Ipsissimus
P.I.
Верувањето е субјективна состојба, неможе да подучуваш некого што да верува, тоа е индоктринација! Може да подучуваш нешто кое се базира на знаење но не и на верување.Odgovor...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Верувањето е субјективна состојба, неможе да подучуваш некого што да верува, тоа е индоктринација! Може да подучуваш нешто кое се базира на знаење но не и на верување.Odgovor...
Верувањето е субјективна состојба, неможе да подучуваш некого што да верува, тоа е индоктринација! Може да подучуваш нешто кое се базира на знаење но не и на верување.
Добро, тогаш кажи ми на кој начин му го појаснуваш Тројството на твојот син/ ќерка?
Значи како што напишав НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЈАСНИ А МОЖЕ ДА СЕ ДОЖИВЕЕ.
Цитирањата и учењето на цели книги напамет често се плод на егото(инструмент на лукавиот). Јас ќе го учам моето дете да верува во Бог. Всушност на едно и не можеш да му објаснуваш такви работи нема да те разбере, а и нема потреба срцето и душата на мало дете се суште незагадени од светскиот разврат. А кога ќе порасне со веќе вера во себе ќе може да ги прочита светите книги и само да разбере на свој начин. Поважно е да има вера отколку знаење.
Така.
Тренирај го од мало во глупоста. Нема потреба од мислење, мислењето и вака и онака е тежок луксуз.
Najverojatno tvojot intelektualen centar utrovo seushte ne e ukluchen, pa zatoa ne go razbra postov na Izgrev.
Aj prochitaj go povtorno prikvecher, koga kje ti pomine mamurlukot...
Во што се претвора дете кое е од мало тренирано во глупост, кога ќе порасне?
Во Гурџи.
Така.
Тренирај го од мало во глупоста. Нема потреба од мислење, мислењето и вака и онака е тежок луксуз.
Кога и ти ќе поверуваш ќе видиш дека ова што го нарече глупост е извор на среќата. Среќата која ја носи силната вера во Бога за разлика од среќата што ја носат матриалните блага па дури и среќата што ни ја носат блиските е постојана- никога не не напушта.
Има еден куп жители на душевни болници кои се пресреќни во својата лудост.
Така.
Ставро,
тоа е саде Твој став, базиран не на духовна, ами на овосветовна логика и целосно спротивен на учењето на блажениот Тертулијан коj не учеше дека "Секоја човечка душа е христијанска".