Дали верувањето е БОЛЕСТ

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
Заслужуваме ли ние да судиме дали верниците се болни...ај раат да ги остајме....

Канта најдобро:toe:

Заслужуваме ли ние да судиме дали верниците се болни...ај раат да ги остајме....

ти како католик неможеш а ние другите

заслужуваме и те како

нивното "верување " е страшна болест

болест за која наместо да си одат да се лечат

како ЛЕК ИМ СЛУЖАТ НОРМАЛНИТЕ ЛУЃЕ

а со тоа не може да се сложиме ..
.
.
.
..
.
.
Број 2680 сабота, 18 март 2006 весник Дневник

ПОРАДИ НИЗАТА СКАНДАЛИ ВО ГПЦ

АрхиепископотХристодулос дал "благослов" на нарко-дилер

Грчки пратеници, медиуми и јавноста се посилно бараат ЦРКВАТА ДА СЕ ОДДЕЛИ ОД ДРЖАВАТА , особено по низата корупциски скандали во кои се вмешани свештеници на високи функции, јави Ројтерс.

Грчката православна црква, која со векови е столб на грчката држава, а денес СЕ ФИНАНСИРА ОД ВЛАДАТА, е погодена од скандали за ПОДМИТУВАЊЕ судии, кражба на реликвии, соработка со шверцери на ДРОГА, па дури и за снимање ХОМОСЕКСУАЛНИ ОДНОСИ меѓу свештеници. Главниот атински свештеник е суспендиран затоа што е осомничен за проневера, друг свештеник е обвинет за продажба на црковни артефакти и чека судење, а шест судии на високи функции се обвинети дека примале мито од свештеници за да ослободат шверцери на дрога.

Но, завчера, во најшокантниот скандал досега, архиепископот Христодулос, поглаварот на Црквата, му напишал препорака на дилер на дрога во бекство, по кого е распишана потерница од Интерпол. Архиепископот потврди дека му напишал препорака за наркодилерот Апостолос Вавилис, но изјави дека тоа било пред да го обвинет за нелегална трговија со хероин. Вавилис, кој потерницата од Интерпол ја "заработил" со други криминални дејства, пред четири години се појавил под друго име во Ерусалим и се претставил како емисар на Грчката православна црква. Архиепископот Христодулос призна дека му дал писмо на Вавилис, но категорично ги отфрла извештаите дека го испратил дилерот во Израел за да влијае врз црковните избори во корист на актуелниот патријарх.

Грчката полиција деновиве засилено трага по Вавилис, откако добила информации дека тој се замонашил во манастир кај Атина.

Опозицискиот лидер Јоргос Папандреу, чија партија ПАСОК не е во милост на архиепископот Христодулос, побара итна и темелна поделба на црквата и државата.

- До денес, Црквата имаше специјални односи со државата, кои и овозможија да биде недопирлива, дури и за нејзините следбеници - изјави Папандреу.

Христодулос многу ги налути православните верници што ги симпатизираат социјалистите, кога по поразот на ПАСОК лани на изборите прокоментира: "Се менува, фала Богу".

Константис Караманлис тогаш стана премиер со благослов (буквално) од архиепископот, но и премиерот завчера и се нафрли на Црквата.

- Институциите ќе го поддржат прочистувањето на Црквата. Нема да има компромиси, туку само смели одлуки. Нема да толерираме корупција - изјави Караманлис.

Црквата е НАЈГОЛЕМИОТ ЗЕМЈОПОСЕДНИК и НАЈБОГАТАТА ИНСТИТУЦИЈА во Грција, каде што 95 проценти од населението се православни христијани. ГПЦ се смета за "прва меѓу еднаквите" во православниот свет. Грчките свештеници имаат статус на ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИЦИ и добиваат плата од владата, а добиваат и огромни приходи од донации на свадбите, крштевките и погребите. Фондот на Црквата се полни и од разни инвестиции во стопанскиот сектор.
.
.
.
.
..
.
.

ете Грците сеуште неможат да се отарасат од умноболните клерофашистички ГРКО-ПРАВО-ортославски орди кој ги МАЛТРЕТИРААТ

БОЛНА РАБОТА ВО СЕКОЈ СЛУЧАЈ

ако сакаат власт а болни се за неа ..........нека си формираат партии
АКО САКААТ БОГАТСТВА а болни се за нив .......нека си заработат чесно како и сите нормални луѓе

Канта најдобро:toe:

Верниците мисат дека атеистите се болни и обратно. Стварно темава нема смисла

16 January 2007
OVO VAM JE KAZNA ŠTO IZDALI STE ROD, PRODALI STE KRST KAZNIO VAS BOG, POTURICE ODVRATNE OD TURAKA STE GORI, KOLJI RATKO KOLJI, I SVE IH POMORI..
.

.
16 January 2007
ZA SRBIJU BRATE, A SA VEROM U BOGA, SREBRENICA MESTO PONOSA SRPSKOGA. ZBOG SRPSKOG JUNAKA, NAŠEG RADOVANA, TAMO BRAĆO VIŠE NEMA MUSLIMANA.
.
.
17 January 2007
A U GORAZDU SE PRDOSLAVCI IZ FOCE SJECAJU NPR.JOSANICE 92 NA POKOLJ DAN.NEKA TI SAMI PRICAJU KAKO IM JE BILO.I PITAJ BRACU RUSE ZA OBARAK KAD SMO IH ZIVE HVATALI I VEZALI ZA BANDERE I REZALI POLAKO
.
.
.
20 January 2007
SVA GOVNA SU ZAKOPANA. A NEKI MUSLIMANI ČAK NE DOZVOLJAVAJU DA SE IME ARKANA SPOMENE U KUĆI. ODMAH SE UKAKE U GAĆE KAD ČUJU IME ŽELJKO.
.
.
.
19 January 2007
E TI ISFRUSTIRIRANA PRDOSLAVNA MAJMUNCINO PA STO SE PALIS.JA FINO PITAM KAKO SE ZOVE SKOLA U KRAGUJEVCU GDJE SU SVABE PREMJESTILE SRPSKU KOPILAD?
.
.
24 January 2007
OD ISTANBULA PA DO KNINA ZAKLATI SVE I JEDNOG SMRDINA,KOSOVO MJESTO MOJE KLETO NA TEBI SMO ZAPALILI SVE STO JE SRBIMA SVETO.IMA LI JOS MANASTIRA NA KOSOVU?.
.
.
28 January 2007
KOLJEM MUSLIMANE PO KUĆAMA CJENA VRLO POVOLJNA. -ČETNIK-.
.
.
08 February 2007
NEGO PRDOSLAVAC ZAPJEVAJMO ONU VASU PRDOSLAVNU KO TO KAZE KO TO LAZE SMRDIJA JE MALA NIJE MALA NIJE MALA NABIJEM JE NA JAJA..
.
.
22 February 2007
KAKO TE NIJE SRAMOTA SE TOM USTASI JAVLJATI.PA MAJMUNE PRDOSLAVNI JESI TI SVJESTAN DA SU USTASE VLASNICI J A S E N O V C A.PA DA ZIVIS JOS STO GODINA NECES UBITI TOLIKO HRVATA.
.
.
10 December 2006
OD MOSKVE PA DO TRSTA KASAPICEMO SVE STO SE NE KRSTI SA TRI PRSTA
.
.
http://www.oglasnik.com/32-0.shtml

( е овде стварно има што да се прочита .....да се види болеста на религиозните апла )
.
.
.
Odlican sajt.Drago mi je sto se neko brine za nase sveto srpsko nasledje. Ja spremam sopstveni sajt o Majci Srbiji i hteo sam da vas zamolim da mi dopustite da stavim vas link na moj sajt.Unapred hvala.Takodje pozivam sve Srpske patriote da mi pisu na gore navedeni E-mail. BOG CUVA SRBE!U IME BOGA,ZA KRALJA I OTADZBINU!SLOBODA ILI SMRT!

http://www.srpska-mreza.com/library/facts/guest.html
..
.
.
.

СЕПАК Е БОЛЕСТ .

..

Каква болест бре Атеист?????

Ооо господе(што не постоиш)!!!

Атеист не мора да ги мрази или пак прави болни верниците...НЕМА ПРАВО.

Истото важи и за верниците.

Nemame pravo da pravime nekoj bolen...... se dodeka toj ne pocne nas da ne pravi bolni....... da ni soli pamet za vecna vistina, da kazuva deka sme glupi sto veruvame vo naukata i dokazite sto taa gi nudi, da me ubeduva deka crnoto e belo ako Bog taka kazal itn itn....... e duri togas imame pravo da vratime na navredite .... pa ako e potrebno i nekoj bolen ke go proglasime :smir:

Сосема коректно кажано С.Е.
Најверојатно Атеист оваа омраза ја има као превентива, доколку во иднина некој припадник на религија го замрази.
Инаку и кучињата страдаат од такви болести (шизофренија на пример), а не се верници...или се? Со ова не се исмевам, покушавам во таа глава да ти ставам податоци дека болестите и физички и психијатриски случаи се независни од било каков правец на мислење...впрочем нели Ниче има завршено во лудница? Како и повеќето такви личности генијалци.

Хмм дали воопшто насловот на темата е добро поставен?
Јас лично разликувам на два вида верување (религиско) разумно (теистичко) и неразумно (верничко).

Веројатно вербата во некого или нешто е повеќе потреба на човекот отколку болест. Јас лично верувам дека сите помалку или повеќе разумно веруваме во нешто што не можеме да го издефинираме во овој стадиум на развиеност. Сите оние појави кои сеуште не можеме да ги објасниме многумина ќе го препишат на немоќта на науката во денешно време да ги објасни но со ЦВРСТО ВЕРУВАЊЕ дека токму науката ќе го направи тоа за некој си период. Останатите ќе ги препишат на некоја си сила која не може да ја објаснат бидејќи и самата наука не може д аја објасни, и тука не гледам некоја болест.

А за слепото верување не би коментирал :smir:

Кучињата имаат шизофренија-причинител е нивниот сопственик...посебно овие загарите...ццц абе имам еден комшија ловец и кога ќе се врати без плен(а има трофеи од волци,орели...) ги тепа загарите...сега и син му фрустрациите ги исфрлаат над кучињата...а се на 5 метра од мене...туку ајт не ми смета што квичат(некогаш и навечер јадат ќотек...туку абе гревота се.

Еве јас сум атеист значи не признавам бог и не верувам во бог но не ја негирам религиската етика значи има и добар дел од религијата.

Немезис за "научните" потврдувања на куранот(со анимации) убаво им објаснив ако мислеше на тоа.

Единствена наука таму е ИТ +маја ил 3д макс...абе поарно правете си симулации на ракети како полетуваат него ли ОП цитат трт Видео.

За разлика од муслиманите кои веруваат па дури и тврдат дека има основ ај нека размислат зошто куранот денес не оди во пракса т.е непр ифатлив е (сечење,касапење,убивање,бесење право на одмазда...) за денес...но бил ОК во 622 год турскиот модел докажува дека Исламот не ќе да е насилна вера туку дека е погрешно протолкувана за лоботомија,нејсе за разлика од муслиманите Христијаните не тврдат дека имаат научна основа туку НЕГИРААТ Еволуција и Генетика...

Сосема коректно кажано С.Е.
Најверојатно Атеист оваа омраза ја има као превентива, доколку во иднина некој припадник на религија го замрази.
Инаку и кучињата страдаат од такви болести (шизофренија на пример), а не се верници...или се? Со ова не се исмевам, покушавам во таа глава да ти ставам податоци дека болестите и физички и психијатриски случаи се независни од било каков правец на мислење...впрочем нели Ниче има завршено во лудница? Како и повеќето такви личности генијалци.

Има листа на болести-нигде религијата не е причинител.

Освен некои секти кои се саноубиваат...има и такви забегани.

А најкомедија се скиентолозите каде е КСЕНУ :vozbud:

Не би рекол така....станува збор за фундаментализам...религиски се разбира.

П.С темава е навредлива по верски основ-најарно канта

Секое претерување е лошо. Доколку се претера со консумација на одреден производ е лошо, а доколку се претера со верувањето или т.н. практикува фундаментализам е исто лошо. А границата на нормалност и претерување не е воопшто тешка за определба, доколку сакаме да ја определиме. верата ми е над се, но човекот над верата па автоматски кога би бирал помеѓу двете, би го одбрал ова второто. Доколку не, ние со нашето верување чиниме штета на другите. Значи не болест туку намерно или ненамерно прекорачување на границите при што чиниме зло врз другите.
Било што да правиш -во било што да веруваш, прај го тоа без да уништиш некој друг -психички или физички. Ваљда тоа би било поентата и за оние во верата и оние кои не се верници...истото правило би требало да важи за сите.

У суштина самите дискутанти ја направија темава навредлива, инаку добро е да се слушне кој што мисли за религиското верување нели :smir: ама како што напишав погоре да разграничи разумно и неразумно верување

Што и да е само нека е со помин.

Не би рекол така....станува збор за фундаментализам...религиски се разбира.

епа тоа де и јас ти викам. Секој си мисли дека тој е во право така да темава е безвеза

Kako prvo, zdravo na site.:helou: Jas sum nov clen na forumot i ova e prv moj post.

Jas sum vernik i fala mu na Boga .

Mi go privlece vnimanieto ovaa tema i ne mozam da veruvam deka nekoj otvoril tema veruvanjeto e bolest, a kako sto citam nekoi forumdzii toa i go podrzuvaat , demek, vernicite se bolni lugje.:uvo:

Jas bi rekol sprotivno: Covek bez Vera, bez Nadez i bez Ljubov ima sansi mnogu brgu da zavrsi vo psihijatriskite kliniki, a i da dobie i psihomatski bolesti zaradi svojot stav. Toa go imam videno vo mojot zivot. Za zal, lugjeto bez vera se mnogu tazna kategorija

Sekako, ima vernici fanatici za koi moze da se kaze deka se bolni lugje. Moze da se soglasam so ova tvrdenje, no isklucivo koga toa se odnesuva za fanatici koi ne priznavaat ni nauka, ni istorija, ni psihologija i ne prifakjaat tugji mislenja.

No verata vo Bog, potkrepena so zdrav razum e ona sto go dvizi covekot napred vo zivotot.

Sekoe dobro , pozdrav!

Kako prvo, zdravo na site.:helou: Jas sum nov clen na forumot i ova e prv moj post.

Jas sum vernik i fala mu na Boga .

Mi go privlece vnimanieto ovaa tema i ne mozam da veruvam deka nekoj otvoril tema veruvanjeto e bolest, a kako sto citam nekoi forumdzii toa i go podrzuvaat , demek, vernicite se bolni lugje.:uvo:

Jas bi rekol sprotivno: Covek bez Vera, bez Nadez i bez Ljubov ima sansi mnogu brgu da zavrsi vo psihijatriskite kliniki, a i da dobie i psihomatski bolesti zaradi svojot stav. Toa go imam videno vo mojot zivot. Za zal, lugjeto bez vera se mnogu tazna kategorija

Sekako, ima vernici fanatici za koi moze da se kaze deka se bolni lugje. Moze da se soglasam so ova tvrdenje, no isklucivo koga toa se odnesuva za fanatici koi ne priznavaat ni nauka, ni istorija, ni psihologija i ne prifakjaat tugji mislenja.

No verata vo Bog, potkrepena so zdrav razum e ona sto go dvizi covekot napred vo zivotot.

Sekoe dobro , pozdrav!

Ti najdobro znaes za tebe, neli? Jas vednas ke go pobijam tvojot stav, i ke kazam deka mene ne mi treba da veruvam vo Bog za da imam ispolnet i sreken zivot....... razmisli podobro zosto na nekoi lugje im treba Bog, a drugite ziveat dobro i bez nego, pa potoa ke zboruvame za dvizenjeto napred..... sepak sekoj licno znae sto custvuva i dali e ispolnet ili ne:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom