Дали воопшто има потреба од overclock на хардверот?

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување

Overclock?!

• Да

Гласови: 32 57,1%
  • Не

Гласови: 24 42,9%

• Вкупно гласачи
    56
So ovie taminzi posle 4 saati prime otkazuva, taka da jas sija drzam na DDR480 2-3-3-5 T1 kade nema gajle 24h. inace na DDR500 raboti stabilno so 2,5-3-3-6

Abe lugje gledam tuka poveke glasale za ne, a niko osven dexterce nisto ne napisal. Pa napisete zasto mislite taka zasto izgleda jas sum edinstveniot za overclock:kez:

jas vcera go dignav mojot celeron d od 2933mega herci na 3300 samo so zgolemuvane na fsb-to od 133 na 150 ama gree mnogu pa taka ke cekam now kuler a za voltazata nemase gajle bese za okolu 0.2 ili taka nesto povisoka od normalnata.ama probrav i ramot ra go pojacam i posle vadev baterija (ne zaradi procesorot tuku ramot) taka da najbesbedno e da se overclokuva procesor

ne begaj ke ti se zaebe se mene mi se zaeba procesorot i memorijata zaradi ovaa glupa maticna msi k7n2 (nforce 2 chipset)a temperaturata na chipsetot e za 10 stepeni pogolema od bilo koj druga maticna.

ama mene mi se zezna compjuterot zaradi toa sto sakav da go pojacam dram lantancy i nekoj jumper se activiral i morav da ja vadam baterijata

кажете ми некоја програма за клоковање на радеон 9550 ?
пробав со една не ми теквит како се викаше џабе ми беше поубај поени на 3d mark ми вадеше ко ќе не беше клокована

Hagbard Celine напиша:
jas vcera go dignav mojot celeron d od 2933mega herci na 3300 samo so zgolemuvane na fsb-to od 133 na 150 ama gree mnogu pa taka ke cekam now kuler a za voltazata nemase gajle bese za okolu 0.2 ili taka nesto povisoka od normalnata.ama probrav i ramot ra go pojacam i posle vadev baterija (ne zaradi procesorot tuku ramot) taka da najbesbedno e da se overclokuva procesor
Немора да ја вадиш батеријата имаш џампер ClearCmos и со него се враќаат фабричките поставки на биосот. Иначе зашто да не се оверклокува меморијата мојата од DDR400 2.5-3-3-6 е оверклокувана на DDR495 2.5-3-3-8 Т1 (вака дава подобри перформанси место 2.5-3-3-6)

Г е Џ о напиша:
кажете ми некоја програма за клоковање на радеон 9550 ?
пробав со една не ми теквит како се викаше џабе ми беше поубај поени на 3d mark ми вадеше ко ќе не беше клокована

Пробај со Ati-tool и скенирај за артифакти едно саат време. Помајку поени ти вадело сигурно зашто графичката правела некои артифакти кои може и да не бидат видливи за човечкото око, но програмот ги детектира и затоа ти намалува поени

zasto sum pocetnic vo overclock ko i mnogu drugi na forumov a ako si iskusen no problem

edno prasane ako go dignam procesorot za 33 fsb dali ramot da mi stoi na cpu+33 ili cpu+0

вака имам еден проблем со процесорот
имам intel 2,6 go klokovam na 2,8 i se si e super ama ako go klokovan da e 2,9 ili 3,0 ни звучна не ми работат кочит ко трактор имат некое чаре или да си сум задоволен со 2,8

Па автоматски го креваш тактот и од RAM-от ако ја креваш собирницата и он ти кочи. Види пробај со делење

Realna potreba ne, manija mi e

Г е Џ о напиша:
имам intel 2,6 go klokovam na 2,8 i se si e super ama ako go klokovan da e 2,9 ili 3,0 ни звучна не ми работат кочит ко трактор имат некое чаре или да си сум задоволен со 2,8

Вака сега кажи што матична плоча имаш. зашто според ова што ми кажуваш може да биде тоа што тебе ти се сингронизиране FSBот и PCI/AGP фрекфенцијата, па поради преголема PCI фрекфенција, а звучната и IDE контролерот идат преку PCI, да ти се кочи компјутерот. Друга варијанта е дека оверклокот на процесорот воопшто не е стабилен и затоа ти иде така споро, ама тогаш и би ти паѓал системот, плав екран итн. Најди ја темата натпревар во неа имам линкови од некои апликации за тест на стабилност на оверклок.

Г е Џ о напиша:
Вака сега кажи што матична плоча имаш. зашто според ова што ми кажуваш може да биде тоа што тебе ти се сингронизиране FSBот и PCI/AGP фрекфенцијата, па поради преголема PCI фрекфенција, а звучната и IDE контролерот идат преку PCI, да ти се кочи компјутерот. Друга варијанта е дека оверклокот на процесорот воопшто не е стабилен и затоа ти иде така споро, ама тогаш и би ти паѓал системот, плав екран итн. Најди ја темата натпревар во неа имам линкови од некои апликации за тест на стабилност на оверклок. Побарај во биосот некаде дали има нешто како FSB(CPU) and PCI/AGP clock: Sync / Async и наместиго на Async. Истотака немаш наишано дали е Intel Pentium или Celeron и фабрички дали е со 100/133/200MHz FSB, а на колку ти работи меморијата и дали користиш делител или не. Зашто може и тој да не ти работи стабилно (мада тогаш тешко дека и во windows ќе влезеш).

Hagbard Celine напиша:
zasto sum pocetnic vo overclock ko i mnogu drugi na forumov a ako si iskusen no problem

edno prasane ako go dignam procesorot za 33 fsb dali ramot da mi stoi na cpu+33 ili cpu+0
Зависи од поставките на биосот. Може да биде +33, а може да биде и помалку во зависност од тоа кој делител се користи или иде 1:1

Не не ми треба

оверклок да но ми е страф да не цркни процесоро оти интел п4 3.0 не е баш ефтин

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom