Дали верувате во тројство?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Верувањето е субјективна состојба, неможе да подучуваш некого што да верува, тоа е индоктринација! Може да подучуваш нешто кое се базира на знаење но не и на верување.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Верувањето е субјективна состојба, неможе да подучуваш некого што да верува, тоа е индоктринација! Може да подучуваш нешто кое се базира на знаење но не и на верување.
Istoto i jas go velam....koga veruvanjeto kje se razbere i kje prejde vo znaenje.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Секое чедо на Вистината знае дека верата е пред и (со тоа) над знаењето!

Априори
Апостериори
Апостоли

.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Добро, тогаш кажи ми на кој начин му го појаснуваш Тројството на твојот син/ ќерка?
Значи како што напишав НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЈАСНИ А МОЖЕ ДА СЕ ДОЖИВЕЕ.
Цитирањата и учењето на цели книги напамет често се плод на егото(инструмент на лукавиот). Јас ќе го учам моето дете да верува во Бог. Всушност на едно и не можеш да му објаснуваш такви работи нема да те разбере, а и нема потреба срцето и душата на мало дете се суште незагадени од светскиот разврат. А кога ќе порасне со веќе вера во себе ќе може да ги прочита светите книги и само да разбере на свој начин. Поважно е да има вера отколку знаење.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Значи како што напишав НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЈАСНИ А МОЖЕ ДА СЕ ДОЖИВЕЕ.
Цитирањата и учењето на цели книги напамет често се плод на егото(инструмент на лукавиот). Јас ќе го учам моето дете да верува во Бог. Всушност на едно и не можеш да му објаснуваш такви работи нема да те разбере, а и нема потреба срцето и душата на мало дете се суште незагадени од светскиот разврат. А кога ќе порасне со веќе вера во себе ќе може да ги прочита светите книги и само да разбере на свој начин. Поважно е да има вера отколку знаење.

Така.

Тренирај го од мало во глупоста. Нема потреба од мислење, мислењето и вака и онака е тежок луксуз.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Така.

Тренирај го од мало во глупоста. Нема потреба од мислење, мислењето и вака и онака е тежок луксуз.
Najverojatno tvojot intelektualen centar utrovo seushte ne e ukluchen, pa zatoa ne go razbra postov na Izgrev.
Aj prochitaj go povtorno prikvecher, koga kje ti pomine mamurlukot...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Мислењето и знаењето е нешто добро, но она мислење и „знаење“ кое Ја промашува Љубовта БОЖЈА чиста, е најглупавото мислење и знаење!

.
.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Najverojatno tvojot intelektualen centar utrovo seushte ne e ukluchen, pa zatoa ne go razbra postov na Izgrev.
Aj prochitaj go povtorno prikvecher, koga kje ti pomine mamurlukot...

Во што се претвора дете кое е од мало тренирано во глупост, кога ќе порасне?

Во Гурџи.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Така.

Кога и ти ќе поверуваш ќе видиш дека ова што го нарече глупост е извор на среќата. Среќата која ја носи силната вера во Бога за разлика од среќата што ја носат матриалните блага па дури и среќата што ни ја носат блиските е постојана- никога не не напушта.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кога и ти ќе поверуваш ќе видиш дека ова што го нарече глупост е извор на среќата. Среќата која ја носи силната вера во Бога за разлика од среќата што ја носат матриалните блага па дури и среќата што ни ја носат блиските е постојана- никога не не напушта.

Има еден куп жители на душевни болници кои се пресреќни во својата лудост.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
Многу жители во многу душевни болници се многу поздрави и попаметни, од многу жители во опшеството, кои што себеси се сметаат за здрави и нормални, а всушност не се!

...........(види го целото видео, а посебно околу 22 минута)

..........
.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Има еден куп жители на душевни болници кои се пресреќни во својата лудост.
Ovde se slagam so tebe..mala e razlikata od chlenovite na dushevni bolnici i od chlenovite na razlichni religiozni shkoli.
Poshto ti ne si vo chlenovite na religioznite shkoli bi te prashal vo koi pripagjash....:pos:

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Така.

Ставро,

тоа е саде Твој став, базиран не на духовна, ами на овосветовна логика и целосно спротивен на учењето на блажениот Тертулијан коj не учеше дека "Секоја човечка душа е христијанска".

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ставро,

тоа е саде Твој став, базиран не на духовна, ами на овосветовна логика и целосно спротивен на учењето на блажениот Тертулијан коj не учеше дека "Секоја човечка душа е христијанска".

:icon_lol:

А баш си реков, кој ќе се допишува сега со Микица...

Kajgana Shop

На врв Bottom