ГРАВ -Против шеќерна болест, Главоболки, воспаление на бубрезите и мочен меур, загноени чиреви, ушни заболувања, крварење од нос, слабост на мочните канали...
Гравот (Phaseolus vulgaris), едногодишно растение, од фамилијата на меунарки, спаѓа во редот на растенија со висока биолошка вредност. Како најпознат и најраспространет претставник од семејството меунарки, гравот е многу застапен во исхраната, во нашата земја.Гравот има извонредно голема калорична вредност (100 гр грав има 143 кал.), како и сите други неопходни биолошки материи: белковини (26%), јаглени хидрати (52%), масти (2,1%), потоа сите значајни аминокиселини, лецитин, калиум, калциум,
Грав против чешање
Килограм бел грав и една дланка рузмаринов лист, варете во 3 л вода. Кога гравот ќе биде готов. процедете го и мачкајте ги мес-тата кои ве чешаат.
Против шеќерна болест
Исецкајте 200 гр грав и варете на тивко 45 мин. Пуштете го да отстои преку ноќ, процедете и пијте на секој половина час по една
чаша.
Направете мешавина од 100 гр меунки од грав и 60 гр листови од боровници. Две лажици од оваа мешавина варете во 3 дцл вода додека не изврие една третина. Пијте два пати дневно пред јадење, по една чашка.
Против главоболка при настинка
Грав се вари со лук. Кога ќе се развари, змечете го и помешајте го со малку маслиново масло и сок од лимон. Co оваа каша се мачкаат слепоочниците.
Грав кај ушни заболувања
Во вода варете 1/2 кг грав. Кога ќе се свари на лонецот ставете поклопец. Гравот се трга на страна и увото се става на отворот на капакот и се пари додека има пареа. цело време главата и лонецот се покриени со голем пешкир, така што потењето ќе биде зголемено.
фосфор, железо. Но, гравот не е снабден со витамини, па зато треба да се користи со намирници