Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Муабетот ми е дека можеш да си го збогатиш работното искуство додатно преку академија
Ќе фрлиш некој денар плус ама се наоѓа во животот

Изговори

Не сакам да те пецкам околу родителите ваши и колку нивната помош е значајна за вакви чекори
Доволно си возрасна за да пресметаш 2+2 колку е

Тоа е така затоа што ти размислуваш од позиција на општ работник
За пример платите во угостителството беа толку ниски и народот избега
Сега знаеш дека нудат плати повисоки од просечната?

Киријата во странство и во Македонија е небо-земја разлика
Во Македонија поголемиот дел целат кон купување на живеалиште а не на фрлање пари во вода

Ние имаме дадено 70 илјади евра на кирии, додека го пишувам ова невроните се шекнуваат и кај и да е рагби ќе почнат да играат :mad:
Си имал си дал.
Абе просто прашање оти не си останал тука и тука да печалиш како многу други, зошто замина Германија?
Викаш 70.000 евра, значи отприлика неколку години си таму, не си од вчера, што си седел ако толку не ти чини ?
Или слатки се еврата кога ќе ти дојдат на сметка ? :)

Знајш колку рекле така како тебе ќе се вратам и никад не се вратиле, а тие кои се вратија штрафта по неколку месеци ?
Еве дојди си тука и влези угостителство земај 50.000 како шо викаш ти дека даваат, ама домашниот есап на пазар не излегува да знајш.

Ти ја пресметуваш киријата во Германија ама забораваш дека таму и тука куповната моќ не е иста.
Да останеше Македонија ќе ги имаше тие 70.000 евра ? Не, просто едноставно е

Си имал си дал.
Абе просто прашање оти не си останал тука и тука да печалиш како многу други, зошто замина Германија?
Викаш 70.000 евра, значи отприлика неколку години си таму, не си од вчера, што си седел ако толку не ти чини ?
Прочитај темата коцка ќе ти биде јасно

Сите правиме грешки во животот, јас не се срамам од моите
Додади ги на тоа и срањата од страна на комуњарите

Или слатки се еврата кога ќе ти дојдат на сметка ? :)
Послатко ми е да гледам детето да ми расте со Никола, Александар, Лука, Матеј, Теодора, Стефанија итн него ли да ми расте со Мухамедини :icon_mrgr:

Не е на одмет и некој Бурхан и Мурат ама секако не се во толкава бројка како во ЕУ

Пред фактите сите молчат

Знајш колку рекле така како тебе ќе се вратам и никад не се вратиле, а тие кои се вратија штрафта по неколку месеци ?
Колку од нив дале пари за комплетно уредување на стан?

Еве дојди си тука и влези угостителство земај 50.000 како шо викаш ти дека даваат, ама домашниот есап на пазар не излегува да знајш.
Зошто да работам угостителство кога тоа ми е последна опција?
Значи ти на тоа ги тераш луѓето?
Кога ќе бидеш во Скопје прашај во рандом кафана или кафич колку заработува келнер и шанкер па тогаш збори

Ти ич да не му ја мислиш, мене работа ми е таксана одамна

Ти ја пресметуваш киријата во Германија ама забораваш дека таму и тука куповната моќ не е иста.
Да останеше Македонија ќе ги имаше тие 70.000 евра ? Не, просто едноставно е
Не е исто, во Германија треба 500 000 евра да дадеш за стан од 50-60 квадрати
Толку е горе-доле со нотар, камати и останати трошоци
1500/1700 евра секој месец во рок од 30 години и исплатен ќе биде кредитот

Како општ работник, тоа е 70,80 % од твоите германски примања
Во поруралните средини е дупло поефтино
Секако цените рипаат ли рипаат, до 2030 ќе бидат плафон и ретко кој ќе може да си дозволи свое живеалиште во европските земји

За споредба, во Скопје за таа квадратура потребни се од 100-120 илјади евра.
Со учество(10/20/30%) таа е сумата на исплаќање

Со 600 евра рата за 15 години е исплатен
За 20 години со помала рата.

За поголеми станови со поголема квадратура се исплаќаат и до 200.000 евра со камати
Со просечни примања од по 40.000-45 000 денари исто така може да се земе стан од 80 квадрати, разликата е во тоа што ќе исплаќате 30 години по приближно 500 евра месечно.

Во Германија за 10/15 години нема опции за исплаќање на станбени кредити, тоа е реткост и е можност за тие со екстремно високи примања.
Плус не се исплаќа да даваш над пола милион евра(со камати)

Еве нека не биде до почеток на средно, нека биде додека децата стигнат до факултет, ние ќе имаме два стана и само основни трошоци околу нив.
Ние имаме стан, не ни гори под нозе нов да земеме.
Ама ќе земеме, затоа што повеќе се исплаќа тој што го имаме да го дадеме под кирија на фирма и да си имаме пасивен приход за исплаќање на кредит за втор стан.
Парите вложени во реновирање, уредување и учество за нов стан се враќаат со таков пасивен приход.

Нас ќе ни дојде да плаќаме по 400-600 евра од две плати за 10-15 години и средено ни е станбеното прашање и за децата.

Ние се стремиме кон тоа да овозможиме кров над глава на нашите поколенија, не знам вие како мислите тоа да го изведете во држави каде се потребни над милион евра за такво достигнување

Ама битно ти ќе си купуваш авокадо од по едно евро, што има везе другото :icon_mrgr:

Прочитај темата коцка ќе ти биде јасно

Сите правиме грешки во животот, јас не се срамам од моите
Додади ги на тоа и срањата од страна на комуњарите

Послатко ми е да гледам детето да ми расте со Никола, Александар, Лука, Матеј, Теодора, Стефанија итн него ли да ми расте со Мухамедини :icon_mrgr:

Не е на одмет и некој Бурхан и Мурат ама секако не се во толкава бројка како во ЕУ

Пред фактите сите молчат

Колку од нив дале пари за комплетно уредување на стан?

Зошто да работам угостителство кога тоа ми е последна опција?
Значи ти на тоа ги тераш луѓето?
Кога ќе бидеш во Скопје прашај во рандом кафана или кафич колку заработува келнер и шанкер па тогаш збори

Ти ич да не му ја мислиш, мене работа ми е таксана одамна

Не е исто, во Германија треба 500 000 евра да дадеш за стан од 50-60 квадрати
Толку е горе-доле со нотар, камати и останати трошоци
1500/1700 евра секој месец во рок од 30 години и исплатен ќе биде кредитот

Како општ работник, тоа е 70,80 % од твоите германски примања
Во поруралните средини е дупло поефтино
Секако цените рипаат ли рипаат, до 2030 ќе бидат плафон и ретко кој ќе може да си дозволи свое живеалиште во европските земји

За споредба, во Скопје за таа квадратура потребни се од 100-120 илјади евра.
Со учество(10/20/30%) таа е сумата на исплаќање

Со 600 евра рата за 15 години е исплатен
За 20 години со помала рата.

За поголеми станови со поголема квадратура се исплаќаат и до 200.000 евра со камати
Со просечни примања од по 40.000-45 000 денари исто така може да се земе стан од 80 квадрати, разликата е во тоа што ќе исплаќате 30 години по приближно 500 евра месечно.

Во Германија за 10/15 години нема опции за исплаќање на станбени кредити, тоа е реткост и е можност за тие со екстремно високи примања.
Плус не се исплаќа да даваш над пола милион евра(со камати)

Еве нека не биде до почеток на средно, нека биде додека децата стигнат до факултет, ние ќе имаме два стана и само основни трошоци околу нив.
Ние имаме стан, не ни гори под нозе нов да земеме.
Ама ќе земеме, затоа што повеќе се исплаќа тој што го имаме да го дадеме под кирија на фирма и да си имаме пасивен приход за исплаќање на кредит за втор стан.
Парите вложени во реновирање, уредување и учество за нов стан се враќаат со таков пасивен приход.

Нас ќе ни дојде да плаќаме по 400-600 евра од две плати за 10-15 години и средено ни е станбеното прашање и за децата.

Ние се стремиме кон тоа да овозможиме кров над глава на нашите поколенија, не знам вие како мислите тоа да го изведете во држави каде се потребни над милион евра за такво достигнување

Ама битно ти ќе си купуваш авокадо од по едно евро, што има везе другото :icon_mrgr:
Ако си бивши зависник од коцка, ќе свршиш работа ако се вратиш Македонија, само да сум на форумов сеуште да ти ги читам мислењата тогаш.

И јас бев со тој став ама сега ако ме прашаш подобро ќе вложам во школување на детето, ќе му овозможам безгрижно и убаво детсво па тој ако е паметен сам ќе си овозможи покрив над глава без да рмба како вол и да се сели од држава во држава, ако не е паметен ти можиш и десет куќи да му оставиш џабе е.

Зошто да купам куќа во Германија кога не ми менува воопшто, можам доживотно да плаќам кирија имам добар приход, не ми е на терет киријата, од ништо не сум скратена. Шо ќе ми смени куќата во Германија, подобро ќе се осеќам не те разбирам ?
Знајш колку куќи празни седат во еден Ресен на пример ? Селата натаму Преспата да прошеташ за гла ќе се фатиш какви палати има, и така празни седат, кепенците спуштени, за кој ? За глувците оро да играат внатре.

Не ти се мешам во математиките ама ти имаш план да спечалиш Германија и да се вратиш Македонија, тоа е скроз различно од тоа тука шо го збораме.

Back
На врв Bottom