Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Аналгин и Кафетин не помагаат, а ова другото што е уствари?
Аналгетик,исто како нив,само од друга фирма веројатно.
Мама ми ги кажа кои се,а ја лично да ти објаснам,не знам.
Али пробај,шо да ти кажам.

Foxy`BuTTerFLY и skrstevsky пробајте упсарин помага за главоболка.Кафетин пробајте доколку имате низок протисок затоа што кафетинот го качува.Аналгинот е веќе добро познат аналгетик а саридонот обично се препорачува за забоболка но исто така е ефикасен и за главоболка.Можете да пробате и лимон излупен со шеќер.Тоа помага при мигрена.

Кој се симптомите на заушки и која терапија се дава ?

Кој се симптомите на заушки и која терапија се дава ?

Заушки или Паротитис (мислам дека така беше стручното име, ако не е така медицинарите на форумот нека поправат :)) е вирусно заболување кое ги напаѓа задушните жлезди (паротитите)., клиничка слика, висока температура, изразена болка позади ушите, отеченост, силна главоболка, црвенило и слично.., може да настанат и компликации и да се прошири болеста на белите дрогови( запаление на плуќата)., најчесто на почеток на оваа болест се укажува на посилна настинка и забоболка., но се работи за заушки.. Оваа болест е вурусна како што кажав, но во превентива се земаат и антибиотици бидејќи болеста го намалува имунитетот, па организмот може да биде нападнат од други бактерии., се земаат силни антипиуретици, а подолго време висока температура може да предизвика стерилитет...
поздрав :)

Ај најбрзо шо може некој да ми помогне, дечкиве дома болни до бесвест ми се милион сирупи пијат и од ниеден фајде нема.....кашлаат до бесфест...длабоко... со талог, а досега пијат- сумамед, слезогал, ларатадин,суббутамол(така нешо беше), алицеф, и па фајде нема од нив :toe:Ај брозо некој чаре да каже се изедов жива неможам болни да ги гледам!:nesvest:

Ако ги боли грло, линкоцил таблети, ама ова обавезно со консултација на лекар или фармацефт затоа што може да предизвикаат алергија.., после пробај со проспан сируп, ми се чини дека и таблети има...

Ако ги боли грло, линкоцил таблети, ама ова обавезно со консултација на лекар или фармацефт затоа што може да предизвикаат алергија.., после пробај со проспан сируп, ми се чини дека и таблети има...

Благодарам за советот, но веќе ги ставив на инјекции, така да спиеа помирно ноќеска:smir:

Сакав да прашам што е стрептокока?

Стрептокока ти едно опасно бактерииште кое знае да си седи и да праи парче во низ органите(бар колку што знам јас) знае и срцето да го нападне ако не се третира благовремено и со соедветни антибиотици и терапии, и ако ја закачиш мора пота редвони контроли за да се утврди со сигурност дека јанема веќе во организмот зошто знае да биде еден период тивка и да не прави никакви компликации, но потоа станува многу страшна, затоа ако имаш проблем со неа одма на лекар и детални испитуавања на крвта.

Стрептокока ти едно опасно бактерииште кое знае да си седи и да праи парче во низ органите(бар колку што знам јас) знае и срцето да го нападне ако не се третира благовремено и со соедветни антибиотици и терапии, и ако ја закачиш мора пота редвони контроли за да се утврди со сигурност дека јанема веќе во организмот зошто знае да биде еден период тивка и да не прави никакви компликации, но потоа станува многу страшна, затоа ако имаш проблем со неа одма на лекар и детални испитуавања на крвта.

абе бев ја прееска ми земаа брис од грло и нос и сеа чекам да видам дали ќе да е тоа :P почнувам да пијам оспен од денес од 1500 и така мислам дека ќе биде вред:smir:

абе бев ја прееска ми земаа брис од грло и нос и сеа чекам да видам дали ќе да е тоа :P почнувам да пијам оспен од денес од 1500 и така мислам дека ќе биде вред:smir:

Оспенот ти го препишаа ? немој да тераш на своја рака, почекај да ти стигне резултатот од брисот и според тоа да ти се утврди каков антибиотик треба да пиеш, не си играј опасна е бактеријата, и ако ти ја најдат(дај боже да не е таа) ќе мораш на секој три до шест месеци да правиш контроли за да се утврди дека навистина ја немаш веќе:smir:

Дали случајно некој знае некоја крема што е против сонцево (нешто како BLACK UP), ама да не е мрсна, бидејќи имам проблеми со акни. Некои ми кажаа за AVENE, ама многу мало паковање е, а и скапо е (900 денари).

draganask напиша:
Која крема за тело и лице е најефикасна за заштита од UV зрачења од сонцево?? Веќе мислам дека не треба да купуваме креми само пред одење на одмор туку редовно да се користи пред излегување надвор! Совет?

Се повеќе од обичните креми на лице ги прават со заштитен фактор 15, како на пример гарние, нивеа и лореал кремите, што е сосема доволно за редовно секојдневно користење. А за на одмор се препорачува да се земаат креми со минимум фактор 30, па дури и со фактор 50 за деца.

Aј луге ако можете помагајте.Синојка фино лепо си легнав да спиам накај 1 саат се додека не се разбудив нокеска у 3 поради неправилно дишење.Имено неможев да земам воздух онолку колку што ми треба.Доколку земев поише од онаа што ми треба душникот одмаа почнуваше да ме стега и да ми ги запира патиштата за воздух.Срцето многу брзо почна да ми лупа..така да едно време неможев да спиам на левата страна од страв да не го потиснам..Пиев вода,пробав правилно да вдишувам и издишувам и бев на тераса демек да ме фати воздух,зашо сум дишела спарен воздух во соба.Ништо не помогна.Једино накај 5 саат,кога правев инхалација со камилица и се напив цефалексин почна да делува и да се подобрува ситуацијата малку.Но сеуште не е подобрена целосно,ме боли грбот,плуката,белите дробови и сеуште срцето брзо ми работи!Помош,ке може ли некој да ми каже што ми е,вчера од памет се извадив

Aј луге ако можете помагајте.Синојка фино лепо си легнав да спиам накај 1 саат се додека не се разбудив нокеска у 3 поради неправилно дишење.Имено неможев да земам воздух онолку колку што ми треба.Доколку земев поише од онаа што ми треба душникот одмаа почнуваше да ме стега и да ми ги запира патиштата за воздух.Срцето многу брзо почна да ми лупа..така да едно време неможев да спиам на левата страна од страв да не го потиснам..Пиев вода,пробав правилно да вдишувам и издишувам и бев на тераса демек да ме фати воздух,зашо сум дишела спарен воздух во соба.Ништо не помогна.Једино накај 5 саат,кога правев инхалација со камилица и се напив цефалексин почна да делува и да се подобрува ситуацијата малку.Но сеуште не е подобрена целосно,ме боли грбот,плуката,белите дробови и сеуште срцето брзо ми работи!Помош,ке може ли некој да ми каже што ми е,вчера од памет се извадив

Да не има нешто врска со твојот потпис? :D:D:D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom