Детерминизам

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Во тој случај, не ми се допаѓа детерминизмот.
Тогаш ние сме актери што го живееме животов според некое сценарио.
Слободна воља ич немаме, не сме одговорни за себе и своите постапки.
Повеќе ми се допаѓа прагматизмот.
Која е разликата меѓу имање слободна воља и играње улога која не знаеме дека ја играме? И во двата случаи имаме илузија на слободна воља.

Ne uspevam bas da ja uocam razlikata pomegju toa sto go narekuvas fatalizam i ova drugoto.

[/URL]
Go spomenav Laplace-oviot determinizam na pocetok, no i Haisenberg-oviot princip, koj sto go porazi i go isfrli od dneven red determinizmot. :toe:

Да сега ја читав првата страна,исфрелен е од дневен ред,но не значи и успешно побиен.

Абе оваа теоријава не е лоша иако не се согласувам со неа.Човекот е уметник на својот живот.Тој може да стане професор,наркоман,монах,спортист.Не постои нешто што може да го контролира животот на човекот освен самиот тој.Овој начин на живот го превземаат(според мене) луѓето што незнаат или немаат сили да ја досфират музиката на животот.Сигурно и мене понекогаш кога нешто нема да ми оди од рака или неможам да најдам нешто си викам ај сигурно е за подобро да не го најдам но тоа е моја одлука и ако сакам да продолжам да го барам ќе го најдам но нема да бидам толку среќен како тогаш кога нема да го најдам.Затоа и универзумот го крие тоа од мене.

И до кога....има ли Универзлустрација???

Преземи нешто-медитирај,знај дека незнаеш дали универзумот крие ил не

.Сигурно и мене понекогаш кога нешто нема да ми оди од рака или неможам да најдам нешто си викам ај сигурно е за подобро да не го најдам но тоа е моја одлука и ако сакам да продолжам да го барам ќе го најдам но нема да бидам толку среќен како тогаш кога нема да го најдам.

Може поопшироно??

Која е разликата меѓу имање слободна воља и играње улога која не знаеме дека ја играме? И во двата случаи имаме илузија на слободна воља.
Во првиот случај разликата е што имаш непредвидли-индивидуи(се смета мал процент)......повеќе.

во вториот слуачај-учите реално-прежаиавеан да пренесе.
аа
.Сигурно и мене понекогаш кога нешто нема да ми оди од рака или неможам да најдам нешто си викам ај сигурно е за подобро да не го најдам но тоа е моја одлука и ако сакам да продолжам да го барам ќе го најдам но нема да бидам толку среќен како тогаш кога нема да го најдам.

но тоа е моја одлука и ако сакам да продолжам да го барам ќе го најдам но нема да бидам толку среќен како тогаш кога нема да го најдам.

И еамоции Лаплас Demon.

Браво........ентитету семоќен...даај кажи некоја фиксна ,кец у кец и два Х-а??

И муабет,таман.

Позитивен впечаток,малце по тоа пелистер е.....али размислува-не е амеба...

Има неколку слични теми, но не и со ваков директен наслов.

Детерминизам претставува филозофско учење кое верува дека сите нешта се каузално повразни меѓусебно без ралика од каква природа се. Тоа грубо (како максимална крајност) би значело дека се` на светот е веќе одредено во кој правец ќе се движи а ние немаме никаква моќ да одлучуваме сами за своите постапки. Деталите ќе ги разглобуваме во од...

Се пронаоѓате себе си во идејава?

Многу се пронаоѓам. И понатаму сметам дека човек секогаш треба да го дава најдоброто од себе, само прашањето е како! Интуицијата е добар начин, тоа е како да се препуштиме себеси да бидеме само посматрачи на самите себеси. Се што сум планирал свесно, со свои мисли, дури и кога тие биле наизглед најдобри и најубави, се се покажало избрзано, исфорсирано, а неретко и ме укочиле таму каде што сум требало да реагирам. Ма какво ретко...
Најдоброто од нас е интуицијата, воопшто да не се замараме како ќе реагираме, само да бидеме спремни. А дали веќе постои сценарио или не по кое сигурно ќе одиграме најмалку треба да не загрижува, немаме моќ над тоа.

Okey, jasno e sega, iskren da bidam ne mi bese celosno jasen konceptot fatalizam.

Za boldiranoto: ne sum bas siguren deka vo determinizmot se dopusta slobodna volja. Znaes, slobodna volja znaci deka i posledicata moze da bide razlicna, ne tocno i precizno predodredena. So toa vekje smetam deka se izleguva od ramkite na determinizmot. Mozebi slobodna volja bi mozela da ima samo prvata pricina, a se potoa da tece spored zakon.

Знам, звучи малку контрадикторно и конфузно, ама детерминизмот не става сомнеж у валидноста на сукцесивноста на настаните и таа некоја си взаемна врска или зависност на појавите.

Ама поентата е шо уствари постојат два вида детерминизам, механицистички и дијалектички. Механицистичкиот е тој радикален и строг детерминизам шо се поистоветува со фатализам поради крајната едностраност и законитост у функционалната егзистенција на стварите, а дијалектичкиот е далеку покомплициран (барем според мене), пошто у неговиот концепт има цела хиерархија определености у принципите на функционирање од првата и строга законодовност па се натаму каде шо се допушта разна определеност на појавите.

И до кога....има ли Универзлустрација???

Преземи нешто-медитирај,знај дека незнаеш дали универзумот крие ил не

Може поопшироно??

Во првиот случај разликата е што имаш непредвидли-индивидуи(се смета мал процент)......повеќе.

во вториот слуачај-учите реално-прежаиавеан да пренесе.
аа

[/color]
И еамоции Лаплас Demon.

Браво........ентитету семоќен...даај кажи некоја фиксна ,кец у кец и два Х-а??

И муабет,таман.

Позитивен впечаток,малце по тоа пелистер е.....али размислува-не е амеба...
PS2 rage here.Ништо не те разбрав ај пополека малце прашање по прашање вака ќе дојде до краток спој тачно пред нова година.:vozbud:

Во контекст на темата, и моето сеќавање за една документарна емисија за Ајнштајн каде што се говореше дека тој се обидел да постави теорија на веројатноста (колку што разбрав на предвидливоста), и да влијае на работите (да стане еден вид на Господ).
Исправете ме ако сум во заблуда или пак далеку од темата.

Па прилично е голема разликата да играш улога, зашто тоа би значело дека твоето постоење нема никаква значајност, а ако имаш слободна воља-изборите кои ги правиш во животот некако влијаат врз судбината на се/секој, така што можно е поради твоја мала постапка-некој да го измени светот драстично.
Ама да, во двата случаја е илузија и предпоставка.
Не ми се допаѓа како и да е.

Абе оваа теоријава не е лоша иако не се согласувам со неа.Човекот е уметник на својот живот.Тој може да стане професор,наркоман,монах,спортист.Не постои нешто што може да го контролира животот на човекот освен самиот тој.Овој начин на живот го превземаат(според мене) луѓето што незнаат или немаат сили да ја досфират музиката на животот.Сигурно и мене понекогаш кога нешто нема да ми оди од рака или неможам да најдам нешто си викам ај сигурно е за подобро да не го најдам но тоа е моја одлука и ако сакам да продолжам да го барам ќе го најдам но нема да бидам толку среќен како тогаш кога нема да го најдам.Затоа и универзумот го крие тоа од мене.

Ете-пошироката слика-Нели си алхемичар,а овде излеваш Детерминист.

То ме разбираш??

Па прилично е голема разликата да играш улога, зашто тоа би значело дека твоето постоење нема никаква значајност, а ако имаш слободна воља-изборите кои ги правиш во животот некако влијаат врз судбината на се/секој, така што можно е поради твоја мала постапка-некој да го измени светот драстично.

И во двата случаи имаме влијание врз судбината на индивидуите,но еден случај ееее...предвидлив.

зашто тоа би значело дека твоето постоење нема никаква значајност

Не.

Ете-пошироката слика-Нели си алхемичар,а овде излеваш Детерминист.
Зар тоа е детерминизам?Ако нешто не ми оди од рака универзумот сака да ми укаже дека тоа што го правам не треба да биде направено.Одлуката дали ќе го направам или не е моја и само моја.

Разликата е голема, да, но од објективна, надворешна гледна точка. Ако можеш да набљудуваш од надвор и да утврдиш дали има слободна воља или илузија на слободна воља, тогаш постои разлика. Но од човечка гледна точка не постои, можеме да веруваме во слободна воља без разлика дали таа навистина постои или не. И се разбира, тука е и факторот на човековото его кое нема да ја прифати идејата дека постои можност самото да е однапред скриптирано.

Зар тоа е детерминизам?Ако нешто не ми оди од рака универзумот сака да ми укаже дека тоа што го правам не треба да биде направено.Одлуката дали ќе го направам или не е моја и само моја.

Никој ништо не се обидува.

Се е Детерминирано.

Изгледа детерминирано е некои да ја бараат смислата на животот а некои да го, actually, живеат.

Aww, па колку сте само специјални! Дел сте од поголемиот веќе-скроен план на господ, универзумот, шотијазнам.
Фина илузија. Уствари, фин мотиватор.

Детерминизам-лат.determinatus=определено,ограничено.
Мислата дека се што постои, настанува и исчезнува законски, како резултат на одредени причини се јавува уште во античко време. Детерминизмот е философско учење за сеопштата каузалност на природните,општествените и психичките појави. Сеопштата поврзаност на сите настани е основен, појдовен став од кој се изведуваат сите детерминистички теории.Основните заклучоци на детерминизмот се: постоењето на строга законитост во целокупната стварност, отфрлувањето на било каква случајност или независен настан и одрекувањето на слободна волја.
За француските материјалисти, природата била несогледлив синџир на причини и последици кои непрестајно произлегуваат една од друга. Додека случајни ги нарекуваме оние појави, чии причини не ги знаеме.

Во секојдневниот живот изразот "секое зошто, си има свое затоа", или "се има свое", обично на народот му служи за да се намалат маките во некоја тешка ситуација или пак да се надева дека постојат некои скриени ( оправдани причини ). Понатаму со истиот израз се оправдуваат некои свои недолични постапки. И како трето кое последно време често го приметувам, луѓето овој народен израз го користат за да можат да си објаснат некое туѓо мистериозно однесување,а за кое сметаат дека е однапред смислено за дотичната личност да има некоја корист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom