Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Друга работа е времетраењето на отплаќање на станбениот кредит

Јас не се нафаќам да плаќам кредит повеќе од 15 години а познавам и многу луѓе кои слично или исто размислуваат.
Исто станбен кредит без учество не доаѓа во предвид.

Со учество може да се стигне до 800-900 евра рата и да се исплати за дадениот временски период.
Не сите можат така, ама тие што можат така и прават.

Старите продавале ли продавале, кај нас младите не е тоа баш така..
Еве ние имаме стан, се запнале старите од двете страни продајте го па продајте го..
Нема продавање, ќе го реновираме и ќе го дадаме под кирија и така е на приземје.
Пасивен приход кој ќе служи за отплата на кредит за нов стан.
Ама сув кеш е многу послатко од оваа опција за многумина

Денес има секакви можности за дополнителен приход и младите тоа го искористуваат.
Со стари прдала кои се клањаат на комунистички методи нема прогрес!

Koja skopska realnost ziti se. Ne e cela republika samo Skopje. Imas pretstava samo kolku e razlicen standardot pomegju Skopje i ajde Berovo primer. Najmalce eden prema tri.
Veles i Skopje se nebo i zemja po standard i kupovna mok, so e na 30 km od Skopje, za ponajug i da ne zborame.
Ok super, neka ti se mnozat, uste dva da si kupis. E sega realno kolku znaes drugari prijateli ko tebe so si kupile dva stana vo Skopje. A kolku znaes sto nemaat niti eden kupeno, odvaj go renovirale i toj od roditelite so go nasledile ili taka nesto.
Е ајде да дискутираме за Берово, 5к жители од која пола во наредни 15 год ќе умрат или ќе се во Скопје. Одличен пример колку си одлепен од реалност. Мојот пример е за Скопје кај што се милион од 2 милиони жители.

Младите мажи во тие места и селата што ги објаснуваше ќе останат сами во 90 посто од случаевите. Сите примери ти се во изумирање.

Ne gi delele site od firma, I togas krevale krediti za stan sho ne dobivale od firma.

Toa e kreditot, za plakacot sekogas ima rizik, bankata e sekogas zastitena.
Sepak ne e nevozmozno da se plaka ko sto gledam, zosto pobaruvackata e sepak visoka I na nekoj nacin doprinesuva I za tie preterani ceni.
Znaci ne e deka cela drzava se IT I ne e deka e nevozmozno da se plati stom uste vo izgradba site stanevi se taksani.
Togas, barem po kazvanje, retko koj ne bese vo drzavna firma. Niti bese problem da zemis kredit, niti problem da go isplakjas, niti se zamarase dali ke te izbrkaat od rabota, ni dali firmata ke propadni. Drugi vreminja, drugi politiki. Zatoa kaj nas skoro site imaat kukja ili stan vo svie vladenie. Kolkav e toj priocent na zapad ?
Posle imase gradenje na divo, pa povikaj prijatel, pa prvo edna soba, pa drugata, potamu ke se krenese spratot. Ni firmi, ni elaborati, ni statiki ni nisto. Ima de pobaruvacka, no kako gi zemaat i zosto.
Ednite se najcesto tutunarite, kupuvaat stan na grad, neka ima. Sedat prazni. Drugi se go prodadoja stariot stan ili nasledstvo , pa ucestvo i nesto kredit kolku da ne sedat pod kirija. Treti se gastrabajterite. I tie sedat prazni. Ima i takvi, zatvaraat kapital, no procentualno se minorni tie.
Автоматски споено мислење:

Форумот е ит и иселеници 90 посто, тоа ти е поентата? Така е. И каква врска има тоа со муабетот? Зар мислиш дека само на форумот живееме.
Pa po muabetite taka izgleda :toe:

Koja skopska realnost ziti se. Ne e cela republika samo Skopje. Imas pretstava samo kolku e razlicen standardot pomegju Skopje i ajde Berovo primer. Najmalce eden prema tri.
Veles i Skopje se nebo i zemja po standard i kupovna mok, so e na 30 km od Skopje, za ponajug i da ne zborame.
Ok super, neka ti se mnozat, uste dva da si kupis. E sega realno kolku znaes drugari prijateli ko tebe so si kupile dva stana vo Skopje. A kolku znaes sto nemaat niti eden kupeno, odvaj go renovirale i toj od roditelite so go nasledile ili taka nesto.
Сега, за скопската знам, за скопската баам, а со оглед на тоа дека у Скопје ти е пола држава, не е малку. И да, знам од по некој од секој профил што го опиша, но пробувам да доловам нешто друго. Ајде ќе пробам со точки
1. Нема можност, а нит потреба секој да купи, може да купи ете, ама рецимо со помош на родители, пак е нешто, пак е негов. На профилите за кои ја зборам, 10 стана да им дадеш пак ќе живеат со родителите, затоа што не им се замара и работи, не затоа што шансите не постоеле, кужиш компа?
2. Под кирија и наследен е исти антрак, пак се малку пари за човек кој се надградувал низ годините во СКОПЈЕ, значи не знам за другите градов. Једино нешто што ќе го спречи горенаведениот модел на луѓе да се иселат е нивната психа, тоа дека ќе плаќале кирија околу 300 евра, ако немаат наследен, е изговор. А тие луѓе конкретно што ги знам имаат нафатирани родители, не богаташи ама доволно имотни да веќе имаат втор/трет стан, но тие не кажуваат затоа што следното прашање ќе биде што не си таму забога и ќе немаат одговор, па мудро се молчи. А и да немаат случано, родителите без проблем ќе им даат фул/пола кирија. Ти викам тоа се луѓе кои околу 2013 викаа кој ќе ти работи за 40К, а ја горе/долу тогаш почнував да работам за прв пат во странска фирма, значи без викенди и празници, и воопшто слободно време, и на крај ми се СОБИРАА 40К, а нив преку врски им беше да излезат од дома и да постојат на друго место и нешто да праат колку да не заспијат.
3. Уште тврдам дека 300 евра е сосем ок за под кирија, и тоа за мене лично е инвестиција во иднината, нешто што таквите профили не го разбираат. Ќе дојде утре жена, ќе делите кирија, ама сте си вие, попримамлив си за жените, а тука целта на муабетот е таа, бивајќи тема Демографија.
И за последно, ќе ти кажам, имам другар, добро изгледа, парт-тамј гастарбајтер, иде работи по Америки, Германии, бродови, пичке материне, каде што плаќаат иде, уште легија на странци не прошол. Си купи стан, се утепа од фукање жени. Значи многу, не знам како не прележа 5 пати СИДА до сега. Сега, жените бивајќи жени, иако он нејќе да ги жени, пак ќе си врзат во крпче дека таков ќе чекаат пак и нема да им текне да се фукаат кај некој у соба од стан, тоа е реалноста, која сакам да ја објаснам, кај што луѓето кои не сакаат да го прифатат ова, ми викаат дека немам допир со реалноста. ОК немам, со среќа во потрагата по девојка/невеста.

Порано прво двајца млади влегуваа во брак па купуваа стан,денес жените сакаат да станеш милионер на 25 години па да се омажат за тебе.
Па ако не си милионер во денешно време не можеш да си купиш стан :(

Друга работа е времетраењето на отплаќање на станбениот кредит

Јас не се нафаќам да плаќам кредит повеќе од 15 години а познавам и многу луѓе кои слично или исто размислуваат.
Исто станбен кредит без учество не доаѓа во предвид.

Со учество може да се стигне до 800-900 евра рата и да се исплати за дадениот временски период.
Не сите можат така, ама тие што можат така и прават.

Старите продавале ли продавале, кај нас младите не е тоа баш така..
Еве ние имаме стан, се запнале старите од двете страни продајте го па продајте го..
Нема продавање, ќе го реновираме и ќе го дадаме под кирија и така е на приземје.
Пасивен приход кој ќе служи за отплата на кредит за нов стан.
Ама сув кеш е многу послатко од оваа опција за многумина

Денес има секакви можности за дополнителен приход и младите тоа го искористуваат.
Со стари прдала кои се клањаат на комунистички методи нема прогрес!
800 евра рата ако зема дедо ми Австралиска пензија.
Мислам дајте реално, фамилија некој гледа со тие пари
Значи збораме за општ работник со минимална плата дали можи да си дозволи стан денешно време.
800 евра ако се исплаќаа така лесно немаше ти патот да го фатиш Дојчланд, така ?

Таксани се, сивата економија ни цвета во државава, додај и сите од дијаспора шо тука инвестираат оти недвижнини во Европа мало морген, плус мама тато од страна.
Во Битола претежно од по селата купија станови, субвенции, тутунари и дијаспорци.

Битола е мал град и секој со секој се знае, не се муабетите од памет и Владе има право овој пат.
E dobro e, ne bile samo IT i doktorite.
Znaci pobaruvackata e golema.

Затоа што во странство и во ИТ, на влез на држава/фирма украинки ти точат виски и те масираат, и никој не работи, само се гаѓаат цел ден со пари, па кој колку собере дента, и така.
Druze imas pretstava kolkava e najcesto platata vo drzavna firma za random vraboten. Ne zboram za drzavni firmi kade treba da imas vujko vladika za da vlezis , onaka prosecni drzavni firmi kade najcesto se vrabotvat plakatolepaci. Ili minimalec ili okolu 30000 plus minus nekoja banka. Ne deka se sinaja od rabota ama na kraj na mesecot smetkite pak idat.
Znaes kolkava e platata na random vraboten vo privatna firma. Isto tolku, samo so dusata ke ti ja izvat.
Taa e realnosta za najgolem del na ljugeto nadvor od Skopje.
Ubo e da si prajte bajram so umot duri ste sami, kaj so ti gla, tamu ti kapa. Dojde zenata decata, racete vrzani ti se najcesto. Ne prasvat tie oti nema za jadenje, malce poinaku ke gledate na nekoj raboti kako krediti i prevzemanje na rizici. Vlogot e kade kade pogolem.

E dobro e, ne bile samo IT i doktorite.
Znaci pobaruvackata e golema.
Додај и кримоси кои перат пари и гастарбајтери, но да, и нивните бројки се ограничени. Станови на поатрактивни локации на зелено и во градба се продаваат ко алва.

800 евра рата ако зема дедо ми Австралиска пензија.
Мислам дајте реално, фамилија некој гледа со тие пари
Значи збораме за општ работник со минимална плата дали можи да си дозволи стан денешно време.
800 евра ако се исплаќаа така лесно немаше ти патот да го фатиш Дојчланд, така ?
Добро Стефи пишав убаво дека не размислуваат сите така и во ред е тоа.
Место 10,15 ќе го отплаќаат 20 до 25 години

Ама не 40 години ко баба ми и дедо ми бог да ги прости

Мене пример се над 15 год ми е неприфатливо и по тоа се прилагодувам

И јас не доаѓам од богата или средна класа па пак така размислувам

Druze imas pretstava kolkava e najcesto platata vo drzavna firma za random vraboten. Ne zboram za drzavni firmi kade treba da imas vujko vladika za da vlezis , onaka prosecni drzavni firmi kade najcesto se vrabotvat plakatolepaci. Ili minimalec ili okolu 30000 plus minus nekoja banka. Ne deka se sinaja od rabota ama na kraj na mesecot smetkite pak idat.
Znaes kolkava e platata na random vraboten vo privatna firma. Isto tolku, samo so dusata ke ti ja izvat.
Taa e realnosta za najgolem del na ljugeto nadvor od Skopje.
Ubo e da si prajte bajram so umot duri ste sami, kaj so ti gla, tamu ti kapa. Dojde zenata decata, racete vrzani ti se najcesto. Ne prasvat tie oti nema za jadenje, malce poinaku ke gledate na nekoj raboti kako krediti i prevzemanje na rizici. Vlogot e kade kade pogolem.
Тие за во државно и 100 денари им се многу, ја би ги терал да плаќаат за да се таму. Пак, само за Скопје зборам, ти опфаќаш една половина, ја другата половина од луѓето, но не иде да се трефнеме. Точно, ако имало деца пред да имаш стан или да си под кирија, математиката станува друга. Жената, веќе кога ќе дојде, ја гледам ко плус, не ко минус, демек ќе допринесува. Значи, девојка ми е неформално кај мене, и она има измислена хибрид, кажи го скоро ремоут работа ко мојата, претежно дома јадеме, често е и порачана храна де, ама не би рекол дека не си го покрива својот дел во буџетот, сме да речеме 60-40 од око, ама она има фризури, облеки, третмани, нокти и бог знае какви други трошкови, па така си е ок за мене. Жената веќе кога ја има е благослов, не е терет.

Ти викам тоа се луѓе кои околу 2013 викаа кој ќе ти работи за 40К, а ја горе/долу тогаш почнував да работам за прв пат во странска фирма, значи без викенди и празници, и воопшто слободно време, и на крај ми се СОБИРАА 40К
Cisto da ti ja dolovam drugata realnost, onaa za koja ocigledno ne si zapoznaen.
Znaes mene kolku mi bese platata vo taa dalecna 2013. Imas vaka pretstava? Celi 12000 denari ili so zborovi dvanaeset iljadi denari. I kefoj bev, ne deka bese mnogu tuku deka imav rabota voopsto. Kakvi 40k , ne znaev da gi napisam, so kolku nuli se pisi toa ?
Taa bese platata vo privaten sektor togas. Stranski firmi nemase, Krombert togas pocnuvase so rabota i plata od fantasticni 9060 denari za obicen operator na lenta, so bea edno dobri 90% od vrabotenite.
Vo druga realnost si ziveel ti druze.

Back
На врв Bottom