Види Зоки, во ред е да имаме различни ставови за нештата, тоа не значи дека не знаеш или дека не се трудиш.Definitivno ne me isprati, ne zboram za celata populacija ami za slucai kade svekrvite se meshaat vo zivotot na sinot a nivnite mazi ne reagiraat, mojata teza e deka mnogu igra uloga intimata koja vo brakot ja imala so soprugot i dali nedostatokot od istata se prenel na sinot. Studii postojat duri i skala napravile poshto neli se e spektar.
Развој на скалата CEIS (Childhood Emotional Incest Scale): Оваа научна алатка е развиена и валидирана во психолошките институти за ретроспективно да се мери степенот до кој еден родител го користел детето како партнер. Студиите кои ја користат оваа скала покажуваат директна линеарна поврзаност помеѓу ниското ниво на брачна интима кај родителите и високиот степен на анксиозност кај возрасните синови. [1, 2]
Eve nekoi da ne kopiram i gusham se... izguglaj.
Емпириски студии за „Ефектот на прелевање“ (Spillover Effect)
- Студија на Ерел и Бурман (Erel & Burman, 1995) – „Брачниот однос и родителството“: Ова е една од најцитираните мета-анализи во семејната психологија. Истражувачите анализирале десетици претходни студии и докажале постоење на силен „ефект на прелевање“ (spillover effect). Клучниот наод е дека сопружниците кои доживуваат емоционална дистанца и конфликти, неуспехот во бракот го компензираат преку дисфункционални, премногу вплетени (enmeshed) односи со своите деца. [1, 2, 3]
- Истражување на Кристенсен и Хеви (Christensen & Heavey, 1990): Оваа студија специфично ги проучува патерните на повлекување на сопружниците од брачната интима. Докажува дека кога мажот емоционално се повлекува, мајката развива зголемена анксиозност и несвесно го користи синот како примарен партнер за разговор и емоционална поддршка. [1, 2]
Menopauzata so Aceso ja spomnav kako najcest moment koga prestanuva intimata iako ne e merilo, eve Hali Beri na 60 promovira svoj proizvod, lubrikant. No mnogu cesto i pred toa se oladuvaat, ne mora da e samo opkanje, ne se gushkaat, ne se drzat za raka i toj proces na prelevanje kon sinot im pocnuva od rana vozrast. Vekje go gledam kaj moe kumashince, stanuva mamin sin, drugarot zenata ne ja servisira, gleda sho podaleku od nea. Nema da e dobra svekrva.
Sekako ne sekoja go razviva ova, zavisi i od kolku i e ispolnet zivotot, dali ima hobi ili samo sinot i snaata i se zanimacija. Od ovdeshnite mislam deka ima golemi shansi Ocajna da go razvie so sinot ( mislam mashko ima ), mazot ushte sega ne ja servizira, ni soopshti neli javno deka on si chuka u drugata soba ali nea ne. Od druga strana ne mislam deka Wot kje dozvoli zenata mu da go razvie.
Moze da se slozime ili ne okolu zborceto dozvoli, po mene e klucno.
Јас со тебе се разминувам во ставовите и верувај и науката се разминува ама не сакам да ти докажувам до недоглед затоа што темата шо ја збораме е само поттема на демографија т.е. дел од причините зошто е таква ко шо е и не е главна тема на муабет, а со тоа сме офтопик.
Прво, не се согласувам и според мене не е клучно дека мажот треба или не треба себе си да си го дозволи тој луксус да ја сервисира или не жената.
Оттука, не се согласувам дека ако не е сервисирана од мажот во мнозинството случаи таа ќе се сврти кон синот. Не братче, ќе се сврти првенствено кон друг маж *(емоционално и/или физички) или кон другарка како рамо за плачење и оговарање - кон синот како исклучок, не како правило.
Трета работа и тука да завршиме, со твојот првичен пост не се согласив и ти кажав од кои причини, а ова беше постираното и оттука почнавме да се цитираме:
- затоа што викаш е ексклузивна одговорност на мажот кој треба да се позанимава со жената - не е;Tatkoto e klucen da ja izvrshi separacijata na majkata od plodot, posebno od mashkoto dete. Po mene na ovie prostori tatkoto vo groto od slucaite potfrlil vo taa svoja odgovornost. Taa separacija ne treba da e vidliva tuku ednostavno mazot da se " pozanimava " so zenata mu. Napravi analiza na kolku godini prestanuvaat so intimnite odnosi. Koga kje se oladat eden od drug mama se svrtuva kon sincheto kako platonski substitut na mazot. Na krajot go dobivash "ron" cij mentalen sklop e podreden na zelbite na mama iako ima ajkju 137.
- затоа што викаш дека тоа е последица на прекин на интимните односи, кои пак прекинуваат како последица на менопауза - не прекинуваат исклучуво како последица на менопауза;
- затоа што викаш дека на балканот тоа е во грото случаи така - а не е.
Со овие три тврдења никако не можам да се согласам бидејќи суштински не се точни, а истражувањата на кои ги потпираш се за дисфункционални семејства и побрзо се исклучок него правило затоа што не се појава кај мнозинството од луѓето на планетава.
Како што ти реков и порано, комплексни работи се развојната психологија пред сè и семејната психологија и убаво од тебе како човек и родител што ги читаш и сакаш да ги дискутираш, само пак ќе ти речам да не ги сфаќаш здраво за готово работите, колку год навидум да изгледаат така.
А уште помалку пак ме интересира да ги коментирам односите на Очајната дома, на Вот или на било кој друг тука пошто не е моја работа и не си го пикам таму носот. Ничие семејство не мешам се додека некој не го замеша моето - а штом го направи тоа преминувам некои нормални граници на комуникација и однесување.
Да ги оставиме луѓето на страна од оваа дискусија меѓу нас оти ни спомнатите не не користеле нас на темава како примери за семејна дискфункционалност или функционалност - небитно.
Ми се свиѓа што издискутира и што читаш, но со насоката која ја даваш воопшто не се согласувам.