Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Од каде знаеш дека не осетила?

Па претпоставувам дека ако имаш нешто заглавено во грклан ќе ти смета на дишењето, ќе ти предизвикува болка и нема да може туку така да ти стои таму подолго време.

Нешто за болки во стомакот, предизвикани од измрзнатост?

Здраво,нова сум тука ама ве читам одамна само сакам да прашам дали имате совет како да се отарасам од циститов засто и кога не одам во вц т.е кога сум си опуштена и си лежам ме пече малце ве молам за совет поздрав до сите :)

Здраво,нова сум тука ама ве читам одамна само сакам да прашам дали имате совет како да се отарасам од циститов засто и кога не одам во вц т.е кога сум си опуштена и си лежам ме пече малце ве молам за совет поздрав до сите :)
Пиј чај од брусница :)

е тоа се убивам од пиење а дали помагаат апчињата со брусница или тоа што го рекламираат уни фарм ?

Имам проблем со коленово на ногава, дали сум го заморил и после од ладно... Кога мирувам воопшто не ме боли, само на допир коската од страна.
Има ли некој лек за ова а да не се гњавам со физикални терапии?
Од топло болката поминува но не можам само дома да седам и да ставам топли облоги.

Пролет лето, и пак проблем со кивањево. Алергичен сум на дрва/трева.. пијам лентрика, ама нема баш некој ефект.. помагајте, збеснав.. некој ми спомна чај од камилица да пијам демек ? Природно нешо нема ли некоја фора ?

30 степена надвор, мене ми тече нос и кивам 673567 пати дневно -.-

Пролет лето, и пак проблем со кивањево. Алергичен сум на дрва/трева.. пијам лентрика, ама нема баш некој ефект.. помагајте, збеснав.. некој ми спомна чај од камилица да пијам демек ? Природно нешо нема ли некоја фора ?

Loratadin si piel?

Доколку има тумор во/кај хипофизата, дали би се видел на обична (?) компјутерска томографија на глава?
Не го знам одговорот на прашањево затоа што не знам дали компјутерската томографија е онаква default обична и скенира се на глава или може да се „наштелува“ да таргетира одреден дел.
[edit] Се извинувам не е најсоодветно место мојот пост да биде во оваа тема, го замолувам модераторот да го префрли овде. Уствари не знам дали е таа најсоодветна тема.

Последно уредено:
Нешто за болки во стомакот, предизвикани од измрзнатост?
Малце касно одговарам, но и на мене често ми се случува да имам силни болки во стомакот од ладно. Спасот е да ти биде топло на нозете/стапалата и на стомакот. Легни на кревет на грб, свиткај ги ги колениците и ќе помине болката:)

Тоа ти е од алергијата од поленот. Можеш да се посоветуваш со алерголог, но јас покрај уртикаријава се пробав и веќе се знам за алергиите. Насабајле или навечер пиј по едно Аериус, насабајле по две прскања во една ноздра со Риноко или Флексоназа и задолжително пиј си Витамин Ц:)

Доколку има тумор во/кај хипофизата, дали би се видел на обична (?) компјутерска томографија на глава?
Не го знам одговорот на прашањево затоа што не знам дали компјутерската томографија е онаква default обична и скенира се на глава или може да се „наштелува“ да таргетира одреден дел.
[edit] Се извинувам не е најсоодветно место мојот пост да биде во оваа тема, го замолувам модераторот да го префрли овде. Уствари не знам дали е таа најсоодветна тема.
Тумор на хипофизата може дас е види доколку се користи контрастна материја и доколку е голем туморот. Иначе ако веќе се бара тумор во тој дел е боље да се напраи магнетна резонанца.

Лентрика до сега.. ама ај ќе пробам и со лоратадин :D[DOUBLEPOST=1431900880][/DOUBLEPOST]
Тоа ти е од алергијата од поленот. Можеш да се посоветуваш со алерголог, но јас покрај уртикаријава се пробав и веќе се знам за алергиите. Насабајле или навечер пиј по едно Аериус, насабајле по две прскања во една ноздра со Риноко или Флексоназа и задолжително пиј си Витамин Ц:)

Aпчиња, спрејови, витамин ц... некое поедноставно решение има ли :D еве ќе пробам со лоратадин/

Лентрика до сега.. ама ај ќе пробам и со лоратадин :D[DOUBLEPOST=1431900880][/DOUBLEPOST]

Aпчиња, спрејови, витамин ц... некое поедноставно решение има ли :D еве ќе пробам со лоратадин/
Аериусот е нешто слично на лоратадинот, но викаат дека баш е за овакви алергии на полен. Иначе и Лоратадинот е апче, незнам за што го мислиш:confused: Ринокото и Флексоназата помагаат за носот да не ти се затнува, да не те тера на кивање......, а Витаминот Ц се знае за што е:)

Аериусот е нешто слично на лоратадинот, но викаат дека баш е за овакви алергии на полен. Иначе и Лоратадинот е апче, незнам за што го мислиш:confused: Ринокото и Флексоназата помагаат за носот да не ти се затнува, да не те тера на кивање......, а Витаминот Ц се знае за што е:)
Сунѓерче:
1) ФлИксоназЕ е кортикостероиден спреј, не кикирики за да се препишува паушално и без консултација со соодветен специјалист. Тоа што во аптеките го даваат без рецепт, како и секогаш, не е знак дека треба да си го прскаме секое сабајле пред доручек.
2) Тоа што си имал алергија не те прави алерголог, те прави пациент. Тоа што ти е лошо менаџирана те прави или несоодветно упатен пациент или недисциплиниран пациент.
Како што гледам си пиел витамин ц за алергијата, зошто? Да го зајакнеш имунитетот? Алергијата е резултат на премногу активен имунитет. Имунобустерите само ја влошуваат ситуацијата. Воедно што во тек на активна уртикарија, како што се жалеше дека имаш, мора да бидеш на строг режим на исхрана за да не внесуваш работи кои би поттикнале повторно појавување и пролонгирање на алергијата (во тек на активна акутна уртикарија и да не си алергичен на некоја храна која содржи потенцијални алергени, 90% е веројатноста да поттикне нов „напад“ на уртикарија) и што е уште побитно да не се внесуваат дополнителни random лекарства кои не се неопходни - од истите причини.

Штом полените ти прават проблем, подобро да не пиеш чај од камилица. Инаку, не е лек против алергија чајот од камилица, особено не против алергија на полени, може само да си ја влошиш работата.
Убаво ти рече @Dr. Wish лоратадин, летизен, можеш да побараш и Claritin S или Aerius. И можеш да го плакнеш носот со физиолошки раствор и евентуално да ставаш капки Patanol (за очи се, ама се користат и за нос).

Луѓе, престрашен сум. Пак јас.... навикнавте на мене валјда. Овој пат проблемот е навистина сериозен. Под десна цицка под брадавицата длабоко внатре напипав чвор. Не ме боли кога го трлам. Маж сум, 23 години, малце имам повеќе маса. Прочитав на интернет дека рак на градите се јавува и кај мажите, но, поретко. Дали некој знае во Скопје каде да направам ултразвук, мамографија и слично и колку би чинело ? Дали некој имал слично искуство ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom