DAFFY DUCK
Перфекционист
Почитувани форумџии, дане знае некој од медицинарите на форумов како се вика болеста во долниот дел од рбетот (појасот), или ако не се работи за болест, како може да се спречи таа ужасна болка во тој предел???
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Десно, лево или на средина?Почитувани форумџии, дане знае некој од медицинарите на форумов како се вика болеста во долниот дел од рбетот (појасот), или ако не се работи за болест, како може да се спречи таа ужасна болка во тој предел???
Дај повеќе информации...дали болката се шири по ногата? Дали претходно имало повреда или некоја сообраќајка или нешто слично?Возраст, професија...?Кога се јавува болката, дали при седење, наведнување...? Што повеќе информации, толку подобри совети ќе добиешПочитувани форумџии, дане знае некој од медицинарите на форумов како се вика болеста во долниот дел од рбетот (појасот), или ако не се работи за болест, како може да се спречи таа ужасна болка во тој предел???
Хааааа - ја да се пофалам у врска со моите проблеми шо прашуев пред некое време !
Скратени тетиви на двете нозе
Истегнати лигаменти на двете нозе
)
Е сеа , некој да знае добра ординација за лечење ??? Или да си идам у градска со картончиња а ...И да - Начин како да ги зајакнам нозете после терапиите/ултразвучење ау .... пошо после првата терапија (пред некој месец бев на некои терапии али не се долечив од х причини) ?? Пливање ми рекоа било ок ???
Десно, лево или на средина?
Дај повеќе информации...дали болката се шири по ногата? Дали претходно имало повреда или некоја сообраќајка или нешто слично?Возраст, професија...?Кога се јавува болката, дали при седење, наведнување...? Што повеќе информации, толку подобри совети ќе добиеш![]()
Нема потреба за грижа многу.Значи болката е само во средишниот долен дел (мислам дека тој дел се вика појас) и ми се јавува само ако стојам повеќе време на нозе, без разлика дали се движам или само стојам така, значи после 2-3 сати ми се јавува ужасна болка во тој предел. И не, не сум имал никаква повреда ни нешто слично... професијата не ми влијае на тоа, иначе млад сум нецели 20 години имам, а со ова се осеќам ко 48 да имам
Сега ме интересираше како се вика оваа болест (ако е болест) за да можам да барам можни начини за превентива.
Фала, поздрав![]()
Значи секој ден идам на плажа отсабајле да не изгорам и после седам на базен под сенка, вчера појдов еднаш попладне и изгорев на грбов. Екодермот ми се потроши, нешто друго предлог да ставам или да се напијам? Зошто болките уште ги има![]()
Само крпи со ладно кисело млеко ставај на грбот, помага 100%.Значи секој ден идам на плажа отсабајле да не изгорам и после седам на базен под сенка, вчера појдов еднаш попладне и изгорев на грбов. Екодермот ми се потроши, нешто друго предлог да ставам или да се напијам? Зошто болките уште ги има![]()
Значи болката е само во средишниот долен дел (мислам дека тој дел се вика појас) и ми се јавува само ако стојам повеќе време на нозе, без разлика дали се движам или само стојам така, значи после 2-3 сати ми се јавува ужасна болка во тој предел. И не, не сум имал никаква повреда ни нешто слично... професијата не ми влијае на тоа, иначе млад сум нецели 20 години имам, а со ова се осеќам ко 48 да имам
Сега ме интересираше како се вика оваа болест (ако е болест) за да можам да барам можни начини за превентива.
Фала, поздрав![]()
Нема потреба за грижа многу.
Најдобро е уште денес да отидеш до матичен лекар и да побараш упут за рендген. За секој случај направи снимка на лумбална кичма.
Долно грбна болка. Ќе помине, пак може да се јави, пак ќе помине ... Доколку болката ти пречи или е прејака,можеш да земаш аналгетици, ама секако консултирај се со лекар.
При спиење на грб пробај да ставиш перница под колената, за релаксација на мускулатурата во тој дел, или доколку спиеш странично, постави ја перницата меѓу нозете. Масажички може многу да ти помогнат.Нема лошо да ти дојдат. И некои лесни вежби. http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=143129 овде има примери за тоа кои вежби се добри ,кои не.
Пиши пак за да знаеме како поминал прегледот на лекар
Позз
Без да те прегледа лекар, и да се направи снимање неможе да се знае што точно е проблем, задолжително посети лекар, во тој дел се сместени нервите од лумбалниот плексус, тие ја инервираат целата долна половина од телото, доколку боката се шири низ ногата на пример можен е проблем со ишијадичниот нерв, вие не потенциравте за што се работи но како и да е посетете лекар...И јас се надевам дека не е ништо страшно ама ова ми е вака веќе извесен подолг период, така што морам да барам некое чаре бидејќи болката многу ми пречи во работата (по 5-6 саати на нозе сум секој ден а после третиот саат умирам...)
Сега купив и едно мало книже "Болки во 'рбетот" од Тамара Светлова и има некои вакви слични вежби по природен пат, исхрана и совети, па се надевам дека ќе помогни и тоа колку толку...
Како и да е прегледот на лекар од што се плашев најмногу, изледа ми е неизбежен, ме убедивте
Иначе фала ви ептен дечки, стварно сте биле добри за овие работи, останете ми во добро здравје!!!
![]()
Дијабетис може да предизвика проблеми со видот, катаракта, глауком, ретинопатија, но не и отекувањево. Ме чуди тоа што не сака да посетува очен, со оглед на тоа дека бајаги сериозни проблеми на очите можат да настанат при дијабетис, мора редовно да проверува очен притисок и сл.Вака едно прашање.....Имам блиска роднина кој има шеќерна болест....Сега и се јавија проблеми со очите....т.е.десното око е отечено и ја боли и на поглед изгледа помало од другото око.Изгледа како полека очниот капак да се затвара...Имам читано дека од дијабетисот може да се јават проблеми со очите....И тешко можам да ја натерам да оди на доктор,ми вели дека е пролазно...Знаете нешто во врска со ова?Дали е нешто сериозно...)
ne sum doktor ama od ona mene sto mi se imase sluceno mislam deka imas simptomi na isijas odnosno od prehlada se javuja bolka kaj polovinata treba da pripazis posto mene me ima fateno ednas ne mozev da se dvizam taka da pazi na polovinata od prehladaФала, поздрав![]()
ponekoga[ retko mnogu 1 ili 2 pati vo godinata osejkam golema bolka vo okoto sto moze da bide toa