Дали вреди да се изгуби пријател за пари?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Дали за 10.000-15.000 денари вреди да се прекине пријателство?

• Вкупно гласачи
    69
Ако треба и ќе копам на нива, но не барам пари од пријатели и не давам. Ако ми требаат пари ќе си се помачам и ќе си ги заработам. Парите можат да го уништат пријателството. Ако ти требаат пари потруди се измачи се и земи ги парите чесно. А не да ги земеш од некого и после цел живот да се криеш зошто немаш да му вратиш. Но кога си решил да му даваш пари, прво позајми му некоја ситна пара (400/500 ден) па види дали ќе ти ги врати тие, па после да видиш дали можеш да му дадеш и поголема сума на пари.

абе што ве гледам вака чудниo_O абе во денешно време ако немаш пари немаш пријатели,а ако мислиш на некој да му позајмиш дај му ги со мисла дека нема да ти ги врати (опрости се!)ако го сакаш тој човек.А има една нова шема дај 200,300,500, ден и враќање амин зошто тие не се многу пари па немора да се вратат.Па така јас не давам и не барам и да немам за леб,а ако ми побараат си казувам јасно и гласно извини брат немасе проблем ама јас трпам и за тоалетна;)

ima edna izreka vaka veli ako sakas da izgubis prijatel pozajmi mu pari

Све зависит од сумата на КЕШОТ.
Сакаш да кажеш дека пример ако другар ти пропаѓа, а ти можеш да му помогнеш, би му помогнал и би ги барал назад парите? Ако така би постапил, запрашај се каков другар си ти. (збориме за блиски другарства)

АКО САКАШ ДА ЗАГУБИШ ПРИЈАТЕЛ- ПОБАРАЈ МУ ПАРИ!
ама не... би било во ред доколку не е во можност да ги врати во моментот да си каже, така барем малку се добива впечаток дека пријателот колку толку те почитува само што ете сплет на околности и математиките не му излегле како што очекувал. НО СЕПАК, ИЗВИНИ СЕ, КАЖИ СИ ДЕКА ТИ Е НА УМ ДОЛГОТ, ТИ ТРЕБА УШТЕ МАЛКУ ВРЕМЕ...
а најмногу што ме иритира глумење лудило, должи пари а ми се расфрла по кафиња и сл, и кога ќе ме сретне се прави како ништо да не било...
и тоа е пријател?!?

Сакаш да кажеш дека пример ако другар ти пропаѓа, а ти можеш да му помогнеш, би му помогнал и би ги барал назад парите? Ако така би постапил, запрашај се каков другар си ти. (збориме за блиски другарства)
Па нормнално јас можам 100 евра да му простам,ама неможам 1000 евра.дека платата мие мала.А да земам плата 2000 евра би му ги простил тие 1000.

Па нормнално јас можам 100 евра да му простам,ама неможам 1000 евра.дека платата мие мала.А да земам плата 2000 евра би му ги простил тие 1000.
Друже (претпоставувам може да ти се обратам така), замисли си една ситуација. Твојот другар е сиромашен и одвај крпи крај со крај. Правиме муабет за блиско другарство. Во еден момент решен е да побара пари од лихвари кои ќе му се закачат на гуша. Ти сакаш да ми кажеш дека не би опростил „Пари“ за да можеш да помогнеш некому кој ти е близок? Друже се` додека не сфатиш дека парите се потрошливо средство за кое не е вредно да се губат животи, ќе го имаш ова мислење кое го имаш сега. Верувај дека вистинскиот другар секогаш ќе сака некако да ти заблагодари, но твое е да одлучиш дали сакаш да го гледаш како должник или како другар.

Друже (претпоставувам може да ти се обратам така), замисли си една ситуација. Твојот другар е сиромашен и одвај крпи крај со крај. Правиме муабет за блиско другарство. Во еден момент решен е да побара пари од лихвари кои ќе му се закачат на гуша. Ти сакаш да ми кажеш дека не би опростил „Пари“ за да можеш да помогнеш некому кој ти е близок? Друже се` додека не сфатиш дека парите се потрошливо средство за кое не е вредно да се губат животи, ќе го имаш ова мислење кое го имаш сега. Верувај дека вистинскиот другар секогаш ќе сака некако да ти заблагодари, но твое е да одлучиш дали сакаш да го гледаш како должник или како другар.
Aбе чоек .ти изгледа печатиш пари.ти си праиш муабет ко онака парите можат да паднат од небо.па кога ке ги потрошиш пак да си собериш од паднатите пари..Ахх бе ти изгледа не си работел 12 сата на ден да ти се испотот газот да видиш како се вајгет пари.па после ке прајме муабет..а то за лихварите нека му ја мислит.кој го тераше да земат пари да се бордџит.А иначе да се работит за здравје.не пријател и непознат да е,би дал пари.без да размислам колку..

Едноставно е, пари на заем не давам на никого,ако имам, а некому му требаат, ги подарувам. Непишано правило е дека ако сакаш да изгубиш пријател позајми му пари. Тоа кај мене го нема, може сум специфичен но таков сум тоа е тоа.

A friend in need is a friend indeed.
Ако тој не сфати дека мене тие пари ми требаат и не ми ги врати, не знам ни дали станува збор за прекинување на пријателство. За да нештото се прекине, треба и да постои. А воден од поговорката погоре, не би рекол дека пријателството од негова страна било реално.
Не вреди да се губи пријателство за пари, но истото е изгубено ако она од погоре не соодветствува на ситуацијата.

Зависи од сумата на пари. Ако сумата е некоја смешна, а знаеш дека на пријателот итно му требаат тогаш не мора ни да ти ги врати, ама ако сумата е прилично височка тогаш ништо не е повредно од парите ( сепак се си има своја цена) !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom