Џорџ Флојд

• Креатор на темата Креатор на темата whatto
  • Време на започнување Време на започнување
kade vide navreda? ti posakuvav na tebe nesto sto spored tebe ne e loso. ocigledno za tebe e ok sto gi ebele po spisok, gi drzele kako robovi, im go ukrale imotot, gi ubivale i sega mozat normalno da si ziveat so niv bez da ima posledici. toa za tebe ako e normalno, nikoj da ne odgovara za toa sto se slucilo, ete togas i na tebe toa neka ti se sluci. eve dojdi kaj mene vo germanija i raboti za mene 30 godini kako rob, vednas ke te "zaposlam" da ne se zamaram so visokive plati. po moznost donesi i tvoja zena i deca ako imas i tie za mene bezplatno da rabotat. ama da gi naucis posle 30 godini da ne im se osvetat na moite deca, da ne bidat kako crncine, sakam tvoite da mi bidat mirni i kultivirani robovi.
Ама океј е кога вие левичарите вашите ги продавате?

ама ова што се дешава ради Џорџ е тотален нон сенс и нема никакво оправдување за истото.
Прво треба на кантар да ставиш колку луѓе всушност мирно протестираат, а од колку доаѓаат проблемите.
Па после можеш да носиш констатации.
Ама на кантар не можеш да ставиш затоа што секој си гледа тоа што сака да си види.
Ќе ти ги покажат на видеа мирните протести?
Секако дека не, нема ништо интересно во нив.

Можеби сум мутав, можеби неписмен, можеби нешто трето, ама барем знам да почитувам туѓо мислење. Мене ми е јасно дека ти си либералец и немам никаков проблем со тоа, знам дека поддржуваш педери, браниш црнци итн итн, ама мора да сфатиш дека некогаш нешто има одредени граници и дека не секогаш твоето мислење е точно.

Споредбата Албанци во ФИРОМ и црнци има метафоричко значење, секако не помислив дека се стварно исти, и по боја на кожа и по однесување. Поентата ми е дека и ние, а и Америте, дозволуваме да ни се качуваат на глава без потреба, наместо да си живеат и функционираат како нормални луѓе. Ете кај нас прост пример ти е вработување у јавни институции каде не се бира квалитетот на поединецот туку се гледа да се исполни одредена квота со Албанци, без разлика на тоа дали тој извесен Албанец е неписмен или доктор на науки. Слично е и во САД со црнциве, се нешто се обесправени, ебате едни мочани Оскари ти се доволен показател, мора да даваат награди на црнци или педери за да не се осеќаат угнетени, а нема везе дали улогата им била како да глумеле во Гигли. Мислам, сфаќаш ваљда што сакам да ти кажам. Брат црнец беше претседател, сериозно збориме за угнетување на црнците во САД? :)

Да, точно е дека биле робови порано, сите треба да бидеме згрозени од тоа, ама тоа не значи дека треба на глава да ни се качуваат сега и во иднина. Еве ти викаш системски се дискриминираат, јас викам не, решение? Пошо пази, ја тргам од фактот дека и ден денес има дегени што замараат за боја на кожа, ама дека се угнетени и обесправени црнците генерално и не сум баш сигурен. Имам милион примери од познаници и роднини за тоа дека црнците се понашаат надмено према белците без никаква потреба па никому ништо. Само проблемот е што кога ќе умре црнец како Џорџ на пример они креваат џева затоа што го имаат тој синдромот на доминантност (приметуваш сличност со Албанците овде, нели?), сакаат да докажат некаква си црна моќ, а уствари се едно обично човечко битие како мене и тебе. Буквално сите права ги имаат како и белците, и пак ќе ти кажам дека генерално црнците во САД не се угнетени и дискриминирани. Знаеш што е комплетна дискриминација на расна основа? Прво и основно да немаат исти права со белците, второ да се сепарираат од останатото население, трето да не им биде дозволено да работат што сакаат итн итн, да не набројувам пошо има многу.

Така да Рики уште еднаш ќе ти кажам поштуем што имаш одреден став, не велам дека не се случува расна дискриминација во САД, секако дека има такви случаи, ама ова што се дешава ради Џорџ е тотален нон сенс и нема никакво оправдување за истото.
Нема точно мислење, ниту граници, има различни погледи. Има и факти. Дека сегрегацијата (која потекнува од робството) до ден-денес има влијание врз начинот на кој што функционира системот е факт, докажано со триста анализи и истражувања. Овие анализи и истражувања нема никад да бидат заменети од муабети на балкански роднини шо се комшии со Еминем у Америка на печаљ, пошто сите имаме по неколку такви.

Оскарите, спортот, музиката, ти се културолошки манифестации. Културолошките манифестации отсекогаш биле први во изразувањето на желбата општеството да фура напред. По принцип, ти ако си сликар у периодот коа црквата била најјака и црташ најбоље фрески на свет, што кур, коа сите го праат тоа, нема да бидеш запамтен од општеството нити истакнат колку оној што ќе провлече нова идеја и ќе рече „еби ја црквата“, сликовито. Во денешен контекст, на оскари и такви манифестации тие луѓе ги добиваат наградите, од овие причини. И споредбата ти е претерана, не е ни до тој краен степен ко што опишуваш, али ајде, знаеме дека има тенденција да се дава приоритет на либерализмот, не може никој да го негира тоа, и нема потреба. Ама има оправдување и причина. Тебе не ти се свиѓа можеби, мене да.

Тоа дека буквално сите права ги имаат како белците, може да ти изгледа така од аспект на твоето опкружување, пошто САД како земја е светлосни години пред Македонија. И колку е далечината поголема, толку ти е тебе од тука полесно да си ги споиш работите и да мислиш дека им е исто. Башка можеби некаде е исто, али САД е огромна земја со 50 states, и популацијата, културата и меѓусебниот однос не е секаде ист за да генерализираме.

Ко што реков, расна дискриминација не е само во поглед на тоа какви легални права имаш, има повеќе фактори. Протестиве се апсолутно оправдани. Џорџ Флојд е повод, причината е подлабока и вриеше одамна, и прашање на време беше коа ќе пукне. Ваков револт е потребен за да се сменат некои работи, пошто со пеење Кумбаја очигледно е дека не се средуваат работите, не е дека не го пробаа тоа више.

П.с: Имај у предвид дека у главно дебатирам и се објаснувам на форумов со луѓе со коишто мислам дека можам да се разберам, не со раја од очигледниот тип, такада ако дебатирам нешто значи почитувам мислење :)

@RickyLFC9 Затоа што знам дека имаш одговор на прашањево, ме интересира дали ќе го дадеш.
Колку белци загубиле живот во граѓанската војна за права на црнците?

@RickyLFC9 Затоа што знам дека имаш одговор на прашањево, ме интересира дали ќе го дадеш.
Колку белци загубиле живот во граѓанската војна за права на црнците?
Ако прифатиме дека граѓанската војна е војна за правата на црнците робови (што е во најмала рака дискутабилно), тогаш одговорот е многу.

Исто многу белци умреле и за црнците да останат робови :)

Ако прифатиме дека граѓанската војна е војна за правата на црнците робови (што е во најмала рака дискутабилно), тогаш одговорот е многу.

Исто многу белци умреле и за црнците да останат робови :)

Добро тоа е твое толкување.
Секоја војна можеме да ја гледаме од повеќе агли и да бараме скриени причини за истата али тоа е друга тема, не е за тука.

Фала на одговорот.

twitter.com/JoLenon_X/status/1268127955999391744?r
Педерите од Украина дадоа подршка.
Нашиве форумски либерали нешто доцнат со светскиве случувања.
Како доцнат... @Anon две тастатури запали...
Автоматски споено мислење:

Да бе, убаво потсети @Ne_sum_ja , кога палеа, кршеа и крадеа жолтите елеци само пофални зборови имаше, бар тука во Македонија, ама тоа беа претежно белци и претежно десно-ориентирани.

Не дека ова што се прави сега е во ред, во секој протест има поединци, агенти провокатори, или едноставо криминалци и бараби кои користат ситуација за лична корист.
Точно така, само што во протест против полициска бруталност, ако се обиде некој полицаец да спречи пљачка и палење со употреба на (опрвдана) сила ќе биде окарактеризирано и нагласено како полициска држава, расизам бла бла бла... што всушност и се случува...

Жолтите елеци кога беснееја, полицијата со сиот потенцијал удри по нив и ситуацијата никад не излезе од контрола... А башка, лајт мотив на жолтите елеци не беше пљачкање и удирање по бизнисите на луѓето (а и на тие протести не се налепија такви опортунисти)... Овде имаме разјарена толпа, која само пљачка што ќе и се даде, па тој е и впечатокот... А тоа е суштинска разлика помеѓу жолтите елеци и овие протести (јас сум со став дека со насилни протести неможе ништо да се смени, па така не ги подржувам ни жолтите елеци). Додуша Европската полиција испаѓа дека е и подобро опремена од Америчката, а и очигледно поспособна да се справи со вакви ситуации.

Последно уредено:
After George Floyd’s death, Black Entertainment Television (BET) co-founder Robert Johnson called for massive reparations for slavery. He floated $14 trillion in “wealth distribution” to “create growth,” but it’s just blackmail.
Following the death of George Floyd and in the context of mass rioting, on Monday, BET co-founder Robert L. Johnson, the first black American billionaire, made the media rounds, calling for $14 trillion in reparations for the descendants of African-American slaves, or nearly $358,000 for every black American, as “atonement” for slavery.
“Now is the time to big,” he says, explaining the mind-boggling sum. “We need to focus on wealth creation… and to do that we must bring the descendants of slaves into equality with this nation.”

358,000 за секој црнец... Абе и да им дадат, кога ќе ги потрошат, пак истото ќе биде :)

Najobri reparations bi bile avionska karta vo eden pravec do Gana.

Прегледај го приврзокот 254177
..... не мислам ни во гана ни во нигиерја ни во кенија ни во ангола ни конго има да ги сакаат....
нека ги пратат на гренланд...

After George Floyd’s death, Black Entertainment Television (BET) co-founder Robert Johnson called for massive reparations for slavery. He floated $14 trillion in “wealth distribution” to “create growth,” but it’s just blackmail.
Following the death of George Floyd and in the context of mass rioting, on Monday, BET co-founder Robert L. Johnson, the first black American billionaire, made the media rounds, calling for $14 trillion in reparations for the descendants of African-American slaves, or nearly $358,000 for every black American, as “atonement” for slavery.
“Now is the time to big,” he says, explaining the mind-boggling sum. “We need to focus on wealth creation… and to do that we must bring the descendants of slaves into equality with this nation.”

358,000 за секој црнец... Абе и да им дадат, кога ќе ги потрошат, пак истото ќе биде :)
Доволно да се овердозираат на што дрога користат...

wtf што е со црнецов зш не ги упуца
страв му е изглеа
на друго видео кај шо го нема он пљачка и тепа и убива
таму се чувствува заштитен со своите гетовци
исто ко кај албанциве кај нас

wtf што е со црнецов зш не ги упуца
страв му е изглеа
на друго видео кај шо го нема он пљачка и тепа и убива
таму се чувствува заштитен со своите гетовци
исто ко кај албанциве кај нас
Не, тоа е пример како треба да се протестира... А ти во исти кош го ставаш и овој тука и тие што пљачкаат и тепаат рандом белци.

А ти во исти кош го ставаш и овој тука и тие што пљачкаат и тепаат рандом белци.
Ај сеа замисли да се сеќаваше на целиот мој прв пост од темава :)
Еве, потсети се.
Револтот на граѓаните секако дека го разбирам но мора да се делува некако за да се смират затоа што не бива ова што се случува.
Ќе повторам, умот ви е способен само за селекција и конфирмација на работите што вие сакате да си ги верувате.
Црно-бел свет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom