Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Cisto da ti ja dolovam drugata realnost, onaa za koja ocigledno ne si zapoznaen.
Znaes mene kolku mi bese platata vo taa dalecna 2013. Imas vaka pretstava? Celi 12000 denari ili so zborovi dvanaeset iljadi denari. I kefoj bev, ne deka bese mnogu tuku deka imav rabota voopsto. Kakvi 40k , ne znaev da gi napisam, so kolku nuli se pisi toa ?
Taa bese platata vo privaten sektor togas. Stranski firmi nemase, Krombert togas pocnuvase so rabota i plata od fantasticni 9060 denari za obicen operator na lenta, so bea edno dobri 90% od vrabotenite.
Vo druga realnost si ziveel ti druze.
Фер, но и мојата реалност не беше розева. Немав време да ги потрошам парите, да ти се намочам во таквите пари, ама имав надеж дека и тоа ќе пројде и е за добро. И се што сум постигнал сум постигнал сам, врски сум немал, семеен кеш сум немал. Само овие десет раце, ко што викаше Ѕинго на времето :D

Za istata generacija? Nad 50%. Zapadot vo istoto vreme imal jaka ekonomija I bogati gragani.
Ne bi se kladel bas okoku ova.
Eden kup rodnini imam vo toj zapad, uste od tuka preku sizot ko gi prakjaja, znaci seestite zaminja nekade. Sega e vekje vtora treta generacija tamu. Site do eden bez usklucok ziveat pod kirija. Ne deka ne mozele da zemat kredit i sega najverojatno bi im bil isplaten, tuku radi sosem treta rabota so nas tuka ni e cudna. Togas vo socijaliznot najverojatno im bila uste pocudna. Se selele so rabotata. Nema Minhen rabota, zatvori firmata, pakovaj kufetite i na drugiot kraj . Za so bi im bil stan vo grad kade nema rabota ili nasle poubavo platena na 500 km od tamu. Kaj nas se znaese togas, odis vojska, se vrakjas, se vrabotvas vo lokalnata drzavna firma ili kombinat i tamu si docekvas penzija.
Za zenite, go cekas toj ljubeniot od vojska, se mazis, se vrabotvas vo lokalnata drzavna firma ili kombinat i tamu si do penzija. Tolku.
Автоматски споено мислење:

Тие за во државно и 100 денари им се многу, ја би ги терал да плаќаат за да се таму. Пак, само за Скопје зборам, ти опфаќаш една половина, ја другата половина од луѓето, но не иде да се трефнеме. Точно, ако имало деца пред да имаш стан или да си под кирија, математиката станува друга. Жената, веќе кога ќе дојде, ја гледам ко плус, не ко минус, демек ќе допринесува. Значи, девојка ми е неформално кај мене, и она има измислена хибрид, кажи го скоро ремоут работа ко мојата, претежно дома јадеме, често е и порачана храна де, ама не би рекол дека не си го покрива својот дел во буџетот, сме да речеме 60-40 од око, ама она има фризури, облеки, третмани, нокти и бог знае какви други трошкови, па така си е ок за мене. Жената веќе кога ја има е благослов, не е терет.
Znajs kolku ima razlika od zenska do zena ?
Aj ke naucis se nadevam za brzo pa da sme zdravi zivi, ke prajme muabet ;)

Озбилно, пресметај колку се 1.000.000 денари, во евра и види дали можеш со тие пари да си купиш стан.
Тоа и мене ми беше поентата,тешко е да се купи стан а жените очекуваат да го имаш во рани 20.

А не брзам, живи и здрави да сме :D
TI si znajs, no vo najgolem del na brakovite finansiite se delat vaka nekako, tvojte se zaednicki, nejzinite se nejzini :sneaky:.
Ne vo site, no najcesto.
Ne rekle djabe zena i ljubejnca ne mozis da trefnis, treba da ti se pogodi. So mislis so mislele pod to da ti se pogodi ? Da ti mesa ubo, merak da ti praj :cautious:
Автоматски споено мислење:

Тоа и мене ми беше поентата,тешко е да се купи стан а жените очекуваат да го имаш во рани 20.
Natrudnija be, kaj ke odi, so te gledam cuden.
Togas nema da ocekuva stan da imas tuku da ja zemis ;)

Eden kup rodnini imam vo toj zapad, uste od tuka preku sizot ko gi prakjaja, znaci seestite zaminja nekade. Sega e vekje vtora treta generacija tamu. Site do eden bez usklucok ziveat pod kirija. Ne deka ne mozele da zemat kredit i sega najverojatno bi im bil isplaten, tuku radi sosem treta rabota so nas tuka ni e cudna. Togas vo socijaliznot najverojatno im bila uste pocudna. Se selele so rabotata. Nema Minhen rabota, zatvori firmata, pakovaj kufetite i na drugiot kraj . Za so bi im bil stan vo grad kade nema rabota ili nasle poubavo platena na 500 km od tamu. Kaj nas se znaese togas, odis vojska, se vrakjas, se vrabotvas vo lokalnata drzavna firma ili kombinat i tamu si docekvas penzija.
Za zenite, go cekas toj ljubeniot od vojska, se mazis, se vrabotvas vo lokalnata drzavna firma ili kombinat i tamu si do penzija. Tolku.
I da ne se kladis zosto verojatno ke izgubis.
1000014080.png

Ova e apsolutno tocno i den denes Vlade. Poagjam od sebe, prvicno bev na eden kraj vo Nemacka, ne mi se svigjase, nemase mnogu izbor i fativ kaj so mislam deka so strukata ke se snajdam najdobro i pogodiv u centar so odlukata. Utre da imam nekoja rabota mnogu podobro platena na drug kraj i mozam familijarno da povlecam, istoto bi go napravel i oko nema da mi trepne.
Da ne ziveam na svoe i plakjam kirija ama iskreno mi dava taa sloboda i fleksibilnost da ne sum vrzan za cigla. Mislam sepak davam mnogu pari i investiram vo cigla ama vo Makedonija kaj sto imam i stan i kukja ama tuka vo Germanija posebno so site trendovi i nakaj ide, podobro e da si pod kirija i ako utre imas shansa za bolje, da ne si finansiski i emotivno vrzan za ovde i lesno nosis odluka.

Ova e apsolutno tocno i den denes Vlade. Poagjam od sebe, prvicno bev na eden kraj vo Nemacka, ne mi se svigjase, nemase mnogu izbor i fativ kaj so mislam deka so strukata ke se snajdam najdobro i pogodiv u centar so odlukata. Utre da imam nekoja rabota mnogu podobro platena na drug kraj i mozam familijarno da povlecam, istoto bi go napravel i oko nema da mi trepne.
Da ne ziveam na svoe i plakjam kirija ama iskreno mi dava taa sloboda i fleksibilnost da ne sum vrzan za cigla. Mislam sepak davam mnogu pari i investiram vo cigla ama vo Makedonija kaj sto imam i stan i kukja ama tuka vo Germanija posebno so site trendovi i nakaj ide, podobro e da si pod kirija i ako utre imas shansa za bolje, da ne si finansiski i emotivno vrzan za ovde i lesno nosis odluka.
Ne mozam da tvrdam za cela Germanija, ali za tie so gi znam licno, nivnite deca i tamu nivni pobliski prijateli i poznanici, situacijata e takva kako so rekov deka e i ete ti kako na svoja koza so si znajs.
Logikata im e taa ko tvojata, zosto im e kukja vo grad ili selce kade opagja rabotata, i samata kukja im gubi vrednost vo mesta kade nema rabota ili stagnira, koga mozat da si spakuvat kuferite i da odat kaj sakat i koga sakat. Imase tuka i drugi finansiski zaebancii koi i ne se zamarav bas da gi tumacam, niti pak gi sfativ oti ne me ni interesirase posebno kako danoci kurci palci, ama vo osnova site ziveat pod kirija.
Vo Avstralija pak od drugata granka na rodnini i prijateli, ne so nikoj ne zivej pod kirija tuku imat i po nekolku kukji i to mu e glaven muabet tuka, koj kolku ima i kolku vredat. Izgleda do ekvatorot e, a go pomina tolku :D Za Svedska ne znam, nemam tamu ama bas nikoj, a za Amerika i Kanada imam ama ne mi se bitni taka da pojma nemam sojmat kako imat. Ako eden den me pobarat od banka ili advokat da mi kazat deka nekoja strina mi ostavila nesto sitno, milionce dve, ke bidite naknadno izvesteni :toe:
P.s tuka se investira ako planiras da se vrakjas, so najverojatno nema . Tamu ako si cel zivot do penzija, naviknat na drug zivot, nema da se vratis.
Celi naselbi iname so takvi kukji, nikoj ne se vratil dosega, nema ni ti . Ke si recis koj ke si gi eba greojte sega na starost i tolku. Decata pak nema sansi ni pod razno da si dojdat.

Последно уредено:

Полека но сигурно доаѓа you will own nothing and be happy. Е сега колку хепи ќе бидат луѓето не сум баш сигурен, материјализам на max и робови на банките ако немаш некој капитал на страна или ептен платена професија за 30 години кредит ќе платиш x2 од сумата

И тоа за еден мочан голубарник од 50 квадрати со ѕидови потенки од 3 тетратки, али ок некој тука ова голем успех го сметаат

Back
На врв Bottom