Денешните жени...

Слабо историја слабооо, изглуглај малце и врати се на постов :)
Аха, мало сутра дека Тројанската војна за жена било, тука ни Гугл не ти помага, само јас :D

Аха, мало сутра дека Тројанската војна за жена било, тука ни Гугл не ти помага, само јас :D
хахаха е сеа ме замисли, таа што ми предавање историја женско беше, ај беља :)

Ги збуна сега? Го вжештија гуглето?
Туку баш сакам да прчитам колку војни почнале за жена, пошто биле повеќе.
Јас колку што знам во цела пишана историја само една се водела строго за жена.
И не не мислам на Троја. За бајки не правиме тука муабет.

Ги збуна сега? Го вжештија гуглето?
Туку баш сакам да прчитам колку војни почнале за жена, пошто биле повеќе.
Јас колку што знам во цела пишана историја само една се водела строго за жена.
И не не мислам на Троја. За бајки не правиме тука муабет.
Не би требало да има таква војна, али ако постоела војна која била водена за жена, таа војна немала никаква битна последица врз историјата на човештвото у секој случај. Постојат многу војни кај што тоа биле изговорите, или понатака викале дека за тоа била војната, али далеку од вистината.

Зошто оваа тема и онаа "Денешните мажи" не ја споите и преименувате во "Денешните луѓе" or whatever ?
Како да сте заборавиле дека сите сме луѓе и сите се однесуваме слично без разлика на полот.
Не дека ако поставите прашање жените ќе одговорат едно а мажите друго.o_O

Леле, сите вие мажи што размислувате на овој начин, немојте да се чудите зошто немате девојки.
Од каде бре тоа мажите увиделе, мајката? И демек пред “мажите да увидат“ жените биле безгласни букви?
Клеопатра, Јованка Орлеанка, Елизабета, Мери, Будика, Кралицата Викторија (која БАЈ Д ВЕЈ е најголемиот “виновник“ за подемот во науката и иноваторството) тоа претпоставувам безгласни букви биле сите...

Така да, мажите не увиделе, жените увиделе. Мажите немале избор.

:pos:

Значи зрачиш од фрустрации, ке озрачиш некој.
Заклучивме дека имало важни по титула жени во истиријата. Ако споредиме со тој на бројот на мажите , не вреди ни да се споредува. Ама битно имало.
Друга работа што ја испомеша е дека јас никаде не реков дека сте глупи. Сега ти ако си извади од некаде таков заклучок, тогаш си ја имаш мувата на главата.
Не јас Јапонија ја спомнав , ама изгледа ти беше мака да читаш. Очигледно ти се брзаше да ми докажиш колку сте исти по важност со нас, што би рекле типичен синдром на искомплексирана личност. Повеќе на кај школски пример.
И не ти ја менувам јас темата, туку ти скроз ја промаши темата. Имаш друга тема какви сме ние кукавици, неспособни или во најмала рака исто инфериорни , па оди таму лечи комплески. Тука ако не забележа насловот е денешните жени. А и веќе кога се сметаш за исто толку битна, важна, супериорна и незнам каква , зошто би било чудно дека очекуваме вие да ја спасите државата и да ни го подобрите животот на сите овде. Море не да очекуваме туку бараме вие да застаните во првите борбени линии. Па нели сте исто со нас.Тој статус не е само за фалење ,покажете го во дела. Докажете дека не ви дадовме за џабе статус на рамноправни.

Повторно ќе те замолам да го провериш значењето на зборот фрустрација, срамота е.
Второ, ниту јас никаде не спомнав дека си кажал жените се глупави. Од каде ти го извади тоа, не знам.
Можеби од истото место од каде што го извади зборот фрустрација за да ги опишеш жените.
Ти го спомна Блискиот Исток. Како да ти кажам... Јапонија не е дел од него. Повторно, исто како со фрустрацијата,
А тоа дека во Јапонија жените се инфериорни, не е некаков факт, туку само доказ дека гледаш многу порничи ( е тука веќе може да се зборува за фрустрација) :)
Ако насловот е денешните жени, не значи дека треба да ти кимаме со главата, нели? Сепак е ова место за дискусија и јас повторно те прашувам од каде ти таа дрскост да ги сметаш жените за исфрустрирани инфериорни суштества, кога живееш во земја каде што мажите се први што ќе ја пикнат главата во песок, наместо да изборат за своето достоинство? Тука барај ја фрустрацијата.

Статус на рамноправни, не си дал ти никому. Жените со своите дела, интелигенција и образование си ги заслужиле своите места.

Не би требало да има таква војна, али ако постоела војна која била водена за жена, таа војна немала никаква битна последица врз историјата на човештвото у секој случај. Постојат многу војни кај што тоа биле изговорите, или понатака викале дека за тоа била војната, али далеку од вистината.
Кои биле последиците незнам, но зборувам за војна која почнала како директна последица од жена, тоест за одбрана на нејзната чест или така нешто. Буквално.
Индија некаде во 1300 година.
Сигурно има историчари на форумот. Ете нека кажат кои тоа војни се воделе строго поради љубов ( на тоа нели се мисли кога се вели војни за жени се воделе и држави пропаѓале). Најверојатно и жените повеќе знаат околу тоа. Сепак за нив се воделе.[DOUBLEPOST=1416709735][/DOUBLEPOST]
Повторно ќе те замолам да го провериш значењето на зборот фрустрација, срамота е.
Второ, ниту јас никаде не спомнав дека си кажал жените се глупави. Од каде ти го извади тоа, не знам.
Можеби од истото место од каде што го извади зборот фрустрација за да ги опишеш жените.
Ти го спомна Блискиот Исток. Како да ти кажам... Јапонија не е дел од него. Повторно, исто како со фрустрацијата,
А тоа дека во Јапонија жените се инфериорни, не е некаков факт, туку само доказ дека гледаш многу порничи ( е тука веќе може да се зборува за фрустрација) :)
Ако насловот е денешните жени, не значи дека треба да ти кимаме со главата, нели? Сепак е ова место за дискусија и јас повторно те прашувам од каде ти таа дрскост да ги сметаш жените за исфрустрирани инфериорни суштества, кога живееш во земја каде што мажите се први што ќе ја пикнат главата во песок, наместо да изборат за своето достоинство? Тука барај ја фрустрацијата.

Статус на рамноправни, не си дал ти никому. Жените со своите дела, интелигенција и образование си ги заслужиле своите места.
Незнам што да ти одговорам, просто ме закопа со факти. Ете без зборови останав.
Можи и дека уште си се смејам на болдираното. Море да не пукниш ме изнамеја вака во ниедно доба. Добра си добра.
Инаку Јапонија беше спомната, само како што ти реков и претходно не дочитваш од брзање, а мене ми е мака да ти џвакам. Писмена си, па пред да реплицираш земи прочитај. Тука е форумот не ти бега. Не играме ракомет па да ти досудат пасивен напад.
И никој не рече да ми климате со главата. Само не гледам никаква потреба како одбрана или доказ да редите карактерни црти на мажите во тема која е наменета за карактер на жените. Имате таква тема, па таму до миле воље набројувај до утре сабајле какви сме што сме. И пази велам дека нема потреба а не дека не смеете, додека ти се дрзнуваш да ме прашаш од каде такво право или дрскост сум имал да имам таков став и мислење. Море мајката. Да не треба да те прашам тебе случајно, да добијам дозвола од тебе пред да напишам нешто или да имам свое мислење или став. Не ти е по кеф нешто, не си навикната ? Ми е гајле. Воедно тука ти е и одговорот на твоето прашање.

Последно уредено:
Незнам што да ти одговорам, просто ме закопа со факти. Ете без зборови останав.
Можи и дека уште си се смејам на болдираното. Море да не пукниш ме изнамеја вака во ниедно доба. Добра си добра.
Инаку Јапонија беше спомната, само како што ти реков и претходно не дочитваш од брзање, а мене ми е мака да ти џвакам. Писмена си, па пред да реплицираш земи прочитај. Тука е форумот не ти бега. Не играме ракомет па да ти досудат пасивен напад.
И никој не рече да ми климате со главата. Само не гледам никаква потреба како одбрана или доказ да редите карактерни црти на мажите во тема која е наменета за карактер на жените. Имате таква тема, па таму до миле воље набројувај до утре сабајле какви сме што сме. И пази велам дека нема потреба а не дека не смеете, додека ти се дрзнуваш да ме прашаш од каде такво право или дрскост сум имал да имам таков став и мислење. Море мајката. Да не треба да те прашам тебе случајно, да добијам дозвола од тебе пред да напишам нешто или да имам свое мислење или став. Не ти е по кеф нешто, не си навикната ? Ми е гајле. Воедно тука ти е и одговорот на твоето прашање.

Бла, бла бла, да заклучиме. Ти всушност и не знаеш баш што зборуваш, ниту кому реплицираш ниту што реплицираш. Фала и пријатно.

Бла, бла бла, да заклучиме. Ти всушност и не знаеш баш што зборуваш, ниту кому реплицираш ниту што реплицираш. Фала и пријатно.
Конечно се откачи. Имало господ :cuc:

Цел пост ти е заснован на лични желби и согледување на работите онака како што ти би сакала да бидат, без ронка реалност во истиот. А да и чат пат по некоја навреда колку да не е без ич што би рекле. За да не должиме на долго и широко ке се задржам на два болдови како најбитни според мене.
Не знам кај успеа да видиш лични желби и пристрасни сфаќања. За реалност не можеме да збориме поради самата релативна природа на дискусијата, но може да се рече дека ти си тој кој пристрасно гледа од причина што до сега не изнесе никаков валиден аргумент туку само мелење на празно како мажите биле супериорни, мажите биле лидери, мажите биле ова, мажите биле она...валиден и поддржан аргумент од тебе до сега не видов.
Прв болд. Точно, мажите увиделе, а не дека вас нешто некој ве прашал околу тоа. Така да дури и според тебе мажите се оние кои цивилизациски напреднале и решиле да ви дадат некои права и слободи. Ако мажите решеле поинаку и ден денес ќе бевте безгласна буква и немаше ништо да можете да направите околу тоа како што и немавте ништо направено се доттогаш или ден денешен на некое друго место на планетата. Утре ако решат поинаку пак никој вас нема да ве праша и пак ништо нема да можите да направите околу тоа.
Според мене мажите биле оние кои цивилизациски напреднале? Ќе те замолам да престанеш да ми ставаш зборови во уста. :)
Како што реков, единствената причина за машката доминација низ годините била физичката сила. Овој факт не можеш да го оспориш. Аналогија на робовладетелство: посилниот противник ќе победи во војната и ќе го пороби народот, но тоа не го прави поеволуиран умствено или понапреден од поробените, туку укажува дека го постигнал тоа со употреба на физичка сила - и тука повторно стигнуваме до мојата поента: 21 век е и умствената сила е далеку супериорна на физичката од причина што мозокот на човекот еволуираше на повисоко ниво и сега во високо цивилизирано општество друго се бара, но физичка сила не. Физичка сила само по фабрики, складишта, ваму, таму, да има кој да преместува кутии. :)
Втор болд. Тие општества и држави си функционираат многу подолго отколку што постои западната цивилизација од која ти земаш примери и репер за тоа што е исправно а што не. И незнам од каде си земаш за право Ти, па и јас и било кој друг да го суди нивниот начин на живот. Дека тебе или мене не ми е по кеф не значи дека нив не им чини или дека ние сме во право а тие не. Ние сме една цивилизација и култура, тие се друга.
Ќе повторам: не ми ставај зборови во уста. Никаде не реков дали е тоа исправно или не, туку наведов само дека нивниот начин на живот, нивните навики и традиции не се одлика на високоинтелигентно општество кое напредува во однос на наука, технологија, уметност...
Дури има безброј случаи каде претставници на таа култура кои живеат во држави со западна цивилизација пак не се откажуваат од своите вредности и начин на живот( и мажи и жени ). Оти не се бунат тие жени за своите наводно скратени права и слободи?
Процентуално колку се такви? 1 во 10000? Тоа се најчесто жени чии човечки права не биле прекршувани и угнетувани, туку едноставно биле така воспитани традиционално без оние примитивни поробувања од страна на нивните мажи.
Кој ги спречува? Дали можеби мислат дека спред нив ние и нашиот начин на живот и уредување не е во ред, и дека нивниот начин е оној исправниот.
Кој ги спречува? Хмм... па ај да речеме дека доколку крене глава малку девојката одма -татко и- и -брат и-, оние кои треба најмногу поддршка да и дадат, ќе ја згазат од ќотек.
И претпоставувам одма ти мана умот дека зборувам за жените од муслиманските земји. Да може да се рече и за нив, но сигурен сум дека не помисли дека можеби мислам на правата на жените во една од економски најразвиените држави. Или и Јапонците се можеби чекај како рече со твои зборови со просечна интелигенција на кое ниво е... може да се рече број на патики. Значи тие ако се со интелигенција со број на патики, можеби треба да се запрашаш со каква интелигенција ти располагаш после овој твој бисер. Не дека бев вчера во Јапонија, ама слободно провери како стојат работите за јапонките, посебно кога се работи за вработување, плата и образование. Или ја да не се мачиш со кратки зборови ке ти опишам. Факултетската диплома скоро и да им нема значење. Дури 30 % од нив нема ни да помислат да вработат јапонка со диплома, а останатите 70 % ке ја вработат како секретарка , кафе куварка, на линија нешто колку да матка и слични такви слабо платени работи. Дури работата да биди потрагична повеќе се цени физичкиот изглед и манирите отколку нивната интелигенција и диплома( ова за секретарка најверојатно). Се очекува да работат ( ако работат) додека се мажат а тоа се очекува да биди во средината на нивните 20 години , а потоа да ја напуштат работата и целосно да се посветат на гледањето на деца и фамилијата. Дури 50% од нив воопшто потоа нема да се вратат на работа. И тоа да ти бил напредок како директна последица од американската окупација и администрација после втората светска војна. Има уште интересни работи, ама можеби подобро ке биди сама вака да си побараш и прелисташ.
Епа ај зошто не си бил вчера во Јапонија прочитај малку по нетов од валидни извори http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Japan :)
Да, таму жените се најчесто домаќинки и просветни работници, но знаеш зошто е тоа така? Поради тоа што источните традиции на прво место ги ставаат и најмногу ги вреднуваат токму семејството и семејните врски.

Тоа се обични ситници, сосем небитни, види само каде биле и каде се средствата за производство и готово тука завршува дискусијата.
Репродукцијата е најбитното производство и за мажот и за жената (потсвесно во ДНК-та) ;)[DOUBLEPOST=1416747523][/DOUBLEPOST]
Слабо историја слабооо, изглуглај малце и врати се на постов :)
Баш заради жената не беше. Жената беше само поводот. Војната за друго беше. Ама не негирам дека жените воопшто немале влијание во историјата. Имале и те какво,ама во тројанската војна не ...

Секаде читам мажите биде супериорни, водечка сила и така натаму.
Каде го пишува тоа дека мажот е (било што) повеќе од жената?
И немој некој да ми одговорил Библијата затоа што самите сте свесни колку работи ги пишува во Библијата па не ги почитувате.

И имаше нешто спомнато погоре дека имало повеќе мажи физичари, филозофи, хемичари и као демек се во полето на науката се мажи (или 90 %)...
Дали стварно верувате дека сè што историчарите ни кажуваат за мажите или за жените е навистина точно? Треба да го имате предвид фактот дека сето тоа било напишано од мажи, кои не би ја кажале вистината освен несакајќи. Настрана од тоа дека тогаш немало рамноправност меѓу полови.

И како што гледам дискусијава оди во сосема друг правец од што треба.

И имаше нешто спомнато погоре дека имало повеќе мажи физичари, филозофи, хемичари и као демек се во полето на науката се мажи (или 90 %)...

Па тоа е реалност не е лага, исто што е и реалност дека во САД на пр од вкупниот број на CEO некаде 90-95% припаѓаат на мажите а само 5-10% на жените, во политиката пак статистика е иста.
И не гледам што се навредувате толку со тоа, едноставно мажите и жените никогаш не биле ниту ќе бидат исти. Жените имаат друга важна работа во опшеството..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom