце... и точка.

Само радикални реформи и чистки се спасот во вукојебинава. Има уште малце време (оптимистички гледано), ама како си одминуваат годините, стварно само нуклеарка ќе не опраи.

Јас се согласувам дека во најголем дел се криви оние највисоко/повисоко во хиерархијата.
Но, полицаецот, или џандарот како што го викаѓе колоквијално, МОРА да има вградено морален компас у тоа птичјиот му мозок, да биде неподмитлив и да говори гласно кога постојат неправилности од внатре.
Они се практично полуписмени, во најдобар случај.

Уште поголема небулоза е кога ќе кажат, особено партииве или самите џандарски организации/здруженија во смисла - “Зголемете/Европеизирајте ни ја платата, и ќе се намали корупцијата”. Да, да... јас сум 3то одделение па да верувам во тоа.
Со години и декади веќе има негативна селекција на кадарот од врвот па до доле. Од министер до чистач. Џабе му е, птичји мозок и 2000 евра да зема, секад ќе сака лесни “2 банки” да лапне. Така функционира мозокот на една орка.

Дај им просечна плата, пропорционализирај ги казните според примања, оценувај ги по ефективност/ефикасност и ќе видиш како ќе работат. Прави независни и реални data-driven испитувања за напредокот на безбедноста во сообраќајот... ако има напредок, тогаш зголеми им ја платата.

До толку се паразитирани џандариве, најголеми бели мечки се во државава, што секогаш кога ќе се спомне РЕАЛНА реформа од независното граѓанство, а не мачканици за 2ро оделенци тип на реформчиња, инстантно истите се игнорираат и задушуваат. Исто е и со судството, и практично цел државен апарат. Едноставно е, ниедна партија нема да биде на власт без да ја имаат полицијата во свои раце... и точка.

Само радикални реформи и чистки се спасот во вукојебинава. Има уште малце време (оптимистички гледано), ама како си одминуваат годините, стварно само нуклеарка ќе не опраи.

Нема веќе чаре, готово е. Сдсм продолжи со праксата на вмро да прима стотици токмаци во една акција за вработување, три пати повеќе имаме цајкани него војска. Тоа нешто кажува.

Ако се земе предвид се, полицијата треба да се распушти и да престане да постои. Едино една чета за специјални вооружени дејства макс. и тоа е тоа.
Доброволци и приватно обезбедување би имале повеќе резултати во комбо со државна форензичка лабораторија. Конкуренција. Добра безбедност = редовни и добри плати. Лошо работење = нема пари за плата пошто никој не би плаќал за да дремат, како што е случај со сегашните дебили.
Употреба на технологија како спид-камери, онлајн регистри на кримоси и остали можности би биле доволни. Позорникари кои би биле платени од заедницата во која ќе работат, како што се плаќа за чистење зграда или улично осветлување.
Од сегашниве цајкани општеството има само штета. Полицијата како институција ги има потрошено сите морално-етички и професионални кредити кои постојат. И како институција треба да се укине.

А оно и тоа што викате. Како очекуваш од џандар да има здрав разум, кога министерот нивен излага и се фали дека има намалување на криминалот, особено во поглед на домашни кражби за 2020. Кога 9 месеци поминавме во карантин. Генијалци.

Прво и основно треба да се елиминира влијанието на полицајциве, реално хаос се случува од врски протекции и слични работи. Треба масовно поставување на радари, камери да почнат по дома да стигаат казни за минење на црвено светло/брзо возење/кациги итн да не ги набројувам другите прекршоци

И казни да се намалат, но секој нареден пат ако правиш ист прекршок да се зголемува за дупло. Па бујрум возете брзо, не пуштајте пешаци

Првомајска, надолу за Драчево и Батинци секој ден има дивљаци, што не стоите со радар таму? Накај 2 сабајле на пример? Ако ви е страв, застанете 3 коли. Па биди муж казни ги и одземи им возачка.

Стоите кај што знаете дека ви е сигурно и нема да имате главоболки. Ќе фатите некој на булевар Србија со 70 возел и казна одма. Не мрднавте од Макоил, а булеварот има 1 сообраќајка во 8 години. Зошто живее нормална раја. Ама пак стоите и пак казнувате. Доста приказни за мали деца.
Стојат на Првомајска, кај тоа џебот на Охис, пред семафорите на Рамос Илијадис и после Марија Петрол. Ама обично стојат од 8-9 часот и кога обична раја оди на работа и како што му пишав казнуваат само од 90 до 2005 годиште коли, Ок карикирам, ама ниеднаш не видов Х6 застаната, а веќе година е постот запоседнат.

Пред 4-5 дена, не застанаа со кола на симнување од водно, и бидејќи другаров има странски таблици не застанаа. Као демек рутинска контрола а-у, и се фатија за сообраќајната нешо, па после за фабрички затемнети стакла, кои се дозволени во државата во која живее. А и тука, колку што се разбирам, бидејќи беа малку затемнети, и беа стакла, а не фолии додадени накнадно. Му ја дава странската сообраќајна, интелектуалецот не знае ни регистрација да прочита, оп 300 евра казна (ради не знам шо точно). Направија малце муабет, па за една кафана се договорија, иако немаше никаква основа да го казни за ништо :)

Имам речено и пак ќе речам, не може да се постават камери секаде зошто ќе се види дека едни се исти луѓе се однесуваат идиотски во сообраќај, вработени во мвр, суд, општина, нивни синови и ќерки итн.

Во Прилеп на пола полицајци не им се регистрирани колите...ало со години ги возат така, вие камери барате.

Мислите дека и случајност е тоа што Dash Cam не е дозволен во МК?

Затоа и дно дна ќе си бидеме, во лига со земји како туркменистан, белорусија, русија и сл. каде секој проблем со полиција се решава со 5 до 10 долари и каде има катастрофално високи бројки на загинати во сообраќај...

Па не сум сигурен дека во Белорусија ќе се извлечеш со мито, ама ајт!
Инаку мое искуство со сообраќајци, само со нашите не знаеш на што си. Во Италија треба да си сречкович ептен да те сопре полиција, исто Германија или Норвешка! Таму па све е со камери, ако си ја заборавил камерата барем насмеј се поубав да излезеш на сликата кога ќе ти дојде со казната :D Русија зависно од прекршокот, 20-30 долари вршат работа. Унгарија викаат најкатиљ полиција, јас во 2 после полноќ на сред раскрсница стојам, појма немам кај да одам:facepalm: Оп патрола до мене и прашува на маџарски каде? Абе англиски, јок, руски? може малку и куда? Баја, вози по мене 10-15 км возеше додека ме изведе на пат и поздрав, чао догледање! Грција, ме фатија со 150-160 на автопат, си викам ги ебаааме 700 евра! Приоѓа и вика слоудаун и ајт чао, до граница од 100-110 не сум кренал.Албанија, Бугарија не сум имал контакт со нив, само во Србија се исти копилиња како нашиве! Значи и како народец сме никакви, штом полицијата ни е таква:toe:

Пред 4-5 дена, не застанаа со кола на симнување од водно, и бидејќи другаров има странски таблици не застанаа. Као демек рутинска контрола а-у, и се фатија за сообраќајната нешо, па после за фабрички затемнети стакла, кои се дозволени во државата во која живее. А и тука, колку што се разбирам, бидејќи беа малку затемнети, и беа стакла, а не фолии додадени накнадно. Му ја дава странската сообраќајна, интелектуалецот не знае ни регистрација да прочита, оп 300 евра казна (ради не знам шо точно). Направија малце муабет, па за една кафана се договорија, иако немаше никаква основа да го казни за ништо :)

слична случка за фабрички затемнети стакла, пајканот мрчел зашто не е впишано во сообраќајната му рекол извади си атс те знам стално поминуваш друг пат ке ти пишам…
фората е што не треба за фабрички стакла а до 2016 таму кај што е правена хомологација на возилото не го запишуваат тој податок и неможат да ти издадат документ а атс не прават на фабрички затемнети стакла па оди сеа ти разбери се

Sent from my iPhone using Tapatalk

слична случка за фабрички затемнети стакла, пајканот мрчел зашто не е впишано во сообраќајната му рекол извади си атс те знам стално поминуваш друг пат ке ти пишам…
фората е што не треба за фабрички стакла а до 2016 таму кај што е правена хомологација на возилото не го запишуваат тој податок и неможат да ти издадат документ а атс не прават на фабрички затемнети стакла па оди сеа ти разбери се

Истава ситуација беше, и се прават паметни. Ај што ете да речеме барал некаков податок за затемнетите стакла, а ме нервира кога некој од фациве низ градов има темни стакла до степен што не се гледа ништо, тие проаѓаат без проблем :D

На мојата кола имам и атест на фабричките. Сега имам додадено 100ка поцрнување т.е 170% вкупно и на второто направев атест така си возам.

Како што вели членот дека му требаат факти, мене ми требаат факти со кои ќе ме разубеди дека голем дел од криминалот не е со техничка поддршка од полицијата. Се друго ми нема логика. Има веројатно и нормални припадници ама веќе мислам дека нивен број е драстично намален.
Ако ти знаеш за постоење на криминални групи и не правиш ништо за да се запрат, не само што не си ја вршиш работата, стануваш соучесник со самото што не реагираш.
Цел криминал е со поддршка од полицијата, тоа на сите ни е јасно. Само како да се бориме против тоа кога самата полиција ти ги праќа крадците дома???

Уште од комунизмот шверцот на дрога од турција низ југославија одеше преку УДБА.. јас не знам што не е јасно, кога станавме независни 99,9 % истите луѓе останаа на служба и се продолжи со истото. Сега на место се нивните синови, ќерки па и внуци.

Требаше јако тогаш да им се засвири или законски ќе работиш или мрш во белград па изигравај таму фаца. Али немаше кој да го направи тоа, сите укакани беа, никој не бил директор, политичар, професор, или не знам што без кодошење за или улизување на удба.

Последно уредено:
Сега само што ме застанаа со друштво во кола пред стан и тоа, му давам документи и ми вика, девојче ај жити се смена ми завршува и си замина, wtf, као извини што немам пиено па да ме казниш [emoji38]zz: жими сѐ HBO Comedy не им е рамен.
Темава осеќам во блиско ќе се претвори во ДК со дешавки ко што се тргнати со запирање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom