Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Не, се јавив кај стоматолог ми рече да спадни отокот па да одам. Еве денес се разбудив со поголем оток, ми шири накај окото. Наместо да спадни од антибиотикот тоа шири. Дали има врска тоа што пијам кетонали, да не им го намалува дејството на антибиотикот ?
Не, оди да ти го отвори забот и да го остави отворен, ни лек ни ништо, он ќе си се издренира и со антибиотикот ќе спадне отокот.
После јадење обавезно со чачкалица ќе прочепкаш за да извадиш храна ако има заглавено.
Така затворено нема од кај да се дренира и нормално дека ќе се дуе. За кој заб се работи?

Не, оди да ти го отвори забот и да го остави отворен, ни лек ни ништо, он ќе си се издренира и со антибиотикот ќе спадне отокот.
Така затворено нема од кај да се дренира и нормално дека ќе се дуе. За кој заб се работи?
6 -ка уствари не е ни заб за корен станува збор

6 -ка уствари не е ни заб за корен станува збор
Tоа е, од кога ќе се смири, вадење. Немој да мислиш дека ако се смири и толку е, завршена работата.
Вадење, пошто пак ќе те фати кога тогаш со уште поголема штета.

Tоа е, од кога ќе се смири, вадење. Немој да мислиш дека ако се смири и толку е, завршена работата.
Вадење, пошто пак ќе те фати кога тогаш со уште поголема штета.
Зошто да го вади?
Можеби ќе се излечи, па ке стави колче во коренот и ке си направи вештачки заб.

Зошто да го вади?
Јас од искуство кажувам, такви заби што имале толкава инфекција тешко да се излечат.
Ако сака нека проба, на крај краева и самиот доктор ќе процени.

Да беше фронтален заб или премолар, ќе се направеше апикотомија и ќе се ставеше колче, на молари тешко тоа.

Зошто да го вади?
Јас од искуство кажувам, такви заби што имале толкава инфекција тешко да се излечат.
Ако сака нека проба, на крај краева и самиот доктор ќе процени.

Да беше фронтален заб или премолар, ќе се направеше апикотомија и ќе се ставеше колче, на молари тешко тоа.
За вадење е, нема шанса да се излечи, голема инфекција е нема спас освен вадење. Само да спадни отокот оти цела глава накај окото ми потече, устата не можам да ја отворам за да каснам нешто, само супа јадам а пијам еден куп лекарства(n)

За вадење е, нема шанса да се излечи, голема инфекција е нема спас освен вадење. Само да спадни отокот оти цела глава накај окото ми потече, устата не можам да ја отворам за да каснам нешто, само супа јадам а пијам еден куп лекарства(n)
После тоа кога ќе заврши размислувај за ставање на имплант на тоа место (ако има услови односно ако инфекцијата не направила голема штета на коската) и вештачка коронка врз него, најдобро решение ти е, ако се фати со коска ќе го имаш за век и веков, ем ќе ти служи како стабилен носач за евентуални мостови во понатамошниот живот кога ќе изгубиш и други заби :)

Каде направив споредба со Европа? Цитирај ме.

Споделив тоа што читав. Убаво си пишува дека Африка се справила многу подобро од тоа што се очекувало од самиот контитент.

Види, не знам што е проблем. Африка или Европа, небитно е. Ако има нешто за пофалба, треба да се пофали. И обратно, ако има нешто за критика, да се искритикува.

https://www.wired.co.uk/article/covid-19-africa
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-africa-54418613

Ako ne pravis ti, eve jas ti pravam sporedba i ti pokazuvam kolku golema laga e deka afrika voopsto i nekako se spravila so korona krizata. Momentalno se najrelevantni i najsigurni EU brojkite i se realen pokazatel za samiot virus i negoviot potencijal.
Muabetov frci kako muabetite so toa kako Kina odlicno se spravila so krizata. Mislam, onaa Kina koja gi ubivase svoite lekari i cela nauka so cel da se glorificira nivniot retardiran komunizam.

do koga po mene dalmi ke mavaat,
popladnevo-vecerva vnukot 17,5 godini (go udri slog) padna doma race i noze gi trese bez kontrola,oci cudni,nema govor, viknavme brza pomos,brzo dojde,mu stavija inekcija i si zaminava,utre ke pominela domasna poseta. Sega pred malku bev pak,uste lezi,mrda so nozete pomal intenzitet,no ne zbori ne odgovara nisto,

После јадење обавезно со чачкалица ќе прочепкаш за да извадиш храна ако има заглавено.
... клиндамицин се дава како антибиотик при инфекција и оток на заб? и зошто не е ординиран chymoral поради оток?

Ja викам, фала ви на сите што давате совети на луѓе овде. Без сарказам.
Фала им и на тие кои порано, пред вас, истото го имаат правено на темава.

do koga po mene dalmi ke mavaat,
popladnevo-vecerva vnukot 17,5 godini (go udri slog) padna doma race i noze gi trese bez kontrola,oci cudni,nema govor, viknavme brza pomos,brzo dojde,mu stavija inekcija i si zaminava,utre ke pominela domasna poseta. Sega pred malku bev pak,uste lezi,mrda so nozete pomal intenzitet,no ne zbori ne odgovara nisto,
... мора на специјалист невролог да идете, не е решение брза помош и домашна посетa ако не се знае што му се случи, може некои епилептични напади...може свешто да биде ...ситуацијата ви е хитна, веднаш мора на невролог специјалист!

... клиндамицин се дава како антибиотик при инфекција и оток на заб? и зошто не е ординиран chymoral поради оток?
Ние во ординација даваме амоксиклав пошто имаме успех со него, а кај потешки инфекции комбинација од два антибиотика. Химоралот ништо нема да помогне сега, само треба да се отвори забот и да се продолжи антибиотикот и ќе се спадне отокот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom