Дијатловата експедиција

• Креатор на темата Креатор на темата КвикСилвер
  • Време на започнување Време на започнување
Лесно се објаснува ? Тоа е нивно гледање на случајот, не можеш да кажеш дека токму тоа се случило. Како што прочитав опасноста од лавина на местото каде кампувале била минимална, но дури и да имало лавина тие шаторот го напуштиле голи (само во долна облека) што исто така не е логично. Зошто би седеле речиси голи во шатор кога надвор е -17 степени ? Исто така истражувачите откриле дека на местото воошто немало лавина. Како иначе воопшто би го нашле шаторот, па дури и траги од луѓе ?

, но дури и да имало лавина тие шаторот го напуштиле голи (само во долна облека) што исто така не е логично. Зошто би седеле речиси голи во шатор кога надвор е -17 степени ?

МНОГУ (па докај 50%) е логично. Хипотермија.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothermia
Paradoxical undressing

Twenty to fifty percent of hypothermia deaths are associated with paradoxical undressing. This typically occurs during moderate to severe hypothermia, as the person becomes disoriented, confused, and combative. They may begin discarding their clothing, which, in turn, increases the rate of heat loss.[21][22]
Rescuers who are trained in mountain survival techniques are taught to expect this; however, some may assume incorrectly that urban victims of hypothermia have been subjected to a sexual assault.[23]
One explanation for the effect is a cold-induced malfunction of the hypothalamus, the part of the brain that regulates body temperature. Another explanation is that the muscles contracting peripheral blood vessels become exhausted (known as a loss of vasomotor tone) and relax, leading to a sudden surge of blood (and heat) to the extremities, fooling the person into feeling overheated.[23]

За 99% „мистерии“ најпаметно е да се примени Occam's Razor, т.е наједноставното објаснување е и најлогично.

Се запрашавме ли зошто само на жената и е исечен јазикот!? :D
Како и да е тоа навестува човечки фактор, маж, како извршител на дејствието... :)

Единственото логично објаснување е, реденка правеле... па ги начекало нешто среде работа.
ако според тебе единствено логично објаснување е тоа дека реденка правеле што за мене не е единствено логично објаснување ,тогаш дај некое единствено логично објаснување шти е тоа што ги начекало на сред работа барем да завршиш комплетно со тезата :)

ако според тебе единствено логично објаснување е тоа дека реденка правеле што за мене не е единствено логично објаснување ,тогаш дај некое единствено логично објаснување шти е тоа што ги начекало на сред работа барем да завршиш комплетно со тезата :)
Баба Рога

Serbskaja-Baba-Roga.jpeg

Момци и девојки, ја имам таа чест да ви постирам досега неоткриен материјал од секаков калибар. Најмногу невидени слики од животот и последните моменти на планинарите. Интересно е што единствениот преживеан, Јури Јудин, сеуште неуморно планинари. Дони Ејкар ја имаше можноста заедно со Јури го посетија овој премин повторно. Конечно ќе можете да ја почувствувате 60 годишната криена тајна. Патем, ќе ѕирнеме и дел од секојдневниот нивни живот. :D Еве ги ветените слики:

Игор Дијатлов и негов пријател, 1957-58
DMg_2.jpg

Николај(гитаристот) и неговите пријатели.
DMe_0.jpg

Игор Дијатлов(доле десно) и пријателите
DMf_0.jpg

Зинаида(најдоле десно) на некоја рандом почетничка аматерска експедиција.
DMweb2_0.jpg

Игор и Зина се вклучуваат во експедиција
DMweb4_0.jpg

Ленинова улица, 1959. Фотната лично од скијачите
DM6-copy_0.jpg

Поглед од Уралскиот институт, каде што членовите студирале.
DM1-copy_0.jpg

Исто од нив
DM3-copy_0.jpg

Зина со компас на вратот
DM37-copy_0.jpg

Скијачите помагаат на свои другари да го истоварат камионот, 1959
DM81-copy_0.jpg

Моментите пред да тргнат на експедицијата. Последните поздрави со најблиските.
DM82-copy_0.jpg

Пред да тргнат на кобната експедиција
DM86-copy_0.jpg

Некои подготовки (?)
DM124-copy_0.jpg

DM128-copy_0.jpg

Експедицијата го напушта секторот 41.
DM130-copy_0.jpg

Ајде нека коментира некој, за да продолжам. Подоцна ќе ви го оставам и целосниот линк. :)

Време за забава
DM139-copy_0.jpg

Николај го слика Јуриј
DM140-copy_0.jpg

И обратно :icon_mrgr:
DM141-copy_0.jpg

Напуштената кабина каде што скијачите престојувале
DM142-copy_0.jpg

Дел од скијачите во напуштено село
DM143-copy_0.jpg

Јури и помага на Зелда да стане кога случајно паднала
DM144-copy_0.jpg

Јури
DM145-copy_0.jpg

Последниот поздрав помеѓу Зина и Јури. Јури ви спомнав прееска дека е единствениот преживеан. Токму на ова место, тој се простил за последен пат од своите пријатели, неможејќи да продолжи. Подоцна следат слики и од него денес.
DM146-copy_0.jpg

Последниот поздрав помеѓу Јури и Дубинина. Игор Дијатлов ги гледа.
DM147-copy_0.jpg

Зина пишува во нејзиниот дневник.
DM152-copy_0.jpg

Експедицијата се одмара
DM157-copy_0.jpg

Патувањето покрај реката Лозва
DM158-copy_0.jpg

DM162-copy_0.jpg

Последната слика направена од експедицијата
DM163-copy_0.jpg

Толку е од нивниот апарат. Сега идеме од нивната потрага и погреби.

Хотел Ивдел - каде што престојувале спасувачките екипи кои биле задолжени да ги бараат загубените скијачи
DM75-copy_0.jpg

Првиот тим кој оди по потрага
DM12-copy_0.jpg

А утре ќе продолжам со останатиот дел. :)

Пред да почнам, имам една интересна слика
DM_MAP_FINAL_GS.jpg

Еве ги останатите ветени слики:

Екипа со воен хеликоптер тргнува во потрага
DM10-copy_0.jpg

Првиот спасувачки тим пристигнува на 25 фебруари. Се прават планови од каде да се почне истрагата
DM76-copy_1.jpg

Тимот
DM88a-copy_0.jpg

Погребот на четворицата од деветте скијачи на 9ти март
DM171-copy_0.jpg

DM172-copy_0.jpg

DM173-copy_0.jpg

Сега следат нови фотки направени од авторот Дони Ејкар кој заедно со единствениот преживеан член на експедицијата ќе го посетат повторно овој премин.

Соба 531 каде што скијачите за последен пат спиеле удобно пред да ја почнат експедицијата.
DML_0.jpg

Дони Ејкар и Јури Јудин
DM85_0.jpg

Дони го интервјуира Јури за неговата книга
DMj_0.jpg

Пред да тргнат
DM150_0.jpg

На пат кон Ивдел (хотелот каде престојувала експедицијата)
DM151_0.jpg

DM149_0.jpg

Сектор 41, што всушност е школо. Експедицијата го посетила во 1959
DM167_0.jpg

Мостот кој води дирекно кон преминот Дијатлов
DM181_0.jpg

Во непосредно близина на карпата бил поставен шаторот
DM186_0.jpg

DM185_0.jpg

И последната слика: ја бараат локацијата на шаторот
DM30_0.jpg

Може и да се купи книгата на Дони која е издадена на 22 октомври годинава.
http://deadmountainbook.com/pre-order

Трејлер

Може да се видат на некој сајт сликиве зашто ги нема веќе тука?

Кај мене ги отвара, што е проблемот?
Иначе да, еве ги сите слики, дури и плус некои. :)

Edit: Пробај од друг пребарувач, може до тебе да е. Некој друг да има проблем со сликите?

МНОГУ (па докај 50%) е логично. Хипотермија.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothermia
Paradoxical undressing

Twenty to fifty percent of hypothermia deaths are associated with paradoxical undressing. This typically occurs during moderate to severe hypothermia, as the person becomes disoriented, confused, and combative. They may begin discarding their clothing, which, in turn, increases the rate of heat loss.[21][22]
Rescuers who are trained in mountain survival techniques are taught to expect this; however, some may assume incorrectly that urban victims of hypothermia have been subjected to a sexual assault.[23]
One explanation for the effect is a cold-induced malfunction of the hypothalamus, the part of the brain that regulates body temperature. Another explanation is that the muscles contracting peripheral blood vessels become exhausted (known as a loss of vasomotor tone) and relax, leading to a sudden surge of blood (and heat) to the extremities, fooling the person into feeling overheated.[23]

За 99% „мистерии“ најпаметно е да се примени Occam's Razor, т.е наједноставното објаснување е и најлогично.

Не сум ја видел репликата. Колку што се сеќавам тие го напуштиле шаторот речиси голи, што ја оневозможува оваа твоја теорија. Биле пронајдени подалеку од шаторот, зошто некој би скитал гол на толку голема дистанца ? Јас сметам дека единствена причина за нивната смрт би биле луѓе. Дошле, им се заканиле, ги натерале да се соблечат и ги избркале во шумата. Сите имале по некој мал дел облека, па откако некој ќе умрел ја соблекувале неговата облека и ја делеле. На крај сите умреле од студ. За жената која била пронајдена без јазик, се верува дека најверојатно го има изедено некое животно...

Многу многу чудно случување е Дијатловиот инцидент.

Многу нелогичности и збунувачки траги поради кои неможе да се извади ни приближно сигурен заклучок што се случило.

Мене стварно ме бунат најдените траги од радијација. Ме буни како ги напуштиле шаторите така, кога секој кој оди на таква експедиција е свесен дека не смееш да ја напуштиш својата опрема во никој случај. Тоа го потопува тврдењето за збунувачкото соблекување при хипотермија.

Исто така самиот шатор бил малку покриен со снег што значи дека немало лавина.

Страшен е фактот дека они седеле под дрво два часа на 600 метри од својот камп и премрзнале, што значи дека по никоја цена неможеле да се вратат кај кампот, од некоја причина. На дрвото биле најдени траги како еден член се искачил горе на дрвото за да погледне што се случува кај кампот, што значи имало нешто.

Настрана повредите кои би можеле само од некоја екстремна сила да бидат нанесени, многу ми се нелогични нивните потези кои би се оствариле само при екстремен страв од нешто. Плус не сфаќам како они биле соблечени и во кампот...на -30 никако не се соблака облеката и се спие со чизми.

Многу многу чудно работи се случувале таа ноќ таму.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom