Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата Креатор на темата ViM
  • Време на започнување Време на започнување
За првото точно е дека може монетизација, но тоа би значело пад на курсот, пад на денарот, зголемување на надворешниот долг, платно-билансни проблеми, губење на девизните резерви, политика нестабилност, висока инфлација. Ако на ова го додадеме и психолошскиот фактор на луѓето кој сам по себе би предизвикал системска банкарска и економска криза мислам дека никој нема да посегне по монетизацијата како инструмент.
За Аргентина моментално не е проблем со ликвидноста на државата туку некоја пресуда во полза на некои хеџ фондови во САД, според која Аргентина треба да им исплати огромна сума на пари (државата тоа го одбива), а се додека овие средства не бидат исплатени нема дозвола да ги исплаќа останатите доверители.
Vo osnova e taka no samo nema da dojde do zgolemuvanje na nadvoresniot dolg tuku namaluvanje... za ovoj slucaj vo argetina ne sum bas informiran povekje se znam za krizata od pred destina godini.

Izvini ama moze kje zvucam grubo....ama za prezivuvanje 30 dena dovolni se 20 denari tolku cinata 2 kubici voda hrana ne ti treba covek moze da prehivee 30 dena samo na voda. A sto e "normalen" zivot toa zavisi kolku si "normalen" za ostatokot na opstestvoto i negovite svakjanja za "normalnost". vo osnova se raboti za psihosocijalen fenomen i zavisi od psihata i opstestvoto. Ova e najnaucno i najtocno objasnuvanje.
Brat ako treba da prezivuvam ke se prijavam na nekoja emisija.Vo Mk ostanaa samo"normalnite"
E sega ako si tatko so 2 deca moze ke gi ucis decata kako odi toa so 20 denara

Резервациите се само пресметковна категорија со која банката однапред книжи загуби за кои постои можност во иднина да се случат. Само по себе не значи дека тоа по дефиниција се лоши заеми, туку резервациите се издвојуваат дека се задолжителни со закон и со регулативата на НБРМ (освен за т.н. безризични ХВ).
Кога банката даде 1 милион евра на некоја компанија која според ризичноста е сместена во група која бара 20% резервации веднаш книжи 200к загуби иако всушност не изгубила ни евро. Дури и кога компанијата корисник на заемот пропадне банката враќа дел од стечајната маса, па и оттука загубата не е еднаква на дадениот кредит.
Понекогаш банките намерно ги пумпаат резервациите со цел да го одложат оданочувањето на добивката ако сметаат дека во иднина ќе имаат финансиски бенефит.
Оттука гледањето на синтетизирани показатели како добивка или загуба без нешто што се нарекува анализа на финансиски извештаи и што е побитно преземање на акции и донеување одлуки врз таа основа според мене е нон сенс.
Или на пример банката дала 1 милион, не прокнижила никакви резервации, односно дури кога изгледите се веројатни дека нема да ги наплати своите побарувања т.е. веќе прогласен банкрот и тогаш книжи загуба 1 милион...

Да, стечајна маса во столици, бироа, извозени комбиња кои скапуваат по магацини или пак стари хангари... Затоа и недвижностите ги отпишуваат со 25%.

Се си има свое...

А не сум сигурен, банките се оданочуваат на добивката или непризнаените расходи?

Vo osnova e taka no samo nema da dojde do zgolemuvanje na nadvoresniot dolg tuku namaluvanje... za ovoj slucaj vo argetina ne sum bas informiran povekje se znam za krizata od pred destina godini.

Напротив, девалвацијата на денарот значи зголемување на надворешниот долг.[DOUBLEPOST=1407971778][/DOUBLEPOST]
Или на пример банката дала 1 милион, не прокнижила никакви резервации, односно дури кога изгледите се веројатни дека нема да ги наплати своите побарувања т.е. веќе прогласен банкрот и тогаш книжи загуба 1 милион...

Да, стечајна маса во столици, бироа, извозени комбиња кои скапуваат по магацини или пак стари хангари... Затоа и недвижностите ги отпишуваат со 25%.

Се си има свое...

А не сум сигурен, банките се оданочуваат на добивката или непризнаените расходи?

1. Законски мора да издвои (сметководствено) резервации.
2. Како и секое правно лице данок се пресметува на добивката. Резервациите не се непризнаени расходи.

Напротив, девалвацијата на денарот значи зголемување на надворешниот долг.[DOUBLEPOST=1407971778][/DOUBLEPOST]

1. Законски мора да издвои (сметководствено) резервации.
2. Како и секое правно лице данок се пресметува на добивката. Резервациите не се непризнаени расходи.
1. Не знам зашто ми повторуваш нешто што веќе го знаеме и дефиниравме, јас само ја дадов и приказната од другата страна, кога расходите можат и да бидат потценети наместо преценети.

2. Се пресметува данок на добивка на даночна основа: непризнаение расходи и помалку прикажани приходи.
III. ДАНОЧНА ОСНОВА
Член 8
Основа за пресметување на данокот за соодве
тниот даночен период претставува износот на
непризнаените расходи и помалку искажаните приходи.
Сметководствената бруто добивка се утврдува спор
ед прописите за сметководство и воспоставените
деловни политики и практики. Сметководственат
а бруто добивка за од
реден даночен период,
намалена за данокот платен на основата од ставот 1 на овој член, подлежи на оданочување само во
случај на нејзина распределба во вид на исплати за дивиденди и други исплати од добивката.
Основа за пресметување на данокот од ставот 2 на
овој член, претст
авува износот кој се распределува
односно исплатува во вид на дивиденди и други распределби од добивката.

ај некој запознаен подобро со каматите и орочување да сподели мислење за сума од 30 000 E каде во која банка е најголема каматата и најдобра (годишна) на период од 3 - 5 години.

Мислам УНИ банка. Помалите банки секогаш имаат поголеми камати. Дека сума е 30к види може некоја договорна и поголема да биде.

Гледам дека Халкбанка има добри камата за штедење, на краткорочните депозити е најдобра од сите банки... Да не има некој лош збор за таа банка?

Гледам скоро сите банки наплакаат по 15-20 ден трошоци за одржување на сметка месечно. Незнам како е во Халкбанка, ама досега најдов само во Стопанска дека нема ако штедењето се стави на книшка... Во право ли сум?

15-20ден. се однесуваат на трансакциска сметка.
Инаку Халкбанка е добра банка.

централна кооперативна банка една од банките со повисоки камати, денеска ми се разорочи депозит, 61 000, неверојатни 200 денари камата за 3 месеца, не е нормално ова, во прокредит банка, па го намалија до 0.5 % за орочени на 3 месеца, на времето беа 9 %

централна кооперативна банка една од банките со повисоки камати, денеска ми се разорочи депозит, 61 000, неверојатни 200 денари камата за 3 месеца, не е нормално ова, во прокредит банка, па го намалија до 0.5 % за орочени на 3 месеца, на времето беа 9 %
Не верувам дека биле 9% на 3 месеци. Може на година дена да биле.

Не се орочуваат пари на таков краток период, вложи ги во нешто или стави си ги во банка нека стојат неорочени ако не ти се планирани за повеќе години заштеда*камата, а и сумата е мала не ти се исплати.

Не верувам дека биле 9% на 3 месеци. Може на година дена да биле.

Не се орочуваат пари на таков краток период, вложи ги во нешто или стави си ги во банка нека стојат неорочени ако не ти се планирани за повеќе години заштеда*камата, а и сумата е мала не ти се исплати.
Tolku bea 9 posto godista kamata na oroceni 3 meseca sigurno ne tropam bez veza, zosto pedantno si cuvam se do sega vo bankite sto imam orocuvano, godisna kamata vo alfa banka, imase i 13 % godisno, ti zboruvam vo ekot na krizata, trka bese koja banka da dade pogolema kamata. ama sto e toa e, me strav da investiram vo bilo sto, zatoa se e po bankive, raspredeleni se vo site banki, pogolemi sumi, kade sto ima fiksna kamata, a ovie pomalive sumi vo drugite banki, kade sto sekako gi razorocuvam, preorocuvam, dodavam, vadam..i taka

Tolku bea 9 posto godista kamata na oroceni 3 meseca sigurno ne tropam bez veza, zosto pedantno si cuvam se do sega vo bankite sto imam orocuvano, godisna kamata vo alfa banka, imase i 13 % godisno, ti zboruvam vo ekot na krizata, trka bese koja banka da dade pogolema kamata. ama sto e toa e, me strav da investiram vo bilo sto, zatoa se e po bankive, raspredeleni se vo site banki, pogolemi sumi, kade sto ima fiksna kamata, a ovie pomalive sumi vo drugite banki, kade sto sekako gi razorocuvam, preorocuvam, dodavam, vadam..i taka
Јас те разбрав 9 на 3 месеци, затоа и споменав 9% годишна.

Банките ти се сигурни кај нас, немаш гајле. Прво владава ќе пропадне па НБРМ.
Не ти се исплаќа на овие камати да орочуваш и да им ги даваш на банките онака гага пари да прават. Неорочени чувај ги ќе се најдат.

Leandra, mozes da gi razorocis koga sakas, taka pisuva i vo dogovorot, a i isprobano e duri i na godina dena ako gi orocis, a gi izvadis po eden mesec nema nikakov problem, ti presmetuvaat kamata po viduvanje, a neznam kolku si zapoznaena, momentalno ima depozit vo prokredit, mislam deka se vika stedna smetka, ne gi orocuvas ti stojat na kniska i mozes da gi izvadis koga sakas, a davaat kamata kako za da se oroceni, megutoa, zemajki go vo predvid ovoj veleski mentalite, sepak smetam deka ne e pametno da stoi se vo edna banka, bez razlika na toa dali imaat dolznost da molcat za iznosot na depozitite i pravoto na privatnost. znam deka se sigurno za procredit citav deka 50 % e sopstvenost na germanskata drzava. ako e vistina toa sto go pisuva :)...a i drugite mislam...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom