Десет денари за благослов

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Еднаш чекав на семафор, бев 3 - от или 4-от по ред и видов има питачи, спремам ситни пари и оп ме прескокна затоа што имав канта кола, и така не сум дал од тогаш на питачи и денеска возам понова кола од пари собрани од тие ситни пари, верувајте или не :rolleyes:

Мајку им никој нејќе да работи ке се тетрави да му дадеш пари и он или ракија или цигарите у уста и после оди дај.Не давам а за јадење не ги одбивам што имам ке им дам ако заѕвони на врата или ако тражи да му се купи.Имаше случка на мојата тетка пријателка налетала на некој што питачи и овој дај за леб цело време моли и ова отиде и купи леб и му дава а тој место да се заблагодари зел го фрлил и опцул е после оди давај.На Табановце летоске имаше исто случај кога една фатија имаше собрани 150 или 200 евра што им оставале овие туристиве ситни по евро по пет.Научени се они да им даваат и не им се работи секој да остави по 10 ден или нешто повише тие не се испод 200 ден што гледано не е мала работа некој за тие пари работи од утро до ноќ.
Само будала и прост ке верува за благослов од овие џаболебари демек ако не му дадеш лоша среќа нит си го тепал нит си убил некого од неговите блиски нити пак зло му имаш нанесено па да те страв затоа баталете суеверија.

На тетка и пријателка и од вујко на Табановце ова на суд не се прифаќа.

Него сериозно дали вие лично имате видено да го фрли питачот лебот во канта што сте му го купиле, а не некој некаде нешто се случило.

Прво не можеш да генерализираш, да ги ставаш сите во исто кош, зато што не се сите тие јадни души исти. Во некоја нормална земја можеш да претпоставиш дека се мрзи, алкохоличари и сл...ама кај нас нормални работи не важат. Можеш да му дадеш пари и поради благослов, да си ја испереш совеста, ама може и затоа што помагаш некому, без разлика на тоа дали со тие пари таа јадна душа ќе си ја задоволи никотинската потреба, или пак гладот, сеедно, ќе има една мака помалку. Светот би бил поинаков ако сите помагаме, онолку колку што можеме. Може немаше ни да има потреба од ова тема.

Него сериозно дали вие лично имате видено да го фрли питачот лебот во канта што сте му го купиле, а не некој некаде нешто се случило.

Мене една таква лично ме има мавано со сендвичот оти не и дадов 5 денари .....ем то сендвич со месо внатре што и го дале од некоја сендвичарница....и не и беше доволно сакаше да ме плукни...па ти пак жали ги

Мене ми се има случено да ми дојде глувонем човек,со онаква картичка и на неа пишуваше у стил помогни ми,дај ми 10-20 денари за да преживеам,во таа смисла но добро памтам дека пишуваше 10-20 денари,бидејќи се случи пред неколку дена...и извадив,му дадов 10 денари,а човекот ги погледна парите,ме погледна мене и ми крена раменици и премижа со очите,во стил,толку само ? и неможев да поверувам,се свртев и се смеев што направи човекот...иако,имам гледано,дека тоа е уствари еден ланец,каде што децата се користат за добивање пари...имаше србинка правено интервју или анализа,и бебињата кои што ги држат,ако сте приметиле ретко плачат нели ? епа женава открила,дека дел од тие бебиња се умрени или издрогирани,и намерно се свртени накај жената за да не им се гледа лицето...кога пробала да ги праша зошто тоа дете не плаче,и пришле двајца мажи кои што ја тргнале од жената.Тоа е страшно,и за тоа некој треба да одговара,дебело.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 03:23 ---

имаше клип,каде што циганиве го фрлаат овошјето во канта,од коледе што иделе.И не е само клип,туку во 90% од случаевите прават така.Ако се толку гладни зошто ги фрлаат ?знаеш ли дека познавам човек кој што работи со снабдување овошје по маркетиве,и ми кажува дека има недостаток од работници увек..Албанците работеле порано,ама сега ги нема нив толку,а циганиве вика ќе дојде 1-2 дена,ќе види тешко и си оди...а ако ти е зорт,ќе работиш и ќе дигаш и оро ќе играш.

Бате дај 10 динара ќе ти даде господ здравје :вонзем:

Мислам лапни ме земјо, голтни ме. на ваквите питачни јас воопшто не им давам пари, освен на два пати направив исклучок бидејќи навистина не можев да гледам девојченце од 2-3 години целото беше никакво,изнемоштено дојде кај мене и не ми побара пари туку ми рече: дај скрши ми малку од тоа. Јас јадев хамбургер кај трговски, дење беше но и доста ладно. Јас и реков да дојде со мене и купив на нејзе хамбургер и еден сок. Парите кои ги дадов никогаш не сум се покајал бидејќи тоа детенце беше гладно и ми побара да и дадам, се виде дека не беше од оние кои бараат само пари кои ќе ги дадат за цигари или на нејзините браќа,сестри и остало... 99% од питачите се кои питачат за остнатите а нив им даваат само по некои 50 ден. колку да земат еден леб и паштета. Затоа скоро и воопшто не давам пари бидејќи се додека даваме пари ти е ќе бидат на улиците и ќе питачат, но доколку некој ми побара да јаде тогаш да, јас ќе му купам бидејќи човек кој бара храна очигледно е дека навистина питачи само за себе си.

Ретки се тие на кои навистина им требаат.Имаше еден пред Веро 3 пати му давав ситни од кусурот во Веро и после чув како вреѓа некои таму и како е безобразен. И сватив дека многу од тие луѓе се умно болни, или пак имаат некој позади нив кој ги користи и им ги зима парите т.е.заработува на нив.
Но пред некој ден дојде жена која не бараше пари на врата, Македонка нормална жена, бараше било какво јадење рече ГЛАДНА СУМ ќе ве молам било што ви останало....Е тоа е жално и на тие треба вистински да им се помага не на лажниве питачи...Затоа во принцип пазам на кој оставам зашто многу од нив се лажни и се фолираат....На циганите никако..

Ретки се тие на кои навистина им требаат.Имаше еден пред Веро 3 пати му давав ситни од кусурот во Веро и после чув како вреѓа некои таму и како е безобразен. И сватив дека многу од тие луѓе се умно болни, или пак имаат некој позади нив кој ги користи и им ги зима парите т.е.заработува на нив.
Но пред некој ден дојде жена која не бараше пари на врата, Македонка нормална жена, бараше било какво јадење рече ГЛАДНА СУМ ќе ве молам било што ви останало....Е тоа е жално и на тие треба вистински да им се помага не на лажниве питачи...Затоа во принцип пазам на кој оставам зашто многу од нив се лажни и се фолираат....На циганите никако..

И даде да касне нешто или ја потапша по рамо само ? :D кај мене којзнае од кога нема дојдено некој/а да бара за јадење или облека...ние даваме на 2 фамилии облека,ќебиња,патики,кои што се со 5-6 и повеќе деца,невработени и им се наоѓа ептен,пошто едвај се одржаваат за храна,уште и за тоа пари да даваат...често се дешава стариов да им купи за јадење,брашно,зејтин..

И даде да касне нешто или ја потапша по рамо само ? :D кај мене којзнае од кога нема дојдено некој/а да бара за јадење или облека...ние даваме на 2 фамилии облека,ќебиња,патики,кои што се со 5-6 и повеќе деца,невработени и им се наоѓа ептен,пошто едвај се одржаваат за храна,уште и за тоа пари да даваат...често се дешава стариов да им купи за јадење,брашно,зејтин..
Да храна се што беше пакувано,и од фрижидер со мајка ми и дадовме...Жал ни падна кога рече не барам пари, гладна сум..Но ретки се тие со облека и храна, обично пари бараат.;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom