Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
За колку време се опоравува системот Мој термин? Веќе неколку денови, отпрвин немаше термин, после веќе најмалку 2-3 дена системот не им работи. И дали може на друг начин да се закаже за специјалист или мора преку МТ?

Јас пред година имав потреба од приоритетен упут, а системот и беше катастрофа, па и снема струја ... Тогаш матичната се јави во Министерство или ФЗО ( во тој хаос не можам да се сетам точно) на некој број ( веројатно го имаат сите матични) и со мој матичен број, дијагноза и останати податоци директно од таму ми направија упат затоа што имаат увид на се, матичната само го испечати. Што значи опција постои, е сега зависи од вашиот доктор.

Фала @CafeDelMar Не се работи за некој итен преглед или интервенција, но сакавме да ги средиме работите пред зимски распуст за да не се губи од наставата и од екстерното.
Мој термин,е КАТАСТРОФА....
Јас се влечам веќе повеќе од 4 месеци...:(
Анаја, ме подзамисли. Ако е вака, малце без врска ќе испадне пошто и да не е итно, сепак 4 месеци...се што човек планира, му се пореметува. Инаку не ми се допаѓа што чекаш ама таков е лајкот за помош -ми се допаѓа-

Lurtz,искрено незнам од кого зависи...мојот доктор вика дека е немоќен,неможе да ми помогне,наводно ''врзани му се рацете'':(

Lurtz,искрено незнам од кого зависи...мојот доктор вика дека е немоќен,неможе да ми помогне,наводно ''врзани му се рацете'':(
Не е наводно туку навистина им се врзани рацете на докторите. Тоа е тоа, единствен начин да се стигне до специјалист е Мој термин. И за приоритетните упати исто мора преку Мој термин, не може да се испечати никаков упат до специјалист без системот.
@Lurtz eдинствено што останува е да се оди приватно, ако е итна работата.

Не е наводно туку навистина им се врзани рацете на докторите. Тоа е тоа, единствен начин да се стигне до специјалист е Мој термин. И за приоритетните упати исто мора преку Мој термин, не може да се испечати никаков упат до специјалист без системот.
@Lurtz eдинствено што останува е да се оди приватно, ако е итна работата.
Токму така!:(

Ако си им некој роднина/пријател, можат да те убацат у тие 20тина минути преглед што ги имаат за некој друг закажано преку системот мој термин. Инаку, како мислите дека толку чекате и покрај системот "Мој термин" а прегледот ви траел 5 минути (освен заради пиење кафе и евентуални итни нивни ситуации) ? И после се чудат како толку термини се неиспоштувани, односно граѓаниве не присуствувале. Па не им одговара да чекаат месец дена за 5 минути брзински преглед. Си бркаат врски и пак ќе си го обават така брзински прегледот, ама барем побрзо од закажаното.

Не дека ја сум го праела ова, ама имам доста видено.

Значи јас сум машко иам 13-14години и цицките малце ми се подуени и кога ги претиснам ме болат некои викат од пубертетот некои мои другари биле на доктор и им кажале оти д*кале многу некоја дискусија или нешто друго ??

Значи јас сум машко иам 13-14години и цицките малце ми се подуени и кога ги претиснам ме болат некои викат од пубертетот некои мои другари биле на доктор и им кажале оти д*кале многу некоја дискусија или нешто друго ??
Другар, оди на доктор што побрзо, можеби е ништо а можеби е нешто, не сакам ни јас ниту пак никој друг овде да ти кажува за тоа бидејќи ќе ти се направат филмови и ќе размислуваш на најлоша ситуација, а психата има големо влијание врз здравјето на телото, затоа појди на доктор.

Имаш вишок килограми? Мислам дека станува збор за пубертетска гинекомастија, не е ништо страшно само ти играат хормоните. Е сеа можда естетски ти смета ама би требало да се повлече после одреден период, освен ако немаш сериозен хормноски дизбаланс у смисол права гинекомастија па да можеш само со операција да го решиш проблемот. Сепак појди на доктор и направи ехо на градите ке ти каже докторот точно што е. Не е опасно по живот важно.

Татко ми пред месец дена заврши на инфективно поради многу јака пневмонија и некоја бактерија што направи штета на сите органи, но фала Богу се среди се тоа. Од кога излезе од болница е навака натака по болнициве, де рендген на бели дробови, па после ај на ТБЦ, па после ај компјутерска томографија на бели дробови и сега после резултатите од компјутерска томографија, поради некаква сенка го праќаат да направи бронхоскопија. Што е тоа? Се сомневаат на нешто полошо или само поради претпазливост? Додека беше во болница му правеа пункција бидејќи имаше и вода во белите дробови и резултатите од неколку места беа негативни. Што може да се открие со оваа бронхоскопија?

Татко ми пред месец дена заврши на инфективно поради многу јака пневмонија и некоја бактерија што направи штета на сите органи, но фала Богу се среди се тоа. Од кога излезе од болница е навака натака по болнициве, де рендген на бели дробови, па после ај на ТБЦ, па после ај компјутерска томографија на бели дробови и сега после резултатите од компјутерска томографија, поради некаква сенка го праќаат да направи бронхоскопија. Што е тоа? Се сомневаат на нешто полошо или само поради претпазливост? Додека беше во болница му правеа пункција бидејќи имаше и вода во белите дробови и резултатите од неколку места беа негативни. Што може да се открие со оваа бронхоскопија?
На бронхоскопија земаат делче од "сенката" и се праќа на испитување да се утврди за што точно се работи и да отстранат сомнеж дека е најлошото. Доколку се одлучи за бронхоскопија нека не ги чека резултатите од државна, туку материјалот нека го носи приватно. Од државна резултати се чекаат 3-4 недели, приватно една недела максимум.
Eве детално објаснување http://www.novosti.rs/вести/живот_ .506.html:420541-Шта-је-бронхоскопија

п.с. Колку и да и кажуваат доктори дека е безболно и нема ништо да осети лажат. Луѓе кои правеле бронхоскопија викаат дека се осеќале ко свињи на колење :(

Последно уредено:
На бронхоскопија земаат делче од "сенката" и се праќа на испитување да се утврди за што точно се работи и да отстранат сомнеж дека е најлошото. Доколку се одлучи за бронхоскопија нека не ги чека резултатите од државна, туку материјалот нека го носи приватно. Од државна резултати се чекаат 3-4 недели, приватно една недела максимум.
Eве детално објаснување http://www.novosti.rs/вести/живот_ .506.html:420541-Шта-је-бронхоскопија

п.с. Колку и да и кажуваат доктори дека е безболно и нема ништо да осети лажат. Луже кои правеле бронхоскопија викаат дека се осеќале ко свињи на колење :(

лелееееее ... па не ставаат анестезија? :confused:
Чудно ми е сеа што бараат бронхоскопија кога од пункцијата резултатите што беа на онкологија пратени негативни беа. И докторите од прв ден не убедуваа дека не е најлошото и далеку било од тоа :(

лелееееее ... па не ставаат анестезија? :confused:
Чудно ми е сеа што бараат бронхоскопија кога од пункцијата резултатите што беа на онкологија пратени негативни беа. И докторите од прв ден не убедуваа дека не е најлошото и далеку било од тоа :(
Ставаат анестезија, ама може да прокрвари кога поминува сондата :(
Инаку бронхоскопија требале да му прават пред КТ. Направивте ли споредба со снимките од рентген и КТ? Кај кој доктор е?

Последно уредено:
Веќе една недела чувсвувам потешкотија при дишењето, ме тера да земам длабоко воздух за да се издишам убаво. Пред тоа чувствував 2-3 дена болка во градите.

П.С не пушам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom