Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Некое чаре за ладни нозе, нон стоп настинувам ради тоа зимно време? 2 пара чорапи и зимски кондури не помагаат.
Zemaj sekoja vecer cuvaj gi nozete vo topla voda. Staj malku i morska sol. Cuvaj gi taka nekoe vreme i koga ke gi izvadis ne gi brisi neka se isusat taka. Posle zemi pomada za noze i mackaj gi i usput masiraj. Ova bi trebalo da pomogne vaka na cicko mi mu bese.

Со уртикаријава сеуште маки мачам. Доколку не примам Урбазон, лом се правам, но реално не сакам да ме боцкаат со Урбазон зошто е штетно, со оглед на тоа дека веќе ми го даваат една недела.
Сакав да прашам за Декортинот. Го пијам веќе 2-3 недели, а шемата никако да ми ја склопат. Може ли да наштети постојаното пиење на Декортинот?[DOUBLEPOST=1421075124][/DOUBLEPOST]Исто, заборавив.....
Се приближува денот кога треба да го направам алерготестот. Но јас сум под Декортин, Аериус/Лоратадин и кога како под Урбазон и Синопен. Ми рекоа дека алерготестот ќе се прави преку крв, бидејќи така ќе покажело со оглед на тоа дека сум под апчиња, но некои викаат дека резултатите нема да бидат точни.
Ќе покаже алерготестот со оглед на тоа дека сум под апчиња, а тој е преку крв?:)

Последно уредено:
Сакав да прашам за Декортинот. Го пијам веќе 2-3 недели, а шемата никако да ми ја склопат. Може ли да наштети постојаното пиење на Декортинот?[DOUBLEPOST=1421075124][/DOUBLEPOST]

Декортинот е кортикостероид, а кортикостероидите се хормони...Така да, секако е штетно нивно постојано пиење, а посебно за твоиве симптоми некако не ми е логично 2-3 недели да пиеш Декортин, а уште алерго тестот не си го направил...Колку што сум информирана Декортин при акутна состојба го даваат еднократно, но во поголема доза, а при хронични заболувања (автоимуни најчесто) се дава постојано, во помали дози...Пример, моја роднина (девојче 15 год), со јувенилен артритис пие Декортин постојано, затоа што мора иако имунитетот и е направен лом од него и има чести пореметувања во менструален циклус...Ако го прекине веднаш отоци на зглобовите и се јавуваат , ама она пати од хронично заболување...
Така да, иако не е некој јак кортикостероид, сепак е на хормонска база и гледај што побрзо да го прекинеш...Јас сум ептен против ваква терапија, посебно кога на млади го даваат...
Ако сум грешка негде во ова што го кажав , нека ме поправат некои од докторите на форумов...

Закачив некое вирусче, ниту кашлам ниту сум настинат температура стандард 38.5 а грлото жар црвено. Ми препишаа антибиотик аугментин + б6 и комбинација од кафетин колд за да ја симнувам температурата. Знам дека е сезона на срања па некој со исто искуство како моево да сподели совети, не за друго треба да се иде на работа па некако да убрзам постапкава.
Вирусот демек бил опасен и лесно повторлив ....

Декортинот е кортикостероид, а кортикостероидите се хормони...Така да, секако е штетно нивно постојано пиење, а посебно за твоиве симптоми некако не ми е логично 2-3 недели да пиеш Декортин, а уште алерго тестот не си го направил...Колку што сум информирана Декортин при акутна состојба го даваат еднократно, но во поголема доза, а при хронични заболувања (автоимуни најчесто) се дава постојано, во помали дози...Пример, моја роднина (девојче 15 год), со јувенилен артритис пие Декортин постојано, затоа што мора иако имунитетот и е направен лом од него и има чести пореметувања во менструален циклус...Ако го прекине веднаш отоци на зглобовите и се јавуваат , ама она пати од хронично заболување...
Така да, иако не е некој јак кортикостероид, сепак е на хормонска база и гледај што побрзо да го прекинеш...Јас сум ептен против ваква терапија, посебно кога на млади го даваат...
Ако сум грешка негде во ова што го кажав , нека ме поправат некои од докторите на форумов...
Мене ми кажаа дека уртикаријата ми станала хронична од тоа одолговлекување со лековите, па од што се стручни и од што незнаат како да ја сопрат уртикаријата се решија со голема и долга шема на Декортин.
До пред една недела ги земав и по две од еднаш, бидејќи две од еднаш давале ефект на примена инекција. Но се побунив затоа што се хормони, па ајде пак ја менуваат шемата.
Денове сум на контрола, ќе правам алерготест и уште некое испитување, па се надевам дека ќе исчезне некако уртикаријава.
:)

Закачив некое вирусче, ниту кашлам ниту сум настинат температура стандард 38.5 а грлото жар црвено. Ми препишаа антибиотик аугментин + б6 и комбинација од кафетин колд за да ја симнувам температурата. Знам дека е сезона на срања па некој со исто искуство како моево да сподели совети, не за друго треба да се иде на работа па некако да убрзам постапкава.
Вирусот демек бил опасен и лесно повторлив ....

Јас изгледа сум дежурен доктор вечерва... :cool:

Значи вака сега..Имам за почеток три прашања за тебе;
1. Докторот ли ти кажа дека ти е вирус тоа?
2.Имаш ли гној на грлото?
3. Ако одговорот на првото прашање е ДА, тогаш кажи го тој феноменален доктор што препишува антибиотици за вирусни инфекции?

Со антибиотици се лечи искучиво бактериска инфекција (пример гнојна ангина, уринарни инфекции, вагинални итн...) , а вирусната инфекција ќе чекаш сама да си помине, но при тоа можеш да го убрзаш тоа на два начина: прво со јакнење на имунитетот (земај витамини што повеќе, пиј цедени сокови насабајле, земај Ц витамин со продолжено ослободување...) Имуностимулатори е исто така добро да се земаат, но тие даваат ефект малку подоцна (новите на база на чист бета глукан ти се добри) и второ гледај да си ги олесниш симптомите што моментално ги имаш- Кафетин Колд ти е доста добар, за грлото земи Трахисан или Септолете Плус спреј, нос ако ти тече - Оперил за возрасни или Септоаква спрејот ти е добар со морска вода...И повеќе течности гледај и тоа е тоа...

3. Ако одговорот на првото прашање е ДА, тогаш кажи го тој феноменален доктор што препишува антибиотици за вирусни инфекции?

Со антибиотици се лечи искучиво бактериска инфекција (пример гнојна ангина, уринарни инфекции, вагинални итн...) , а вирусната инфекција ќе чекаш сама да си помине, но при тоа можеш да го убрзаш тоа на два начина: прво со јакнење на имунитетот (земај витамини што повеќе, пиј цедени сокови насабајле, земај Ц витамин со продолжено ослободување...) Имуностимулатори е исто така добро да се земаат, но тие даваат ефект малку подоцна (новите на база на чист бета глукан ти се добри) и второ гледај да си ги олесниш симптомите што моментално ги имаш- Кафетин Колд ти е доста добар, за грлото земи Трахисан или Септолете Плус спреј, нос ако ти тече - Оперил за возрасни или Септоаква спрејот ти е добар со морска вода...И повеќе течности гледај и тоа е тоа...
Koleskeee :D

Prvo pomisliv na Gnojna Angina poradi temperaturata sto e tipicna za gnojna angina. Ama posto vika virus toa e drugo 20. Za da namalis temp Shpirt zemi mackaj se. Za lekarstva vitamin C i paracetamol. Usput i vitamin B. A inace ti ova vospostavi deka e Virus ili Doktorot ti rekol? Kako sto kaza mojata draga koleska virus so antibiotik ne se leci :) Sea ako ti gi prepisal lekarstvata doktorot sigurno znael deka ne e virus ili pak dobro ne bil educiran...

1. може и да кажала бактериска сега баш најдобро не се сеќавам :D важно кажа да се пазам за да не се повтори.
2. да, понекогаш ми засметува при дишењето ме голицка при вдишување а се осеќам како грутка да имам и ме тера да поткашлам па со крајни муки исфрлам шлајм. Ова како симптом почна да ми се јавува од влчра пред тоа само температура качував.
3. ...
инаку еве сега станав од кревет горам, се напив антибиотик се напив б6 и кафетин колд, ме влече од петокот и се некако како да се повторува т.е. како да му нема крај .... Да купам ли некој сируп за искашлување? Вака кога ќе се замислам уште гној на ангина ми фали па да умрам од муки, иако се сомневам во ова зашто дома и моите скоро истите симптоми ги имаат само јас најдолго ја влечам температурава.
И да најчудно нешто што го приметив е тепмературата која е изразена околу вратот и грлото а на другите делови од телото сум со нормална температура, освен кога ќе легнам да спијам тогаш ме фаќа секаде. Тука би спомнал и главоболка, а легнам да спијам покрај температура имам главоболка, а ете денес мокрачата ја забележав дека е со многу темна боја.

Последно уредено:
На тренинг ме бапнаа со бокс у глава, позади у мал мозок а мене напред челово ме боли бе :toe:
Не сакав да те цитирам на таа тема. Пред недела дена негде, се акнав убаво при влез у бус (патнички) и додека се качував акнав директно врз горниот дел од главата. Не поминаа 5 минути, почна многу да ме болат синусите и цела глава генерално. Се напив беналгин и ми пројде брзо. Не сум стручен, али онака, си викам да ти пишам, џаст ин кејс. Не сакам да ти пишувам можен мал потрес на мозок, али пробај таблета напи се за главата.

1. може и да кажала бактериска сега баш најдобро не се сеќавам :D важно кажа да се пазам за да не се повтори.
2. да, понекогаш ми засметува при дишењето ме голицка при вдишување а се осеќам како грутка да имам и ме тера да поткашлам па со крајни муки исфрлам шлајм. Ова како симптом почна да ми се јавува од влчра пред тоа само температура качував.
3. ...
инаку еве сега станав од кревет горам, се напив антибиотик се напив б6 и кафетин колд, ме влече од петокот и се некако како да се повторува т.е. како да му нема крај .... Да купам ли некој сируп за искашлување? Вака кога ќе се замислам уште гној на ангина ми фали па да умрам од муки, иако се сомневам во ова зашто дома и моите скоро истите симптоми ги имаат само јас најдолго ја влечам температурава.
И да најчудно нешто што го приметив е тепмературата која е изразена околу вратот и грлото а на другите делови од телото сум со нормална температура, освен кога ќе легнам да спијам тогаш ме фаќа секаде. Тука би спомнал и главоболка, а легнам да спијам покрај температура имам главоболка, а ете денес мокрачата ја забележав дека е со многу темна боја.
Pak na toa me asocira. Odi neka ti zemat bris. Posto ako e ova u rana faza polesno ke projdes. Daj Boze nisto da nemas al neka zemat za svaki slucaj.

3. ...

Да...Гнојна ангина ти е тоа...Продолжи тогаш антибиотикот да го пиеш (ако не се лажам Аугментин-от е на база на Пеницилин) и прави со Бетадин раствор гаргара и со цеден лимон со сол внатре растворена...И многу течности да се разводенува шлајмот...И најубаво да одмараш дома неколку дена...

Веќе 5-6 дена осеќам мала непријатност (некогаш пецкање, некогаш ептен тапа болка) на левата страна од градите и на моменти си го слушам срцето како забрзано чука и како да прелапнува.. што би можело да биде?

Здраво јас имам еден проблем*(?), видов на интернет и се вика Tinea cruris, видов на слики и ми се згрози ама нее толку сериозно, немам појдено на доктор затоа што не верувам дека е многу сериозна работата. Што можам да направам да го снема тоа нешто и за колку време ќе го снема одкако ќе почнам со третманот што ќе го препорачате?

Здраво јас имам еден проблем*(?), видов на интернет и се вика Tinea cruris, видов на слики и ми се згрози ама нее толку сериозно, немам појдено на доктор затоа што не верувам дека е многу сериозна работата. Што можам да направам да го снема тоа нешто и за колку време ќе го снема одкако ќе почнам со третманот што ќе го препорачате?

Па и не е баш проблем на кој не треба да одиш на доктор, не прави терапија на своја рака, најдобро е да одиш кај матичниот и да ти даде упат каде што треба, па сигурно со некои масти + лекови може да се намали/излечи.

Jas ja doprimiv terapijata za anginata doktorkata mi rece sAmo vitAmin c i b kompleks da pijam, no mene recee maci edna misla, dali ke mozam da pijam alkohol vo skoro vreme?

Sent from my ONE TOUCH 4033X using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom